Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ősmagyarok konyhája - avagy mit ettek a honfoglalás korában?

Érdekességek2018. január 18.

Minden nép életében fontos szerepet játszik a gasztronómia. Érdemes megismerni mit is ettek elődeink. A magyarok mindig híresek voltak arról, hogy szerettek enni és inni, így ünnepelték meg a győzelmeket és az új hódításokat. A vándorlások során sok néppel kapcsolatba kerültek, hatott rájuk azok étkezési kultúrája.

Milyen alapanyagokat,hozzávalókat használtak?
- gabonák (búza, árpa, köles)
- hús (marha, ló, juh, vadak, kacsa, liba)
- halak
- zöldségek (hagymafélék, gombák, répafélék, salátafélék, torma, borsó)
- tejtermékek (pl. maguk készítettek túrót, sajtot már a honfoglalás előttm de ismerték a vajat is)
- gyümölcsök (alma, körte, bogyósok - szeder, szamóca)

Az ősmagyarok étkezésében fontos szerepet játszott a hús és a tejtermék ezzel szemben a kenyérnek nem volt akkora jelentősége mint napjainkban.A honfoglalás és a letelepedés nagyon sok változást hozott az életükben hiszen elterjedt a földművelés és az állattartás. Étkezésük is sokoldalúvá vált, az ételek elkészítéséhez kemencéket építettek, gyakorivá vált az edények használata.
 


Milyen típusú ételeket ettek?
Kenyereket és kásákat készítettek gabonából sőt a pörkölthez hasonló egytálételüket is dúsították különböző magokkal. Vándorlásaik során edények híján kövőn sütöttek és főztek így lepénykenyeret készítettek ezzel a módszerrel. A húsokat füstöléssel és szárítással tartósították mert csak így tudták megőrizni és felhasználni a vándorlások alatt. 
A mai bográcshoz hasonló edényeket is használtak amelyekben bő lével készített egytálételeket főztek hússal és zöldséggel. Ez a mai tartalmas levesek megfelelője lehetne.

Mit ittak őseink?
Már az államalapítás előtt ismerték a szőlőt és azt is,hogy abból finom ital készíthető. Bort, komlóból készült erjesztett italt( kezdetleges sört) és kumiszt vagyis erjesztett lótejet ittak. Emellett természetesen fontos szerepe volt a víznek.

Íme néhány recept amit akár őseink is ehettek:

Sült libacombok zöldséges kölessel

Hozzávalók: 4 nagy libacomb, 1 kilogram zöldség vegyesen (sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, gomba), só, bors, 20 dkg köles

A húst alaposan megmosom, megtisztítom és egy vastag tepsibe vagy sütőtálba teszem. A zöldségeket megtisztítom és aprítás nélkül félreteszem. A húst sózom, borsozom és lefedve 1 órán át sütöm, ezután melléteszem a zöldségeket és addig sütöm míg meg nem puhul a hússal együtt. A tetőt levéve kicsit megpirítom a húst.

A kölest felteszem dupla mennyiségű vízben főni, amikor a vizet elfőtte letakarom és hagyom megpuhulni. A darabokra vágott répafélékkel, gombával és kevés hagymával összekeverve köretként adom a húshoz.

Töltött káposzta honfoglaló módra

Hozzávalók: egy közepes fej káposzta, 25 dkg rozs, 1 fej hagyma, kevés zsiradék, só, bors, őrölt kömény,

A káposztát leveleire szedem és forró, sós vízben egy kicsit megfőzöm. Kiszedem, leszárítom. Közben elkészítem a tölteléket ami a hagyma dinsztelésével kezdődik, majd rádobom a zúzott fokhagymát és a rozst. Ízesítem sóval, borssal és őrölt köménnyel. Vizet öntök hozzá és megpárolom. Nem kell teljesen puhának lennie! A levelekre egy-egy adag tölteléket teszek és feltekerem, két oldalát benyomkodom. Egymás mellé teszem egy tűzálló edénybe majd kevés bort öntök alá. Kb. 1 óra alatt lassú tűzön puhára főzöm!

Tejföllel és friss kenyérrel tálalom!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Momnesia – az anyasággal járó memóriaprobléma

2024. augusztus 29.

Van egy igen ijesztő tünete a terhességnek, mely akár a szülés után is megmarad, sőt, két évig is jelen lehet az életünkben. Ez pedig a feledékenység, a szétszórtság, memóriazavar, amit a szakirodalom is ismer, momnesia (mom – az angol anya + amnézia szavakból) néven. A jelenség bár ijesztő lehet, teljesen normális, és komoly előnyei is vannak!

A kérdésben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Tényleg jelen van?

A terhesség során és a csecsemőgondozásnál a figyelemzavar tényleg jelen van, pontosabban jelen lehet. Van, akinél egyáltalán nem jelentkezik, vagy mértéke nem szembetűnő. Sőt, nem kell, hogy rögtön a terhesség korai szakaszában jelentkezzen, ahogyan az sem törvényszerű, hogy csak a szülés után kerül elő.

