Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szépítsd meg az éléskamrát! Lakberendezési tippek őszre

Érdekességek2023. szeptember 10.

A befőzések és savanyítások idején érdemes átgondolni, hogy mindezt a sok finomságot hol és hogyan fogjuk tárolni. Ilyenkor töltjük fel az éléskamrákat - használjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet a lehető legjobban!  

Nagy hely kevés családnak áll a rendelkezésére. Sokaknak kamra, spájz sincs a lakásában, csak egy – remélhetőleg – jól szellőző szekrény, amit az élelmiszerek tárolására használ. Amennyiben mégis volna bőven helyünk, akkor is érdemes ügyesen berendezni. Jól használható, könnyen elérhető legyen mindaz, amit naponta használunk.

Nézzük, miket jó vagy praktikus elhelyezni a spájzban!

Jó, ha befér egy mélyhűtő vagy mélyhűtő-láda. Attól függően válasszunk álló vagy láda formájú darabot, hogy mit szeretnénk – és mennyi ideig – tárolni benne. Sokszor itt kap helyet a vasalódeszka a vasalóval, desztillált vízzel együtt, a háztartásban használt létrák, tartalék villanykörték, még akár karácsonyfadíszek is. (Utóbbit azért érdemesebb a padláson tárolni, ha van, mert a kamrában naponta megfordulunk – nehogy bajuk essen.) Gyertyák, mécsesek, dobozok, tárolók. A nem, vagy ritkán használt konyhai gépeinket is ide szoktuk tenni, elfekvőbe.

Egyébként tanúsítsunk önmérsékletet a konyhai készségek vásárlásakor – negyed annyit sem használunk, mint amennyit feltalálnak és kitalálnak nekünk, és jó részét úgyis megkapjuk ajándékba, akár szeretnénk, akár nem.

Tisztítószereket is tárolhatunk itt – ha ezt tesszük, akkor nagyon vigyázzunk arra, hogy ne érintkezzenek az élelmiszerekkel, még véletlenül sem. Sem azonos polcot, sem egymás alattit-fölöttit nem javaslok.

Élelmiszerekből itt szoktunk tartani valamennyi nem romló árut. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak hasznos, hanem szép is legyen a kamránk, akkor igyekezzünk egyforma, vagy legalábbis hasonló, vagy összeillő tárolóedényeket venni. A lisztnek, cukornak, sőt cukroknak elég, ha a felirata különbözik – úgyis hamar megszokjuk, hogy a feliratokat figyeljük. És mégis mennyivel jobb és kellemesebb egy szép üveget, porcelánedényt megfogni, mint az ezerszer hajtogatott, rongyos zacskót! A feliratokat megcsinálhatjuk magunk is – üveg vagy porcelánfestékkel, matricával, szalvéta- vagy dekupázs technikával. Így nem csak szépek, hanem egyediek is lesznek az üvegeink.



Gondoljunk arra is, hogy ha van lehetőségünk: polcok helyett használjuk előrecsúsztatható fiókokat. Jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, ha nem csak a polcok elején levő holmikat látjuk, hanem átlátjuk a fiók teljes tartalmát. Különösen fontos vagy érdekes ez az olyan apró dolgok esetében, amiből nem tartunk sokat, de ihletet kaphatunk: különböző csokoládék, dió, mogyoró, egyéb olajos magvak, fűszerek, tortadíszek, aromák.

Ha használunk zacskós ételeket – azokat is kényelmesebb vagy ilyen polcon, vagy egy-egy kosárban tárolni. Típusonként különbözőben, természetesen. Így könnyedén átnézhetjük, melyiket szeretnénk épp választani.

Használhatunk természetesen fonott vagy fém kosarakat is – az előbbiek különösen hangulatosak, bár sajnos elég nehéz tisztítani őket. A kamrában pedig ennek komoly jelentősége van: mindig tisztának, könnyen tisztíthatónak és rovarmentesnek kell lennie.

Abszolút egyszerű tanács a végére, amellyel talán mindenki tisztában van: azok a dolgok legyenek a kezünk ügyében, amelyeket naponta használunk. Ezeknek hagyjuk a legtöbb és a legkönnyebben elérhető helyet. Nem jó, ha arrébb kell tolni a lisztet, hogy a cukrot elérjük, és fordítva. A napi használati cikkeket tényleg könnyedén, egy mozdulattal érjük el. Fontos a polcok aránya is: azoknak jusson több hely – és itt legyünk nagyon őszinték magunkkal – amiből sokat és sokszor használunk. Hiába szeretnénk azt hinni magunkról, hogy mi a befőtteket kedveljük, ha a zacskós porlevesek jobban fogynak, akkor kapjanak azok kiemeltebb figyelmet.

 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!