Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Régóta egyedül vagy? Így törj ki a szingliségből!

Érdekességek2019. február 03.

Régóta tengeted már az életed egyedül? Van ilyen. És zavar? Mert ha nem, akkor végül is minden rendben. Kérdés persze, hogy mennyire vagy önmagadhoz őszinte. Mert ugye az is benne van a pakliban, hogy kicsit ciki szinglinek lenni.  

Ezért az egyedülállók gyakran hangoztatják: nincs pasim, de nem is bánom, csak a baj van velük! Jól elvagyok én egyedül is. Így legalább nem kell miattuk idegeskednem.


A magány, az egyedüllét és az önállóság természetesen pozitív hatással is lehet az életünkre. Amikor egyedül vagyunk, akkor végre pontosan úgy viselkedhetünk, ahogy jól esik, és nem kell tekintettel lennünk valaki más igényeire, elvárásaira. Az alkotáshoz, elmélyüléshez szintén az egyedüllét a legalkalmasabb. Ha egyedül élünk, akkor nincs más választásunk, mint hogy minden problémánkat saját magunk oldjuk meg - így talpraesettek leszünk, akik nem ijednek meg néhány akadálytól. Ez jó.

De mi van, ha csak úgy mondom, hogy jól elvagyok én egyedül is, és kifelé mosolygok, befelé azonban zokogok, és szenvedek, mert rettenetesen vágyok már egy kapcsolatra, valakire, akivel közös programjaim vannak, akivel együtt élhetek, akivel megoszthatom a gondolataimat, nem beszélve arról, hogy milyen piszkosul hiányzik már egy ölelés, egy csók, és egy színes, széles vásznú, egész estét betöltő szexuális élmény?

Ha te is ebben a helyzetben vagy, akkor ideje kezdeni valamit magaddal. Ha valóban szingli vagy, akkor örülj, ez a könnyebbik eset. Ha nem vagy igazi szingli, hanem nagyon is párkapcsolatban élsz, de ez a kapcsolat szűkölködik a romantikában, vagy teljes mértékben kiüresedett, csupán a megszokások tartanak benneteket össze, vagy a gyerekek - ebben az esetben nehezebb dolgod van. Először ki kell lépni a régi, kiégett kapcsolatból, ami nem mindig könnyű , de nem is lehetetlen. Mivel ez egy külön fejezet, foglalkozzunk most az igazi szinglikkel, akiknek semmilyen párkapcsolatuk nincsen már hosszú ideje.


Az első és legfontosabb feladatod ebben az esetben az, hogy hagyj fel a nyavalygással és az önsajnálattal. Ne hangoztasd úton-útfélen, hogy nincs szerencséd a pasikkal, ilyen a te formád, és hasonlók, mert ezek igazán súlyos ítélekké válhatnak a fejed fölött! Amiben hiszel, az vagy igaz, vagy igaz lesz. Manapság az emberek egyre többször megerősítik a negatív helyzetüket szóban, megmagyarázzák, törvényszerűvé teszik, ez pedig a legjobb, de úgy is mondhatnánk a legtragikusabb módja a saját, súlyosan önkorlátozó hiedelmeink megerősítésének.

Ne is gondolj olyan hülyeségre, hogy te senkinek sem kellesz, mert nem vagy elég csinos vagy szép, hiszen nem mindenki a bombázókra bukik. Sokkal nagyobb baj, ha negatívan gondolkozol, pesszimista vagy. Ezt elég kevesen tudják elviselni. Nyilvánvaló, ha fel akarsz szedni valakit, akkor saját magaddal kell a legtöbbet foglalkoznod. Készülj fel rá lelkileg, hogy befogadd a szerelmet. Gondolkozz pozitívan, légy vidám, kedves és nyitott. Ez a hozzáállás ugyan nem garantálja, hogy belédszeressenek, de közelebb visz hozzá. Igazából semmi sem garantálja a sikert, de minél több esélyt adsz magadnak, annál hamarabb be fog következni.

