Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Sör, üdítő és tenger gyümölcsei?

Érdekességek2019. szeptember 30.

A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comMiért alakul ki a köszvény?

A köszvény egy gyulladással járó betegség, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódnak és lerakódnak az ízületi tokot belülről bélelő hártyában. Ezen folyamat következményeként alakul ki a gyulladás, főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, térdekben és a könyökben. A köszvény tehát anyagcsere- és immunológiai eredetű, de nem autoimmun betegség, ami főként a középkorúakat és az idősebbeket érinti.
A probléma gyökere tehát a húgysav, amit a purin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásakor állít elő a szervezet.

Vannak olyan magas purin tartalmú élelmiszerek, amelyek képesek belobbantani egy köszvényes rohamot. A rossz hír, hogy ezek közé tartozik a nyáron igen népszerű sör és a magas cukor-, valamint fruktóz tartalmú üdítők. Mivel kell még óvatosnak lenni az érintetteknek?
– Minden alkohol, a sörön kívül főként a magas alkohol- és cukor tartalmú likőrök.
– Vörös húsok és belsőségek, mint a máj és a vese, amelyek gazdagok a telített zsírsavakban.
– Tenger gyümölcsei, mint rákfélék, szardínia, tonhal, makréla, polipok.
– Minden előre feldolgozott élelmiszerek.
– A szárnyasok közül a pulyka kerülendő.
– Zöldségek közül a spárgában, karfiolban, gombafélékben magasabb a purin tartalom.
– A vaj és a magas zsírtartalmú öntetek (dresszingek) csökkentik a szervezet húgysavkiválasztó képességét, emiatt kerülendők.
– A cukros ételek (vagyis az ezek talaján kialakuló elhízás és a cukorbetegség) ronthatják a köszvény tüneteit.
– A kávé a magas koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, és ha dehidratálódik a szervezet, a húgysav kristályok lerakódhatnak az ízületekben.


Mit ehetünk a roham elkerülése érdekében?

A köszvényeseknek tulajdonképpen egy élethosszig tartó egészséges életmódot kell kialakítani, amely hozzájárul a rohamok elkerüléséhez. Ez elsősorban az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk, diófélék, magvak fogyasztását jelenti. A jó hír, hogy egy ilyen étrend a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is redukálja.

Mit érdemes még beépíteni az étrendbe?
–  Legalább 8 pohár víz naponta.
– Alacsony zsírtartalmú joghurtok, túró, tejtermékek.
– Tojás.
– Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, mint málna, egres, alma. A cseresznye is hatásos a tünetek csökkentésében.
– Rengeteg zöldségféle. (Pl. uborka, paradicsom, spenót.)
– Növényi olajok, mint olíva, napraforgó, repce.
– Napi 500-1000 gramm C-vitamin.
– Zsírmentes tej.
– Sok víz.
– Magvak és teljes kiőrlésű lisztek.
– Néhány kocka étcsokoládé és egészséges desszertek (pl. gyümölcs szorbet) energiát adnak.

Fotó: 123rf.com

Köszvénynél az orvosi segítség is elengedhetetlen

Elsősorban egy alapos kivizsgálás keretében meg kell győződni arról, hogy valóban köszvényről és nem például rheumatid arthritisről van szó – hangsúlyozza dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa. – Annak is utána kell járni, nem áll-e valamilyen genetikai eltérés (pl. enzim-hiányok), fokozott sejtciklus (pl. tumorok) vagy anyagcserezavar (pl. elhízás, veseelégtelenség, dehidráció, bizonyos gyógyszerek: vízhajtók, szalicilátok) a köszvény kialakulása mögött.

Ha megszületik a diagnózis, elsősorban természetesen az életmódra kell felhívni a beteg figyelmét, de feladatunk a gyulladás és a fájdalom csökkentése is, különös tekintettel a nagy fájdalommal járó rohamokra. Életmóddal és megfelelő kezeléssel a köszvény jó eséllyel kordában tartható.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.