Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Rákos megbetegedések és halálozások: a helyzet rossz, de nem reménytelen

Érdekességek2023. április 16.

Bár az európai országok között még mindig élen járunk a daganatos megbetegedések és a kapcsolódó halálozások számában, ennek ellenére Magyarországon 2011 és 2019 között a férfiaknál 11%-kal, a hölgyeknél 6%-kal javultak a rákhalálozási adatok. A leggyakoribb daganatos megbetegedések a tüdőrák, az emlőrák és a vastagbélrák. Az életmódról és a szűrések fontosságáról nem lehet eleget beszélni - de most beszéljenek az adatok.   

Idén immár 31. alkalommal tartották meg a Nemzeti Rákellenes Napot. Ez alkalomból a Magyar Rákellenes Liga a nemrég megjelent Rákügyi Országprofilhoz kapcsolódóan előadásokat szervezett. Az előadók elemezték Magyarország helyzetét. Az Európai Rákegyenlőtlenségi Regiszter (European Cancer Inequalities Registry) az európai rákellenes terv kiemelt kezdeményezése. Célja, hogy megbízható adatokkal szolgáljon a rákmegelőzésről és kezelésről, hogy látni lehessen a tendenciákat, a különbségeket és az egyenlőtlenségeket a tagállamok és a régiók között. A rákügyi országprofilok mind a 27 uniós tagállam, továbbá Izland és Norvégia esetében is elkészülnek.

A daganatos megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága, és a kapcsolódó halálozás Magyarországon 2019-2020-ban meghaladta az uniós átlagokat. A 100.000 főre eső 328 halálesettel 2019-ben Magyarországon volt a legmagasabb a daganatos betegségekkel összefüggő halálozás egész Európán belül, mintegy 33 százalékkal haladtuk meg az uniós átlagot.

Jelentősek a nemek és az iskolai végzettség szerinti halálozási különbségek. Az adatok szerint a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint a nők (488 vs. 269/100.000). illetve a 25–65 év közöttiek körében az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező nők több mint kétszer nagyobb valószínűséggel, az alacsonyabb iskolai végzettségű férfiak pedig négyszer nagyobb valószínűséggel halnak meg daganatos megbetegedésben, mint a felsőfokú végzettséggel rendelkező társaik.

Tehát még mindig meghaladjuk az uniós átlagot, mindazonáltal az országjelentés talán legfőbb üzenete, hogy a magas rák incidencia és halálozás ellenére Magyarországon 2011 és 2019 között a férfiaknál 11%-kal, a hölgyeknél 6%-kal javultak a rákhalálozási adatok!

Sajnos Magyarország a többi uniós országokhoz képest még mindig rosszul teljesít a kockázati tényezők, vagyis a dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás és a légszennyezésnek való kitettség terén.


Az elhízás és a túlsúly egyre nagyobb problémát jelent, különösen az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében. 2019-ben a magyarok 60%-a volt elhízott vagy túlsúlyos – szemben az 53%-os uniós átlaggal –, ami 2014 óta 11%-os növekedést jelent.

Márpedig ma már pontosan tudjuk, hogy az elhízás 12 daganatos megbetegedés típushoz is kapcsolódik (száj, garat és gége; nyelőcső; gyomor; hasnyálmirigy; epehólyag; máj; vastag- és végbél; menopauza utáni emlőrák; petefészekrák; méhnyálkahártya- vagy méhrák; prosztata; és veserák).

2014-ben a magyarok a legerősebb dohányosok közé tartoztak az EU-ban: a jelentések szerint minden negyedik ember naponta dohányzott. A helyzet 2019-re sokat javult: Magyarországon a megkérdezettek körülbelül egyötöde számolt be napi dohányzásól, így a napi dohányosok arányában (19%) már majdnem elértük a 18%-os uniós átlagot. A csökkenés egyébként nagyrészt a férfiak dohányzási szokásai változására vezethető vissza, körükben a naponta dohányzók aránya 32-ről 21 %-ra csökkent 2014 és 2019 között, ami egyébként a nemek között, a dohányzási szokások terén meglévő markáns különbséget is csökkentette.

