Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Színek a lakásban - színek hatása a lakberendezésben

Érdekességek2021. december 04.

A színeknek jóval nagyobb a hatása életünkre, mint gondolnánk. A színek segítenek harmonikussá tenni azt a környezetet, ahol élünk, dolgozunk, pihenünk, de a nem megfelelő színeknek zavaró, nyugtalanító hatásuk lehet. Ezért kellően odafigyelve alkalmazzuk csak lakásunkban a különböző színeket, és árnyalatokat.  

A színeknek jóval nagyobb a hatása életünkre, mint gondolnánk. A színek segítenek harmonikussá tenni azt a környezetet, ahol élünk, dolgozunk, pihenünk, de a nem megfelelő színeknek zavaró, nyugtalanító hatásuk lehet. Ezért kellően odafigyelve alkalmazzuk csak lakásunkban a különböző színeket, és árnyalatokat. Ne féljünk a színekkel játszani!. Ha már megvan az a csodás adottságunk, hogy színesben látjuk a világot, használjuk is ki!

A színeknek már önmagukban is van kifejezőereje, de tökéletesen, csak más színekkel együtt képesek a kívánt hatást elérni. A különböző árnyalatok kiegészítik vagy fokozzák egymás hatását, harmonizálhatnak egymással, vagy épp az ellenkezőjét érhetjük el a nem megfelelő színválasztással.

Mivel a színek közvetlen hatást gyakorolnak a hangulatra, a nem megfelelő kombináció rosszkedvet, levertséget, haragot, idegességet válthat ki. Éppen ezért a tónusokkal, árnyalatokkal, kiegészítő színekkel óvatosan, átgondoltan kell bánni, különösen akkor, ha a minket körülvevő négy falról van szó.

A meleg színek élénkek és izgalmasak, a hideg színekkel nyugalmat, békét lehet kifejezni. Bármely szín legvilágosabb árnyalata a fehér, a legsötétebb a fekete, legszínesebb pedig az alapszín. Különböző tónusokat kapunk, ha az alapszínhez fekete, vagy fehér színt keverünk. A világosabb tónusok finom harmóniát eredményezhetnek, a sötétebb tónusokkal drámaibb hatást érhetünk el. Semlegesek azok a színek, amelyeknek nincs színezete, tehát a fehér, a fekete és a szürke. Ezekkel a színekkel igen finoman összeköthetjük az eltérő színkarakterű részleteket a lakásban.

Lássuk, egyes színeknek milyen hatásuk van:

Sárga
A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít, és tágassá teszi a teret. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja ez a szín. A sárga árnyalatokhoz minden illik. Fontos, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, stb.) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.

Narancsszín
A sárga és a vörös keverékéből álló narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott azt alkalmazni, különben idegesítően hat.

Vörös
Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt, de fojtogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl. függönyök, párnák, terítők, egyéb kiegészítők, vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a gazdagság és a melegség tökéletes kifejezője lehet.
Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat; lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla szineket alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörösek különleges "szilárd" hatást kölcsönöznek a falnak.


Barna
Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falakon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga, narancs, arany, okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak túlzott alkalmazása azonban komorságot sugároz.

Zöld
A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el ez a kék és sárga keverékéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el.

Kék
A gondolkodás és a koncentráció színe. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítően, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt azonban konyhákban nagyon megfontoltan kell alkalmazni.

Lila
A lila a vörös és a kék keveréke. Karakteres jellege miatt óvatosan kell bánni vele. Nem szabad domináns színként alkalmazni! Azonban kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő finom hangsúlyok kifejezésére, mely más színekkel együtt érvényesül tökéletesen.

Szürke
Viszonylag semleges szín, önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ahhoz a színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürke hatást ad. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek a legjobban.

Fontos a lakás elhelyezkedése, mérete, és hogy milyen hatást szeretnénk elérni

Az emberi szem automatikusan kísérletet tesz a színhatások egyensúlyának létrehozására. A sötét-világos, a hideg-meleg, a komplementer színek párban ellentét (kontraszt)-harmóniát alkotnak. A hideg-meleg ellentét akkor érvényesül igazán, ha az egyik túlsúlyban van. Például egy hideg szürkéskékre festett szobában remekül mutathat egy meleg narancsszínű ülőgarnitúra. A nagyobb mennyiségben jelen lévő szín dominál, de a mellette szereplő kisebb mennyiségű ellenpár erősítheti a hatást, melegíthet, hűthet, világosíthat, sötétíthet.

Színválasztásnál figyelembe kell venni a lakás adottságait is. Fontos, hogy milyen stílusú épületben lakunk, a belmagasság, az alapterület, az egyes helységek összenyithatósága és átláthatósága, és az is, hogy a lakás színei eltérőnek hatnak a napszaktól és az évszaktól függően. A színek erejét ugyanis befolyásolja a felületükre jutó fény mennyisége. A sötét színek elnyelik a fényt. A fehér hússzor nagyobb mennyiségű fénysugarat ver vissza, mint a fekete. Kicsi, sötét szobában a színek még sötétebbnek és színtelenebbnek tetszenek. A tetőtéri lakások ferde falai is bizonyos esetekben árnyékosak, alulvilágítottak. Érdemesebb ezeknél a felületeknél világos, fényvisszaverő, melegárnyalatú színeket alkalmazni, csakúgy, mint az északi fekvésű lakásokban, ahol a napfényt legegyszerűbb a sárga, vagy a vörös különböző árnyalataival pótolni.

Azt is el kell eldönteni, hogy milyen hangulatot, milyen hatást szeretne az ember elérni. Konvencionális, hagyományosabb enteriőr esetén a barnák különböző árnyalatai javasoltak, a világosabb színű fenyő bútoroktól egészen a csokoládébarnáig. A világos, természetes színek a skandináv vonalat, hatást erősítik, a sötétebb, mélyebb árnyalatok, súlyos bútorok komolyabbak, tradicionálisabbak.

A világosabb faszínekhez jól illenek a kék, zöld különböző árnyalatai. A kék színekhez ezüst kiegészítők használata nagyon modernné teheti a berendezést. Elegáns megjelenést kölcsönöznek a vörös színekhez, a fekete kiegészítők.

A lényeg mindig a mértékletesség! Sose használjunk túl sok színt, inkább a színek árnyalataival lehet játszani.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.