Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Óráról órára - testünk és lelkünk valódi ritmusa

Érdekességek2023. január 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Valódi bioritmusunk függ az idősávoktól, és attól is, hogyan ébredünk, és alszunk el esténként. Cikkünkben az általánosan érvényes biológiai belső óra működését mutatjuk be. Kísérjük figyelemmel, és próbáljuk tartani magukat hozzá, közben figyelve, hogyan reagál erre testünk. Alakítsuk ki saját ritmusunkat!  

Életünk, tudjuk vagy sem, tudatos irányítás nélkül folyamatosan működik születésünktől halálunkig. Jó ha ismerjük, hogy milyen ütemben segíthetjük a működését, ha lehetőségünk van rá.

Az alábbi fölosztás nem azonos a kínai gyógyászatból ismert szervi órával, hanem egy általános megfigyelést tükröz, melyet irányadónak használhatunk saját szervezetünk megfigyeléséhez és egy sikeres külső-belső napirend kialakításához.

6 óra:  Ébredési időszak. Az anyagcserénk beindul, a testünk energiát és fehérje-építőköveket kezd gyártani.

7 óra:  Még a test nem teljesen éber, a megerőltető dolgokat kerüljük. 7 és 8 között reggelizzen, mert az emésztőrendszer nagyszerűen működik, a szénhidrátok értékes energiává alakulnak. (este zsírrá)

8 óra:   A fájdalomküszöb igen alacsony, a reggeli cigi jobban szűkíti a véredényeket. Nagyszerű óra a szexre, a testünk ontja a hormonokat.

9 óra:  A test ebben az órában igen ellenálló. Ilyenkor érdemes oltatni, nincs komplikáció, duzzanat és láz sem lép fel. A röntgensugárral is ellenállóbbak vagyunk.

10 óra: Szervezetünk a maximumon dolgozik. A rövidtávú memória most a legjobb.

11 óra:  Beszédesek vagyunk, villámgyorsan kapcsolunk minden helyzetben, teljesítményre vagyunk állva. A szív és a keringés tökéletes. Ha lehet most sportoljunk.

12 óra: A gyomor savtartalma nő, a koncentráció gyengül, az agy pihenne. Ebédeljünk még ha valami semmiséget is, és pihenjünk legalább 15 percet, így energiát termelünk a nap hátralevő részére.

13 óra:  Teljesítésünk 20% al csökkent, a belső szerveink takarékon dolgoznak, tele az epe kész a táplálék feldolgozására. Mindenképpen együnk valamit. Most vagyunk a leghajlékonyabbak

14 óra:  A vérnyomás és a hormonszint süllyed. Ilyenkor a leghatásosabb a helyi érzéstelenítés akár 30 perc is lehet, (reggel 14p este 20 p.) a fogorvost is ilyenkor érdemes beiktatni, fogyó Holdnál kedden kevésbé fáj.

15 óra:  Hosszútávú memóriánk most a legjobb, energiánk visszatért.


16 óra: A második csúcspont, a keringés vérnyomás optimális. A savlekötő anyagok most hatnak a legjobban.

17 óra: A vitalitás nő, emelkedik az oxigén felhasználás, a vese és a hólyag dolgozik. Most nő a haj és a köröm a legtöbbet.

18 óra:  A hasnyálmirigy nagyon aktív, az emésztés munkára kész, a máj most elnézőbb a sörrel, borral és pezsgővel.

19 óra:  Az idegrendszerre ható szerek most a leghatékonyabbak, a pulzus takarékon, a nyugalom órája.

20 óra:  A vénák több elhasznált vért visznek a szívhez, a máj zsírtartalom csökken, az allergiások és asztmások ilyenkor vegyék be az orvosságaikat. Az antibiotikumok is most jobban hatnak.   

21 óra:  Az emésztőrendszerünk becsukta a boltot. Amit ezután eszünk az másnap reggelig bent ül a gyomorba feldolgozatlanul. 

22 óra:  A vörös vértestek most munkába állnak, a dohányosok jobb ha most elnyomják utolsó cigijüket, mert a test ezután ki van szolgáltatva a mérgeknek.

23 óra:  Nyugodtak vagyunk, anyagcserénk, vérnyomásunk, szívritmusunk csökken. A test nem termel kortizolt (stresszhormont).

24 óra:  Éjfél, alszunk, de a bőrünk fáradhatatlanul kétszeresen termeli a nappal elhasznált bőrlemezkéket.

1 óra:  A test teljesítménye mélyponton, a dolgozók most többet hibázhatnak.

2 óra:  Ebben az órában érzékenyebbek vagyunk a hidegre, és könnyen megfázunk, de a bőrünk nem érzékeny a fájdalomra. Aki úton van autóval most, nagyon ügyeljen mert a látás mélyponton, az agy nagyon lassan reagál.

3 óra:  A test és a lélek legsötétebb órája. Ilyenkor termelődik a melatolin hormon ami labilissá és lustává tesz. Kevésbé vagyunk érzékenyek az elhasznált levegőre, csökken az oxigénszükséglet.

4 óra:  A koszorúerek gyorsabban rándulnak görcsbe, ilyenkor a legmagasabb a vérnyomás, nő a szívroham veszélye. Ebben az órában hunynak el a legtöbben és most születik a legtöbb bébi.

5 óra: Az erotika órája. A férfi nemi hormon a csúcson van. A mellékvesék kortizol koncetrációja a hatszorosa a napközbeninek. A szervezet felkészül a nap megkezdésére.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.