Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Táplálkozási toplista nőknek

Érdekességek2023. október 09.

A 10 „csúcs-táplálék” nőknek készített toplistája kiváló kiindulópontként szolgál a meglévő étrend átértékeléséhez, és annak biztosításához, hogy ezek a tápanyagok, az abban gazdag ételek szerepeljenek a heti étrendben.

Fotó: 123rf.comHa ön most átlagosnak tartja magát, de szeretne felfelé haladni a csinosság és az egészséges életmód skáláján, akkor feltétlenül vegye figyelembe étrendje összeállításakor az alábbi 10-es listát.

A táplálkozási igények nemek és életszakaszok szerint különbözők. A fogyasztott ételek hasznos tápanyagok szerinti kiegyensúlyozottságának betartása napjaink stresszes életében fontosabb, mint valaha. Különösen a nők számára, hiszen ők azok, akik reggeltől estig lótnak-futnak, munkahelyről a gyerek iskolájába, a szupermarketből a parkba a kutyával – és végül ők teszik az asztalra az ételt a család és a maguk számára is. Ahhoz, hogy jó kondícióban tartsák magukat, de egyúttal vigyázzanak a vonalaikra is, helyesen kell táplálkozniuk. Az alábbi 10 legfontosabb táplálék, tápanyag ismertetése biztosan segíteni fog ebben.

10. A bab 

A babnak minden korosztály étrendjében szerepelnie kell, mert tápláló, zsírszegény és olcsón elkészíthető. Kevesen tudják, hogy mennyire rostos növény is a bab. Több mint 5 gramm rost található már egy félcsészényi mennyiségben. Ez bő egynegyede a napi szükségletnek. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy a rostdús étrend alkalmazása a vastagbélrák egyik elsődleges megelőzési módja. És a nők körében a mellrák mellett ez a másik leggyakrabban előforduló halálozási ok minden évben – megéri hát a különféle babételek gyakori elkészítése!

9. A takarmánykáposzta

Ez a káposztafajta rendkívül gazdag a folsav egyik összetevőjében, és a nők számára fontos B-vitaminban is. A folsav hiánya a terhesség alatt a babánál az idegvezetékek bizonyos problémáit okozhatja. Ezért a terhes anyáknak tanácsos folsavat szedniük, vagy az ilyen szempontból hasznos ételeket fogyasztaniuk. Ennek mennyiségét beszéljék meg kezelőorvosukkal. Beleértve persze azt is, hogy a káposztás ételeket sűrűn szerepeltetik az étrendjükben – ami még a C-vitamin- és a kalciumforrást is növeli számukra.

8. A béta-karotin

A facsart narancslevek, a tök, a sárgarépa, az édesburgonya s más zöldségek ivólevei útján béta-karotin jut a szervezetbe. Ez az A-vitamin „előfutára”, és szinte kiált azért, hogy bejusson az emberi testbe, és kifejtse mágikus antioxidáns hatását. Ha már bent van, csökkenti a mellrák kialakulásának valószínűségét és segíti a szép bőr megtartását.


Fotó: pixabay.com

7. A len

A lenmag és a lenmagolaj nagyon hasznos a nők számára. Tele van omega-3-zsírsavval, amely segíti a nőket a szívbetegségek megelőzésében (amely sajnos a vezető korai halálokok között szerepel) és csökkenti a fájdalmas ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A lenben lévő rostfajta szintén nagyon ajánlott, különösen a nők számára. Antioxidáns hatása miatt most tanulmányozzák a mellrák megelőzésében játszott szerepét. A lent nagy körültekintéssel kell használni. Lehetőleg saját préseléssel kell elkészíteni, és ráönteni a reggeli gabonaneműre. A lenmagok nagyon törékenyek, és ha a saját, erre rendszeresített, tiszta kávédarálójával őrli meg, akkor így juthat hozzá legkönnyebben a rosthoz és az olajhoz egyaránt.

6. A vas – vasalja ki a táplálékból!

A nőknek több vasban gazdag táplálékot kell fogyasztaniuk. A különböző ételekből nyert vas bevitele a szervezetbe a helyes módja ennek, mert így a vas könnyebben felszívódik, mint tablettaformában. A sovány vörös húsok és a sötét szárnyas-húsok vagy a lencse a legajánlhatóbb források közé tartoznak.

5. A szója

A fitoösztrogénben gazdag szójabab jelentősen segítheti a nőknél a rossz koleszterin (LDL) szintjének csökkenését és a jó (HDL) emelését. A tofuból nyerhető a szójaprotein. Ezt tanácsos fogyasztani például az olasz fajtájú sajtok helyett a lasagne tésztán. A szilárd állagú tofut meg kell őrölni, és egy kis bazsalikom és víz hozzáadásával elkészíteni. Ne mondja meg a családnak, hogy tofut használ, mert esetleg idegenkednek tőle – meglátja, nem fogják észrevenni!