Mindezek ellenére az EU-ban még mindig Magyarországon a legmagasabb a tüdőrákkal összefüggő halálozási arány (102 megbetegedés jut 100.000 magyarra vetítve).

Az IARC szerint Magyarországon 2020-ban 100.000 főre vetítve 17 új rákos megbetegedés volt tulajdonítható az alkoholfogyasztásnak. Ez az egyik legmagasabb szint az EU-ban – Magyarországot csak a szomszédos Szlovákia előzi meg.

Pedig a magyarok 2020-ban nem tartoztak az EU „nagyivói” közé, a fogyasztás (10,4 liter tiszta alkohol/fő) nem haladja meg érdemben a 9,8 literes uniós átlagot. Magyarázat lehet talán az a tény, hogy viszont a magyar férfiak körében „a veszélyes mennyiségű alkoholfogyasztás” aránya 6% volt, ami a legmagasabbak között van az EU-ban.

Az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME) szerint 2019-ben Magyarországon a daganatos betegség okozta halálozásokban a következő tényezők játszottak kulcsfontosságú szerepet:
– a helytelen táplálkozás – a halálozások 24%-ért felel, szemben a 17%-os uniós átlaggal
– a dohányzás – a halálozások 21%-ért felel, szemben a 17%-os uniós átlaggal
– alkoholfogyasztás – a halálozás 7%-ért felel, szemben a 6%-os uniós átlaggal
– kevés testmozgás – a halálozás 2%-ért felel, és megegyezik az uniós átlaggal
(Jól látható, hogy az összes daganatos halálozás több mint felének hátterében megtalálható valamelyik életmóddal összefüggő kockázati tényező!)

A leggyakoribb daganatos betegségek a tüdőrák, az emlőrák (134/100.000) és a vastagbélrák (98/100.000). A magyar nők esetében továbbra is az emlőrák a leggyakrabban diagnosztizált típus, amelyet a tüdő és a vastagbélrák követ. A férfiaknál a három leggyakrabban diagnosztizált daganattípus a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák.

Hazánkban jelenleg három országos rákszűrési program működik. Az elmúlt években nőtt a méhnyakrák szűrésen résztvevők aránya: hazánkban a méhnyakrákszűrésben való általános részvétel 63%-os volt, ami meghaladta az uniós átlagot (60%).

Ez annak is köszönhető, hogy 2014-ben a kormány létrehozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ alá tartozó egészségfejlesztési irodák hálózatát a megelőzési és egészségfejlesztési erőfeszítések koordinálása érdekében. A 113 működő iroda mintegy kétharmada társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű közösségekben található.

Az Országos Onkológiai Intézet iránymutatásai alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyi hatóságokkal együttműködve mobil egységek alkalmazásával szűrési tevékenységeket szervez, egészségfejlesztő tevékenységekkel kombinálva. „Az egészség házhoz jön” kezdeményezés ingyenes szűrési szolgáltatásokat kínál az otthonok közelében, ami a Nemzeti Rákellenes Program 2019–2022-es időszakának egyik prioritása volt.

Magyarország jelenlegi Nemzeti Rákellenes Programja 2018 óta van hatályban, és vázolja az ország 2030-ig szóló rákellenes stratégiáját. Átfogó célkitűzése, hogy 2030-ig 10%-kal csökkenjen a daganatos betegségekkel összefüggő halálozási arányt. Továbbra is fontos kiemelni, hogy a legnagyobb hangsúly a korai felismerésen van.

Tartsuk szem előtt: bár az állam egyre több szűrési lehetőséget nyújt, ezek csak rendszeres részvétel esetén tudják felismerni az esetleges daganatos betegségeket!

Az ábrák forrása: European Cancer Inequalities Registry; Rákügyi országprofil 2023


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Ültessünk lepkecsalogató virágoskertet!

2025. június 02.

Ha nem csak gyönyörű, de pillangókkal teli kertet szeretnék, akkor nagyon egyszerű dolgunk van: ültessünk olyan virágokat, amiket szeretnek. A palántanevelés időszakán már túl vagyunk, de kifejlett palántákat még vehetünk a kertészetekben, illetve legközelebb ennek tudatában tervezhetjük meg a kertünket.

A természet egyik legszebb teremténye a pillangó. Ahhoz, hogy a kertünkbe "szokjanak", meg kell nekik teremteni a számukra legjobb életkörülményeket.

