Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Orrdugulása van? - Ezért nem jó, ha sokáig tart!

Érdekességek2018. június 14.

Előfordulhat, hogy rövidebb, vagy hosszabb ideig áll fenn életminőségünket romboló orrdugulás. A zavaró és kellemetlen tünet okairól és kezeléséről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Az orrkagylók feladata

Az orrban mindkét orrfélben három, azaz alsó, felső és középső orrkagyló található. Ezek elsődleges feladata, hogy a belélegzett levegőt felmelegítsék, nedvesítsék, szűrjék. Az orrüregek felső részén helyezkedik el a szaglóhám. Az orrkagylók kapilláris hálózata bőséges, így pl. hideg levegő belégzése során kitágulnak az erek, ezzel felmelegítik, nedvesítik a levegőt, a nyálkahártya beduzzad.

Orrdugulás = orrcsepp?

Az orrkagylók rendkívül könnyen változtatják méretüket pl. gyulladás, allergia, hőmérsékletváltozás hatására gyorsan beduzzadhatnak. Ilyenkor könnyen nyúlunk az ún. lohasztó orrcseppekhez, melyeket recept nélkül is be lehet szerezni. Ezek gyorsan fejtik ki hatásukat, érösszehúzódást hoznak létre, így bár gyorsan csökken a nyálkahártya duzzanata, de sajnos azt ki is szárítja, és egyre rövidebb ideig várható a hatása. Ennek következtében könnyen alakulhat ki függőség e szerekre, de rosszabb, hogy tartós orrdugulást is okoznak idővel.


A tartós orrdugulás okai

Az allergia mellett igen gyakori az orrcseppfüggőség is, de nem feledkezhetünk meg a tartós nyálkahártya irritációról sem! Az életmódra, munkára érdemes rákérdezni - mondja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Reflux, vegyszerekkel, festékekkel történő munkavégzés mellett gondolni kell pl. a biciklis futárok orrnyálkahártyájára rakódó nagy mennyiségű szennyező anyagra is!

Tartós orrdugulás esetén hatásos segítség

Hónapok, évek óta fennálló panaszok esetén nem várható el, hogy egyszeriben megoldódjon a probléma! Tapasztalatom szerint ilyenkor egy elhamarkodott műtéti beavatkozásnak, - mely az orrkagylók megkisebbítését jelenti – nem szokott tartósan jó eredménye lenni, mert a kiváltó ok nincs kiiktatva – figyelmeztet dr. Fülöp Györgyi.
Fontosabb az előzetes anamnézis felvétel, kivizsgálás, mert ha rendezzük a kiváltó tényezőket, akkor tartósabb eredményt érhetünk el és egy műtéti beavatkozást is esetleg elkerülhet a páciens. Gyomorsav túltengésre szedett gyógyszer, megfelelő allergia elleni szerek, irritatív anyagok kerülésével lehet pl. sikeres a kezelés.

Szteroidtartalmú orrspray műtét helyett?

Ezek használata akár hónapokon át megoldást nyújthat az ismert allergiás indikáció mellett az idült melléküreg gyulladás, idült orrnyálkahártya duzzanat esetén is, a gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. Ha kb. 3 hónapos rendszeres használat nem oldja meg a problémát, akkor javasolt lehet az orrkagylók megnagyobbodása miatt kisebbítő műtét elvégzése. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, rádiófrekvenciás műtéttel is megoldható, nem feltétlenül igényel kórházi tartózkodást. Egyéb módszerekkel is történhet akár a kagylókat csonkító beavatkozás is. A műtét után néhányan sajnos kellemetlen tünetekről számolnak be, melyeket „üres orr szindróma”-ként, vagy az angol „empty nose syndrome” elnevezés rövidítésével, ENS-ként is nevezünk.

A műtétet követően az orrdugulás szűnik, a beteg újra kap levegőt, de a beavatkozás során a nyálkahártya sérül, a gyógyulási folyamat pörkösödéssel járhat, ezért az azt követő napokban az alábbi tünetek fordulhatnak elő:


- a beteg a belélegzett levegőt hidegnek és száraznak érzi,
- enyhe orrvérzés,
- orrszárazság,
- úgy érzi, minden levegővétellel „túl sok” levegőt szív be az orrába,
-  fejfájás, szédülés,
- átmeneti szaglás és ízérzékelési zavar,
- alvászavar.

Az orrszárazság ellen a műtétet követő időszakban javasolt a tengeri sós vizes spray rendszeres használata, a pörkök szükség szerinti eltávolítása. Nem szabad megfeledkezni a belső hidratálásról sem, fogyasszunk bőven folyadékot! Orrolajok nem tudnak felszívódni, csak bevonják a felületet, így ezek használata kevésbé jön szóba.
Ha a panaszaink hetek-hónapok alatt sem javulnak, mindenképp keressünk fel szakembert. Az ENS elkerülése érdekében már elhúzódó orrdugulás esetén is javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat és kezelés!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.

A tiszta környezet csökkenti a hiányzást és erősíti a pszichés biztonságérzetet

2025. július 05.

A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a dolgozói jóllétet és a versenyképességet befolyásoló tényező. Szakértőnk szerint a rendszeres fertőtlenítés, a portalanított környezet és a rendezettség kézzelfogható hatással van a munkavállalók egészségére és pszichés biztonságérzetére. Egy tiszta irodai tér motiválólag hat, erősíti a munkáltató iránti bizalmat, és hozzájárul a cég külső jó megítéléséhez is.

„A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem versenyképességi szempont, dolgozói jóllétet befolyásoló tényező, sőt, sok esetben stratégiai befektetés” – véli Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezető igazgatója. Mint mondja, a pandémia után a takarítás szerepe gyökeresen átalakult: ami korábban egy csendes háttérfolyamat volt, mára a bizalom, a biztonság és a professzionalizmus szimbóluma lett.

De miért is érdemes többet költeni rá, miért fordítanak ma már a cégvezetők is komolyabb figyelmet a takarítás minőségére? A válasz valójában egyszerű és sokszorosan megtérül: a professzionális, rendszeres takarítás kézzelfogható hatással van a munkavégzés hatékonyságára, a dolgozók egészségi állapotára és lelki közérzetére, valamint arra az élményre is, amit az ügyfelek az irodákba belépve a céggel kapcsolatban átélnek.

A higiénia mint bizalom- és motivációépítő erő

„Egy tiszta iroda nemcsak szebb, hanem sokkal egészségesebb is. A portalanított környezet, a megfelelően tisztított szellőzőrendszerek és a gyakran fertőtlenített felületek miatt kevesebb a megbetegedés, így kevesebb a betegszabadság is. Ez pedig közvetlenül hat a produktivitásra” – magyarázta Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezetője.

A higiénia azonban nemcsak fizikai biztonságot ad. Egy rendezett, jól karbantartott munkakörnyezet pszichológiai biztonságot is nyújt. Segít a stressz csökkentésében, a kiszámíthatóság érzésének fenntartásában, és megerősíti azt a benyomást is, hogy a munkáltató törődik a kollégákkal.

„A munkavállalók sokkal motiváltabbak egy olyan környezetben, ahol látszik, hogy fontos a tisztaság. Ez nemcsak az egészségről szól, hanem arról is, hogy a munkáltató felelősséget vállal az emberekért. Ezt mindenki megérzi” – tette hozzá a szakértő.