Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Slow food: előtérben a lassulás...

Érdekességek2019. december 20.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Fordítsunk több időt és figyelmet táplálkozásunkra

A „gyors ételek” hatalmas előretörésének ellenpontjaként a lassulás vágya, a közelmúltban divatossá vált „lassú élet” (slow life) irányzaton belül, a táplálkozás terén is megnyilvánult. Így jött létre a „lassú étkezés” (slow food) mozgalom – amely azután a hagyományos, odafigyelő, lassú, komótos táplálkozás sokféle vonatkozását felöleli. Ezek közül emelünk ki néhányat.

A „slow food” a gyakorlatban

Helyi termelőktől vásárolt, szezonális termékeket fogyasztani, illetve főzni sietség nélkül, nyugodtan enni egyszerű és jó dolog… Általában mégsem tesszük meg, főként idő és eltökéltség hiányában. Ezzel összefüggésben a „slow food” előírásai nyilvánvalóak – de elvesznek rohanó életünk őrült tempójában. Pedig lehetséges betartani őket, és profitálni belőlük, mielőtt a kést és villát a kezünkbe vennénk… Íme néhány hasznos ajánlás közülük.

1. Az étel előkészítését napokkal előbb végezzük el, a későbbi túlterheltség megelőzésére 

Az étkezés egyszerűsítésével pihenhetünk, és könnyíthetünk időbeosztásunkon, az elkészített étel minőségének feláldozása nélkül. Ezzel lehetővé válik, hogy több kellemes, szabad esténk maradjon a hétköznapokban, visszanyerjük a túlhajszolt élet miatt elveszni látszó nyugalmunkat, több időt fordítsunk magunkra és gyermekeinkre, sőt, csökkentsük a kosztpénzt, illetve még felesleges kilóinkat is leadjuk. Egy másik pozitívum: a heti menü előkészítése pl. a hétvégén azt is lehetővé teszi, hogy elkerüljük a feldolgozott, félkész vagy házhoz szállított ételek fogyasztását, valamint hogy ne engedjünk az „expressz” ételek kísértésének. Mindezeknek számos káros hatása van egészségünkre, a kiegyensúlyozott táplálkozás céljának elérésére nézve. Amellett az előkészítés nyomán felszabaduló percekben több időnk marad a „lassú étkezésre”, aminek előnyei többrétűek.


2. Fogyasszunk könnyű ételeket az emésztés segítése érdekében

Az összetevőktől függően az emésztés időtartama eltérő lehet: néhány perctől kezdve pl. egy frissen csavart gyümölcslé (egyszerű cukor összetevők) esetében, egészen több mint 5 óráig terjedően pl. egyes állati proteinek fogyasztásakor.  Ehhez még hozzáadódik, hogy rossz ételkombinációk esetén egyes ételek erjedni kezdenek a gyomorban, mielőtt megemésztenénk őket. Természetesen ez is meghosszabbítja az emésztési időt. Az eredmény: az átlagos idő, mely az étel szájba vételétől a szervezetből a széklettel való távozásáig eltelik, gyakran eléri a 24 órát!

Ezért fontos a gyorsabban emészthető ételek fogyasztása és a megfelelő ételtársítás annak érdekében, hogy élénknek, könnyűnek érezzük magunkat étkezés után, és több energiánk maradjon egyéb tevékenységeinkre. Még ha a specialisták véleménye eltérő is az ételkombinációk tekintetében, egy egyszerű szabályt elfogadhatunk: a zöldségek társíthatók minden más élelmiszerrel (protein-, keményítő-, zsírtartalmúakkal…) És nincs recept, amely mindenkinek megfelel – minden szervezet más, így számos igazság létezik. A mi feladatunk, hogy megtaláljuk a magunkét testünk jobb ismerete révén.

Fotó: 123rf.com3. Szánjunk elegendő időt a rágásra

Az evés érzékszervekkel kapcsolatos tevékenység. Mielőtt a szánkba vennénk az élelmiszert, az érzékek jeleket küldenek a hipotalamuszba, hogy előkészítsék az emésztőrendszert az emésztésre és a táplálék felszívódására, a tápanyagok lebontására. Ne sajnáljuk az időt, és tanuljuk meg étkezéskor nézegetni, szagolgatni az ételt, elősegítve a jó emésztést.

A rágás a jó emésztés első lépcsőfoka. Fedezzük fel e ritmusos mozgás jótékony hatásait szervezetünkre nézve, és általa az ízlelgetés örömét is. Az alapos rágás előmozdítja a nyálképző reakció beindulását enzimek segítségével, és elindítja a gyomornedvek kiválasztását, a belek mozgását. Törekedjünk tehát rá, hogy az étel elegendő ideig maradjon a szánkban a helyes rágás miatt, amire türelmesen figyelnünk kell, és kellő időt kell szakítanunk rá.

