Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ősmagyarok konyhája - avagy mit ettek a honfoglalás korában?

Érdekességek2018. január 18.

Minden nép életében fontos szerepet játszik a gasztronómia. Érdemes megismerni mit is ettek elődeink. A magyarok mindig híresek voltak arról, hogy szerettek enni és inni, így ünnepelték meg a győzelmeket és az új hódításokat. A vándorlások során sok néppel kapcsolatba kerültek, hatott rájuk azok étkezési kultúrája.

Milyen alapanyagokat,hozzávalókat használtak?
- gabonák (búza, árpa, köles)
- hús (marha, ló, juh, vadak, kacsa, liba)
- halak
- zöldségek (hagymafélék, gombák, répafélék, salátafélék, torma, borsó)
- tejtermékek (pl. maguk készítettek túrót, sajtot már a honfoglalás előttm de ismerték a vajat is)
- gyümölcsök (alma, körte, bogyósok - szeder, szamóca)

Az ősmagyarok étkezésében fontos szerepet játszott a hús és a tejtermék ezzel szemben a kenyérnek nem volt akkora jelentősége mint napjainkban.A honfoglalás és a letelepedés nagyon sok változást hozott az életükben hiszen elterjedt a földművelés és az állattartás. Étkezésük is sokoldalúvá vált, az ételek elkészítéséhez kemencéket építettek, gyakorivá vált az edények használata.
 


Milyen típusú ételeket ettek?
Kenyereket és kásákat készítettek gabonából sőt a pörkölthez hasonló egytálételüket is dúsították különböző magokkal. Vándorlásaik során edények híján kövőn sütöttek és főztek így lepénykenyeret készítettek ezzel a módszerrel. A húsokat füstöléssel és szárítással tartósították mert csak így tudták megőrizni és felhasználni a vándorlások alatt. 
A mai bográcshoz hasonló edényeket is használtak amelyekben bő lével készített egytálételeket főztek hússal és zöldséggel. Ez a mai tartalmas levesek megfelelője lehetne.

Mit ittak őseink?
Már az államalapítás előtt ismerték a szőlőt és azt is,hogy abból finom ital készíthető. Bort, komlóból készült erjesztett italt( kezdetleges sört) és kumiszt vagyis erjesztett lótejet ittak. Emellett természetesen fontos szerepe volt a víznek.

Íme néhány recept amit akár őseink is ehettek:

Sült libacombok zöldséges kölessel

Hozzávalók: 4 nagy libacomb, 1 kilogram zöldség vegyesen (sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, gomba), só, bors, 20 dkg köles

A húst alaposan megmosom, megtisztítom és egy vastag tepsibe vagy sütőtálba teszem. A zöldségeket megtisztítom és aprítás nélkül félreteszem. A húst sózom, borsozom és lefedve 1 órán át sütöm, ezután melléteszem a zöldségeket és addig sütöm míg meg nem puhul a hússal együtt. A tetőt levéve kicsit megpirítom a húst.

A kölest felteszem dupla mennyiségű vízben főni, amikor a vizet elfőtte letakarom és hagyom megpuhulni. A darabokra vágott répafélékkel, gombával és kevés hagymával összekeverve köretként adom a húshoz.

Töltött káposzta honfoglaló módra

Hozzávalók: egy közepes fej káposzta, 25 dkg rozs, 1 fej hagyma, kevés zsiradék, só, bors, őrölt kömény,

A káposztát leveleire szedem és forró, sós vízben egy kicsit megfőzöm. Kiszedem, leszárítom. Közben elkészítem a tölteléket ami a hagyma dinsztelésével kezdődik, majd rádobom a zúzott fokhagymát és a rozst. Ízesítem sóval, borssal és őrölt köménnyel. Vizet öntök hozzá és megpárolom. Nem kell teljesen puhának lennie! A levelekre egy-egy adag tölteléket teszek és feltekerem, két oldalát benyomkodom. Egymás mellé teszem egy tűzálló edénybe majd kevés bort öntök alá. Kb. 1 óra alatt lassú tűzön puhára főzöm!

Tejföllel és friss kenyérrel tálalom!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Miért fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás?

