Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tavaszi újjászületés: csak teáznod kell hozzá! (Receptekkel!)

Érdekességek2023. április 04.

A tavasz beköszöntével gyakran némi üröm vegyül az első napsugarak okozta örömünkbe. A legtöbben három alapvető problémával küzdünk ilyenkor: ezek a nyugtalanság, fáradékonyság és a napsütéses idő ellenére a rosszkedv. Ezeket a tüneteket azonban saját készítésű teakeverékekkel is orvosolhatjuk, amelyek még az egészségünknek is kedveznek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Teajavaslatok tavaszi fáradtságra
A tél nemcsak plusz kilókat hagyott maga után, hanem gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek, reggel pedig kész kínszenvedésnek tűnik kikelni az ágyból. Noha a jól ismert tavaszi fáradtság természetes, nem muszáj tétlenül tűrnünk a kellemetlen velejáróit. Ilyenkor a reggeli energizáló teákat érdemes fogyasztani, amelynek köszönhetően már pár nap elteltével érezni fogjuk, hogy kevésbé megerőltetőek azok a dolgok, amelyekhez eddig semmi kedvünk sem volt.

Illatos gyümölcsök a jó közérzetért
A vörös és a fekete áfonya, valamint az eper rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmaz, melynek köszönhetően a sejtek megújulnak. Vérképző, tisztító hatásuk révén felpörgetik a fáradt szervezetet, így méregtelenítő kúrákhoz is javallott fogyasztásuk. Mi magunk is készíthetünk saját teakeveréket, ha az alapanyagul szolgáló aszalt, szárított gyümölcsöket a piacokon szerezzük be a magvakat kínáló árusoknál. Jóval olcsóbb, mintha a szupermarketben kapható előrecsomagolt fajtát választjuk, és még a tartósítószerek hatásaitól is megkímélhetjük magunkat.

A hozzávalókat alaposan mossuk meg, majd hagyjuk egy napig langyos vízben állni a gyümölcsöket, később pedig friss citrommal és mézzel ízesíthetjük a teánkat. További előnye ennek a variációnak, hogy a gyümölcsöket meg is ehetjük utána.

Méregtelenítésben elsőrangú: a csalán
Ha kevésbé rajongunk a gyümölcsökért, akkor reggel csalánteával is indíthatjuk a napot – ez egész napra elegendő energiával tölt fel, ugyanakkor élvezhetjük további jótékony hatásait is. A csalán ugyanis az egyik legkedveltebb gyógynövényünk, tisztító, májvédő és emésztést javító szerepe miatt. Ha harmonikusan és jókedvűen szeretnénk látni a világot, akkor a bodzavirág is alkalmas erre, aromája pedig mézzel keverve páratlan.

Ha nem jön álom a szemünkre
Noha nappal nincs elég energiánk és este alig várjuk, hogy ágyba kerüljünk, valahogy mégsem sikerül kellőképpen kipihenni magunkat, és az álmatlanságból fakadó fáradtság rányomja a bélyegét a másnapi teljesítményre. Ilyenkor érdemes este egy bögre nyugtató teát elkortyolgatni. A kamillát már évezredek óta használják, és talán ez a legismertebb pihentető gyógynövény.


Nyugtat és feltölt vitaminokkal: almatea
De ha már unalmasnak találjuk az ízét vagy a megfázós időszakot juttatja eszünkbe, akkor kipróbálhatjuk a saját készítésű almateát is – ehhez még csak aszalnunk sem kell a gyümölcsdarabokat. Két almát vágjunk kis darabokra majd öntsünk rá forró vizet és hagyjuk állni kb. negyed óráig. Ha  több időnk van, akkor fokozhatjuk a hatását úgy is, hogy kevésbé meleg vizet öntünk rá, azonban legalább fél órán át pihentetjük. Így a vitaminok nem illannak el a hő hatására.

A nyugodt éjszakákért: levendula
Ha komolyabb alvászavarral küzdünk, akkor a levendula is a nagy segítség lehet, ennek a növénynek a nyugtató hatása azonban igen erős, így ha túl sokat fogyasztunk belőle, szédülés, gyengeségérzet, fejfájás, esetleg rosszullét is felléphet. Éppen ezért levendulából csak egy kiskanálnyit használjunk egy csészéhez, és ne hagyjuk benne sokáig ázni.

Tavaszi turbó: kívül-belül megújultan
Ahogy tavasszal a hőmérő higanyszála egyre feljebb szökik, úgy vetjük le magunkról a nagykabátot, a csizmát és a várva várt rövidujjús korszakot élhetjük. Ekkor azonban rendszerint rádöbbenünk, hogy a tél folyamán elhanyagoltuk magunkat, bőrünk száraz, körmünk vitaminhiányos, hajunk fénytelen és durva, de még a derékbőségünk is gyarapodott.

Tűzzünk ki legalább egy hetet, amikor testi-lelki feltöltődésre szánjuk az időnket. Takarékosan, ám de hatékonyan is kivitelezhetjük a kúránkat, ha előtte jól megtervezzük a napjainkat és mindig készítünk „B-tervet” arra az esetre, ha úgy érezzük, nem bírjuk már tovább.

Méregtelenítés hagymateával
A méregtelenítő kúrák alapja a bőséges folyadékbevitel, amelynek alapját a tiszta víz és a teák képezik. Léteznek olyan nővények, amelyek a tisztítás folyamatát hivatottak elősegíteni, ezek közé tartozik pl. a hagymatea. Noha íze miatt nem sorolható az élvezeti teák közé, azonban immunerősítő hatásának köszönhetően megelőzi az esetleges gyengeség érzetet illetve a betegségek kialakulását a léböjt során. Egyszerű elkészíteni, mindössze annyi a teendőnk, hogy egy fej hagymát leforrázunk és állni hagyjuk kb. fél órán át.

C-vitamin-bomba: csipkebogyó
Ha sikerült meginnunk a hagymateát, megjutalmazhatjuk magunkat akár egy csipkebogyóteával is, hiszen nemcsak íze, hanem hatása is páratlan. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, tisztít, méregtelenít, vizelethajtó hatásának köszönhetően pedig segít kimosni a szervezetből a káros anyagokat. A legjobb, ha mi magunk szedjük le a hazai erdőkben a csipkebogyó termését, és kiszárítjuk, majd áztatjuk egy napig, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor a bioboltokban kapható csipkebogyóhús is kiválóan alkalmas.

Akár hiszünk a teák varázslatos, szelíd gyógyerejében, akár nem, egy biztos: a gyógyteák mellékhatásoktól mentesek, nem tartalmaznak hozzáadott káros anyagokat és ha nyitott szemmel járunk az erdőkben, mi magunk is beszerezhetjük a hozzávalókat.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.