Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Pioppi-diéta: a hosszú élet titka?

Érdekességek2021. július 04.

Fotó: 123rf.com

Pioppi, a kis dél-olaszországi település nevét adta egy mediterrán diétához, amely sokak szerint „szuperegészséges” étrendet fed.  Olaszország déli vidékein ősidők óta hasonlóan táplálkoznak, ami Pioppi lakosainak az átlagosnál 10 évvel hosszabb élettartamot kölcsönöz. Így nem árt jobban megismernünk táplálkozási szokásaik részleteit.

 A Pioppi nevű kis halászfalu Nápolytól délre fekszik, alig 300 fős lélekszámmal. Lakosai évszázadok óta különösen hosszú ideig élnek, és ami a lényeg, jó egészségben! Bár más földközi-tengeri falvak népe is hasonló életmódot folytat, illetve a földrajzi adottságokat táplálkozásában is kihasználja, Pioppi és diétája lett ismert, ami Ancel Keys amerikai tudósnak köszönhető. A táplálkozáskutató nyugdíjaztatása után odaköltözött, és 100 éves korában halt meg (felesége, Margaret, 97 évesen)…

Az ő mediterrán diétával kapcsolatos vizsgálódásaira alapozta későbbi tanulmányait Aseem Malhotra kardiológus, akinek meggyőződése, hogy a délolasz konyhát követve és az életmód megváltoztatásával számos egészségügyi probléma elkerülhető. Így többek közt a diabétesz, az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek, a rák

A hosszú élet titka

Pioppi lakói semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy sokáig fiatalosak maradjanak, és jó formában, hosszú ideig éljenek. Egyszerűen a természettel összhangban élnek és táplálkoznak. A tengerpart idilli környezete elősegíti a jó közérzetet és kedélyállapotot, a vidék pedig bőségesen kínálja a gyümölcsöt, zöldséget, nem megfeledkezve az olívaolajról. Ha ezek az elemek nem mindig képezik napi étrendünk részét, a Pioppi-diéta ösztönözhet arra, hogy úgy táplálkozzunk, mint az ottaniak, vonalaink megőrzése és az öregedés késleltetése érdekében. Íme az étrend főbb összetevői és fogyasztásuknak szabályai, melyeket javasolt betartani a hosszú élet reményében!

A Pioppi-diéta 10 ajánlott szabálya  

Merítsünk ihletet az olasz halászok táplálkozásából, lehetőleg helyi/hazai zöldségeinket, gyümölcseinket felhasználva, saját ízlésünk szerint. Ez a legjobb módja e diéta hosszú távú alkalmazásának.


1. Friss zöldség: bőséggel, minden étkezéshez

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a zöldségek ne az étkezések „kísérői” legyenek, hanem tegyék ki azok felét. A zöldségek „ütőkártyái”, hogy könnyűek, rostdúsak, ami miatt laktatók, és elősegítik a béltranzitot is. Bővelkednek nyomelemekben (vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban), melyek szervezetünk egészsége és védelme szempontjából elengedhetetlenül fontosak. Minden zöldség jó, amely szezonálisan rendelkezésünkre áll, és nem „utaztatták” sokat, ami többek közt árt a vitaminoknak. A bio-jelleg (növényvédőszer-mentesség) természetesen előnyben részesítendő.

Fotó: 123rf.com

2. Hús: minőségi baromfihús hetente kétszer

Mára már ismert, hogy a túlzásba vitt húsfogyasztás (főképp a vörös húsoké) elősegíti több súlyos kór, pl. a szív- és érrendszeri betegségek, a vastagbélrák és a diabétesz kialakulását. A savasító és telített zsírsavakban bővelkedő hús ne szerepeljen a napi menünkben, és még kevésbé tartalmazza valamilyen válfaját minden étkezés. Mint ahogyan Pioppi lakói teszik, tartogassuk a húst nagyobb alkalmakra, vagy maxmum 2-szer fogyasszuk hetente. És akkor is minőségit válasszunk belőle: lehetőleg kisgazdaságokból, szabadon nevelt állatból való, nem génmódosított húsokat…. Ami pedig a vörös húst illeti, legfeljebb 2-3-szor tanácsos fogyasztani havonta.

3. Hal: rendszeresen, 3-4-szer hetente

A hal annyi proteint biztosít, mint a hús, de telített zsírok nélkül. A sovány fajták (tőkehal, csuka, fogas, pisztráng…) egyszerre könnyűek és laktatók. A zsíros halak

(ponty, szardínia, szardella, angolna…) omega-3 esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek pozitív élettani hatása jelentős. Így pl. védenek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és elősegítik a jó agyműködést. Természetesen a halak kiválasztásánál alkalmazkodnunk szükséges a helyi adottságokhoz (tengeri-folyami halak aránya tekintetében), és valószínűleg növelni kell eddigi fogyasztásunk mértékét.

