Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Táplálkozás – a legfőbb orvosságunk - 1.

Érdekességek2017. szeptember 12.

A táplálkozás főszerepet játszik a fizikai és szellemi egyensúly fenntartásában. Első számú „orvosságunk” – ahogy már Hippokratész is megállapította. Miképp profitáljunk jótéteményeiből, hogy hosszú időn át megőrizzük vonalainkat, jó kedélyünket és bőrünk megfelelő állapotát? Táplálkozási jó tanácsok télre.

Minden, amit megeszünk, hatással van szervezetünk működésére. Így a jó egészség megőrzése érdekében fontos olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, és maximálisan változatossá kell tenni velük az étrendünket. Válogassunk hát a különböző élelmiszer-csoportok között, néhány irányelv betartása mellett, megfelelő testsúlyunk, jó hangulatunk és a szép bőr megtartása érdekében az őszi- téli időszakban is.

Mit tehetünk testsúlyunk megőrzéséért?

Ahhoz, hogy karcsúak maradjunk, nem elég a kalóriák számát csökkenteni! Előnyben kell részesíteni pld. az alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, melyek szabályozzák az étvágyat (a GI – a táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi 0-100 közötti skálán).  Kerülnünk kell tehát a magas GI értékűeket, melyek többek közt elősegítik a zsírok raktározódását. Egy kevésbé ismert példa az alacsony GI-vel rendelkező növények közül: „szuperélelmiszernek” számít a quinoa növény, mely magas fehérje tartalmú, a spenóthoz és céklához hasonló növény magja. A gluténmentes étrend kialakításában jelentős szerepet játszik, ami elősegíti a fogyást. Emellett kevés kalóriát tartalmaz. Elkészítés: az eredetileg keserű magokat szűrőben jól mossuk át, majd főzés után használjuk fel köretekhez, salátákhoz, de müzliben is nagyon egészséges.


A helyes táplálkozás és az említett szempontok tekintetében a különböző zsírsavak egyensúlya is alapvető követelmény. Emiatt főzéshez, saláta-készítéshez ajánlott a colza- és az olívaolaj, vagy pld. az olajos magvak (mandula, dió, földimogyoró, pisztácia stb.), valamint a nálunk kevésbé népszerű avokádó gyakoribb fogyasztása. Az olajos magvak nem hizlalnak, ha ésszerű mennyiségben fogyasztjuk őket - még segítik is az étvágy szabályozását. Az éhségérzet elkerülésére, így a testsúly megtartására ajánlott még, hogy mindennap fogyasszunk a „jó proteinekből”: (zsíros) halat, tojást, szárnyashúst. És ne hagyjuk figyelmen kívül a rostos élelmiszereket, nyers zöldséget, gyümölcsöt sem, melyek szintén részt vesznek a testsúly kontrollálásában. Gondoljunk a krómra is, a vércukorszint egyensúlyának fenntartása és a fogyás elősegítése érdekében. Ez a nyomelem optimalizálja az inzulin-termelést, jelentős szerepet játszik a glükóz lebontásában, valamint a koleszterin, a proteinek és zsírok szintézisében - a zsírlerakódás ellen hat.

A jó közérzet megtartásáért: magnézium, aminosavak célzottan

A stressz és a napfénymentes napokban fellépő hangulatingadozás ellen többféle módon tehetünk. Íme néhány javaslat a táplálkozással összefüggésben: a magnézium javít a hangulatunkon, és bőven található pld. a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a kakaóban, a búzakorpában, a brazíliai dióban, a tonhalban, a tőkehalmájban- ezért fogyasszunk többet belőlük. Megemlíthető még a triptofan nevű aminosav, mely elősegíti a szerotonin termelődését - ez a boldogság, öröm hormonja. Bővelkedik benne pld. a tőkehal, a tökmag, a parmezán és az eidámi sajt, a pulykahús stb. Hasonló hatású a tirozin nevű aminosav is – feldobja a fizikumot és a morált. Bejuttathatjuk a szervezetbe étrend-kiegészítőként, vagy ha gyakrabban iktatjuk be az étrendünkbe a kacsa-, csirke-, pulykahúst és a tojásételeket. Az omega-3 telítetlen zsírsavak is hozzájárulnak a jó kedélyállapot megtartásához. Fő forrásai: lazac, pisztráng, szardínia, hering, makréla, tőkehal-olaj.

A szép bőr érdekében: harcoljunk a szabadgyökök ellen!

A bőrgyógyászok véleménye szerint a bőröregedés oka mintegy 60%-ban az életmód, nevezetesen táplálkozásunk minősége. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás jelentősége igen nagy, hiszen képes hatni a szervezetünkben felszaporodó, káros - a bőrünk öregedését is elősegítő – szabadgyökök ellen. Az A-, C- és E-vitamin, az olgio-elemek, az esszenciális zsírsavak, karotinoidok és más polifenolok a táplálkozásban mind-mind ezt a célt szolgálják. A teljesség igénye nélkül kiemeljük az olyan, előnyben részesítendő zöldségeket és gyümölcsöket, mint  a brokkoli, káposzta, földieper, szőlő, sárgabarack, alma, gránátalma, kivi, de ebből a szempontból hasznosak még a száraz hüvelyesek, a zsíros halak (lazac, makréla, tonhal), a zöld tea, vörösbor is. Fontosak még az olyan fűszerek, mint az oregano, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, curcuma, petrezselyem, mentha, bazsalikom, koriander, snidling.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért dorombol a cicánk?

2024. szeptember 06.

A macskákat mi akkor halljuk dorombolni, ha nyugodtak, elégedettek, de a dorombolás elsődleges célja, hogy a szoptató anyamacska megnyugtassa a kölykeit.  