Fotó: pixbay.com

4. Víz – mindenütt!

Ne gondolja, hogy e táplálkozási tanácsokkal csak gyötörjük – és most még a víz is következik! A víz igenis tápanyag, és tény az, hogy nagy mennyiségre van szüksége a szervezetnek belőle. Egyszerűen hasznos, még a hízást is megakadályozza, kevesen tudják, hogy a fogyás egyik legjobb tényezője. Hiszen elnyomja az étvágyat, és segíti megemészteni a zsírokat, így azok nem raktározódnak. Ezért is vettük be ebbe a toplistába.

3. A brokkoli

Gyakran szerepel a gyerekek kedvenceit tartalmazó összesítésekben. De most legyen ott a nőkében is! Ami azt jelenti, hogy felnőtteknek, gyerekeknek tanácsos sok brokkolit fogyasztaniuk. Hiszen rendkívül gazdag kálciumban, és tartalmaz olyan más fontos ásványi anyagot is, mint a kálium vagy a vitaminok közül a B.

 

Fotó: pixabay.com

2. Növelje a kálciumbevitelt!

A nőknél ez különösen fontos tanács. Az ajánlott napi mennyiség 800 milligramm körül van, de egyes szakemberek szerint ez nem elég, hanem 1200–1500 milligrammig is fel kell vinni a napi adagot. Amikor arra gondol, hogy a nők körében a csontritkulás milyen elterjedt, vagy lát idős asszonyokat sajnálatosan meggörnyedve járni, gondolkozzék el ezen! Ezután, akármilyen korú is, gondoskodjék a kalcium kellő mennyiségben történő napi beviteléről a szervezetbe, a táplálékok útján. A kalciumban gazdag élelmiszerek közül most a joghurtot emeljük ki, hiszen könnyű hozni-vinni még a munkahelyre is. A benne lévő jótékony hatású baktériumok és a többi tejterméknél könnyebb emészthetősége miatt van kiemelkedő szerepe.

1. A hal

A halfogyasztás fontosságát hangsúlyozva most a lazacot szerepeltetjük ebben a sorban. Bár nem eléggé elterjedt a fogyasztása, nagyon ajánlott a vonalaikra is vigyázó, az egészségüket szem előtt tartó nőknek. Most, hogy már bekerült a köztudatba az ómega-3-zsírsavak jelentősége, érdemes gondolni a lazacra. Ez a halfajta proteinben, B-vitaminban, kalciumban, cinkben, vasban és magnéziumban is gazdag – ami nem elhanyagolandó tényező.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mire figyeljen, aki Rómába utazik a 2025-ös Szentévben?

2025. július 11.

Előzetes regisztráció és szigorúbb szabályok érvényesek a turistákra

Róma a 2025-ös katolikus Szentév és XIV. Leó pápa megválasztása miatt zarándokok millióit fogadja. A jubileumi esemény 2026. január 6-ig tart, ez idő alatt a négy pápai bazilika szent kapuin való áthaladással teljes búcsú nyerhető. A Vatikán és környéke zsúfolt, a belépés regisztrációhoz kötött, a szállások gyorsan betelnek. Nagy Szilvia, a Vár a Világ utazási iroda ügyvezetője figyelmeztet: már öt hónappal előre tervezni kell egy ilyen utazással, a biztonsági intézkedések szigorúak, a zsebtolvajok pedig aktívak. A szakemberek a hőség miatt inkább tavaszi és őszi látogatást javasolnak.

Róma különleges időszakot él meg 2025-ben, mivel jubileumi Szentévet hirdetett a katolikus egyház, és új pápát is választottak. A „Spes non confundit” – A remény nem csal meg – mottóval meghirdetett jubileumi év zarándokok millióit vonzza a városba, miközben Robert Francis Prevost bíborost májusban XIV. Leó néven pápa rangjára emelték, miután Ferenc pápa 88 éves korában elhunyt. A szent kapuk 2024 karácsonyán nyíltak meg, és a szentév 2026. január 6-án, vízkeresztkor zárul.

A szentév során azok a hívők, akik átlépnek a négy pápai bazilika – a Szent Péter-, a Lateráni Szent János-, a Santa Maria Maggiore- és a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika – szent kapuin, teljes búcsút nyerhetnek, ha szentgyónást végeznek, áldoznak, és imádkoznak a pápa szándékaira. Ehhez kapcsolódva egész évben tematikus zarándoklatokat szerveznek különböző hivatáscsoportok és közösségek számára.

A Szentév – valamint az új pápa személye – nagymértékben megnövelte a Rómába utazók számát. Nagy Szilvia, a Vár a Világ utazási iroda ügyvezetője szerint a város turisztikai leterheltsége jelentősen megnőtt:

„Valójában azzal a várakozással indult ez az év, hogy majd olyan mennyiségű turistát kell, hogy kezeljen Róma, amit esetlegesen nem fog tudni. Aztán ez fokozódott még az új pápa személye és az e körüli eseményeknek köszönhetően. Ami biztos, hogy idén sokkal több lesz az ide zarándokló, akik a turisták mellett jelennek meg Rómában ebben az évben. A Vatikán és környéke különösen zsúfolttá vált, ez a tömeg az utazástól kezdve az étkezéseken át a szállásfoglalásig mindenre hatással van.”