4. Tartsuk tiszteletben biológiai ritmusunkat

Ez nem mindig könnyű feladat, figyelembe véve életünk lüktető ritmusát. A régmúlt időkben szinte beidegződéssé vált, korai vacsora továbbra is feltétele maradt a jó emésztésnek és az emésztőrendszer pihentetésének, így a jó alvásnak az éjszaka folyamán. Ugyanis kb. 22.30h és 8.30h között a bélrendszernek pihennie kellene,  a későn elfogyasztott étel viszont ezt akadályozza, emésztéskor a belek terhelése miatt. Egy kényelmesen elfogyasztott, koraesti, könnyű vacsora lehetővé teszi ennek elkerülését, valamint a gyulladások, a felfúvódás és más bélpanaszok kialakulásának megelőzését is.

Annak pedig, hogy a bélrendszernek szüksége van pihenésre, oka van: a bélbaktériumok követik biológiai ritmusunkat. Így mialatt alszunk, a bélben olyan különböző műveleteket hajtanak vére, mint pl. a károsodott DNS helyreállítása vagy a méregtelenítés. Tudatosítsuk tehát magunkban, hogy a táplálék helyes megválasztása, valamint a kellő időben és ideig történő, odafigyelő, „lassú” elfogyasztása alapvető lépcsőfoka jóllétünknek, szükséges életerőnk fenntartásának. 


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Méregtermelő tengeri élőlények: A medúzák

2025. szeptember 06.

Ez a puhatestű csalánozó a világ minden vizében honos (édesvízi példányai még a Dunában is felbukkantak). A harang alakú, kocsonyás testből (az állat testének 97%-át víz alkotja) csápok, karok nyúlnak ki. A testen elszórva, de a csápokon is (fajtától függően) kis tokok helyezkednek el, melyek érintésre kipattanó kis szigonyvégű fonalakat tartalmaznak. A kis fonalak méregtartalma allergiás, súlyos túlérzékenységi reakciót okoz. A kipattanás/kilövés mechanizmusa a természet egyik legcsodálatosabb jelensége: ez a kilövellés a biológiában ismert leggyorsabb akció, 600 nanoszekundum alatt lezajlik. A fonalakra ható gyorsulás eléri a 40 000 G-t! Ez a nagy préselőnyomás szakítja át az áldozat bőrét.

A kék palack medúza gyűszűnyi méretű, valóban kék borospalackot formázó testéről kapta nevét. A világ meleg vizű tengereiben él, a szél és a víz mozgása sodorja a partok közelébe. Az általános felmelegedés, a víz sótartalmának növekedése, valamint természetes ellenségei, a teknősök és delfinek pusztulása egyre több medúza megjelenését eredményezi a tengerpartokon (pl. 2005-ben Spanyolországban a havi 800 esetet is meghaladta a medúzasérülések száma).

A kisebb medúzacsípések allergiás reakciót okoznak, a bőr kivörösödik, viszkető, égő fájdalmat okoz. A méreg nem a vérárammal, hanem a nyirokrendszeren át terjed, és az egész testet érintő allergiás sokkot okoz. A kezelés a fonalak eltávolításából (nem csupasz kézzel!) és az érintett terület kezeléséből áll. A közszájon forgó tanácsokra (ecetes borogatás, homokkal való ledörzsölés, paradicsommal való borogatás, hűtés, sós meleg vízben való áztatás), nem szabad hallgatni!

5 okos tipp a látás javítására

2025. szeptember 05.

A modern életmód egyre nagyobb kihívás elé állítja a szemeket. Képernyők, UV-sugárzás, stressz és helytelen táplálkozás mind közreműködnek abban, hogy látásunk fokozatosan romolhat. A jó hír az, hogy egyszerű, mindennapi szokások kialakításával sokat lehet tenni a szem egészségéért és látás megőrzéséért. Az alábbiakban az Alensa javasol 5 tippet, mire érdemes figyelni.

1. Tudatos étkezés – a szem támogatása belülről

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Kutatások bebizonyítják, hogy bizonyos tápanyagok közvetlenül befolyásolják látásunk minőségét és a szemmel kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az Amerikai National Eye Institute által végzett AREDS és AREDS2 tanulmányok kimutatták, hogy a lutein, zeaxantin és omega-3 zsírsavak pótlása jelentősen csökkentheti az időskori makuladegeneráció előrehaladását. A napi étrend kiegészítése 10 mg luteinnel és 2 mg zeaxantinnal jótékony hatással van a szem sárgafoltjának egészségére. Ezek a természetes antioxidánsok főként zöld levelű zöldségekben, tojásban és kukoricában találhatók meg nagy mennyiségben. Az omega-3 zsírsavak hiánya szorosan összefügg a száraz szem szindrómával, ami nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, hanem elhomályosíthatja a látást is. A halak, diófélék és lenmagok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni ezt a problémát. Az A-vitamin gazdag ételek, mint a répa, édesburgonya és spenót szintén elengedhetetlenek a jó látáshoz, mivel közvetlenül részt vesznek a látási folyamatokban.

