Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tavaszi fáradtságnak hisszük, de komoly problémát jelezhet

Érdekességek2023. április 20.

dr. Lenkei.A tavaszi fáradtság témája minden évben előkerül március környékén, ám azt kevesen tudják, hogy ez a jelenség valójában nem is létezne, ha egész évben gondoskodnánk a megfelelő vitaminmennyiség beviteléről. Nem mindegy azonban, milyen vitaminkészítményt veszünk le a polcról.  

Ki ne ismerné az érzést, amikor a tél végén, a jó idő beköszöntével egyre nehezebbnek érezzük a reggeleket, és ez az érzés estére csak még inkább erősödik? Hajlamosak vagyunk ilyenkor legyinteni, mondván, ez az a bizonyos tavaszi fáradtság, amiről olyan sokat hallunk mindenhol. Nem szabad azonban beletörődnünk abba, hogy ezen minden tavasszal átesünk, hiszen a fáradtság, a feszültség, a rossz hangulat és a gyakori betegségek komoly vitaminhiányra is utalhatnak. A szakértő szerint az előszeretettel tavaszi fáradtságnak hívott tünetegyüttes ugyanis nem létezik, a vitaminhiány ellenben egy nagyon is jelen lévő, sokakat érintő probléma.

A mentális állapotra is negatívan hat a vitaminhiány

„Nem létezik olyan, hogy tavaszi fáradtság, hiszen amikor a páciensektől megkérdezzük, hogy vajon nyáron is fáradtak-e, a többségük igennel válaszol. Majd rögtön ezután következik a magyarázat, miszerint a munka, a gyerekek, a problémák, a rohanás miatt érzik magukat fáradtnak. A legtöbb esetben azonban vitaminhiányról van szó, ami nemcsak a testünkre, de a mentális állapotunkra is negatív hatást gyakorol. Azt ugyan már sokan tudják, hogy a C-vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell pótolni, azt a tényt azonban már kevesen ismerik, hogy az idegrendszerünk és a hangulatunk megfelelő működéséhez is szükség van extra vitaminbevitelre. Ha tehát egész évben kiegyensúlyozottan szedünk vitaminokat, és megtaláljuk a számunkra legjobb hatást biztosító összetételt, akkor sem tavasszal, sem pedig nyáron, télen vagy ősszel nem leszünk fáradtak, kivéve, ha valóban van okunk rá” – fejtette ki dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott Egészség című könyv szerzője.


Nem mindegy, milyen vitamin

Dr. Lenkei arra is felhívta a figyelmet, hogy nem mindegy, milyen vitaminkészítményt veszünk le a polcról, ahhoz ugyanis, hogy a megfelelő hatást érjük el, olyan összetételű termék szükséges, ami optimális mennyiségben tartalmazza a legfontosabb vitaminokat.

„A vitaminok rendszerben működnek igazán jól, azaz ha a maximális hatást szeretnénk elérni, minimum 15-féle vitamint kell tartalmaznia egy készítménynek. Ez akkor is igaz, ha éppen D-vitamin-hiányban szenvedünk, ilyenkor ugyanis hiába szedjük a több ezer nemzetközi egységnyi D-vitamint, a hatása nem lesz olyan jó, mint ha a többi vitamint is szednénk mellé. Emellett legalább nyolc-tízféle ásványi anyagot is tartalmaznia kell egy készítménynek, a megfelelő mennyiségekben. Egy tablettába lehetetlen belesűríteni annyi hatóanyagot, amennyi fedezi a napi vitaminigényünket, éppen ezért érdemes olyat választani, ami több tablettából áll, és minimum 1000 mg C-vitamint, 400 NE E-vitamint, illetve 3-4000 NE D-vitamint tartalmaz. Ezek mellett a többi vitamin is elengedhetetlen, így az A-vitamin és a 11-féle B-vitamin” – magyarázta dr. Lenkei, aki azt is hozzátette, hogy könyvében azért is tette közzé az ideális multivitamin-receptúráját, hogy minél többen megtapasztalhassák a megfelelő arányban és rendszeresen szedett vitaminok áldásos hatását.

Nem tudjuk tárolni a vitaminokat

„Rengetegen keresnek meg különféle problémákkal levélben, és nagyon sokan írnak később is, amikor megoldódik a problémájuk. Akadt, akinek a B1-vitamin oldotta meg a depresszióját hosszú évek után, de olyan tanárnő is írt, aki sokkal türelmesebb lett a gyerekekkel a komplex vitaminok rendszeres szedésének köszönhetően. Sokan nem is gondolnák, milyen fontos ez, és sajnos manapság az orvoslásban is kevés szerep jut a vitaminoknak. A D-vitamin ebből a szempontból most jobb helyzetben van, hiszen a Covid-járvány alatt rengeteget lehetett hallani az áldásos hatásairól. Az azonban még mindig nem egyértelmű sokaknak, hogy ahhoz, hogy egy vitamin a számunkra maximális hatást nyújtsa, a többi vitaminra is szükség van. Márpedig a vitaminraktár, mint olyan, nem létezik, hiszen a szervezetünk nem tudja tárolni őket, ezért napi rendszeres bevitelre van szükség” – tette hozzá az orvos.

Kulcsfontosságú a megelőzésben

Dr. Lenkei nem csak kimerültségre és hangulatjavításra ajánlja a komplex vitaminkészítményeket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetünk tudatosabbak abban, hogy energikusabbá tegyük az életünket és több életerővel rendelkezzünk - ahogy ezt a drlenkei.org oldalon ingyenesen elolvasható könyvében is kifejti az elismert orvos.

„Érdekes tény, hogy míg az orvosi egyetemi tanulmányaim alatt 400 NE D-vitamin volt a maximálisan megengedett mennyiség egy felnőtt számára, addig ma már 3-4000 NE az ajánlás. Ezt a mennyiséget nemcsak télen, hanem nyáron is ajánlott szedni, ugyanis annak érdekében, hogy a szervezetünk ennyi D-vitamint előállítson, napi fél órát kellene meztelenül a napsütésben állnunk. Lássuk be, ez azért nehezen megoldható. Egy, az Orvosi Hetilapban megjelent tanulmány szerint, ha mindenki elegendő mennyiségű D-vitamint fogyasztana, 35 százalékkal csökkenne a rákos megbetegedések, 78 százalékkal az egyes típusú cukorbetegség és 90 százalékkal az influenzaszerű megbetegedések száma” – sorolta a tanulmány tartalmát dr. Lenkei.

 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.