A pillangók, ahol jól érzik magukat, oda teszik le a petéiket, ahol sok virág áll rendelkezésükre. Amikor a petékből kifejlett hernyók lesznek, akkor ugyanis rengeteg táplálékra, nektárra van szükségük. Ezért nektárban gazdag virágokkal teli kertünkkel tökéletes helyet biztosítunk nekik.

A másik fontos szempont, hogy a pillangók biztonságba érezzék magukat, ezért érdemes olyan helyre is virágot tennünk, ahova a madarak nehezen tudnak eljutni. Erre a célra szoktak építeni pillangóházakat, ezekbe olyan réseket tesznek, ahol a pillangó be tud repülni, a madár viszont nem. De ha találunk egy békésebb helyett, akkor pillangóház nélkül is oda fognak repkedni.

A pillangó hálás lény, hírét adja kertünkről a többi lepkének, és ők is odajönnek, hogy letegyék petéiket.

A pillangókat vonzó virágok a teljesség igénye nélkül: a jószagú cickafark, aranyos izsópfű, festő pipitér, gumós selyemkóró, csokoládévirág, ribizlivirág, nagyvirágú menyecskeszem, sárga kasvirág, kokárdavirág, magas lila őszirózsa, kékszakáll, korai napszemvirág, kék szamárkenyér, méhbalzsam, indiánfű, kerti macskamenta, kúpvirág, vasfű, barátcserje, és a kis kékszárú prérifű.

Ezekből válogathatunk akkor is, ha csak pár balkonládányi helyünk van vagy egy egész kert áll a rendelkezésünkre, hogy virággal borítsuk be, és várjuk, hogy a pillangók meglátogassanak minket.

10 elterjedt fogyókúrás tévhit

2025. június 02.

Van, aki a szénhidrátmentes diétában bízik vakon, van, aki a biotermékekben látja egészségének és karcsúságának zálogát, és vannak, akik a diabetikus, vagy light termékeket nassolva próbálják elérni a vágyott kilókat. Vajon sikerülhet ezekkel a módszerekkel?
Tudatosság és aktivitás.

Nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, főként ha testsúlycsökkentésről, életmódváltásról van szó. Ha elkezdi, rengeteg kitartásra és akaraterőre lesz szüksége.

A tévhitek és hiedelmek száma szinte végtelen, ha fogyókúráról, diétáról van szó…

1. tévhit: Bizonyos élelmiszerek egészségtelenek, mások egészségesek.

Tény: Ez az egyik legalapvetőbb tévhit, mely miatt gyakran rosszul értelmezik a diéta fogalmát. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend, ahol minden az arányokon és mennyiségeken múlik. Ma a legális kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek egyikéről sem lehet azt állítani, hogy egészségtelen, vagy éppen szuperegészséges lenne. A táplálkozástudomány egyik legfontosabb tétele, hogy nincs olyan tápanyag, amely káros lenne az egészségre (kivétel az alkohol gyermekkorban), ha az mértékkel kerül a szervezetbe. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy túlzott felvételük esetén előbb-utóbb az egészség rovására mehet az egyoldalú vagy/és mértéktelen táplálkozás. Pl. a zsiradékok nem egészségtelenebbek a zöldségeknél, viszont más arányban kell a helyes étrendben előfordulniuk, de a szervezetnek mindegyikre szüksége van.

2. tévhit: A helyes étrendben kizárólag növényi olajok szerepelhetnek.

Tény: 100 g növényi eredetű olaj (napraforgó-, tökmag-, szójaolaj stb.) energiaértéke megegyezik 100 g állati eredetű zsír energiaértékével (3757 kJ, 898 kcal), azaz ugyanannyi kalóriát jelentenek, viszont a növényi zsiradékok zsírsavösszetétele kedvezőbb, különösen a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.

3. tévhit: Semmi szénhidrát!

