Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Őszinte szerelem a munkahelyen - létezik?

Érdekességek2017. március 05.

Mi van, ha szerelembe esünk egy kollégával? Árt vagy használ a karriernek - ez nyilván attól is függ, hogy a főnökbe habarodunk bele, vagy az irodánkban a szomszéd asztalnál ülőbe. Vajon mennyire igaz vagy hamis a munkahelyi kapcsolat?

A munkát és a privát ügyeket kettéválasztani szinte minden kapcsolatban nehéz. Felmérések azt mutatják, hogy a munkavállalók sokkal jobban teljesítenek, ha a kollégáikhoz baráti kapcsolat fűzi őket vagy akár szerelmesek. Már ha őszinte szerelemről van szó… Mert van különbség a céges bulik és kétnapos továbbképzések röpke fellángolásai és a mély, akár házassághoz vezető őszinte szerelmi kapcsolatok között. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az emberek nagy része bizony nem remekel a monogámia terén. Annak ellenére, hogy mondjuk példamutató házasságban, minta apaként él pl. az értékesítési osztályvezető, a céges elvonulásokon bizony megvan a párja, az asszisztens vagy egy bármilyen másik szingli vagy házas hölgy személyében. Ezek az alkalmi társulások aztán válásokhoz, sőt újabb házasságokhoz is vezethetnek. Volt már mindkettőre példa a vállalati történelemben. 

Mi van akkor, ha tényleg szerelem szövődik a munkahelyen? Árthat a személyes karriernek, ha kapcsolat alakul ki munkatársak között vagy akár a főnökkel? Egy korábbi felmérés szerint az emberek 25 százalékának volt már munkahelyi afférja. Legtöbben azt érzik, hogy a többi munkatárs részéről nem ritka a fejcsóválás, irigység, rosszindulat és elutasítás.

 


Ki lehet jelenti, hogy a munkahely mint alapvető ismerkedési terep adja magát. Mit tehet az ellen valaki, ha Ámor nyila pont a munkahelyén találja el? A romantikus érzelmek ellen az agynak és az értelemnek kevés esélye van. Van viszont egy másik irányzat is, ami már nem annyira szimpatikus. Mégpedig az, ha valaki az irodát vagy a munkahelyet aktív partnerkeresésre használja, családokon is átgázolva. Mert ilyet is látott már a vállalati történelem. Amikor a frissen elvált, csinos középkorú újonnan érkezett kolléganő, pár hetes betanulási idő után célul tűzi ki, hogy valamelyik igazgatót behálózza. Mindegy ki lesz az, aki éppen kapható a bájaira. Csak legyen a férfi stabil vezető pozícióban, keressen sok pénzt, a feleség nem akadály, az idővel úgyis eltávolítható. Esetleg egy gyors teherbeesés is meggyorsítja a folyamatokat. 
 

Aki a munkahelyen szerelmes lesz, jobb, ha óvatos

Aki csak azt lesi, hogy kivel jöhet össze a munkahelyen, valószínűleg nehezen fog a munkájára koncentrálni. Ez pedig egy idő után feltűnő. Ha mégis őszinte érzelmek alakulnak ki munkatársak között, meg kell találni azt a bizonyos egyensúlyt, amivel ezt a szituációt érdemes kezelni. Aki a munkahelyi szerelmi kapcsolatát nagydobra veri, támadhatóvá válik. Mindenhol vannak kevésbé jóindulatú emberek, akik majd azzal jönnek, hogy a munkahelyi érzelmek miatt a szerelmes dolgozó elhanyagolja a munkáját. Ezeknek a vádaknak el lehet venni az élét azzal, hogy a munkaidő alatt semmiféle gyengéd érintkezést nem mutat a pár, akár szándékos távolságot tart egymástól. Jobb, ha privát üzeneteket, e-maileket sem váltanak egymással munkaidő alatt és nem bonyolódnak beszélgetésekbe. Ez különösen igaz a vitázó beszélgetésekre – nincs annál kellemetlenebb, az összes kolléga számára, ha egy munkahelyi párocska az irodában borítja ki a bilit és ott veszekszik. A recept: távolságtartás a munkahelyen és minden párkapcsolati ügy megbeszélése munkaidőn és irodán kívül. Különösen óvatosnak kell lenni a kapcsolat elején és jobb betartani ezeket a szabályokat. A céges pletyka úgyis mindenre fényt derít, semmi nem marad titokban. Néha pedig jobb őszintén elmondani a többi kollégának, hogy igen szerelembe estünk, de a párkapcsolat működtetését szigorúan ne a munkahelyen gyakoroljuk.

