Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Őszinte szerelem a munkahelyen - létezik?

Érdekességek2017. március 05.

Mi van, ha szerelembe esünk egy kollégával? Árt vagy használ a karriernek - ez nyilván attól is függ, hogy a főnökbe habarodunk bele, vagy az irodánkban a szomszéd asztalnál ülőbe. Vajon mennyire igaz vagy hamis a munkahelyi kapcsolat?

A munkát és a privát ügyeket kettéválasztani szinte minden kapcsolatban nehéz. Felmérések azt mutatják, hogy a munkavállalók sokkal jobban teljesítenek, ha a kollégáikhoz baráti kapcsolat fűzi őket vagy akár szerelmesek. Már ha őszinte szerelemről van szó… Mert van különbség a céges bulik és kétnapos továbbképzések röpke fellángolásai és a mély, akár házassághoz vezető őszinte szerelmi kapcsolatok között. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az emberek nagy része bizony nem remekel a monogámia terén. Annak ellenére, hogy mondjuk példamutató házasságban, minta apaként él pl. az értékesítési osztályvezető, a céges elvonulásokon bizony megvan a párja, az asszisztens vagy egy bármilyen másik szingli vagy házas hölgy személyében. Ezek az alkalmi társulások aztán válásokhoz, sőt újabb házasságokhoz is vezethetnek. Volt már mindkettőre példa a vállalati történelemben. 

Mi van akkor, ha tényleg szerelem szövődik a munkahelyen? Árthat a személyes karriernek, ha kapcsolat alakul ki munkatársak között vagy akár a főnökkel? Egy korábbi felmérés szerint az emberek 25 százalékának volt már munkahelyi afférja. Legtöbben azt érzik, hogy a többi munkatárs részéről nem ritka a fejcsóválás, irigység, rosszindulat és elutasítás.

 


Ki lehet jelenti, hogy a munkahely mint alapvető ismerkedési terep adja magát. Mit tehet az ellen valaki, ha Ámor nyila pont a munkahelyén találja el? A romantikus érzelmek ellen az agynak és az értelemnek kevés esélye van. Van viszont egy másik irányzat is, ami már nem annyira szimpatikus. Mégpedig az, ha valaki az irodát vagy a munkahelyet aktív partnerkeresésre használja, családokon is átgázolva. Mert ilyet is látott már a vállalati történelem. Amikor a frissen elvált, csinos középkorú újonnan érkezett kolléganő, pár hetes betanulási idő után célul tűzi ki, hogy valamelyik igazgatót behálózza. Mindegy ki lesz az, aki éppen kapható a bájaira. Csak legyen a férfi stabil vezető pozícióban, keressen sok pénzt, a feleség nem akadály, az idővel úgyis eltávolítható. Esetleg egy gyors teherbeesés is meggyorsítja a folyamatokat. 
 

Aki a munkahelyen szerelmes lesz, jobb, ha óvatos

Aki csak azt lesi, hogy kivel jöhet össze a munkahelyen, valószínűleg nehezen fog a munkájára koncentrálni. Ez pedig egy idő után feltűnő. Ha mégis őszinte érzelmek alakulnak ki munkatársak között, meg kell találni azt a bizonyos egyensúlyt, amivel ezt a szituációt érdemes kezelni. Aki a munkahelyi szerelmi kapcsolatát nagydobra veri, támadhatóvá válik. Mindenhol vannak kevésbé jóindulatú emberek, akik majd azzal jönnek, hogy a munkahelyi érzelmek miatt a szerelmes dolgozó elhanyagolja a munkáját. Ezeknek a vádaknak el lehet venni az élét azzal, hogy a munkaidő alatt semmiféle gyengéd érintkezést nem mutat a pár, akár szándékos távolságot tart egymástól. Jobb, ha privát üzeneteket, e-maileket sem váltanak egymással munkaidő alatt és nem bonyolódnak beszélgetésekbe. Ez különösen igaz a vitázó beszélgetésekre – nincs annál kellemetlenebb, az összes kolléga számára, ha egy munkahelyi párocska az irodában borítja ki a bilit és ott veszekszik. A recept: távolságtartás a munkahelyen és minden párkapcsolati ügy megbeszélése munkaidőn és irodán kívül. Különösen óvatosnak kell lenni a kapcsolat elején és jobb betartani ezeket a szabályokat. A céges pletyka úgyis mindenre fényt derít, semmi nem marad titokban. Néha pedig jobb őszintén elmondani a többi kollégának, hogy igen szerelembe estünk, de a párkapcsolat működtetését szigorúan ne a munkahelyen gyakoroljuk.

