Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Pajzsmirigybetegen, milyen várandós vitamint szedhetek?

Érdekességek2019. június 13.

Sokan már a teherbe esés előtt el kezdenek várandós vitamint szedni, hogy a lehető legjobban feltöltsék a vitamin és ásványi anyag raktáraikat, és ezáltal optimális feltételeket teremtsenek a magzatnak. A piacon megannyi ilyen készítményt találni, így a választás meglehetősen nehéz- pláne, ha az illető pajzsmirigyzavarral küzd. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát megkérdeztük arról, vajon mire érdemes nekik figyelni, ha terhesvitamint szeretnének venni.

A várandós vitamin választásának ügyeljen arra is, hogy tartalmazzon D-vitamint is. Fotó: 123rf.comA kulcskérdés: legyen benne jód vagy sem?
A várandós vitaminoknak több fajtájuk is van, ám lényeges szempont a választásnál a pajzsmirigybetegeknek, hogy tartalmaz-e jódot az adott készítmény, vagy sem. Ugyanis a jód igen fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy hormonok előállításában, mivel azok lényeges alkotórésze. Hiány esetén nem képződik elegendő mennyiségű hormon, így pajzsmirigy alulműködés alakul ki (mivel hazánk jódhiányos területnek számít, ezért ez igen gyakori). Ennek tudatában, sok pajzsmirigy alulműködésben szenvedő beteg egyből a magas jódtartalmú vitaminhoz nyúl, pedig meglehet, ezzel többet árt, mint használ!

Mikor válasszon jód nélküli készítményt?
Pajzsmirigy túlműködés esetén egyértelmű, hogy kerülni kell a fokozott jódbevitelt, így ekkor mindenképp jódnélküli változatot válasszon! Viszont, hogy pajzsmirigy gyulladás, illetve pajzsmirigy alulműködés fennállásakor milyet célszerű venni, az már bonyolultabb kérdés.

Pajzsmirigy alulműködés esetén sokan úgy gondolják, jót tesznek az állapotuknak, ha fokozzák a jódbevitelt. Pedig ha autoimmun eredetű a zavar (Hashimoto) és nem jódhiány okozza, akkor a plusz jód fogyasztása csak ronthat értékeken! Ugyanez a helyzet az autoimmun pajzsmirigy gyulladással is, a jód csak fokozza a gyulladást, és ez súlyosbíthatja a kóros autoimmun folyamatokat- figyelmeztet dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.


Kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Látható tehát, hogy nem mindegy, milyen vitamint is választ, ezért még a vásárlás előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét, milyen készítményt javasol! Ehhez részletes laborvizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, mi is áll a pajzsmirigyzavar hátterében: ehhez a TSH, T4 és a T3 értékein kívül ATPO szintjének ellenőrzése is indokolt.

Dr. Koppány Viktória hozzátette, hogy várandós vitamin választásának ügyeljen arra is, hogy tartalmazzon D-vitamint is, ugyanis amellett, hogy igen pozitív hatással van a szervezet hormonháztartására, a pajzsmirigyzavarokkal gyakran együtt járó inzulinrezisztenciára/PCOS-re is kedvező hatást gyakorol.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A jegestea, mint olyan - milyen is?

2020. május 20.

Közeledik a nyár, és vele a finom jegesteák időszaka. Íme, néhány szempont, amit érdemes megfontolni, hogy valóban a számodra legmegfelelőbb hűsítő ital kerüljön a bevásárlókosaradba.  

De először is tisztázzuk, miből áll a jegestea. Ha jó minőségű termékről beszélünk, természetesen teából, vízből, gyümölcsből és általában valamilyen édesítő összetevőból (cukor, édesítőszer), a tea kesernyés ízének ellensúlyozására.

Ha a legjobbat szeretnénk választani, valamennyi összetevőt érdemes alaposan megvizsgálni.

1. Mennyi tea van benne?

A készen kapható jegesteákban nagyon különböző a tea mennyisége, sőt még ugyanazon márka különböző ízei is eltérhetnek ebben. Érdemes a lehető legmagasabb teatartalmú jegestát választani, és arra is figyeljetek, hogy ez valódi tea, természetes teakivonat legyen.

