Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Táplálkozási tévhitek és rossz szokások 1. rész

Érdekességek2019. március 17.

Fotók: pixabay.comAmikor tenni szeretnénk a karcsúság érdekében, gyakran számos hibát követünk el táplálkozásunkban. Előfordul, hogy ezek a problémák tévhiteken alapulnak, és nem vezetnek az áhított célhoz, a fogyáshoz. Ezért tanácsos eloszlatni őket. Összegyűjtöttük közülük olyanokat, melyek rossz táplálkozási szokásokká válhatnak. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen változtathatunk rajtuk.

Manapság unos-untalan hallhatunk táplálkozási irányelvekről a fogyással kapcsolatban. A leggyakrabban barátaink „igazítanak útba”, vagy különféle, olykor kétes eredetű cikkek, reklámok üzenetét gondoljuk igaznak a diétázás terén. Így mindenki kaphat és továbbadhat tévhiteket, vagy rossz ötleteket, információkat.  

A legtöbbünk nem elégedett azzal, ahogyan táplálkozik. Ahelyett, hogy hallgatnánk testünk szavára, a tudatunkba ivódott mintákat követjük, téves vélekedéseknek adunk hitelt. Ezek pedig sokszor nemhogy fogyáshoz, de súlynövekedéshez vezetnek – mondják a dietetikusok. Miközben például ismételgetjük magunkban, hogy nem szabad nassolni, előfordul, hogy emiatt túl sokat eszünk a főétkezések alkalmával.

Nincsenek általános szabályok

Ami az egyik embernél működik, az nem feltétlenül eredményes a másiknál. A fogyást józan megfontolások mellett, és nem mások utánzásával, vagy az ételek élvezete figyelmen kívül hagyásával kell elérni. Ha megfosztjuk magunkat többféle (gyakran kedvelt) ételtől, az a fiziológiai és a pszichés egyensúly megbillenéséhez vezet. Az eredmény: éhesek vagyunk, egyre több ételre és ropogtatnivalókra vágyunk, ami hízást von maga után, mert a szervezetünk átmegy „raktározó üzemmódba”.


Ha fogyni akarunk, kérdőjelezzük meg mindazt, amit eddig hallottunk a fogyókúrákról, és nem tapasztalatból tudunk. Vegyük figyelembe, milyen fajta ételeket kedvelünk, de életmódunkat is vizsgáljuk meg. Nincsenek tiltott ételek, de „csoda étrend-összetevők” sem! Minden a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiség kérdése. Amellett sok múlik a fogyni vágyókat érintő tévhitek eloszlatásán is.

Változtassunk a fogyáshoz hasznosnak hitt, rossz táplálkozási szokásainkon!

TÉVHITEK:
1. A reggeli a nap legfontosabb étkezése
Ki ne hallotta volna a mondást, hogy „Egyél reggel, mint egy király, délben, mint egy herceg, és este, mint egy koldus?” Valóban, több energiára van szükségünk, amikor kezdjük a napot, mint amikor aludni térünk. De ez nem általános igazság.. Egyesek például éhesek ébredés után, mások nem tudnak enni. Ha erőltetjük a reggeli evést, plusz kalóriákat vihetünk be a szervezetünkbe anélkül, hogy később ésszerűen táplálkoznánk.

Tanácsunk:
Elsősorban jobban figyeljünk magunkra! Ha reggelente vagyunk éhesek, semmiképp ne „ugorjuk át” ezt az étkezést (pld. egy kávé segítségével). A tápláló reggelivel elkerülhető a túlzott ételfogyasztás a nap folyamán. Ha viszont nem tudunk reggel enni, kompenzáljuk a reggeli elmaradását egészséges uzsonnával (pld. banán+mandula, alma+fehér sajt, cereáliák). Ezzel csillapítsuk az éhséget, édességek, chipsek délelőtti nassolása helyett.

2. Kerülni kell a desszertet
Természetesen a desszertek gyakran csapdát jelentenek: hizlaló sütemények a péknél, étteremben, cukrászdában, habos krémek a szupermarketben… Ezek a termékek nagyon csábítóak, de nem mást képviselnek, mint cukrot és kalóriát. Mégis, ha vágyunk rájuk, teljesen ne mellőzzük őket!

Tanácsunk:
A jó alak szempontjából természetesen előnyös kihagyni az édes desszerteket (kevesebb inzulin termelődik, és csökken a zsírok raktározódásának kockázata). De ha ez nehezünkre esik, desszertként fogyasszunk „édes érintésként” gyümölcsöt nyersen, sütve (sült alma/körte/banán….) vagy főzve, kompót formájában, fahéjjal, és nem cukorral ízesítve. Ajánlott desszert lehet még joghurt kevés kompóttal keverve, de egy csésze kávé is, egy kis kocka csokival….És ha mégis kitartóan torta/cukrászsütemény pártiak vagyunk, korlátozzuk egy-egy kis szelet fogyasztását 1, maximum 2 alkalomra hetente.

