Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tavaszi energiatréning 7 lépcsőben

Érdekességek2020. március 16.

Tavasszal a rohanás, stressz, az időjárás viszontagságai és erős változásai gyakran lehangolttá, fáradttá tehetnek, noha az év legszebb szakában járunk, s vágyunk a pezsgésre, eredményekre, kikapcsolódásra. Hogyan töltődhetünk fel energiával, miként válhatunk lelkessé, motiválttá és érhetjük el a külső ragyogással párosuló belső lelki egyensúlyt? Az Ájurvéda, az élet ősi, indiai tudománya több ezer éve bevált receptet ajánl!  

Kép: Rakel S.I./ Pixabay 1. Óvd a lélek templomát
A védikus írások a test és szellem kapcsolatát úgy írják le, mint a ruha és a vendég kapcsolatát. A test pusztán egy öltözet, egy ruhadarab, amelyben a lélek vendégként van jelen. Mind a testre, mind pszichés állapotunkra célszerű vigyázni. A test számára ezt megadhatjuk, hogyha egészséges, tápláló, finom ételeket fogyasztunk, a lélek számára a szellemi útkeresés, a vallásos-lelki folyamatok jelentenek táplálékot. Jó esetben a két tényező harmonikusan együttműködik egymással. Ezt segíthetjük korai fekvéssel, hajnali keléssel és napi meditáció beiktatásával.

2. Tudatos táplálás
Az Írások a főzés gyakorlati tudnivalóin túl említést tesznek a táplálkozás magasabb rendű funkciójáról is, arról, hogy az miként befolyásolja a gondolkodásmódot és tudatállapotot. A megfelelő táplálást csak a tiszta, egészséges ételek jelentik, más módon, ún. minőségi éhezés alakulhat ki. Az Ájurvéda a különböző diétákat is egyéni alkat szerinti étkezésként, rövid böjtként javasolja, helyteleníti viszont a koplalást. A zsír, cukor vagy fehérje néhány napos elhagyása az alakra is jó hatással van.


3. A főzés, mint lelki gyakorlat
Az étkek akkor teljesek, ha nem csak a testnek adnak életerőt, hanem a léleknek is. Ehhez az szükséges, hogy a főzés eredményén túl magát az egész folyamatot, az elkészítés folyamatát is Istennek ajánljuk. A megszentelt ételek a lelket is táplálják. Egy ilyen módon elkészített, felajánlott indiai ételnek gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet is. Az alapanyagok esetében döntő fontosságú, hogy megszerzésük ne járjon erőszakkal, állatok elpusztításával. Ez biztosítja, hogy az ételek nem csak a testi egészségre vannak kedvező hatással, hanem az ember lelki békéjét is elősegítik. A természet finomabb törvényszerűségeinek az értelmében a szakács tudata hatással van a készülő ételre - jó és rossz gondolatok szinte "belefőnek" az ennivalóba.

4. Nyugodt étkezés, pozitív körülmények
Az étkezés családi, társadalmi esemény. A közös étkezések alkalmával közelebb kerülünk egymáshoz, az étkezés során így a szeretet, az együttlét öröme is táplál. A szellemi harmónia összefügg a testi tápláltsággal. Mind a felesleges, de üres kalóriák, mind az éhezés megnehezítik szervezetünk dolgát – veszíthetünk életerőnkből. A megfelelő szellemi frissességhez, tudatos, konstruktív életvezetéshez a test táplálása szükséges. A védikus kultúrában a konyhaművészet elválaszthatatlan az egészségmegőrzés folyamatától. Ha valamilyen betegség vagy probléma adódik, akkor azért a helytelen étkezést hibáztatják. A gyógyulásban az ételed legyen az orvosságod! - tartja az Ájurvéda.


5. Mérgektől az orvosságig
A friss, tiszta alapanyagból készültek, amelyek táplálók, ízletesek és erősítik a gyomor tüzét. Ilyenek a tejtermékek, olajos magvak, növényi zsiradékok, gyümölcsök, zöldségek és legfőbbképp a gabonák. Kerülni kell a nehezen emészthető, tisztátalan ételeket, a húst vagy a gombát, mert ezek szó szerint lefárasztják szervezetünket. Érdemes ezek helyett tejtermékből származó állati fehérjét, nővényi fehérjét (hüvelyesek) gabonát és rostanyagot, nap által érlelt élelmiszereket fogyasztanunk, mert ezek felélénkítik, felpörgetik szervezetünk energiaszintjét.

6. Ízek, színek a tányéron
A megfelelő étel tartalmazza mind a hatféle ízt (édes: sütemények, sós: levesek, csemegék, savanyú: krémek, zöldségek, fanyar. Gyümölcsök, fűszerek, keserű: lepkeszegmag, csípős: chilis, borsos mártások) és a színek mindegyikét (fehér, sárga, piros, zöld, barna, stb.). Az emésztési problémák akkor jönnek létre, ha felborul a gyomor tüzének egyensúlya. Az Agni tüzének helyreállítására ilyenkor rövid, fél napos vízböjtöt vagy néhány napos kímélő diétát kell beiktatni, puffasztott gabonát és írót szabad csak fogyasztani.

7. Fűszerekkel a fáradtság ellen
Fontos, hogy az ételek mellett a fűszerek élettani hatásaival is számoljunk. Az indiai konyhaművészetben a fűszerezésnek külön, sajátos hagyománya van.

A 6 leggyakrabban használt indiai fűszer:


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)