Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ősszel is jókedvűen, egészségesen!

Érdekességek2019. szeptember 14.

Érdemes az őszi-téli hónapokra előre felkészíteni a szervezetünket, így könnyebben átvészeli a hidegebb időjárást és az esetleges betegségeket. A hidegebb hónapokra való készülődés három fő pillére: tisztítás, táplálás és immunerősítés.  

Kép: Teuvo Uusitalo / PixabayA nyári kalandok, eszem-iszomok és lazaság után célszerű megtisztítani a szervezetünket a méreganyagoktól. Minél tisztább a testünk, a vérünk, a szerveink, annál könnyebb a munkavégzés, annál jobb a közérzetünk és annál kevésbé vagyunk kitéve a kórokozóknak. Ezzel párhuzamosan célszerű feltankolni az ősszel még elérhető táplálékokból, és minőségi (nem mennyiségi!) táplálkozást folytatni, hogy a testünk megkapjon minden, számára fontos tápanyagot. Az immunerősítésnek szintén kiemelt szerep jut ilyenkor, ezzel is felkészülünk az őszi-téli időszakra, amikor több kihívásnak lesz majd kitéve a szervezetünk a hideg időjárástól kezdve a vitaminban kevésbé gazdag ételeken keresztül a vírusokig.


1. Tisztítás


Ez utóbbi hatékonyan támogatja a tüdő tisztító, salaktalanító munkáját. Érdemes tíz percen keresztül végezni. Hogyan? Helyezkedj el kényelmes meditációs vagy fekvő pózban, lazítsd el a tested, nyugodtan lélegezz ki és be. Képzeld el, amint a bőröd pórusai kinyílnak és a levegő rajtuk keresztül áramlik ki és be. Képzeld el, hogy kilégzéskor a testedben összegyűlt összes méreganyag távozik a pórusaidon keresztül, belégzéskor pedig tiszta, ragyogó, égszínkék prána energiát lélegzel be. Ha ezt a légzőgyakorlatot egy száraz kefés ledörzsölés, hideg zuhany után végzed, lehetőleg ruha nélkül, egész napra fel tud tölteni energiával.

2. Táplálás

3. Immunerősítés

4. Az évszakok rendje – mit ajánl a kínai orvoslás?

A kínai szemlélet szerint az öt elem egymást követő ciklusában ősszel már a Fém elem időszakában járunk. A Fém elemhez tartozó minőségek a rend, a betakarítás, az összegzés, a búcsú és elválás, az uralma alá vont szervek a Tüdő és a Vastagbél. Ezek a szervek a kiválasztásért, a salak- és méreganyagok eltávolításáért felelősek a testünkben (a tüdő a széndioxidot, a vastagbél a szilárd salakot távolítja el) és szoros összefüggésben vannak az immunrendszerünk állapotával is. Egy hasonlóan fontos „szerv” a teljes bőrfelület, amelyet a hagyományos kínai orvoslás a harmadik tüdőnek nevez, utalva ezzel fontos kiválasztó funkciójára.

A felsorolt szervek működését támogathatjuk a Fém elemhez sorolt gyógynövényekkel és táplálékokkal. A tüdőhöz a csípős íz tartozik, mivel élénkítő, szétoszlató, oldó hatása van: a tüdőben megrekedt nyálkát és méreganyagokat képesek feloldani és eltávolítani a csípős ízű ételek. Így remekül erősítik a tüdő működését az aromás, csípős, erős növények, mint például a chili, a bors, a gyömbér, a szegfűszeg, a torma, a retek, a kardamom, a curry. A Fém elemhez tartozó táplálékok még a zeller, mindenféle hagyma, így a fokhagyma is, a karalábé, a basmati rizs, a mustár, a borsmenta – ezek segítenek kiegyensúlyozni a vastagbél működését is. Érdemes ezekből gyakran, akár több étkezés során is fogyasztani, valamint gyömbér- és borsmenta teával erősíteni a tüdő energiáját. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert nagy mennyiségben viszont épp az ellenkező hatást érjük el – a túl sok csípős kiszárítja a tüdőt, a bőrt és a vastagbelet is károsítja. A savanyúkáposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz és segíti a vastagbél munkáját, a kiegyensúlyozott bélflóra fenntartását.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.