Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Őszi finomságokkal a téli vírusok ellen

Érdekességek2022. november 27.

Fotó: pixabay.com

A nyár vége óta sok energiát elfogyasztottunk, itt az ideje, hogy feltankoljuk szervezetünket vitaminokkal! A NaturMed Hotel Carbona szakértői arra adnak tippeket, hogyan készíthetjük fel immunrendszerünket télre, és hogyan köthetjük össze a kellemest a hasznossal, a feltöltődést a finom ízekkel.

Ahogy közeledik a tél, úgy csökken energiatartalékunk, ezért is kell kihasználni az ősz adta lehetőségeket: ekkor a természet ugyanis még bőkezűen ellát bennünket vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyekkel felturbózhatjuk étrendünket, hogy szervezetünk készen álljon a vírusok elleni harcra.

Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa emlékeztet rá, hogy az immunrendszerünk erősítésével részben megelőzhetők vagy elkerülhetők a különböző betegségek. Az egyik legfontosabb, ami ellenállóbbá tesz bennünket, a C-vitamin. Lényeges szerepet játszik a légúti fertőzések megelőzősében és a kollagéntermelésben, amely testünk elsődleges védvonalát, a bőrt táplálja. Fontos mindemellett az A-, B-, D- és E-vitaminok, továbbá különböző ásványi anyagok folyamatos pótlása is. Az utóbbiak közül feltétlenül figyeljünk oda a magnézium, nátrium, kálium és szelén bevitelre, hisz ezek az elemek javítják ellenálló képességünket és közérzetünket.

Sok szezonális zöldség igazi vitaminbomba

Ősszel sokféle szezonális zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, amelyeket nyersen vagy sütve-főzve egyaránt fogyaszthatunk. Sőt, még mindig eltehetünk ezt-azt télire, akár befőzve, akár a fagyasztóban. Mindenekelőtt ezért nézzünk körül a piacon, vagy saját kertünkben, gyümölcsösünkben, mert ott is biztosan akad olyan finomság, ami tele van vitaminnal. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője többek közt olyan vitamindús zöldséget ajánl, mint a cékla, amelyet sütve vagy reszelve, salátaként is fogyaszthatunk. Vagy a fekete retek, ami tele van C-, B-vitaminnal, vassal, kalciummal, káliummal és magnéziummal, ezért ajánlott megfázás esetén.

A padlizsánnal késő őszig tervezhetünk. C-vitaminban gazdag, ezért antibakteriális, antivirális hatású, és változatosan elkészíthető, akár sütve, akár krém formájában. A kelbimbó szezonja késő ősszel kezdődik. Amellett, hogy többféle vitamint, rostot, kalciumot, vasat tartalmaz, sokoldalúan lehet felhasználni. Közkedvelt egytálétel például a rakott kelbimbó, de köretként vagy salátában is kiváló. Az ősz persze nem telhet el sütőtök nélkül sem, amely a magas A-vitamin és béta-karotin tartalma miatt ideális tápanyagforrás. Készülhet belőle leves vagy püré, vagy meg is süthetjük. A gombát is változatosan használhatjuk fel: levesnek, rakott ételnek, grillezve, rántva egyaránt kiváló, és a B1-vitamin-szükségletünket is részben fedezi. Ráadásul szárítva sokáig eláll.


Foó: pixabay.com

Használjuk ki az őszt: együnk hazai gyümölcsöket

Szeptembertől novemberig gyümölcsökben sincs hiány. A szőlő az egyik legalapvetőbb őszi gyümölcs, amely nemcsak rostokban gazdag, de gyulladásgátló hatással is bír. Kiegészítője vagy alapanyaga lehet főételeknek, salátáknak vagy süteményeknek. Az alma gyakorlatilag tavaszig eláll, ezért ősszel és télen is része lehet étrendünknek.

A többek közt E- és P-vitamint tartalmazó birsnek is vannak kedvező tulajdonságai: hűvös helyen sokáig tárolható, és megsütve vagy kompótként is fogyasztható. A dió sem maradhat el az őszi asztalról. Sok benne az A-, E- és B-vitamin, valamint a magnézium, kálium, fluor és szelén. Magában is rágcsálhatjuk, de szórhatjuk salátára, vagy süteményt is süthetünk vele.

Fotó: 123rf.com

A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek vitamin- és fitonutriens-tartalmukkal támogatják immunrendszerünket. Szabadidőnkben akár kirándulást is szervezhetünk arra, hogy betakarítsuk az őszi erdő terméseit: csipkebogyót, somot vagy kökényt. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője szerint ezek rendkívül hasznos vitaminforrások, és többféleképpen fel lehet őket dolgozni.

Fotó: pixabay.com

A magas C-vitamin tartalmú, A-, B- és K-vitaminban gazdag csipkebogyóból készíthetünk teát vagy lekvárt. Ha a tea mellett döntünk, a termést áztassuk 1-2 órán át langyos vízben, így a C-vitamin biztosan nem bomlik le. A som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére, ezeket akár keverhetjük is. Számos gyümölcsből levest is főzhetünk: az alma, a körte vagy a birs remekül kiegészítik egymást, a levest pedig fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel fűszerezve, mézzel édesítve tehetjük pikánssá.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Momnesia – az anyasággal járó memóriaprobléma

2024. augusztus 29.

Van egy igen ijesztő tünete a terhességnek, mely akár a szülés után is megmarad, sőt, két évig is jelen lehet az életünkben. Ez pedig a feledékenység, a szétszórtság, memóriazavar, amit a szakirodalom is ismer, momnesia (mom – az angol anya + amnézia szavakból) néven. A jelenség bár ijesztő lehet, teljesen normális, és komoly előnyei is vannak!

