Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ratatouille, avagy a francia “lecsó”

Érdekességek2020. július 26.

Az egészséges életmód alapja a megfelelő tápanyagok bevitele a szervezetbe. A Galenus Kiadó Rendhagyó szakácskönyvek sorozatában patikusok írták a jobbnál jobb finomságokat. Minden recept alatt szerepel a tápanyagtartalom, ami megkönnyíti mind a cukorbetegek, IR-esek, diétázók és egészségesen táplálkozók életét, sőt: számos embernek kell figyelnie a koleszterinre a szív-és érrendszeri betegségek miatt, ezeknél a recepteknél pedig ez is fel van tüntetve! 

Ezt a szuperegészséges, szuperlaktató finomságot bátran ajánljuk mindenkinek, főleg aki cukorbeteg, IR-es, diétázik vagy csak szeretne odafigyelni a bevitt tápanyagokra. Minden egyes recept alatt fel vannak tüntetve a makrok, ezáltal megkönnyítve az oly bosszantó és átkos számolgatást, sőt, aki esetleg szív- vagy érrendszeri problémákkal küzd, és figyelnie kell a koleszterinre, még az is megtalálható benne! (Sok recept tartalmazza a kalória- és szénhidráttartalmat, viszont a koleszterinre nagyon ritkán térnek ki!)

A Kiskonyha Gasztroblog kipróbálta a receptet és meg is írta a tapasztalatokat.  

Ez a ratatouille egész biztosan bekerül a kedvenc receptjei közé:

– bacon szalonna apróra vágva 
– 1 nagyobb fej vöröshagyma (nagyon picik esetében, kettő mehet bele) 
– 1 kisebb padlizsán
– 1 kisebb cukkini
– 150 g csiperkegomba
– 3 darab paprika vegyesen (zöld, piros, sárga) 
– 3-4 paradicsom 
– só, bors
– provance-i fűszerkeverék

Fontos, hogy a hozzávalókat igyekezzünk egyforma darabokra vágni!


Elkészítés:
Közepes-erős hőfokon elkezdjük a bacont pirítani, amikor kicsit kiengedte a zsírját, vegyük le a hőt és mehet rá az apróra vágott vöröshagyma és egy csipet só. Engedjünk időt, amíg a vöröshagyma szépen megdinsztelődik a bacon zsírjában, és isteni aromaillatok mellett egy jó szaftos “alap” keletkezik. Ezután mehet rá a kockára vágott cukkini, padlizsán, paprika, gomba, majd a paradicsom (én egy tálba vágtam össze őket, így egyben borítottam az edénybe.)

Vegyük fel maximumra a hőfokot, folyamatos keverés mellett próbáljuk meg az egészet jó alaposan átpirítani, ismét sózzuk, most már mehet rá több. Pár perc elteltével nagyon intenzív illatok szabadulnak fel és a zöldségek elkezdik kiereszteni a levüket, ekkor borsozzuk és szórjunk rá provance-i fűszerkeveréket, még egy pár percig pirítsuk őket, és amikor szépen raguszerűvé összeálltak (ez lehet akár 10 perc is), vegyük le a hőt és hagyjuk rotyogni még 10 percig, attól függően, hogy mennyire szeretjük porhanyósra vagy “ress”-re a zöldségeket (én porhanyós-párti vagyok, az igazi profik ress-pártiak.) KÉSZ is!

Aki viszont szereti kicsit tartalmasabbra varázsolni, vagy egyszerűen több szénhidrát van neki előírva, akkor a Gasztroblog alapján, amikor a zöldségek összeestek és kiengedték a levüket, akkor szórjunk bele bulgurt (szárazon), ami szépen megszívja magát ezzel az isteni zöldséges lével! Ettől aztán pláne egy tartalmas, izgalmas, színes, laktató és egészséges egytálételt kapunk, ráadásul nagyon gyorsan! 

Ez a mennyiség kb. 3 normál adag, és kevesebb, mint egy óra volt. 

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: https://kiskonyhagasztro.blog.hu/2020/07/10/ratatouille_avagy_a_francia_lecso_694


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.