A főnökbe beleesni nőként nem túl okos dolog

Igencsak kényes helyzet az, ha nőként valaki a főnökével bonyolódik szerelmi kapcsolatba vagy bármely fölötte álló munkatárssal, aki neki utasításokat ad. Nem nehéz kitalálni, hogy a saját karrierje szempontjából ez igen hátrányos, hiszen rásütik a bélyeget, miszerint számító. Vannak természetesen számító emberek is. Ha pedig valaki - legyen az női- vagy férfi vezető - olyannal flörtöl, aki a ranglétrán alatta áll, akkor könnyen azt mondhatják, hogy visszaél a pozíciójával. Ezért kétszer is át kell gondolni a munkahelyen szövődő szerelmeket. Mert lehet igaz szerelem és lehet más is. Nem biztos, hogy egy könnyebb flört megéri. Nyilván imponáló az, ha a főnök udvarol, de nem biztos, hogy bele is kell menni a játékaiba. Az egyik vagy a másik fél komolyan sérülhet, akár ki is rúghatnak valakit egy vállalati affér miatt. Ne feledjük: soha nem a férfi húzza rövidebbet, hanem a nő. Ha pedig az évszázad szerelme szövődik a munkahelyen, és láthatóan a tartós kapcsolat vagy netán a házasság felé kormányozzák a felek a hajójukat, akkor az a tisztességes és a profi megoldás, ha valamelyikük kéri az áthelyezését másik osztályra vagy új munkahelyet keres.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Ha tökéletes anya vagy, akkor most ne figyelj!

2020. január 15.

Kedves anyuka! Fáradtnak érzed magad? Túlterheltnek? Folyamatosan elhalasztod azokat a dolgokat, amelyeket saját magadért kellene megtenned? Úgy érzed, hogy minden probléma és teher megéri, mert a gyermekeid boldogok? Túlságosan is "anyuka" vagy? Ha igennel válaszoltál ezekre a kérdésekre, akkor nem vagy egyedül.  

Szeretnét tudni, hogyan szerezd vissza az életedet, és nevelj boldogabb gyerekeket? Íme a legnagyszerűbb kézikönyv modern anyukáknak: a Kiégett anyák kézikönyve gyakorlati és pozitív tanácsadó könyv a nők számára, amely mentesíthet a „tökéletes anya" gyengítő gondolatától, tele vicces és nagyon is valós történetekkel, amik megállíthatják a kiégési ciklust, és megvédhetjük gyermekeinket és férjünket a kiégés okozta károktól.

A mai „modern" anyukák szeretnének mindent megadni csemetéiknek, hogy boldog gyermekkoruk legyen. A mai „modern" anyukák igyekeznek tökéletes „Facebook" anyák lenni, életük minden „csodálatos" pillanatát megosztani a külvilággal, legyen az a város legjobb szülinapi bulija, a legszebb és legfinomabb vasárnapi ebéd, vagy a mindenben jeleskedő és szinte minden tanórán túli tevékenységben résztvevő gyerkőceik sikerei. Ez a hajtóerő, bár nemes, de pusztító hatású is lehet, és stresszt, szorongást okozhat, ami „kiégett anyukákat" hoz létre.

Dr. Sheryl Ziegler pszichológus és családterapeuta jól ismeri az anyukák stresszét és a bűntudat terhét, mert gyakran érzik úgy, hogy nem tesznek meg eleget a gyermekeik boldogságáért.

Normális, ha ingerli, bosszantja a szülőt a baba sírása?

