Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Szabadság vagy ragaszkodás?

Érdekességek2019. szeptember 28.

Ne téveszd össze a ragaszkodást, a függést a boldogsággal, mert a végén kiábrándult leszel, ha megérted a kettő közötti különbséget! Ha megérted!

Fotó: pixabay.comNagy titok: válassz a szabadság és a ragaszkodásaid között! A ragaszkodásod, birtoklási vágyad kiszolgáltatottá, sebezhetővé, békétlenné tesz téged. A szabadságod szó szerint „felszabadít”! Ha megérted a lényegét, megszabadulsz a saját magad építette ketrecedből, hiszen mi magunk lakatoljuk le a lényünkben állított rácsokat, ha pedig valaki nem szabad, a legfontosabb lényegétől válik meg: a lelkétől. A lelkétől, ami a legbensőbb lényege.

… Újabb titok: ha te nem vagy hajlandó magadnak esélyt adni a jóra, a boldog életre, akkor hiába is várod, hogy bekövetkezzen! Ám ismét jön a jó hír: befektetett munka, változás nélkül nem megy! De nem a világnak kell hozzád változnia, idomulnia, hanem neked kell változtatni valamin. Például, ha te egy gyűjtő vagy és azt hiszed, a birtokolt tárgyaidtól vagy boldog, akkor mélyen nézz magadba és kérdezd meg elmédet, esetleg a szívedet, hogy valóban a kacatjaid tesznek-e a boldoggá? Azt azért nem árt tudnod, hogy bármikor elvehetik tőled a begyűjtött „kincseidet”, de az életed végén úgyis el kell tudnod engedni őket, hiszen nem viszed magaddal a túlvilágra. Ahogyan az „egyszeri ember” mondta: „nem fordul kétszer a szekér!” Egyébként koldus és királyfi mind ugyanoda jut, vagyonért, aranyért sem hoz vissza senkit az alvilág őre!


Ha te úgy érzed, hogy az általad szeretett ember tesz téged boldoggá, akkor jusson eszedbe, nem biztos, hogy mindig melletted marad, elmehet, elveheti a sors tőled, tehát ne a másiktól függjön a te boldogságod. Rajtad kívül senki és semmi nem tehet boldoggá, ha te magad nem akarsz azzá válni, ha te magad nem akarod ezt megteremteni a szívedben. Amikor ragaszkodtam valakihez nagyon és megadóan alárendeltem neki magam, akkor elveszítettem, aztán megértettem, hogy nem lehetek a tulajdona és ő sem az enyém. Megtanultam, hogy ne a másiktól függjön az én jó érzésem, boldogságom. Megtanultam, hogy akkor találom meg békességemet, szabadságomat, ha nem ragaszkodom, mert amikor nem volt velem, állandóan rá gondoltam és hiánya égette a szívemet, ha pedig vele lehettem, aggódtam, hogy elveszik tőlem. Tehát ő irányította minden mozdulatomat, ez a rabság és nem boldogság.

Ha valaki szépnek mond, akkor az ember igyekszik aztán is azért teperni, hogy a másik szemében szép maradjon, de amikor valaki elmarasztaló véleményt mond rólunk, akkor szomorúak leszünk. Ez is ragaszkodás, rabság, mert mindig a másik véleményétől tesszük függővé a hangulatunkat. Te, te vagy! Olyan vagy, amilyen vagy! Aki szeret, az azért szeret, mert te vagy! Nem kell, hogy mindenkinek hódolj a szeretetéért, nem kell, hogy mindenki szeressen, olyan ember nincs. Te csak legyél boldog, függetlenül attól, hogy ki mit mond rólad, hiszen nem attól leszel szebb, jobb, magasabb, soványabb, hogy mit ítélkezik fölötted a másik. 

A boldogságnak nincs oka, az egyszerűen csak van, vagy nem találod, de attól még létezik, csak valószínű, hogy te máshol keresed. Önmagadban kell megtalálnod. De, mint mondtam, változás kell hozzá, bölcs változás és nem a hiúságod számítása! 

Ha valaki számára az egyetlen szeretnél lenni, akkor ne kérj érte semmit a másiktól, és te sem fizesd meg szerelmét a szabadságod elvesztésével. Ne akard őt magadnak kisajátítani, és ne add érte oda a saját lelki békéd, a szabadságodat, mert a végén lehetséges, hogy megérted, nagy árat fizettél érte. 

A fotó illusztráció: pixabay.comHa egy varázsló megkérdezne, hogy hogyan szeretnél élni, mit válaszolnál? 

Ha megkérdezne, hogy összezárva lennél-e valakivel – akit szeretsz – egy szobában vagy egyedül, de a világot bejárhatnád, mit választanál? Hidd el, én is vágytam már arra, hogy akit szenvedélyesen szerettem, azzal lehessek együtt a nap minden órájában, az örökkévalóságig. Ma már tudom, hogy meggyűlöltük volna egymást, mert szerelem nem létezhet rabságban, hiszen a szerelem alapvető fűszere a szabadság. A szabadság talán csak egy másik kifejezés a szeretetre, a szerelemre, az életre, az emberre?