3. Mindent kókuszolajjal tanácsos elkészíteni
Néhány éve már, hogy ez az Ázsiából érkezett olaj, mely szobahőmérsékleten krémesen szilárd állagú, igazi sikert ért el. Többféle „ütőkártyával” rendelkezik: kellemes, egzotikus aromát visz az ételekbe, jól bírja a magas hőfokot sütéskor-főzéskor, helyettesíteni lehet vele a vajat a süteményekben, „zsírégető” stb. A vajjal ellentétben nem tartalmaz koleszterint. Döntően közepes lánchosszúságú, telített zsírsavakból áll (nevezetesen alurinsavból), ami miatt könnyen emészthető, és közvetlenül energiaként hasznosul. Így nem raktározódik a szervezetben zsírpárnaként –– innen ered az eladók reklámja fogyókúrázóknak…

Tanácsunk:
Semmilyen olaj használatát nem szabad túlzásba vinni. Mértékkel használjuk fel a kókuszolajat is: elég belőle egy kanálnyi étkezésenként. Egyébként ajánlott felváltva használni olyan más növényi olajokkal, mint az olívaolaj (előnye: omega 9 és antioxidánsok) vagy repceolaj (bővelkedik omega 3 zsírsavban).

4. A növényi alapú steakek egészségesebbek
A rossz körülmények közt tartott, antibiotikumokkal tömött, génmódosított szójával táplált állatok húsa miatt egyre többen (köztük a fogyókúrázók) térnek át a vegetáriánus táplálkozásra. Egyes felmérések szerint a húsfogyasztás az elmúlt 10 évben jelentősen csökkent az európai országokban, beleértve hazánkat is. Ezzel párhuzamosan a növényi (a leggyakrabban szója alapú) steakek, alternatív proteinek áttörést hoztak.   A baj csak az, hogy ezek a növényi alapanyagokból készült „húsok” feldolgozott termékek, nem mindig egészségesek.

Tanácsunk:
A vegetáriánus steaket, „húst” akkor részesítsük előnyben, ha az összetevők listája rövid, és minimum 14% proteint, valamint maximum 8% lipidet tartalmaz. Hetente csak 2-3 alkalommal fogyasszunk belőle. A hét többi napján gondoljunk a tofura (szójatúró), mely természetesebb. Ajánlottan társítsunk hozzá pld. hüvelyeseket (csicseriborsó, fekete bab…) és komplett fehérje cereáliákat.  A húsok kiváló alternatívái.

5. Éhség ellen nassoljunk mandulát
Jó választás a snackek közül az olajos magvak csoportja, mert természetes, gazdag proteinben és laktató rostokban – így különféle ásványi anyagokban is. Magas telítetlen, „jó” zsírsav-, kalcium- és magnézium-tartalma miatt a mandula modellként szolgálhat. De ne feledjük, az olaj magvak energiatartalma is magas: 100 grammjuk kb. 620 Cal-t jelent.

Fotók: pixabay.com

Tanácsunk:
Minden a mértékletességtől függ. Ha kb. 10 db mandulát fogyasztunk uzsonnára egy meleg itallal, vagy sovány tejtermékkel, jól tesszük. Amikor viszont elfogy egy tasakkal is a mandulából, gyorsan nő a hozzáadott kalóriák száma (már 15 szem mandula kb. 100 kalóriának felel meg). Így az éhség csillapítására egy kevés mandulához inkább társítsunk egy szép almát….


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 dolog, amitől óvd a gyereked nyáron

2025. június 26.

A nyár számtalan kalandot és izgalmat tartogat a gyerekek számára. A vakáció a strandolás, a sport és a játék ideje. Az élményekkel együtt azonban veszélyek is járnak, ezért ilyenkor nagyobb szabadság elővigyázatosságra van szükség, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót, amire figyelni kell, nehogy sérülés vagy betegség tegye tönkre a nyaralást. 

1.    Ha autóval utazunk, ügyeljünk, hogy mindegyik kisgyermek a megfelelő méretű gyermekülésben legyen bekötve! A nagyobb gyerekek és a szülők pedig feltétlenül használják a biztonsági öveket, még rövid távolságokra is! A legkisebbeket menetiránynak háttal kell bekötni, ellenkező esetben a fej előrebillenésekor eltörhet a nyaka.

2.    Ha külföldre készülünk, utasbiztosítás nélkül ne lépjük át az országhatárt! Különösen azoknak érdemes erre figyelniük, akik gyerekekkel utaznak. Egy szakosodott online kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 14%-ával történt már baleset vagy megbetegedés külföldi utazás során. A családok, kisgyermekesek jellemzően a saját szervezésű utazásokat részesítik előnyben, s ilyenkor a sok tennivaló között elfelejtődhet a biztosítás. Pedig egy külföldi gyógykezelés vagy mentés akár milliókba is kerülhet.

3.    Csak úgy engedjük a gyerekeket biciklivel, görkorival vagy rolleren közúton közlekedni, ha bukósisakot visel! Ha kisgyermeket szállítunk kerékpáron, feltétlenül ültessük  megfelelően rögzített gyerekülésbe, különben leeshet vagy a lába beakadhat a küllőkbe, és nagyon súlyos sérülést szenvedhet.