2. Mennyi gyümölcs van benne?

Legyen szó fekete, zöld vagy rooibos teáról, a jegestea finom ízét a gyümölcs adja meg. Olvassátok el figyelmesen a címkéket, nézzétek meg, hogy valódi gyümölcskoncentrátum van-e benne, és milyen arányban. A jegestea azonban nem gyümölcslé, így ez az arány nem fogja egyik termék esetében sem meghaladni az 1-2 százalékot. Jó példa erre, hogy itthon a legnagyobb mennyiségben vásárolt márka esetében a gyümölcstartalom csak 0,1%. De ha ez az arány már 1% körül mozog, gyümölcstartalom tekintetében jó helyen járunk.

Egész nap ül az édesanyja? Nőhet a szívbetegség rizikója

2020. május 20.



A koronavírus járvány idején sokan egész nap otthon vannak, szinte végig ülve vagy fekve töltve az időt. Egy új kutatás szerint azonban azoknál az idősebb nőknél, akik minden nap hosszabb időn keresztül ülnek, jelentősen növekszik a szív-érrendszeri betegségek kockázata. Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos az összefüggésekre és a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az életkor és a túlsúly is rizikófaktor

Számos kutató és orvos felhívta már a figyelmet az ülő életmód kockázataira, most azonban egy új tanulmány látott napvilágot a Journal of the American Heart Association című szaklapban. A kutatók most ugyanis a menopauzán átesett, túlsúlyos vagy elhízott nők helyzetét vették górcső alá. A vizsgált hölgyek 55 évesek vagy annál idősebbek voltak.

A szakemberek szerint azért is különösen fontos ez a vizsgálat, mert az idős nők a leggyorsabban növekvő populáció az Egyesült Államokban. Ők azok, akiknél a menopauza után drámaian megnövekszik a kardiometabolikus betegségek rizikója, így többek közt a szív-érrendszeri betegségeké és a 2-es típusú cukorbetegségé. Amerikai adatok szerint háromból egy nő szívbetegség miatt fog meghalni. Mindezeket tekintetbe véve nagyon fontos tisztázni az összefüggéseket, különösen, hogy már eddig is bizonyítékok gyűltek arról, hogy az ülő életmód összefügg a szívbetegségekkel és a halálozási rizikóval – különösen az idősebbeknél.

A friss kutatásban 518, átlagosan 63 éves nőt vizsgáltak, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) átlagosan 31 volt. (Az egészséges normál testsúly 18,5-25 közti BMI-vel jár, túlsúlyról 25-30 közt, elhízásról 30 fölött beszélhetünk.) A hölgyeknél 14 napig monitorozták az ülés és a fizikai aktivitás időtartamát, valamint laborvizsgálatokkal mérték a vércukorszintet.

Plantain, avagy mire jó a főzőbanán?

2020. május 19.

Vannak, akik még jól emlékeznek azokra az időkre, amikor Magyarországon banánt csak télen lehetett kapni, és akkor is csak mutatóba, nagyon drágán és nagyon kis mennyiségben. Desszertként fogyasztották az emberek, és senkinek nem jutott eszébe, hogy bármilyen ételbe bele lehetne tenni. Aztán változtak az idők, a banán most már mindenki számára elérhető alapgyümölcs lett, és számtalan recept összetevői között feltűnik, sőt, vannak, akik szerint igazi szupergyümölcs.

Mostanra egyre gyakrabban írnak a receptek főzőbanánt, találkozhatunk vele a szuper-és hipermarketek polcain. De vajon mire jó, miért más, mint a rendes banán? Ezeknek a kérdéseknek járt utána az Interfood, tartson velünk Ön is, tudjon meg ma is valami újat!

Mi is az a főzőbanán?
A főzőbanán egy Délkelet-Ázsiából származó banánfajta, nem azonos a még éretlen zöld színű banánnal. Színe zöld, mérete nagyobb, alakja pedig egyenesebb, mint amit megszoktunk, felhasználása teljesen eltérő a hagyományos banánétól.

Egy banán, aminek nincs banán íze
A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán, íze nyers, zöldséget idéző. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen. Rendkívül magas a keményítőtartalma, ezért hőkezelés szükséges ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Főzés, sütés, grillezés után válik ehetővé.