Fotó: 123rf.com

4. Kenyér és tészta: legalább egyszer naponta

Pioppiban nem használnak fehérlisztet, sem pedig (ultra)feldolgozott gabonaféléket.  Könnyen emészthető és laktató, kovászos kézműves kenyerük, valamint házi (teljes kiőrlésű lisztből készült) tésztáik képezik étrendjük alapját. Úgy tartják, hogy minél inkább teljes értékű (komplett) egy termék, annál érdemesebb fogyasztani, és annál hosszabb távra ellát energiával. Így a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeik, különféle (pl. hajdinából, árpából készült) gabonaételeik naponta kerülnek az asztalra. 

5. Hüvelyesek: lehetőleg naponta

Csicseriborsó, lencse, babfélék gyakran szerepelnek a pioppi emberek menüjében.

Cereáliákkal társítva a húsok jó alternatíváját kínálják, hiszen minőségi proteint, energiát adó glucidokat, laktató rostokat, számos ásványi anyagot tartalmaznak. Majdnem tökéletes táplálékok, a dietetikusok kedvencei.

Fotó: 123rf.com

6. Juh- és kecsketejből készült termékek: naponta egyszer

A mediterrán térség lakosai nem sok tejet fogyasztanak, de annál több juh- és kecsketejből készült terméket (főként joghurtot és friss sajtot). Ezek kevés laktózt tartalmaznak, így a laktózérzékeny emberek is jobban tolerálják. A térség kedvező feltételeket biztosít a juh- és kecsketenyésztésre szakosodott kis gazdaságoknak., ezért kedveltek arrafelé ezek a tejtermékek.  A Pioppi-diétát követőknek is tanácsos rendszeresen beszerezniük, ha olykor nehezebben is megy….

7. Olívaolaj: naponta, minden étkezéshez

Az olívaolaj Pioppiban a táplálkozás alappillére. Ez az értékes növényi olaj bővelkedik többek közt egyszeresen telítetlen zsírsavakban, melyek kiválóak a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekezésben. Polifenol-tartalma is jelentős, mely antioxidáns lassítja a sejtek öregedési folyamatát, és csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát. (Mindamellett 100%-os lipid-tartalma miatt legfeljebb 1-2 leveses kanálnyi ajánlott belőle egy-egy étkezéshez.)

Fotó: 123rf.com

8. Gyümölcs: az étkezések elmaradhatatlan desszertje

A Pioppi-diéta további jellegzetessége a cukor és a cukros termékek mellőzése.  Egyetlen kivétel, nagyobb alkalmakkor, kevéske méz a joghurtba, vagy a házi süteménybe. Egyébként a gyümölcs tölti be az édesség szerepét is. Ez követendő példa, mert a gyümölcsök kalóriaszegények, és a gyümölcscukor felszívódását a rosttartalom mérsékli. A gyümölcsök emellett bővelkednek vitaminokban és antioxidánsokban – lehetőleg szezonálisan, frissen profitáljunk belőlük!

9. Olajos magvak: kis maréknyival, naponta egyszer 

Nem sózott olajos magvak ajánlottak, melyek közé tartozhat a dió, mogyoró, mandula…Ezek bővelkednek proteinekben, rostokban, „jó” zsírokban (telítetlen zsírsavakban) és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kálium…) és egyéb, számos tápanyagban. Jól kiegészítik a vegetáriánus étrendet is. De többnyire magas kalória-tartalmuk miatt egy maréknyi elég belőle a napi menühöz.

10.  Vörösbor: alkalmanként, vagy legfeljebb egyszer naponta

Pioppi népének vörösbora messze földön híres, mely gazdag antioxidáns polifenolokban (magas tannin-tartalom) A bor azonban tartalmaz  alkoholt is, ami egyéb hátrányai mellett „üres kalória” – így a túlzott borfogyasztás rendkívül káros. Mértékkel szabad fogyasztani tehát a vörösborból is: legfeljebb egy pohárral naponta.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Fertőzési veszélyek a vizeken

2025. szeptember 10.

Az édesvízi paraziták által okozott fertőzések úgy keletkeznek, hogy a fertőzött egyének széklete, vizelete belekerül az állóvízbe.

A féreg a bőrön keresztül jut a szervezetbe, fertőzött vízben való úszáskor, mezítlábbal mocsárban járás alkalmával, stb. Ezek okozzák a viszkető bőrgyulladást (az ún. úszók viszketése) és a kb. három hét múlva fellépő magas lázat. Afrikában és a trópusi országokban, sajnos, még a szálloda területén levő édesvízi fürdőhelyek sem mentesek a kórokozóktól, ezért inkább a szálloda medencéjében ajánlott a fürdés.

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.