Elhízással összefüggő magas vérnyomás – mit lehet tenni?

2025. július 11.

Az elhízás nem csak önálló betegség, de számos más kórkép rizikófaktora is, így például a cukorbetegségé, a szív-érrendszeri betegségeké és a magas vérnyomásé. Ugyanakkor nem lenne szabad bűnösként tekinteni a túlsúllyal küzdőkre, hiszen egyrészt nagyon komplex okai lehetnek az elhízásnak, másrészt a megbélyegzés csak további negatív hatásokat gerjeszt. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa mondta el, milyen kezelési lehetőségeket érdemes megfontolni.

Az elhízás és a magas vérnyomás gyakran együtt jár

Az elhízás egy összetett probléma, ami egyre nagyobb gondot okoz a fejlett világban. Az okai közt vizsgálni kell az elfogyasztott ételek mennyiségét és minőségét, a fizikai aktivitás mennyiségét, a genetikai adottságokat, a családi hátteret és még az alvás mennyiségét és minőségét is. (Fontos megkülönböztetni a túlsúlyt az elhízástól, amelynek legismertebb – bár nem egészen pontos mutatója – a BMI, a testtömeg-index.)
Magas vérnyomásról akkor lehet beszélni, ha a normálisnál nagyobb nyomással folyik a vér az artériákon keresztül. Az önállóan és komplexitásában is kezelendő magas vérnyomás betegség olyan további kórképekhez vezethet például, mint a szívbetegségek, a stroke, a vesebetegség és bizonyos daganatok. Miközben pedig amerikai adatok szerint a felnőttek 47%-a él magas vérnyomással, egyharmaduk nem is tud róla, és csak egynegyedüknél van az orvosi kontroll alatt.
– Az elhízás talaján nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, illetve a már meglévő betegség is romolhat a plusz kilók hatására – hangsúlyozza Jenei doktor. – Az összefüggés megértéséhez látni kell, hogy a nagyobb mennyiségű zsírszövet komplex változásokat hoz létre a szervezetben. Többek közt túlaktiválja a szimpatikus idegrendszert, stimulálja a vérnyomás szabályozásában szerepet játszó RAS rendszert, változásokat indukál a zsírszövetből származó hormonokban, inzulin rezisztenciát és leptin rezisztenciát eredményez és a vesefunkcióra is kihat. Mindezek a hatások együttesen vezetnek a magas vérnyomás kialakulásához.   

Éjszakai kéz- és lábzsibbadás? Ilyen okai lehetnek

2025. július 10.

Az éjszaka jelentkező végtagzsibbadás nagyon kellemetlen lehet, bár a legtöbb esetben egyszerű oka van, nevezetesen, hogy olyan pozícióban alszunk, ami elnyomja a kezünk vagy a lábunk vérkeringését. Ha azonban ez nem csak egyszer-egyszer fordul elő, és gyakran ébredünk zsibbadásra, érzéskiesésre, bizsergésre, fontos utánajárni a kiváltó oknak. Ebben a témában segített eligazodni dr. Para Szabolcs, a Fájdalomközpont – Prima Medica neurológusa.

Az idegek többféle ok miatt sérülhetnek

Amikor őseink kétlábra álltak, számos előnyre tettek szert azáltal, hogy a kezek szabaddá váltak a tevékenységekhez. Ez a pozíció azonban sebezhetőbbé is tett minket a gravitáció hatásaival szemben, amelyek például a csont- és izomrendszert érintik. Ez a kockázat ráadásul még alvás közben is fennáll, amikoris a vázizmok ellazulnak, és a nehézségi erő átveszi az irányítást. Ez tartós és gyakran egyenetlen nyomást gyakorol a vállak, lábak és csípők ízületeire és kötőszövetére. Az olyan változóktól függően, mint az ember életkora, súlya, csontvázszerkezete, általános egészségi állapota és fittsége, valamint a meglévő sérülései, ez káros hatással lehet az idegekre is.
Az egyik különösen érzékeny terület a nyaki gerinc, amelynek területén olyan összekapcsolódó idegköteg helyezkedik el, amely a karok, csuklók, kezek és ujjak mozgását szabályozza, érzékelésüket biztosítja. Ha ezek közül az idegek közül bármelyik összenyomódik, megsérül, vagy oxigén- és tápanyaghiány alakul ki bennük, az bizsergést, zsibbadást vagy izomgyengeséget is okozhat.
– Ez az összenyomódás, vagyis kompresszió olyan egyszerű és visszafordítható dologból is adódhat, mint a rossz testtartás. Ugyanakkor számos kórkép is állhat a háttérben, mint például a gerinccsatorna szűkülete, az ízületi gyulladás, a kéztőalagút-szindróma, a degeneratív betegségek, egyes fertőzések és a fizikai sérülések. A bizsergés és zsibbadás maguknak az idegeknek a károsodása miatt is felléphet, amit betegség és sérülés okozhat. Ezt az idegkárosodást nevezzük neuropátiának– foglalja össze Para doktor.