A néhány napos kismacskák már hallhatóan dorombolnak, még szopizás közben sem hagyják abba. A már elválasztott kölykök dorombolással fogadják anyjukat, ezzel a régi bizalmas kapcsolatot idézi fel. A cica doromboláskor hangszalagjai a levegő hatására rezegni kezd. Eközben a gégefő izomzata másodpercenként hússzor-harmincszor húzódik össze.

A macska minden testhelyzetben képes dorombolni, akár nyitott, akár csukott szájjal. A dorombolás és a légzés ritmusa megegyezik. A régi időkben a rokka kerekének egyenletes surrogásához való hasonlóság miatt a doromboló macskára azt mondták, hogy "fon".

Mások véleménye szerint  a dorombolást nem a hangszálak rezegtetése idézi elő. Megfigyelték, hogy az a macska is vígan tovább dorombolt, akin egészségügyi okokból gégemetszést hajtottak végre. Valójában a mai napig sem tudtak megállapodni abban a tudósok, hogy tulajdonképpen hogyan dorombol a macska...

Ami biztos, hogy a teljesen csonttá keményedett nyelvcsontú macskák képesek dorombolásra. A porcos nyelvcsontú felidák gégefője mozgékony: ezek az állatok a bömbölésre képesek. A felidák közül csak a kisebb fajták és a cibetmacskafélék egyes képviselői tudnak dorombolni. Ebbe a csoportba tartozik a házi macska, a jaguár, a puma, az ocelot, a szervál, a gepárd és a vörös hiúz.

A dorombolás a jó közérzet jele, ezzel is kommunikál az emberekkel, a gazdival, örülök neked, szeretlek.

Mi okozhat halláscsökkenést?

2024. szeptember 06.

Hallásromlás több okból is bekövetkezhet és lehet átmeneti vagy tartós… Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát a halláscsökkenés gyakoribb kiváltó okairól és kezelésükről kérdeztük.

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen is keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi, de egyéb tünetek is kialakulhatnak: sokan fülzúgásról, zajérzékenységről, vagy szédülésről is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratban, a dobhártyával, vagy a hallócsontokkal van gond, akkor vezetéses halláscsökkenésről beszélünk, ha mélyebben van a probléma, akkor percepciós, vagy idegi halláscsökkenésről van szó.

Gyulladás, elzáródás a külső fülben

Átmeneti halláscsökkenést okozhat a külsőfül-gyulladás, ami elsősorban a hallójárat felázása, ill. mikrosérülése kapcsán alakulhat ki. Jellemzően a medencék, fürdők vizében található baktériumok okozzák, ezért nevezik ezt a betegséget úszófülnek is. Antibiotikumos tamponnal helyileg jól gyógyítható, így az átmeneti hallásromlás is megszüntethető.

Halláscsökkenést okozhat a hallójáratba kerülő idegen test, vagy a túlzott fülzsírtermelődés miatt kialakult fülzsírdugó is. Ha az eldugult fület szakorvos sérülésmentesen, szakszerűen kitisztítja, a hallás is újra a régi lehet.

Elváltozások a középfülben

A vírusok, vagy baktériumok által okozott heveny középfülgyulladás általában nagy fájdalommal jár, főleg ez viszi orvoshoz a beteget, nem is elsősorban a gyulladás miatt kialakult hallásromlás. Gyógyszeres kezeléssel azonban mindkét tünet megszüntethető. Bonyolultabb a helyzet, ha a gyulladás következtében a dobhártya perforálódik A dobhártya átszakadása nem csak gyulladás következtében alakulhat ki – teszi hozzá dr. Fülöp Györgyi. „Idegentest, vagy erős nyomásváltozás (repülőn), a fület ért ütés vagy hangos durranás kapcsán is kilyukadhat a dobhártya. Jó hír, hogy az esetek többségében magától begyógyul, ha mégsem, akkor műtéti úton helyreállítható a folytonossága, így a dobhártya perforáció miatti hallásvesztés is korrigálható.”

Mit mond a gyógyszerész? – A száraz szem kezeléséről

2024. szeptember 05.

A szem a legfontosabb és legérzékenyebb érzékszervünk. A szem védekezőrendszeréhez tartozik a megfelelő mennyiségű és összetételű könny. A könny víztiszta, enyhén sós (1,3% nátrium-klorid-tartalmú) folyadék, mely a szaruhártya külső felszínén folyik lefelé, így biztosítva a megfelelő nedvességét. Ha a könny mennyisége nem megfelelő, égő, szúró idegentest-érzés, szemvörösség, illetve fényérzékenység, fokozott könnyezés jelentkezhet, mely tünetek a „száraz szem” betegségre utalnak.

Mi okozhatja a száraz szem tüneteit?


Szeles időjárás
Légkondicionált, alacsony páratartalmú helyiségben tartózkodás
Egyes betegségek, pl.: Sjögren-szindróma
Egyes gyógyszerek (pl.: allergiaellenes szerek, aknéra alkalmazott készítmények, szteroidok, egyes antidepresszánsok, fogamzásgátlók, altatók) mellékhatásaként is megjelenhet
Kemény kontaktlencse viselése
A szem szaruhártyáján végzett műtét
Menopauzában gyakori


Mit tehetünk a száraz szem tüneteinek elkerülésére, mérséklésére?

1. Könnypótlás


Lehetséges nedvesítő szemcsepp (ún. műkönny), gél vagy kenőcs formában alkalmazni


2. Életmódváltás


Fontos az elegendő folyadékbevitelt biztosítani
Rendszeres pislogás
A szem védelme a túlzott napfénytől napszemüveg segítségével