2020. január 14.Igen, normális, minden szülővel megtörténik. Ami viszont nem normális, ha elveszti az önuralmát akár addig a pontig, hogy bántalmazza (rázogatja) a kicsit. Ideális esetben soha nem szabad idegesnek lenni egy baba sírása, egyéb zavaró megnyilvánulása miatt – mégis megtörténik az ellenkezője. 

Van úgy, hogy egyes csecsemők olyan hosszan és gyakran sírnak, hogy az valóban bosszantó lehet minden, a környezetükben lévő személy számára: akár szülőről, testvérről, dajkáról van szó. Különösen este vagy éjjel, amikor nem kellene felébreszteni az egész családot és a szomszédokat sem. Egy francia tanulmány kimutatta, hogy a „megrázottbaba-szindróma” (angol rövidítéssel SBS – shaken baby syndrome) gyakrabban fordul elő városban, mint vidéken, ahol hagyhatják a babát sírni a szomszédok zavarása nélkül. Természetesen sem a „városi”, sem a „vidéki” baba sírása nem szolgálhat okként a megrázásra.

Miért sírnak többet egyes babák?

Tudni kell, hogy egy csecsemő akár három órát is sírhat naponta – életének első három hónapjában ez normálisnak tekinthető. Három hónapos kor fölött ez a sírásmennyiség a leggyakrabban csökken. De egyes csecsemőknél tartós maradhat, ha érzik az aggódást, szorongást anyjuk részéről. A szülők – általában a nagyon fiatalok – ugyanis van úgy, hogy nem tudják és nem értik meg, kisbabájuknak mire van szüksége, így szoronganak vagy türelmetlenek. Persze a tolerancia szintje egyénenként nagyon változó lehet. Ezért minden szülőnek, gondozónak ébernek kell lennie, és fel kell ismernie csecsemője szükségleteit.

A magas koleszterin örökletes betegség is lehet

2020. január 14.A familiáris hiperkoleszterinémia (családi magas koleszterin) betegség, amely egyre több embert érint hazánkban is, egy egyszerű vérvétellel diagnosztizálható.

A népbetegségek közé sorolható a magas koleszterin, öröklötten genetikai okból minden 200-ik ember szenved tőle, 40-60 ezer ember érintett benne. Sokan talán nem is tudják, hogy sokszor örökletes betegségről beszélünk – erre szeretnék felhívni a szakemberek a lakosság figyelmét a nemzetközi familiáris hiperkoleszterinémia napjához kapcsolódva. Világméretűvé nőtte ki magát a rendezvény, melynek keretében egész héten igyekeznek ráirányítani a figyelmet a betegség okozta veszélyekre.

A családi magas koleszterin örökletes. A koleszterin esetükben fokozottan termelődik a májban, másrészt ráadásul a nagy mennyiségű, ételekkel bevitt koleszterin egy része nem használódik fel – normális esetben természetesen bekerül a májsejtekbe, és az epével együtt ürül ki a szervezetből.

A hiba azonban ott van az esetek többségében, hogy ezek a kis „kiürítő egységek” vagy kevesebb számban vannak jelen, a legsúlyosabb esetben azonban egyáltalán nincsenek, vagy épp nem működnek. Így viszont vérben marad a koleszterin, és lerakódik az érfalban, ez pedig később érbetegséget okoz, fokozza az erek nem kívánatos elváltozásait, aminél a végpontja lehet sajnos a szívizomelhalás, az agyvérzés, a stroke, és a végtagi erek elzáródása.

Mint azt Dr. Reiber István, a fehérvári Szent György Kórház lipidológusa mondja, 20-30 évesen infarktust kaphatnak ezek a betegek, de már tizenéves korban is olyan súlyos érkárosodással rendelkeznek, mint egy 60-70 éves felnőtt. Ezért kell időben felfedezni a betegséget – ehhez pedig elegendő egy vérvétel, ahol kiderül, mennyi a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) a szervezetében. Ha valakinek 5 mmol/l feletti ez az érték és mellette a triglicerid zsírtartalma megfelelő értéket mutat, vagyis 2 mmol/l alatti, akkor már felvetődik a családi magas koleszterin gyanúja.