A kérdésben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Tényleg jelen van?

A terhesség során és a csecsemőgondozásnál a figyelemzavar tényleg jelen van, pontosabban jelen lehet. Van, akinél egyáltalán nem jelentkezik, vagy mértéke nem szembetűnő. Sőt, nem kell, hogy rögtön a terhesség korai szakaszában jelentkezzen, ahogyan az sem törvényszerű, hogy csak a szülés után kerül elő.

Megszűnése legalább ennyire hektikusan zajlik, de mégis, teljesen természetes folyamatról van szó, mi több, szükségszerűről. A hátterében ugyanis nem az édesanya szülést követő elszigetelődése áll, hanem az evolúció!

A terhesség és a biztonság

Ma már tudjuk, hogy a biztonságos terhességi időszak kiemelten fontos, ezért mindent meg is teszünk a kisbabánk és saját egészségünk érdekében. Ez magában foglalja a lelki felkészülést, a terhestornát, vagy éppen a WHO ajánlása alapján a várandósvitamin szedését is. Sőt, ezekre annyira figyelünk, hogy szem előtt tartjuk, hogy a babaszoba színe megnyugtató legyen, a kis játékok színei, kontrasztja segítség a baba agyának fejlődését, de még azt is, hogy a várandósvitamin szerves kötésben tartalmazza az anyagokat, hiszen azok így sokkal jobban hasznosulnak, vagy hogy a trimeszterek igényeit figyelembe véve adagoljuk a tápanyagokat. Mert tudjuk, hogy fontos!

Mégis, amikor a memóriazavar jelentkezik, ijedten lépünk hátra, mert nem emlékszünk, mi is akartunk este főzni, mi a kedvenc idézetünk, vagy mit ígértünk a főnöknek, mikorra lesz kész a munka. Hogy miért nem emlékszünk ezekre? Mert nincsen rájuk szükség.

Mamiagy

Ahogyan a nők teste, az agyuk is alkalmazkodik az anyasághoz, és ezt nem csak átvitt értelemben kell venni. Az agyi kapcsolatok ugyanis átrendeződnek, az utódgondozás szempontjából előnyösebb rendszerbe.

A szeplős bőr ápolása, szeplők eltüntetése természetes módszerekkel

2024. augusztus 29.

Nagyanyáink még azt mondták a szeplős gyerekre: oda állt, ahol a szart csépelték! Rondának, nem kívánatosnak tartották a túl fehér, érzékeny, szeplős bőrt. A gyerekek is csúfolták a szeplős társaikat - manapság azonban egyre több reklámban tűnik fel a bronz hajú, szeplős ideál. A szeplő ma már nem kínos - inkább menő. De hogy ápoljuk a szeplős bőrt? Mit tehetünk vele és mit nem?  

A világos bőrtípusba tartozók hajlamosabbak a szeplősödésre – néhányan úgy születnek, mások pedig csinos szeplőket nevelnek az évek során. Vannak aprók, nagyobbak, szabályosak és szabálytalanok, csak az orr körül rendeződők, vagy egész testet beborítók. A bőrben felhalmozódott pigmentekből kialakuló szeplőkre a napfény is hatással, általában nyáron erőteljesebben látszódnak, télen halványabbak lehetnek.

Mitől lesz valaki szeplős?

A szeplő kialakulásának oka a bőr túlzott pigment termelése. Általában világos hajú (szőke, vörös) és halvány bőrű, kék, vagy zöld szemű embereken jelentkezik. Általában az "északi típusú" emberek jellemzője, de fekete bőrű szeplős ember is létezik, tehát nem kizárólag rájuk jellemző ez a küllemvonás.
Gyermekkorban ritkán alakulnak ki szeplők, legalábbis ritkán láthatóak. Általában serdülőkorban, vagy azt követően alakulnak ki az első foltok, melyekből az évek folyamán akár több is lehet. Télen elhalványulnak, a tavaszi és nyári napsütés hatására azonban élénkebb színűvé válnak. Ez könnyen kivédhető, ha a szeplős ember csak kevés időt tölt a napon, és megfelelő fényvédő krémet használ.

Szépséghiba vagy szexepil?

Van, akinek tetszik, van akinek nem! Egyértelműen nem kategorizálhatjuk a szeplőt. Minden egyes folt más és más, ráadásul színe, formája, nagysága, sőt még megjelenési területe is egyénenként változó. Egy fehér bőrű nő, orrán néhány szeplővel különleges, érdekes szépségnek tűnhet, ugyanakkor a hatalmas, a test minden területén megjelenő sötétebb foltok már zavaróak lehetnek, súlyos érzelmi-önelfogadási zavarokhoz vezethet.

Sárgás lerakódások a szemnél? Ellenőriztesse a koleszterinszintjét!

2024. augusztus 28.

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt. 

Koleszterin-lerakódás a szem körül 

A magas koleszterinszint egyetlen kivétellel nem jár látható tünetekkel. Ez a kivétel pedig a szemhéj bőrén látható koleszterin-lerakódás. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremkedő sárga foltok a xantelazmák, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Ugyanakkor  nem minden magas koleszterinszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok.

Mielőtt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket (vagyis például a vegánok egyáltalán nem visznek be koleszterint), másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, azonban ha magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben.

Különbség az LDL és a HDL között

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Ezek koleszterinnel képzett vegyületei keringenek a vérünkben, azonban ha a szintjük bármilyen ok miatt kórosan megemelkedik, jelentősen megnő a szívinfarktus, a stroke (szélütés) és a végtagi érszűkület kockázata. 

Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. 
Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.