Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Pioppi-diéta: a hosszú élet titka?

Érdekességek2021. július 04.

Fotó: 123rf.com

Pioppi, a kis dél-olaszországi település nevét adta egy mediterrán diétához, amely sokak szerint „szuperegészséges” étrendet fed.  Olaszország déli vidékein ősidők óta hasonlóan táplálkoznak, ami Pioppi lakosainak az átlagosnál 10 évvel hosszabb élettartamot kölcsönöz. Így nem árt jobban megismernünk táplálkozási szokásaik részleteit.

 A Pioppi nevű kis halászfalu Nápolytól délre fekszik, alig 300 fős lélekszámmal. Lakosai évszázadok óta különösen hosszú ideig élnek, és ami a lényeg, jó egészségben! Bár más földközi-tengeri falvak népe is hasonló életmódot folytat, illetve a földrajzi adottságokat táplálkozásában is kihasználja, Pioppi és diétája lett ismert, ami Ancel Keys amerikai tudósnak köszönhető. A táplálkozáskutató nyugdíjaztatása után odaköltözött, és 100 éves korában halt meg (felesége, Margaret, 97 évesen)…

Az ő mediterrán diétával kapcsolatos vizsgálódásaira alapozta későbbi tanulmányait Aseem Malhotra kardiológus, akinek meggyőződése, hogy a délolasz konyhát követve és az életmód megváltoztatásával számos egészségügyi probléma elkerülhető. Így többek közt a diabétesz, az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek, a rák

A hosszú élet titka

Pioppi lakói semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy sokáig fiatalosak maradjanak, és jó formában, hosszú ideig éljenek. Egyszerűen a természettel összhangban élnek és táplálkoznak. A tengerpart idilli környezete elősegíti a jó közérzetet és kedélyállapotot, a vidék pedig bőségesen kínálja a gyümölcsöt, zöldséget, nem megfeledkezve az olívaolajról. Ha ezek az elemek nem mindig képezik napi étrendünk részét, a Pioppi-diéta ösztönözhet arra, hogy úgy táplálkozzunk, mint az ottaniak, vonalaink megőrzése és az öregedés késleltetése érdekében. Íme az étrend főbb összetevői és fogyasztásuknak szabályai, melyeket javasolt betartani a hosszú élet reményében!

A Pioppi-diéta 10 ajánlott szabálya  

Merítsünk ihletet az olasz halászok táplálkozásából, lehetőleg helyi/hazai zöldségeinket, gyümölcseinket felhasználva, saját ízlésünk szerint. Ez a legjobb módja e diéta hosszú távú alkalmazásának.


1. Friss zöldség: bőséggel, minden étkezéshez

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a zöldségek ne az étkezések „kísérői” legyenek, hanem tegyék ki azok felét. A zöldségek „ütőkártyái”, hogy könnyűek, rostdúsak, ami miatt laktatók, és elősegítik a béltranzitot is. Bővelkednek nyomelemekben (vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban), melyek szervezetünk egészsége és védelme szempontjából elengedhetetlenül fontosak. Minden zöldség jó, amely szezonálisan rendelkezésünkre áll, és nem „utaztatták” sokat, ami többek közt árt a vitaminoknak. A bio-jelleg (növényvédőszer-mentesség) természetesen előnyben részesítendő.

Fotó: 123rf.com

2. Hús: minőségi baromfihús hetente kétszer

Mára már ismert, hogy a túlzásba vitt húsfogyasztás (főképp a vörös húsoké) elősegíti több súlyos kór, pl. a szív- és érrendszeri betegségek, a vastagbélrák és a diabétesz kialakulását. A savasító és telített zsírsavakban bővelkedő hús ne szerepeljen a napi menünkben, és még kevésbé tartalmazza valamilyen válfaját minden étkezés. Mint ahogyan Pioppi lakói teszik, tartogassuk a húst nagyobb alkalmakra, vagy maxmum 2-szer fogyasszuk hetente. És akkor is minőségit válasszunk belőle: lehetőleg kisgazdaságokból, szabadon nevelt állatból való, nem génmódosított húsokat…. Ami pedig a vörös húst illeti, legfeljebb 2-3-szor tanácsos fogyasztani havonta.