Nem elég az sem, ha lelkiekben felkészülsz egy új kapcsolatra. A testeddel is foglalkoznod kell, mert valljuk be őszintén, egy párkapcsolatnál döntő tényező, hogy hogy nézel ki. Ha 30 kiló felesleg van rajtad, átható fokhagyma- és izzadságszagba burkolózol, a bajszodat egy meglett férfi is megirigyelhetné, lelapul a hajad és lehetetlen göncökben flangászol fel-alá, akkor feleslegesen tárod szélesre a szívedet, inkább az ablakot nyisd ki, engedj be egy kis friss levegőt, aztán sürgősen kezd el magad rendbe kapni. Vannak egyszerűen megoldható dolgok, mert elmehetsz egy fodrászhoz, kozmetikushoz, vehetsz új ruhákat, megmoshatod a fogadat, és hasonlók. A hatás azonnal érezhető. Vannak azonban olyan változások, amelyeket csak kitartó “munkával” érhetsz el. Már 3 napja fogyózol, és semmi eredmény? Ne beszélj, ki hallott már ilyet? Tudod, bizonyos eredményeket csak hónapok vagy évek alatt érhetsz el. A változások a legtöbbször már néhány hét alatt is jelentkeznek - de itt ne hagyd abba! Légy kitartó és elszánt.

És ez még mindig nem elég. A nagy számok törvénye miatt ugyanis akkor lesz jó esélyed egy normális kapcsolatra, ha növeled a lehetőségeid számát. Az NLP is megmondja: minél több választási lehetőséged van, annál jobb neked. Ha a munkahelyeden van 2 esélyes pasas, és a házban is lakik egy a földszinten, de egyszerűen nem figyelnek fel rád, akkor nincs mese, nyitni kell a világ felé. Járj minél többet emberek közé, ragadd meg a lehetőségeket, ismerkedj meg új és izgalmas emberekkel. Ehhez további korlátozó hiedelmeket kell felszámolnod, és haladéktalanul ki kell lépned a kényelmi zónádból. A bátorság, a kezdeményező-készség, a nyitottság és őszinteség a legjobb erőforrások. Bizonyos értelemben még rizikót is kell vállanod. Elmegyek egy buliba, és lehet, hogy nem fogom magam jól érezni. Nem baj, azért csak menj el, próbáld ki, mégis milyen. Gyűjtsd a tapasztalatokat!

Az is fontos, ha már adódik egy lehetőség - persze csak ha neked is tetszik - akkor ne szalaszd el, ragadd meg. Az “úgy érzem, most nem állok készen egy komolyabb kapcsolatra” szöveg hihetetlenül kiakasztó tud lenni, de a ló másik oldalára is áteshetsz (ugye te is sok-sok gyereket akarsz, mikor költözünk össze?) És ne várd meg, amíg a sült galamb a szádba repül! A pasiknak elvileg kezdeményezni kellene, mert ugye úgy illik, de ezt ne vedd készpénznek. Ha egy nő kezdeményez, az még nem jelenti azt, hogy nagyon rámenős. Különben is, egy kis rámenősség kifejezetten hasznos egy krónikus szinglinek.

Még valami: nem mindegy, hova teszed a mércét. Nem kell az első jöttmentnek a nyakába ugrani, de ha túlságosan válogatsz, talán sosem találod meg azt, akit keresel. A külső adja magát, úgysem bújsz hozzá valakihez, akit kifejezetten randának tartasz. A belső értékek felismerése azonban sokkal fontosabb. Ha valaki kedves, gyengéd és megbízható, akkor megéri adni egy esélyt a kapcsolatnak.

Talán már régóta kuksolsz egyedül, bebábozódva. Ideje kibontani a szárnyaidat, és kiröppenni a nagyvilágba. Elég jó a felhozatal, hidd el nekem - csupán észre kell venni!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)