Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Őrizzük meg a nyár nyugalmát!

Érdekességek2021. július 11.

Fotó: 123rf.comA nyári vakáció alatt addig szorítóan sürgős napi tennivalóink abbamaradtak, „lelassultunk”, kikapcsolódtunk – így szervezetünk endorfint („boldogsághormont”) választott ki. Ahhoz, hogy megőrizzük jó közérzetünket, a feltöltődés pozitív hatásait a vakáció utáni hétköznapokban, alkalmazzunk stresszoldó praktikákat! Íme néhány közülük.

Engedjünk meg magunknak napi 30 perc meditálást!

Ébredés után, a jó napkezdéshez, az ebédidő körüli pihenő idején, a feltöltődéshez vagy lefekvés előtt a könnyebb elalváshoz és a pihentető álomhoz ajánlott.

• Egyenes háttal, de nem mereven tartva, leszegett fejjel, lazán tartott szemhéj mellett nyitott szemmel üljünk le egy székre. Enyhén behajlított lábbal a talpunkat nyugtassuk a talajon, a vállunkat tartsuk lazán. 
• Végezzünk belégzést orron át, majd lassan kilégzést a szájon keresztül.
• Képzeljük el, hogy gondolataink kis, múlékony felhők belsejében rejtőznek. 
• Közömbösen hagyjuk elhaladni őket magunk előtt. Ugyanis gyakran el akarjuk hessegetni egyes gondolatainkat, de nem sikerül, vagy törekszünk megjegyzésükre – és ekkor sokasodnak, megzavarva lelki békénket. A lényeg, hogy az említett „felhőmódszerrel” hagyjuk őket eltávozni, és mindig térjünk vissza a megfelelő légzéshez, hogy koncentrálni tudjunk folyamatosan a jelen pillanatra.


Jóga mudra gyakorlat hátul összekulcsolt kézzel

Munkából hazaérve, késő délután vagy este igyekezzünk elszakadni a napi stressztől ezzel a gyakorlattal is. Tartsunk szünetet, hogy feloldjuk a fizikai feszültséget, ellazítsuk az elmét és elűzzük az idegi fáradtságot.

Fotó: 123rf.com• Térdeljünk le, a combok terpeszben legyenek a jógaszőnyeg szélességében, a nagy lábujjak összezárva. Helyezkedjünk el sarokülésben, egyenes háttal.
• Belégzéskor emeljük fej fölé a karunkat, majd ejtsük vissza a hátunk mögé, és ragadjuk meg a bal csuklónkat a jobb kezünkkel.
• Kilégzéskor csípőből hajoljunk előre egészen addig, míg a homlokunkkal érintjük a talajt. A fenék a sarkon marad.
• Koncentráljunk az egész testünkre, és teljesen lazuljunk el, miközben szabályosan lélegzünk.
• Addig maradjunk ebben a pozícióban, míg kényelmesnek érezzük.
• Belégzéskor lassan vigyük vissza a felsőtestet függőleges helyzetbe.
• Végezzünk kilégzést, kinyújtva a kart a fej fölé, hogy a kiinduló pozíciót ismét felvehessük.

Miniszieszta ebéd után

Egy rövid (5-10 perces) szieszta jó szolgálatot tehet a napközben esetlegesen ránk törő álmosság ellen, csökkentve a stresszt, és könnyítve az emésztést. Egyúttal javítja a teljesítőképességet és a kreativitást is.

• A cipőnket levéve helyezkedjünk el kényelmesen olyan pozícióban, amely lehetővé teszi a hát, a nyak és a végtagok ellazulását.
• Csukjuk be a szemünket lassan lélegezve.
• Lazítsuk el a testünket a fejtetőtől a lábujjunk hegyéig, és hagyjuk a fejünkben kavarogni gondolatainkat.
• Hajtsuk le az állunkat, nyissuk ki a szánkat, lazítsuk az állkapcsot. Pihentessük a szemhéjat és a szemizmokat.
• A hátunkat szorítsuk a széktámlához, csigolyáról csigolyára haladva. A hátizmok feszültsége ezáltal megszűnik.
• Lazítsuk el a far- és a combizmokat egészen a lábujjunk hegyéig hatóan. 
• Idézzük fel a nyári vakáció egy-egy kellemes pillanatát, pl. egy megnyugtató tájat, madárdalt, ránk vetődő napsugarat, kávézást kedvenc teraszunkon a barátainkkal… Néhány perc múlva az a kellemes érzés tölthet el minket, minta újra vakációznánk!
• Mindezek után nyissuk ki a szemünket, és lélegezzünk mélyen.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.