4.    Nyáron sokan kerékpárra ülnek, akik egyébként ritkán bicikliznek, és nem rendelkeznek rutinnal a forgalomban. Nagy óvatosságot követel, ha gyerekeket viszünk vagy engedünk biciklizni az utakon. Tanítsuk meg nekik a legfontosabb szabályokat, mielőtt elindulnánk, és akár útközben is gyakoroljuk velük a tudnivalókat. Lehetőleg mindig legyen velük felnőtt kísérő. Autóvezetőként pedig legyünk különösen türelmesek és elővigyázatosak, ha kiskorú kerékpárosok mellett haladunk el.

Montezuma átka – az utazási hasmenés

2025. június 26.



A második világháború után főként csak az Egyesült Államok polgárai engedhették meg maguknak az utazást. A szomszédos Mexikó volt az egyik népszerű turistahely, de az onnan visszatérők legtöbbje hasmenésben szenvedett. El is nevezték a jelenséget Montezuma átkának, utalva arra, hogy az azték uralkodót a vérszomjas spanyol hódítók megölték, és emiatt halála után bosszút áll a fehér embereken. Az utazás alatti hasmenés ma is a leggyakoribb, utazással összefüggő megbetegedés, mely az utazók felét utoléri, és pár napra megrontja a nyaralás örömét, megakadályozza az élményszerzést, mert a napi többszöri székletürítés a szobájához köti a beteget.

Mi okozza?

Az utazási hasmenés legtöbbször fertőzött étel vagy ital fogyasztása miatt lép fel, de nem minden, a fertőzött étel-ital útján a szervezetbe jutott kórokozó eredményez ilyet. Okozhatják fertőzött tárgyakról a kézre, majd onnan az emésztőtraktusba jutott mikroorganizmusok is. Ugyancsak gyakori fertőzési forrás az uszodai víz lenyelése. Noha bebizonyosodott, hogy a hasmenést nagy részben baktérium okozza, kialakulásában szerepet játszhat (főleg a trópusi vidékeken) az utazó megváltozott bélflórája, az utazással együtt járó stressz, és az étkezési szokások megváltozása is.

Sok kórokozó igen ellenálló, ezek szaporodása (például giardia lamblia nevű élősködő) az emberi-állati bélrendszerben történik, és a szennyezett széklettel fertőzött víz vagy étel fertőzi meg a többi embert. Az amőba histiolytica nevű parazitával a trópusi országokban a lakosság 100%-a is fertőzött lehet, ezért a trópusi országokban a hámozatlan zöldségek és a nyers saláták fogyasztását főleg az amöbiasis fokozott veszélye miatt kell kerülni.

Új fejlesztés javítja az inkontinenciával élők életminőségét

2025. június 25.

Jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék az új higiéniai eszközzel

Napjainkban, az idősebb korosztály növekvő arányával, illetve az egészségtudatosság erősödésével, egyre nagyobb figyelmet kap a személyes higiénia és inkontinenciakezelés területe. Az érintettek keresik a diszkrét, kényelmes és fenntartható megoldásokat. Fontos, hogy az enyhe vizeletcsepegéssel élők életminősége ne sérüljön, és mindennapjaikat magabiztosan élhessék. Számukra jelenthet új dimenziót az az innovatív fejlesztés, amely rangos elismerésben részesült az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 díj átadóján.

Az idén ötödik alkalommal rendezték meg a Trade magazin által életre hívott Inno d’Or – Év innovációja versenyt, amelyen évről évre olyan értékteremtő vívmányokat jutalmaznak, amelyek egy jól meghatározható fogyasztói igényre nyújtanak megoldást, valamely nevesíthető trendbe illenek, vagy egy meglévő, meghatározható igényből inspirálódott fejlesztés eredményei.

A Személyi Higiénia kategória nyertese idén a női és férfi változatban is elérhető MoliCare® mosható, cserélhető betétes nedvszívó alsónemű lett, amely új irányt jelöl ki a modern inkontinenciakezelésben és intim higiéniai termékfejlesztésben. A termék különlegessége a szabadalmaztatott technológiában rejlik: a diszkréten elhelyezett, eldobható, cserélhető betét egy rejtett zsebben kap helyet az újrahasználható alsónemű belsejében. Ez a kialakítás egyszerre biztosít magasabb szintű védelmet és intimitást, hiszen ugyanolyan megjelenést és kényelmet nyújt, mint egy hagyományos alsónemű.

A betétek belső magja a folyadékot gélállagúvá alakítja, akár 30 teáskanálnyi vizeletet képes elzárni, ezzel biztosítva a száraz és biztonságos érzést. Emellett a kellemetlen szagokat is semlegesíti és akár 12 órán keresztül is viselhető – a felhasználó egyéni állapotától és a vizeletvesztési mennyiségtől függően. A betétek egyszerűen eltávolíthatók és cserélhetők a nap folyamán, garantálva a frissességet és a komfortot.