2. A 20-20-20 szabály alkalmazása a digitális szemfáradtság ellen

A digitális korszak egyik legnagyobb veszélye a szemek számára a folyamatos képernyőhasználat. Az American Optometric Association jelentése szerint a napi több mint 2 órányi képernyőhasználat már jelentős szemfáradtságot okozhat, és a felnőttek közel 60%-át érinti a Computer Vision Syndrome (CVS). A 20-20-20 szabály egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszer a digitális szemfáradtság megelőzésére. A szabály lényege: minden 20 perc képernyőnézés után 20 másodpercig egy 20 láb (körülbelül 6 méter) távolságra lévő pontra kell nézni. Ez a gyakorlat segít relaxálni a szemizmokat és csökkenti a fókuszálási fáradtságot. A kutatások azt is kimutatták, hogy képernyőt néző emberek 66%-kal kevesebbet pislognak, ami száraz szemhez és homályos látáshoz vezet. Tudatos pislogással és rendszeres szünetek tartásával jelentősen javítható a szemek komfortérzete. Érdemes továbbá beállítani a képernyő fényerejét és kontrasztját a környezeti fényhez, valamint kékfény-szűrő szemüveget vagy szoftvert használni, különösen este.

A kezeletlen magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei

2025. szeptember 04.

Szív

Amikor a szív kisebb erei elmeszesednek, majd be is szűkülnek, a szív vér- és tápanyagellátása nyilván romlani fog. Erre a folyamatnak számos tünet lehet a következménye, amelyek eleinte meglehetősen általánosak, mint például a fáradékonyság, a nehézlégzés. Idővel azonban, kezeletlen szívelégtelenség esetén a szív teljesítőképessége tovább romlik, és erősebb tünetek jelentkeznek. Már kisebb terhelést is nehezebben visel a beteg, álmatlanság, lábdagadás, gyakori éjszakai vizelés jelentkezik. Súlyos problémára utalhat, ha az ajkak és a körmök lilás színűek lesznek – ezt a stádiumot nem szabad megvárni, már az első, kisebb tünetekkel orvoshoz kell fordulni, hogy minél korábban kezelhető legyen a betegség.
A szív koszorúereinek elmeszesedése miatt a beszűkült erek kevesebb oxigént képesek átereszteni, így időről-időre szorító mellkasi fájdalom léphet fel, amit angina pectorisnak neveznek. Mindenképpen azonnali orvosi ellátást igényel, már csak azért is, hogy kiderüljön, nem szívinfarktus áll-e a háttérben. Ez utóbbi ugyanis szintén kialakulhat a magas vérnyomás talaján, ha a szívben elzáródik egy koszorúér. A szívinfarktus ijesztő tünetekkel jelentkezik, mint mellkasi fájdalom, nehézlégzés, verejtékezés, félelemérzés. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal mentőt kell hívni!

Agy

Ha az agyban egy nagyobb ütőeret vérrög zár el, az érintett terület működésképtelenné válik, ezt hívják agyi infarktusnak. A tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek és az adott terület funkciójától függenek. Felléphet többek közt beszédzavar, látászavar, végtagbénulás, a száj félrehúzódása. Az agyvérzés, vagy szélütés tünetei – a magas vérnyomással szemben – szintén nagyon feltűnőek. Erős, hirtelen megjelenő fejgörcs, hányinger, hányás, eszméletvesztés és féloldali bénulás, amely érintheti a végtagokat és az arcizmokat is. Az agyvérzés bizonyítottan a magas vérnyomás talaján alakul ki.
Nem ennyire látványos és akut az agyi érelmeszesedés folyamata, ami kezdetben nem okoz tünetet. Később is csak kisebb feledékenység hívhatja fel a figyelmet az agy kis ereinek meszesedésére. Ezen erek falán plakk rakódik le, ami miatt egyre csökken az átmérőjük, vagyis egyre kevesebb vért és tápanyagot tudnak az agy szöveteibe juttatni. Emiatt lassan elhalnak a szövetek, és emiatt egyre feltűnőbb a memóriaromlás. A folyamat előrehaladottabb stádiumaiban már komoly koncentrációcsökkenés, szellemi hanyatlás következik be, végső soron az egész személyiség megváltozhat – visszafordíthatatlanul. Ezen jelenség maga az ún. vaszkuláris – vagyis szív-érrendszeri eredetű – demencia.