Megszűnése legalább ennyire hektikusan zajlik, de mégis, teljesen természetes folyamatról van szó, mi több, szükségszerűről. A hátterében ugyanis nem az édesanya szülést követő elszigetelődése áll, hanem az evolúció!

A terhesség és a biztonság

Ma már tudjuk, hogy a biztonságos terhességi időszak kiemelten fontos, ezért mindent meg is teszünk a kisbabánk és saját egészségünk érdekében. Ez magában foglalja a lelki felkészülést, a terhestornát, vagy éppen a WHO ajánlása alapján a várandósvitamin szedését is. Sőt, ezekre annyira figyelünk, hogy szem előtt tartjuk, hogy a babaszoba színe megnyugtató legyen, a kis játékok színei, kontrasztja segítség a baba agyának fejlődését, de még azt is, hogy a várandósvitamin szerves kötésben tartalmazza az anyagokat, hiszen azok így sokkal jobban hasznosulnak, vagy hogy a trimeszterek igényeit figyelembe véve adagoljuk a tápanyagokat. Mert tudjuk, hogy fontos!

Mégis, amikor a memóriazavar jelentkezik, ijedten lépünk hátra, mert nem emlékszünk, mi is akartunk este főzni, mi a kedvenc idézetünk, vagy mit ígértünk a főnöknek, mikorra lesz kész a munka. Hogy miért nem emlékszünk ezekre? Mert nincsen rájuk szükség.

Mamiagy

Ahogyan a nők teste, az agyuk is alkalmazkodik az anyasághoz, és ezt nem csak átvitt értelemben kell venni. Az agyi kapcsolatok ugyanis átrendeződnek, az utódgondozás szempontjából előnyösebb rendszerbe.

A szeplős bőr ápolása, szeplők eltüntetése természetes módszerekkel

2024. augusztus 29.

Nagyanyáink még azt mondták a szeplős gyerekre: oda állt, ahol a szart csépelték! Rondának, nem kívánatosnak tartották a túl fehér, érzékeny, szeplős bőrt. A gyerekek is csúfolták a szeplős társaikat - manapság azonban egyre több reklámban tűnik fel a bronz hajú, szeplős ideál. A szeplő ma már nem kínos - inkább menő. De hogy ápoljuk a szeplős bőrt? Mit tehetünk vele és mit nem?  

A világos bőrtípusba tartozók hajlamosabbak a szeplősödésre – néhányan úgy születnek, mások pedig csinos szeplőket nevelnek az évek során. Vannak aprók, nagyobbak, szabályosak és szabálytalanok, csak az orr körül rendeződők, vagy egész testet beborítók. A bőrben felhalmozódott pigmentekből kialakuló szeplőkre a napfény is hatással, általában nyáron erőteljesebben látszódnak, télen halványabbak lehetnek.

Mitől lesz valaki szeplős?

A szeplő kialakulásának oka a bőr túlzott pigment termelése. Általában világos hajú (szőke, vörös) és halvány bőrű, kék, vagy zöld szemű embereken jelentkezik. Általában az "északi típusú" emberek jellemzője, de fekete bőrű szeplős ember is létezik, tehát nem kizárólag rájuk jellemző ez a küllemvonás.
Gyermekkorban ritkán alakulnak ki szeplők, legalábbis ritkán láthatóak. Általában serdülőkorban, vagy azt követően alakulnak ki az első foltok, melyekből az évek folyamán akár több is lehet. Télen elhalványulnak, a tavaszi és nyári napsütés hatására azonban élénkebb színűvé válnak. Ez könnyen kivédhető, ha a szeplős ember csak kevés időt tölt a napon, és megfelelő fényvédő krémet használ.

Szépséghiba vagy szexepil?

Van, akinek tetszik, van akinek nem! Egyértelműen nem kategorizálhatjuk a szeplőt. Minden egyes folt más és más, ráadásul színe, formája, nagysága, sőt még megjelenési területe is egyénenként változó. Egy fehér bőrű nő, orrán néhány szeplővel különleges, érdekes szépségnek tűnhet, ugyanakkor a hatalmas, a test minden területén megjelenő sötétebb foltok már zavaróak lehetnek, súlyos érzelmi-önelfogadási zavarokhoz vezethet.

Sárgás lerakódások a szemnél? Ellenőriztesse a koleszterinszintjét!

2024. augusztus 28.

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt. 

Koleszterin-lerakódás a szem körül 

A magas koleszterinszint egyetlen kivétellel nem jár látható tünetekkel. Ez a kivétel pedig a szemhéj bőrén látható koleszterin-lerakódás. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremkedő sárga foltok a xantelazmák, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Ugyanakkor  nem minden magas koleszterinszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok.

Mielőtt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket (vagyis például a vegánok egyáltalán nem visznek be koleszterint), másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, azonban ha magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben.

Különbség az LDL és a HDL között

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Ezek koleszterinnel képzett vegyületei keringenek a vérünkben, azonban ha a szintjük bármilyen ok miatt kórosan megemelkedik, jelentősen megnő a szívinfarktus, a stroke (szélütés) és a végtagi érszűkület kockázata. 

Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. 
Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.