2025. október 15.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat kulcsszerepet játszik a gyermekek egészségében, különösen a hallás és a beszéd fejlődése szempontjából.

Számos olyan állapot létezik, amely befolyásolhatja a gyermekek fülét, orrát és torkát, és ezek közvetlen hatással lehetnek a hallásra, a beszédértésre és az általános jóllétre.

Horkolás és fülgyulladás

Ha egy gyermek gyakran horkol, az jelezheti, hogy valamilyen probléma van az orrmandulájával vagy a garat területével. A horkolás nemcsak zavaró lehet, hanem súlyosabb állapotokra is utalhat, pl. alvási apnoéra. Az alvási apnoé miatt a gyermek nem kap elegendő oxigént az alvás során, ami hosszú távon fejlődési problémákhoz vezethet.

Ezenkívül, ha a gyermek fülgyulladással küzd, az komoly következményekkel járhat. A fülgyulladás gyakori jelenség a gyermekek körében, és ha nem kezelik megfelelően, halláscsökkenéshez vezethet. A gyulladás miatt a gyermek fájdalmat érezhet, és ez befolyásolhatja a figyelmét és a tanulmányi teljesítményét is.

Nagy orrmandula

A megnagyobbodott orrmandula szintén komoly problémákat okozhat. Ha az orrmandula megnagyobbodik, elzárhatja a légutakat, ami nehézlégzést és horkolást eredményezhet. Ezenkívül a megnagyobbodott orrmandula zavarhatja a normális hallást is, mivel nyomást gyakorolhat a fülre. Ez halláscsökkenéshez vezethet, ami megnehezíti a gyermek számára a beszédértést és a társas interakciókat.

Ismét keresik az Év Gyógyszerészét és a legnépszerűbb patikát

2025. október 15.

Tizenötödik alkalommal díjazzák a gyógyszerészeket és patikákat

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kampányokat. A jubileumi évben a szervezők a gazdasági nehézségek és a főtámogató hiánya ellenére is elindították a programot, hangsúlyozva a gyógyszerészi hivatás társadalmi jelentőségét.

A szervezők szerint a gyógyszerészek munkájának elismerése ma talán fontosabb, mint valaha. A gyógyszerellátás akadozása, a szakemberhiány, valamint a mindennapi működéshez szükséges anyagi és infrastrukturális terhek az egészségügy minden szereplője számára, így a patikáknak és a gyógyszerészeknek is rendkívüli kihívásokat jelentenek.

A jelenlegi gazdasági helyzet és az egészségügyi szektort érintő nehézségek ellenére sem marad el a másfél évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés.

„A gyógyszerészek nap mint nap bizonyítják, hogy a közösségek egyik legmegbízhatóbb egészségügyi támaszai. Ők azok, akikhez nemcsak gyógyszerért, hanem tanácsért, biztatásért, emberi szóért is fordulhatnak a betegek” – mondja Torjai Gábor főszervező. Hozzátette, hogy a járvány, az inflációs nyomás és a folyamatos változások idején különösen felértékelődött a patikusok szerepe.

Prosztatabarát étrend

2025. október 14.

A bőséges folyadékfogyasztás, a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend csökkenti a prosztatagyulladás és a megnagyobbodás kockázatát.

Tudatos folyadékbevitellel lehet enyhíteni a tüneteket, de nem mindegy, hogy mit tartalmaz a bevitt folyadék. Az alkohol- és a koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, gyakori vizelési ingert váltanak ki, ezért ezeket célszerű kerülni. A bőséges (2,5–3l) vízfogyasztást célszerű egyenletesen elosztani a nap során. Mivel a heveny prosztatagyulladásra jellemző a magas láz, a fájdalom és az elesettség mellett, ezért a bőséges folyadék pótolja a láz miatt elveszített vizet és ásványi anyagokat.

Bizonyított étrendi prevenció

A kímélő, több apró étkezés enyhíti a tüneteket. Egy 2015-ös tanulmány több olyan kutatást elemzett, amelyek a mediterrán étrend egyes összetevőinek hatását vizsgálták a prosztataproblémák kialakulására: