Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Stresszkezelés természetesen

Érdekességek2022. május 04.

Fotó: gettyimages.com

A krónikus stressz számos olyan mechanizmushoz vezet szervezetünkben, amely többek közt súlygyarapodást eredményez, és nassolásra, gyakoribb evésre késztet. Ha stresszes az életünk, érzékenyebbé, sebezhetőbbé válunk a negatív történésekkel szemben, erősebben hatnak ránk a mindennapok problémái. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azokat felnagyítani, és evéssel kompenzálni. De vannak stresszoldó élelmiszerek, növények melyek speciális értékeik miatt egészségesek, és nem is hízunk tőlük

A mindennapi stressz enyhítésére gyakran kedvenc ételeinkhez fordulunk, „vigaszképpen”, olykor felidézve. kellemes  gasztronómiai élményeket, gyermekkorunk finom falatjai, születésnapi tortái ízét…. Ezek gyakran zsíros és cukros ételek, amelyek aktiválják az agyi jutalmazási kört és a nyugtató ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) kiválasztását.

Problémát jelent viszont, hogy nyugtató hatásuk nem tartós, a stressz azután bűntudattal párosulva tér vissza, és ha túl sokat eszünk belőlük, az tovább ronthatja a helyzetet. Tudnunk kell azonban, hogy vannak nyugtató tulajdonságokkal rendelkező ételmiszerek, növények a stressz csillapítására, melyek laktató összetevőikkel hatnak a (cukor)éhség ellen. Kiemeltünk közülük a jelentősebbeket.

Banán, a B6 vitamin forrása

A banán gazdag káliumban, amely segíti a magas vérnyomás elleni küzdelmet, de B6 vitaminban is bővelkedik. Ez utóbbi támogatja a magnézium asszimilációját és nélkülözhetetlen bizonyos neurotranszmitterek, köztük a dopamin, a megerősítés, motiváció és a szerotonin, a jó közérzet hormonjai szintéziséhez. Részt vesz az energia-anyagcserében is, és segít csökkenteni a fáradtságot.

További B6 vitaminforrások: méhpempő, búzakorpa, pisztácia, mogyoró, napraforgómag, máj, lazac, tonhal, makréla, pulyka, csirke, lencse…

A magnéziumban gazdag kakaó

A magas (legalább 80%-os) kakaótartalmú csokoládé magnéziumot, stresszoldó ásványi anyagot tartalmaz, amely hozzájárul az idegimpulzusok továbbításához, az izomlazításhoz, és a triptofán metabolizmusához, amely a szerotonin prekurzora (előanyaga), egy neurotranszmitter, amely szabályozza a hangulatot, és csillapítja a szorongást. A csokoládé magas kalóriatartalma miatt fogyasztását napi 2 kockára tanácsos korlátozni.

További magnéziumforrások: tökmag, szezámmag, lenmag, mandula, hajdina, quinoa, bab, zab, csicseriborsó, árpa, tofu, barna rizs, ásványvíz…

Lencse, az alacsony glikémiás indexű szénhidrát

A stabil hangulathoz stabil vércukorszintre van szükség. A hüvelyesek, köztük a lencse, alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrások, amelyek fokozatosan jutnak be a vérbe, és hosszan tartó jóllakottság érzést eredményeznek. (GI- glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége.) A szénhidrátok nélkülözhetetlenek a neuronok működéséhez, segítik a triptofán bejutását az agyba, ahol a szerotonin szintézis támogatója. 

Az alacsony GI-vel rendelkező szénhidrátok egyéb forrásai: sárgaborsó, fehérbab, vörösbab, csicseriborsó, szemes bab, barna rizs, hajdina, árpa, quinoa, rozs…


Fotó: 123rf.com

A triptofánban bővelkedő tojás

A tojás jó proteinforrás, és gazdag triptofánban, mely jelentős mértékben hozzájárul a jó mentális állapot fenntartásához, részt vesz a stressz elleni harcban. Ezt a  rendkívül fontos esszenciális aminosavat szervezetünk nem tudja előállítani, ezért táplálkozásunkkal kell pótolnunk. A szerotonin mellett a melatonin prekurzora is, mely az alvást szabályozó hormon.

Egyéb jó triptofán források: tőkehal, csirke, parmezán és ementáli sajt, tej, barna rizs, szója, tökmag, földimogyoró, mandula, sárgaborsó, kakaó, sörélesztő…

Tej bioaktív peptidekkel

A tej apró fehérjéket tartalmaz, amelyek utánozzák az endorfinok működését az agyban, a nyugtató hatás érdekében. Triptofánt és szénhidrátokat is tartalmaz, amelyek elősegítik annak az agyba való bejutását. Pl. a forró tej elalvás előtti fogyasztása nagymamáink bevált receptje, mert a hő révén nyugtató és ellazító hatású.

A bioaktiv peptid tartalmú tej egyéb forrásai: joghurt, kefir, frss sajtok, érlelt sajtok…

Az Omega 3 zsírsavban bővelkedő hering

Egyetlen adag hering, hasonlóan egyéb zsírosabb halfélékhez, fedezi az összes omega 3 szükségletünket, amely ritka esszenciális zsírsav az étrendünkben. Az omega 3 zsírsavak a szervezet sejtmembránjaiba épülnek be, könnyítik az idegek közti kommunikációt és a neurotranszmitterek átvitelét. Segítenek a sejteket károsító gyulladások leküzdésében is.

Fotó: 123rf.com

További jó  omega 3 források: szardínia, makréla, pisztráng, lazac, szardella, dió magvak és olajok, chiamag, kendermag és olaj, camelina-olaj….

A probiotikumokban gazdag savanyú káposzta

Mint minden fermentált (erjesztett) zöldség, pl. sárgarépa, cékla, karfiol, uborka, kapribogyó. A savanyú káposzta is rostokat tartalmaz, amelyek táplálják a jó bélbaktériumokat, és probiotikumokat, amelyek erősítik e baktériumok  jótékony hatásai testi és lelki egészségünkre nézve (a bél-agy tengelyen keresztül),  Hatásuk megszűnik, ha abbahagyjuk a fogyasztásukat, ezért érdemes mindennap enni egy keveset fermentált élelmiszerekből.

További jó probiotikum források: joghurt, kefir, kombucha mikroorganizmus-kultúra, kovászos kenyér, tempeh, miso fermentált szójabab paszta, szójaszósz…

Stresszoldó növények

Adaptogén növények (segítenek a stresszhez való alkalmazkodásban)

Hasznosak a stressz megelőzésében (pl. vizsgák, munkahelyváltáskor interjúk, műtétek, sportversenyek esetén). A ginseng, a rhodiola és az eleutherococcus (szibériai ginzeng) három olyan növény, amely segít csökkenteni a stressz hatását és támogatja a jó alvást, és hasznos lehet a szorongás vagy a depresszió tüneteinek  enyhítésében is. De hasonló hatású még az ashwagandha indiai ginszeng, Az aranygyökér pedig szintén gyógyír lehet fáradtság, stressz, depresszió ellen.

Alkalmazás: 1 kapszula teljes növényi por reggel, délben és délután,15 napig.

Idegnyugtató hatású növények, melyek csillapítják a stressz tüneteit

Pl. a galagonya szívdobogás, a citromfű emésztési zavar esetén, az eschscholtzia (kaliforniai mák) pedig alvásproblémák megoldására javasolt még.

Alkalmazás: 1 kapszula teljes értékű növényi por (galagonya vagy citromfű). reggel, délben és este Eschscholtzia esetén 2 kapszula este, 1 hónapig.

A kecskefű (Bacopa monnieri, vízi izsóp, brahmi növény) antioxidáns és idegvédő hatású. Szabályozza a hangulatot és segít koncentrációs zavarok és memória problémák esetén. Az orbáncfű depresszió, szomorúság, vágyvesztés esetén ajánlott.

Alkalmazás: 1 kapszula teljes növényi por reggel, délben és este, 3 hónapon át. Türelmesnek kell lenni, mert a hatás 3 hét után jelentkezik.

Jó tanács: stressz esetén kerüljük az izgatószereket

Az alkohol ugyan nem tartósan, de nyugtató hatású – hosszú távon azonban „hamis barát”… Megzavarja az agy kémiáját, és fenntartja a stresszt. Nem számítva a kalóriabevitelt és a függőség kockázatát

A kávé tekintetében nem vagyunk egyformák, szervezetünk  eltérő módon reagál rá, de napi 3 csésze után a hátrányok meghaladják az előnyöket: A koffein fokozza a stresszérzetet, zavarja az alvást, elősegíti a szorongást…

Az energiaitalok és egyes üdítők: a kávéhoz hasonlóan koffeint is tartalmaznak, amivel nem szabad visszaélnünk. Jelentős mennyiségű cukrot is tartalmaznak, ezért tanácsos kerülni őket.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Szemtornák és szemtréning

2025. október 28.

A szem izmai is karbantartást igényelnek

Ahogy testünk többi izmát is eddzük, úgy szemeink izmai is fejleszthetők és karbantartást igényelnek. A modern életmód során szemeink gyakran egy helyzetbe „ragadnak” – órákig a monitor közelségében fókuszálnak, alig pislogunk, és ritkán nézünk távolba.

A 20-20-20 szabály egy egyszerű, de hatékony módszer: minden 20 percben 20 másodpercig érdemes 20 lábra (körülbelül 6 méterre) lévő tárgyra nézni. Ez segít ellazítani a folyamatosan feszített fókuszáló izmokat. A tudatos szemtorna is sokat segíthet. Érdemes lassan, kontrolláltan felfelé-lefelé mozgatni a szemeket, majd jobbra-balra, végül végezz lassú körmozgásokat mindkét irányban. Ezek az egyszerű gyakorlatok javítják a szem vérellátását és mozgékonyságát. A „palming” technika különösen pihentető. A tenyereket érdemes a csukott szemekre úgy helyezni, hogy semmilyen fény ne érje őket. 3-5 percig ott tartva, majd engedni, hogy a szemek teljesen ellazuljanak. Ez a gyakorlat csökkenti a szemfáradtságot és javíthatja a természetes fókuszáló képességet.

Futás – Vigyázz, kész… csak aztán rajt

2025. október 27.

„A kezdők leggyakoribb hibája, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki magukat minden előkészület nélkül. Ilyen esetekben gyakran jelentkeznek túlterheléses kórképek, különböző gyulladások, mint például sarokfájás, térdproblémák vagy egyéb fájdalommal járó tünetek. Ez mind elkerülhető a megfelelő felkészüléssel, amelynek része a helyes futócipő kiválasztása, a bemelegítés és a fokozatos terhelésnövelés. Nem szabad megfeledkezni továbbá a pihenőnapok beiktatásáról sem. A sérülések elkerülése és a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében azt javaslom, hogy a futás megkezdése előtt mindenki konzultáljon szakemberrel. Különösen akkor, ha elmúlt 40 éves és korábban nem sportolt. Az ortopédiai rendelésen alaposan felmérik a test fizikai állapotát, ha pedig valakinek konkrét egészségügyi problémája van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly), számára akár belgyógyászati vagy kardiológiai konzultáció is javasolt” – tanácsolja dr. Hidas Péter.

Töltődjünk fel

Az életmódunk jelentősen befolyásolja futási teljesítményünket, kezdve a megfelelő táplálkozással, amely az edzéshez szükséges energiát biztosítja és segíti a sportolást követő regenerációt. Üres hassal soha ne induljunk el futni. Még kora reggel is együnk egy könnyű reggelit (banánt, gabonaféléket, puffasztott rizst vagy egy marék aszalt gyümölcsöt), mielőtt nekikezdünk a mozgásnak. Délutáni vagy esti időpontban főétkezés után 2-3 órával érdemes belefognunk a futásba, hogy legyen időnk feldolgozni az elfogyasztott ételt. Ilyen esetben az ebéd, illetve vacsora tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. barna rizst, bulgurt, kölest) és minőségi fehérjéket (pl. szárnyasokat, halakat zsírszegényen elkészítve), amik hosszan biztosítanak energiát, tápanyagokat. Kerüljük azonban a nehéz, zsíros ételeket és a nagy mennyiségű rostot, melyek puffadást, szélgörcsöt, hasmenést okozhatnak. Edzés előtt 30-60 perccel gyorsabban felszívódó alapanyagokat válasszunk (pl. müzliszeletet vagy pár darab kekszet). Sportolás után fél-egy órán belül fogyasszunk fehérjét és szénhidrátot a glikogénraktárak feltöltése és az izomregeneráció támogatására (pl. zabkását, túrót, joghurtot, könnyű sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret, quinoát zöldségekkel, tojást).

Van élet a diagnózis után: a személyre szabott orvoslás új korszakot hoz az emlőrák kezelésében

2025. október 27.

Korai diagnózis esetén akár 99%-nál is nagyobb lehet a túlélési esély

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, minden 14. másodpercben születik egy ilyen diagnózis a világon, hazánkban pedig több mint 7500 új esetet fedeznek fel évente. A betegséget több mint 90%-ban korai stádiumban fedezik fel, ami döntő jelentőséggel bír, ugyanis a modern, személyre szabott terápia, valamint a pontos diagnosztika és szervezett betegút ma már képesek jelentősen javítani a hosszú távú túlélést. A szakértők a mellrák elleni küzdelem hónapjához közeledve különösen fontosnak tartják hangsúlyozni: a rendszeres szűrésen való részvétel, az időben történő kivizsgálás és az innovatív terápiákhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a gyógyulásban és a kiújulás kockázatának mérséklésében is. Ugyanakkor az a tény, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint az emlőrák, komoly figyelmeztetés arra, hogy az életmódbeli tényezők mind a megelőzés, mind a kezelés során kulcsszerepet játszanak.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, illetve a megelőzéssel és a lehetséges terápiákkal kapcsolatos tudnivalókra. Ennek apropóján szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol többek között az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakorvosai, valamint érintett betegek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a korai diagnózis drámai különbséget jelenthet: az 5 éves túlélés lokalizált (korai) stádiumban több mint 99%, míg áttétes esetben körülbelül 32%. Ez szemléletesen mutatja, miért létfontosságú, hogy a gyanús tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, és lehetőleg minél fiatalabb életkortól rendszeresen részt vegyünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. Erre természetesen nem csupán októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, hanem egész évben érdemes odafigyelni.