Hogyan tudnád elérni? Már benned van, csak neked kell felszínre hoznod! Csak te tudod megtenni! Ha elhárítod a szívedben tornyosuló akadályokat, gátakat, amiket te magad építettél, akkor megtalálod majd a szeretetet, a szabadságodat, önmagadat!

Ha leszakíthatnál egy szép virágot, akkor nyilván aggódnál, hogy lassan elhervad a vázában, de ha nem szakítod le, akkor minden évszak, minden virága a mezőn neked nyílik. Aki letépi a virágot, elveszíti a virág lelkét, illatát. Ha letéped a másikat, elveszíted. Ezt fontos megértened. 

Ne szakítsd le a másik szabadságát, akkor a tiéd marad örökre. Vedd számításba az összes ragaszkodásodat, függőségedet, lásd magad kívülről, próbáld megérteni, hogy nem a birtoklásuk tesz boldoggá. Eleinte még tiltakozik majd a szíved, aztán, ha eléggé őszinte vagy magadhoz, lassan oldódik a saját börtönöd fala és megérted, hogy a szétfoszló kötődéseid tesznek lassan szabaddá és boldoggá téged…

Részlet Vészabó Noémi: Titok, nem titok? című könyvéből, amely megrendelhető a werbáruházunkban: galenuswebshop


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Megterhelik a szervezetet az egyre rövidebb nappalok

2019. október 10.Az egyre rövidebb és hűvösebb nappalok megterhelik a szervezetet, mert gyengül az immunrendszer és kevesebb vitamin jut a szervezetbe – közölte Pintér Ferenc, a Meteoklinika igazgatója.

Emiatt fáradtság, fejfájás, betegségek, görcsös és keringési panaszok jelentkezhetnek. A helyes életmód segít a változáshoz való igazodásban. Az immunrendszert friss gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet karbantartani, és fontos odafigyelni, hogy az egyre rövidebb nappalok ellenére ne csökkenjen az aktív órák száma.

A meteogyógyász kitért arra is: az őszi, téli időszakra való átállás az idősek mellett a gyerekeket érinti a leginkább.

A fürdőszobai eszközök szavatossága

2019. október 09.A sminkhez és a testápoláshoz használt kozmetikumokat is időnként át kell vizsgálni, s a nem megfelelőt, esetleg a lejárt szavatosságút kidobni.

Kozmetikumok szavatossága

Azokon a kozmetikumokon, amiknek a szavatossági ideje 30 hónap alatti, jelölik, meddig őrzik meg minőségüket. A pontos dátumot általában egy homokóraikon mellé nyomtatják. Minden más terméknél a lejárati időt a felbontástól számítják. Az ilyen kenőcsöstégelyeken jelölik, hány hónapig használhatóak fel. A „6 M” jelölés azt jelenti, hogy minőségét megőrzi a felbontástól számított 6 hónapig. 

Rúzsok

A rúzsok szavatossági ideje 24 hónap is lehet. Minél nagyobb arányban tartalmaznak bőrápoló összetevőket, annál rövidebb a lejárati idejük. Ennek oka az, hogy azok gyorsabban avasodnak. Emiatt a matt termékek lejárati ideje sokkal hosszabb. 

Borotva

A bőrgyógyász javaslata nedves borotválkozáshoz: a pengéket 14 használat után cserélni kell. Napi borotválkozás esetében ez azt jelenti, hogy kéthetente új pengék kellenek. A tiszta és jó állapotú pengék nagyon fontosak. Az elhasználódott pengékre baktériumréteg rakódik, ami borotválkozás során olykor szőrtüszőgyulladást okozhat.

Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

2019. október 09.

Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt – jelentették be egy budapesti sajtótájékoztatón.

Bózsik Béla Pál, a DualDur nevű új módszert kidolgozó Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója elmondta, eddig az úgynevezett szerológiai vizsgálatokat alkalmazták a fertőzés kimutatására, amikor is a baktériumhoz kötődő, a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálják, ez azonban nem mindig sikeres, mert a szervezet néha képtelen ellenanyagot termelni.

A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót, amelynek alakja jellegzetes, így egyértelműen felismerhető – ismertette az igazgató.

A Lyme-fertőzés a csípés után már akár négy órával elindulhat a szervezetben, ezért rendkívül fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása, a potrohot azonban nem szabad megérinteni, mert különben mi magunk préseljük be a fertőző anyagot a szervezetbe.

Szintén fontosnak nevezte magának az állatnak a vizsgálatát, amely Magyarországon még csak egy magánintézményben lehetséges.

A Lyme-kór jellegzetes tünete egyébként az ízületi gyulladás és az agyidegek gyulladása – fűzte hozzá az igazgató.

Bózsik András, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a morfológiai módszert már 1986-ban elkezdték fejleszteni, pénzhiány miatt azonban a vizsgálatok lassan haladtak.

Az utóbbi években kapott támogatásoknak és az Európai Uniótól a közelmúltban elnyert 3,5 millió eurós hozzájárulásnak köszönhetően azonban felgyorsultak a kutatások, így akár már egy év múlva is piacra kerülhet az új módszer – közölte az ügyvezető.