3. Hal: rendszeresen, 3-4-szer hetente

A hal annyi proteint biztosít, mint a hús, de telített zsírok nélkül. A sovány fajták (tőkehal, csuka, fogas, pisztráng…) egyszerre könnyűek és laktatók. A zsíros halak

(ponty, szardínia, szardella, angolna…) omega-3 esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek pozitív élettani hatása jelentős. Így pl. védenek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és elősegítik a jó agyműködést. Természetesen a halak kiválasztásánál alkalmazkodnunk szükséges a helyi adottságokhoz (tengeri-folyami halak aránya tekintetében), és valószínűleg növelni kell eddigi fogyasztásunk mértékét.

Fotó: 123rf.com

4. Kenyér és tészta: legalább egyszer naponta

Pioppiban nem használnak fehérlisztet, sem pedig (ultra)feldolgozott gabonaféléket.  Könnyen emészthető és laktató, kovászos kézműves kenyerük, valamint házi (teljes kiőrlésű lisztből készült) tésztáik képezik étrendjük alapját. Úgy tartják, hogy minél inkább teljes értékű (komplett) egy termék, annál érdemesebb fogyasztani, és annál hosszabb távra ellát energiával. Így a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeik, különféle (pl. hajdinából, árpából készült) gabonaételeik naponta kerülnek az asztalra. 

5. Hüvelyesek: lehetőleg naponta

Csicseriborsó, lencse, babfélék gyakran szerepelnek a pioppi emberek menüjében.

Cereáliákkal társítva a húsok jó alternatíváját kínálják, hiszen minőségi proteint, energiát adó glucidokat, laktató rostokat, számos ásványi anyagot tartalmaznak. Majdnem tökéletes táplálékok, a dietetikusok kedvencei.

Fotó: 123rf.com

6. Juh- és kecsketejből készült termékek: naponta egyszer

A mediterrán térség lakosai nem sok tejet fogyasztanak, de annál több juh- és kecsketejből készült terméket (főként joghurtot és friss sajtot). Ezek kevés laktózt tartalmaznak, így a laktózérzékeny emberek is jobban tolerálják. A térség kedvező feltételeket biztosít a juh- és kecsketenyésztésre szakosodott kis gazdaságoknak., ezért kedveltek arrafelé ezek a tejtermékek.  A Pioppi-diétát követőknek is tanácsos rendszeresen beszerezniük, ha olykor nehezebben is megy….

7. Olívaolaj: naponta, minden étkezéshez

Az olívaolaj Pioppiban a táplálkozás alappillére. Ez az értékes növényi olaj bővelkedik többek közt egyszeresen telítetlen zsírsavakban, melyek kiválóak a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekezésben. Polifenol-tartalma is jelentős, mely antioxidáns lassítja a sejtek öregedési folyamatát, és csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát. (Mindamellett 100%-os lipid-tartalma miatt legfeljebb 1-2 leveses kanálnyi ajánlott belőle egy-egy étkezéshez.)

Fotó: 123rf.com

8. Gyümölcs: az étkezések elmaradhatatlan desszertje

A Pioppi-diéta további jellegzetessége a cukor és a cukros termékek mellőzése.  Egyetlen kivétel, nagyobb alkalmakkor, kevéske méz a joghurtba, vagy a házi süteménybe. Egyébként a gyümölcs tölti be az édesség szerepét is. Ez követendő példa, mert a gyümölcsök kalóriaszegények, és a gyümölcscukor felszívódását a rosttartalom mérsékli. A gyümölcsök emellett bővelkednek vitaminokban és antioxidánsokban – lehetőleg szezonálisan, frissen profitáljunk belőlük!

9. Olajos magvak: kis maréknyival, naponta egyszer 

Nem sózott olajos magvak ajánlottak, melyek közé tartozhat a dió, mogyoró, mandula…Ezek bővelkednek proteinekben, rostokban, „jó” zsírokban (telítetlen zsírsavakban) és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kálium…) és egyéb, számos tápanyagban. Jól kiegészítik a vegetáriánus étrendet is. De többnyire magas kalória-tartalmuk miatt egy maréknyi elég belőle a napi menühöz.

10.  Vörösbor: alkalmanként, vagy legfeljebb egyszer naponta

Pioppi népének vörösbora messze földön híres, mely gazdag antioxidáns polifenolokban (magas tannin-tartalom) A bor azonban tartalmaz  alkoholt is, ami egyéb hátrányai mellett „üres kalória” – így a túlzott borfogyasztás rendkívül káros. Mértékkel szabad fogyasztani tehát a vörösborból is: legfeljebb egy pohárral naponta.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.