A főnökbe beleesni nőként nem túl okos dolog

Igencsak kényes helyzet az, ha nőként valaki a főnökével bonyolódik szerelmi kapcsolatba vagy bármely fölötte álló munkatárssal, aki neki utasításokat ad. Nem nehéz kitalálni, hogy a saját karrierje szempontjából ez igen hátrányos, hiszen rásütik a bélyeget, miszerint számító. Vannak természetesen számító emberek is. Ha pedig valaki - legyen az női- vagy férfi vezető - olyannal flörtöl, aki a ranglétrán alatta áll, akkor könnyen azt mondhatják, hogy visszaél a pozíciójával. Ezért kétszer is át kell gondolni a munkahelyen szövődő szerelmeket. Mert lehet igaz szerelem és lehet más is. Nem biztos, hogy egy könnyebb flört megéri. Nyilván imponáló az, ha a főnök udvarol, de nem biztos, hogy bele is kell menni a játékaiba. Az egyik vagy a másik fél komolyan sérülhet, akár ki is rúghatnak valakit egy vállalati affér miatt. Ne feledjük: soha nem a férfi húzza rövidebbet, hanem a nő. Ha pedig az évszázad szerelme szövődik a munkahelyen, és láthatóan a tartós kapcsolat vagy netán a házasság felé kormányozzák a felek a hajójukat, akkor az a tisztességes és a profi megoldás, ha valamelyikük kéri az áthelyezését másik osztályra vagy új munkahelyet keres.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Megterhelik a szervezetet az egyre rövidebb nappalok

2019. október 10.Az egyre rövidebb és hűvösebb nappalok megterhelik a szervezetet, mert gyengül az immunrendszer és kevesebb vitamin jut a szervezetbe – közölte Pintér Ferenc, a Meteoklinika igazgatója.

Emiatt fáradtság, fejfájás, betegségek, görcsös és keringési panaszok jelentkezhetnek. A helyes életmód segít a változáshoz való igazodásban. Az immunrendszert friss gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet karbantartani, és fontos odafigyelni, hogy az egyre rövidebb nappalok ellenére ne csökkenjen az aktív órák száma.

A meteogyógyász kitért arra is: az őszi, téli időszakra való átállás az idősek mellett a gyerekeket érinti a leginkább.

A fürdőszobai eszközök szavatossága

2019. október 09.A sminkhez és a testápoláshoz használt kozmetikumokat is időnként át kell vizsgálni, s a nem megfelelőt, esetleg a lejárt szavatosságút kidobni.

Kozmetikumok szavatossága

Azokon a kozmetikumokon, amiknek a szavatossági ideje 30 hónap alatti, jelölik, meddig őrzik meg minőségüket. A pontos dátumot általában egy homokóraikon mellé nyomtatják. Minden más terméknél a lejárati időt a felbontástól számítják. Az ilyen kenőcsöstégelyeken jelölik, hány hónapig használhatóak fel. A „6 M” jelölés azt jelenti, hogy minőségét megőrzi a felbontástól számított 6 hónapig. 

Rúzsok

A rúzsok szavatossági ideje 24 hónap is lehet. Minél nagyobb arányban tartalmaznak bőrápoló összetevőket, annál rövidebb a lejárati idejük. Ennek oka az, hogy azok gyorsabban avasodnak. Emiatt a matt termékek lejárati ideje sokkal hosszabb. 

Borotva

A bőrgyógyász javaslata nedves borotválkozáshoz: a pengéket 14 használat után cserélni kell. Napi borotválkozás esetében ez azt jelenti, hogy kéthetente új pengék kellenek. A tiszta és jó állapotú pengék nagyon fontosak. Az elhasználódott pengékre baktériumréteg rakódik, ami borotválkozás során olykor szőrtüszőgyulladást okozhat.

Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

2019. október 09.

Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt – jelentették be egy budapesti sajtótájékoztatón.

Bózsik Béla Pál, a DualDur nevű új módszert kidolgozó Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója elmondta, eddig az úgynevezett szerológiai vizsgálatokat alkalmazták a fertőzés kimutatására, amikor is a baktériumhoz kötődő, a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálják, ez azonban nem mindig sikeres, mert a szervezet néha képtelen ellenanyagot termelni.

A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót, amelynek alakja jellegzetes, így egyértelműen felismerhető – ismertette az igazgató.

A Lyme-fertőzés a csípés után már akár négy órával elindulhat a szervezetben, ezért rendkívül fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása, a potrohot azonban nem szabad megérinteni, mert különben mi magunk préseljük be a fertőző anyagot a szervezetbe.

Szintén fontosnak nevezte magának az állatnak a vizsgálatát, amely Magyarországon még csak egy magánintézményben lehetséges.

A Lyme-kór jellegzetes tünete egyébként az ízületi gyulladás és az agyidegek gyulladása – fűzte hozzá az igazgató.

Bózsik András, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a morfológiai módszert már 1986-ban elkezdték fejleszteni, pénzhiány miatt azonban a vizsgálatok lassan haladtak.

Az utóbbi években kapott támogatásoknak és az Európai Uniótól a közelmúltban elnyert 3,5 millió eurós hozzájárulásnak köszönhetően azonban felgyorsultak a kutatások, így akár már egy év múlva is piacra kerülhet az új módszer – közölte az ügyvezető.