Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Pajzsmirigybetegen, milyen várandós vitamint szedhetek?

Érdekességek2019. június 13.

Sokan már a teherbe esés előtt el kezdenek várandós vitamint szedni, hogy a lehető legjobban feltöltsék a vitamin és ásványi anyag raktáraikat, és ezáltal optimális feltételeket teremtsenek a magzatnak. A piacon megannyi ilyen készítményt találni, így a választás meglehetősen nehéz- pláne, ha az illető pajzsmirigyzavarral küzd. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát megkérdeztük arról, vajon mire érdemes nekik figyelni, ha terhesvitamint szeretnének venni.

A várandós vitamin választásának ügyeljen arra is, hogy tartalmazzon D-vitamint is. Fotó: 123rf.comA kulcskérdés: legyen benne jód vagy sem?
A várandós vitaminoknak több fajtájuk is van, ám lényeges szempont a választásnál a pajzsmirigybetegeknek, hogy tartalmaz-e jódot az adott készítmény, vagy sem. Ugyanis a jód igen fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy hormonok előállításában, mivel azok lényeges alkotórésze. Hiány esetén nem képződik elegendő mennyiségű hormon, így pajzsmirigy alulműködés alakul ki (mivel hazánk jódhiányos területnek számít, ezért ez igen gyakori). Ennek tudatában, sok pajzsmirigy alulműködésben szenvedő beteg egyből a magas jódtartalmú vitaminhoz nyúl, pedig meglehet, ezzel többet árt, mint használ!

Mikor válasszon jód nélküli készítményt?
Pajzsmirigy túlműködés esetén egyértelmű, hogy kerülni kell a fokozott jódbevitelt, így ekkor mindenképp jódnélküli változatot válasszon! Viszont, hogy pajzsmirigy gyulladás, illetve pajzsmirigy alulműködés fennállásakor milyet célszerű venni, az már bonyolultabb kérdés.

Pajzsmirigy alulműködés esetén sokan úgy gondolják, jót tesznek az állapotuknak, ha fokozzák a jódbevitelt. Pedig ha autoimmun eredetű a zavar (Hashimoto) és nem jódhiány okozza, akkor a plusz jód fogyasztása csak ronthat értékeken! Ugyanez a helyzet az autoimmun pajzsmirigy gyulladással is, a jód csak fokozza a gyulladást, és ez súlyosbíthatja a kóros autoimmun folyamatokat- figyelmeztet dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.


Kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Látható tehát, hogy nem mindegy, milyen vitamint is választ, ezért még a vásárlás előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét, milyen készítményt javasol! Ehhez részletes laborvizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, mi is áll a pajzsmirigyzavar hátterében: ehhez a TSH, T4 és a T3 értékein kívül ATPO szintjének ellenőrzése is indokolt.

Dr. Koppány Viktória hozzátette, hogy várandós vitamin választásának ügyeljen arra is, hogy tartalmazzon D-vitamint is, ugyanis amellett, hogy igen pozitív hatással van a szervezet hormonháztartására, a pajzsmirigyzavarokkal gyakran együtt járó inzulinrezisztenciára/PCOS-re is kedvező hatást gyakorol.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.