Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Szódabikarbóna májustól - szeptemberig! Erre használd!

Érdekességek2017. május 01.

Mi az ami a mosódobban, a gyümölcsmosó tálban és a cipődben ugyanolyan erős hatást fejt ki? Bizony, a szódabikarbóna! Azok a háztartások, ahol a Földet károsító, mérges vegyi anyagokat kerülik, alapvető cikként tekintenek rá. Lehet, hogy neked csak a megtakarítás szempontjából érdekes? Azt nem mindenki tudja, hogy mire, mikor és hogyan lehet jól használni ezt az egyszerű és sokoldalú szert: a szódabikarbónát! Szakértőnk most elárulja azt a 6 titkot, ahol elengedhetetlenül használni érdemes! Nyugi! Egyszerű!

A szódabikarbóna egész évben alapdarab, egy háztartásban. Azonban májustól szeptemberig, kötelező. Hogy miért? Egy csokorban összeszedtem Neked az okokat.

Gyümölcsmosás szódával
Hamarosan érnek a finom gyümölcsök; meggy, málna, barack.  Mosatlanul tilos gyümölcsöt enni. Azonban tiszta víz helyett, a legjobb megoldás 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni.  Ezzel mossuk a gyümölcsot, így nem marad rajta semmilyen káros anyag! 


Rovarcsípés gyógyítása szódával
Ha nyár, akkor bizony a kellemetlen szúnyogokat sem ússzuk meg....Mindenfajta rovarcsípésre kiváló viszketéscsillapító a szóda. Legyen szó szúnyogcsípésről, vagy bögölyről, hangyáról.... A szódabikarbónát kevés vízzel keverd pasztává és kend az érintett területre. Hatásos viszketés, fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.

Nyitott szandálok időszaka – szép sarok, szódával
Májustól-szeptemberig, nyitott szandálokat viselünk, amihez szép sarok dukál. Mit tégy? Először is távolítsd el a bőrkeményedést: keverj két evőkanál szódabikarbónát egy kevés meleg vízhez, és adj hozzá néhány csepp levendulaolajat. Majd jöhet a megszokott lábáztatás és radírozás (szódabikarbónából+víz+ barna cukor péppel). Majd jöhet a gazdag hidratáló krém és egy kellemes meleg törülközős lábpakolás. Relaxálj így legalább 5-10 percig.

Nyári gond – izzadásgátlás szódával
A hőségben jobban izzadunk. Keverj el szódabikarbónát a kedvenc illóolajoddal körülbelül 10 cseppel, és zuhanyzás után kend be ezzel a keverékkel a hónaljad. Egész napra megvéd ez a természetes “dezodor”.
Izzadásgátló és szagtalanító hatását kihasználhatod a hónalj mellett, a lábnál is. A lábujjak közötti terület beporzásával, a szóda fertőtlenítő és gombaölő hatásának hála, véded a lábad a gombás fertőzéstől is, a lábizzadás mellett.

Tudtad, hogy a legtöbb dezodorban rákkeltő alumínium van? Már ezért megéri váltani szódabikarbónára.

Cipő szagtalanítása – gombás problémák megelőzése
Ha már izzadság, akkor ne felejtkezzünk el a cipőkről sem. A szódát szórd cipőbe, papucsba, majd reggel kiöntöd és tovaszáll a kellemetlen lábszag. Legjobb ha még illóolajat is csepegtetsz a szódabikarbónához.
Nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
Más módszer: egy pár régi zoknit tölts meg egy kis szódabikarbónával, majd a megkötözött végű zoknikat helyezd el azokba a cipőkbe, amelyeket illatosítani szeretnél.

Hófehér nyári ruhák – leszürkülés ellen, szóda
Nyáron gyakrabban viselünk világos, fehér színű ruhákat. A szódabikarbónával a ruhák sokáig megőrzik makulátlan fehérségüket, ráadásul a szódával a már elszürkült anyagokat is újjávarázsolhatod.
A szódabikarbónát por alakban, 3-5 evőkanállal szórd a mosódobba, a szennyes ruha közé. Ahhoz hogy tényleg lássuk az eredményt ki kell tapasztalnunk az arányokat. Függ a mosandó ruhák mennyiségétől és a mosógéptől. A végeredmény mindenféleképpen lenyűgöző.

A szódabikarbóna évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Ha tetszett a cikk és szeretnéd Te is a hasznodra fordítani a szódabikarbónát, most a 900 Ft szállítási díjat én fizetem helyetted. Rendeld mg a szódabikarbóna nagy csomagunkat (2x1,7kg szódabikarbóna műanyag tégelyben és a szódabikarbóna 73 felhasználása könyv) és ingyen szállítással elvisszük otthonodba vagy munkahelyedre, ahova kéred.

Telefonon is kérheted a szódabikarbónát, munkaidőben 8-16 óra között: 06/30/580-0499

forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.