Tény: Sokan úgy gondolják, hogy az a legjobb, ha a szénhidrátfogyasztásukat csökkentik le. Azonban a szénhidrátok között van az összetett szénhidrátok csoportja, amelynek kihagyása az étrendből nagy hiba! A megfigyelések szerint, a nagy cukortartalmú étrendet tartó személyeknek kisebb a zsírfelvételük. Az egészséges táplálkozás kapcsán – főként testtömegcsökkentés esetén – célszerű a cukorfogyasztást korlátozni, azonban önmagában ettől még nem lesz mindenben egészséges a táplálkozásuk. A cukrot sokan támadják, valójában a hozzáadott cukor mennyiségét érdemes minimalizálni, mert ennek az elfogyasztott mennyisége optimális testtömegűek esetében se haladja meg az összenergia 10%át (ami egy 2000 kcal energiatartalmú étrendben legfeljebb napi 50 g cukrot jelent).

Milyen étrend kiegészítők lehetnek hasznosak reumatológiai betegségekben?

2025. június 01.

A reumatológiai betegségek egy életen át tartó gondozást igényelnek, így a betegek többnyire igyekeznek alaposan tájékozódni a tüneteiket csökkentő, a jó állapotot fenntartó lehetőségekről. Dr. Csengei Gábor PhD, a Fájdalomközpont reumatológusa arról számolt be, hogy sokan érdeklődnek az étrend kiegészítők felől is, amelyekkel kapcsolatban azonban nem árt a körültekintés.

A páciensek jelentős része vásárol étrend kiegészítőket

Amerikai felmérések szerint a reumatikus betegségekkel élők jelentős hányada próbálkozik étrend kiegészítőkkel. A fibromyalgiások 6-10%-a, a Sjörgen szindrómások 8-10%-a, a rheumatoid arthritis-es (RA) betegek 8-10%-a vásárolt már ilyen terméket. De vajon hatékonyak és biztonságosak-e ezek a készítmények? A legtöbb tanulmány az RA és az ostheoarthritis tekintetében készült, és az evidencia szintjük a legjobb esetben is közepesnek mondható.    
– Az étrend kiegészítők szedésével kapcsolatban ráadásul azt tapasztaljuk, hogy a betegek el is feledkeznek arról, hogy erről beszámoljanak az anamnézis felvételkor. Holott ezt nem azért szeretnénk tudni, hogy lebeszéljük őket bármiről, még ha sok esetben ez is lenne a szükséges, inkább arról van szó, hogy egyes anyagok kölcsönhatásba léphetnek a rendelt gyógyszerekkel és ezt számításba kell venni. Az egyetlen olyan tényező, amiről viszont mindenkit érdemes lebeszélni, az internetről, ellenőrizetlen helyről, esetleg megbízhatatlan forrásból ismeretlen táplálék kiegészítők rendelése és beszedése. A legkisebb rossz, ami ebből következhet, hogy sok pénzt ad valaki egy hatástalan szerért, a legrosszabb pedig, hogy olyasvalamit szed, amiről senki sem tudja, hogy pontosan mit tartalmaz – hangsúlyozza Csengei doktor.

Melyek az esszenciális tápanyagok?

A vitaminokról és ásványi anyagokról általánosságban elmondható, hogy a szedésük csak akkor szükséges, ha valaki valamely anyagból hiányt szenved. Az RA-betegekről pedig tényszerűen elmondható, hogy közel ötödük hiányt szenved. Ennek fő oka az, hogy a tünetek közé tartozó fájdalom, hányinger, kimerültség hatással vannak az étkezési szokásaikra, ami miatt egyszerűen nem visznek be elég vitamint a szervezetükbe. Ezért az alábbi étrend kiegészítők szedését érdemes megfontolni és erről egyeztetni a reumatológussal:

D-vitamin: ezt a hormon-szerű vitamint általában szükséges pótolni az rheumatoid arthritis, a lupus, a Sjörgen szindróma, a fibromyalgia, a szisztémás sclerosis, a Bechterew-kór esetén, már csak azért is, mert a kezelésben használt kortikoszteroidok szintén D-vitamin hiányhoz vezethetnek. A vitamin konkrét hatásairól, így például a fájdalomcsökkenésről még folynak a kutatások, de abban megegyeznek a vélemények, hogy ez az anyag segít a csontokat érintő betegségek megelőzésében. Ahhoz, hogy biztos lehessenek a beteg és az orvos is a D-vitamin szintjében, érdemes egy vérvizsgálattal ellenőrizni azt.