Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Relaxálj! - Hangzatos, de hogyan csináld? A lélek teleltetése

Érdekességek2021. november 28.

Amiképpen az ősz a megnyugvás, a természet magába szállásának évszaka, ugyanúgy hangoljuk át ilyenkor a lelkünket egy csendesebb, visszafogottabb, az otthonunk falai közé terelő évszakra - a télre.  

De míg a hideg és a fehérség el nem következik, átadjuk magunkat az ősz színei kavalkádjának. Nyáron a zöld szín hihetetlen sok árnyalatát fedeztük fel, most a barna és a sárga megannyi változatát szemlélhetjük elcsodálkozva. Hívogat a természet, hogy a lanyhuló napsütésben fürdőzve gyűjtsünk erőt a közeli napokra, a rövidülő nappalokkal egy ritmusban hosszabbodó, sötétebb órák megélésére.

A komorabb színek, a kevesebb fény nem ritkán megüli lelkünket. Manapság egyre többünket veszi elő a szezonális depresszió, aminek legfontosabb előidéző oka a fény hiánya. A borongós ég látványa, a homály eluralkodása áthangolja kedvünket, magunkba fordítja gondolatainkat – az állandósulónak induló melankólia a búskomorság édestestvére.

A fény hiánya, a színek tompulása, a hulló falevelek kavargása próbára teszi a magány hangjaira fogékonyakat. Mindennek tudatunk szüntelen edzése, mentális erőnk megőrzése az ellenszere. A megváltoztathatatlan tudomásulvétele, saját praktikáink most is segítenek rajtunk. Itt az idő: engedjük el a testünket-lelkünket markoló szorongásainkat, figyelmesen mélyedjünk magunkba, tegyünk rendet érzéseinkben és szerteszét kószáló, nem ritkán fájdalmakkal teli gondolatainkban. Leginkább ez lehet a fény hiánya miatti letörtségünk eloszlatásának a fegyvere.

Relaxált állapotunk jótékony következménye, hogy képessé válunk a feladataink között utat vágni, sorrendet felállítani, s elvégzésüknek nekifogni. Kinek-kinek magának kell megtalálnia azt a módszert, segítséget, amelyre támaszkodva naponta képes megújulni, erejét összeszedni, cselekvő elgondolásaival harmóniába rendezni. E képességeinkkel felvértezve erőveszteség nélkül nézhetünk szembe az elmúlás üzenetével. Ilyenkor a valóság nem riaszt, de megoldásra ösztökél, a kihívás nem ijeszt, de előhívja életerőnket, a próbatétel nem fenyeget, de felkészít a küzdelemre.

A természet a maga teljességével hívogat mindannyiunkat. Találjuk meg benne a helyünket, leljük meg kérdéseire a válaszainkat. Elcsendesedés, eltöprengés, elgondolás – majd összpontosítás, akarat, cselekvés lendít át bennünket megannyi vélt vagy valós holtpontunkon.



forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.