Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Te is bántalmazás áldozata vagy? Ismerd fel a jeleket!

Érdekességek2021. december 07.

A bántalmazásról a legtöbb embernek a fizikai erőszak jut az eszébe. Rombolni és fájdalmat okozni azonban szavakkal is lehet. A lelki bántalmazás veszélye gyakran épp abban rejlik, hogy hosszú ideig képes észrevétlen maradni. Gyakran maga az áldozat is csak későn ismeri fel, hogy bántalmazásnak van kitéve. Olyankor pedig már a segítség ellenére is nehezen lát lehetőséget arra, hogy változtasson a helyzetén.  

A bántalmazás, a lelki erőszak elfogadhatatlan. Ebben mindannyian egyetértünk. Mégis vannak közöttünk olyanok, akik nap mint nap áldozatául esnek, miközben nem is sejtik, hogy amit elszenvednek, az bántalmazás.

Az első lépés tehát a felismerés, valamint a belátással járó esetleges szégyen és kiszolgáltatottság érzés feldolgozása. A biztonságot megteremtő cselekvési terv kidolgozása csak ezután következhet.

Melyek a lelki bántalmazás jelei?

1. Kettős kommunikáció
Másokkal elbűvölő, az áldozattal szemben minősíthetetlen viselkedés.

2. Irreális elvárások támasztása
Külső megjelenésre, nőies viselkedésre vonatkozó teljesíthetetlen elvárások támasztása. Az áldozatban megfelelési kényszer és folyamatos frusztráció, valamint az el nem fogadás érzésének kialakítása. Szemrehányás.

3. Elszigetelés
A munkatársakkal, a barátokkal, a családdal való kapcsolattartás lehetőségének szűkítése, korlátozása, megszüntetése.

4. Önértékelés rombolása
Kritizálás, sértegetés. Hibáztatás, vádlás, bűnbakképzés. Kiabálás.

5. Kontroll gyakorlása
Ellenőrzés alatt tartás, korlátozás. Önálló döntés megkérdőjelezése. Utasítás, elszámoltatás. Végletes féltékenység.

6. Dominancia gyakorlása
Kirekesztés, problémák megbeszélésével szembeni elhatárolódás. Hazugság.

7. Manipulálás
Közömbösség mutatása, elszigetelődés. Udvarlás, hízelgés. Titkolózás.

8. Megfélemlítés
Indulatosság, verbális agresszió. Az áldozat tárgyainak megsemmisítése, rombolás. 


A bántalmazó és áldozata kölcsönösen függnek egymástól. A bántalmazót az a fajta fontosságérzés mozgatja, mely az áldozat dominálásából fakadó viselkedésből táplálkozik.
Az áldozat nélkül elveszti a hatalmát. Nincs többé ugyanis, aki felett gyakorolhatná az uralkodást.

Az áldozat is függ ugyanakkor a bántalmazótól. Mivel a bántalmazó viselkedésével módszeresen rombolja az önértékelését, félni fog attól, hogy a jövőben esetleg egyedül nézzen szembe a kihívásokkal, ezért nem tudja elképzelni, hogy kilépjen a kapcsolatból.

A bántalmazó sok esetben különösen jó anyagi biztonságot teremt az áldozat számára, vagy csupán ellehetetleníti a korábbi egzisztenciális függetlenségét, így korlátozva a szabadságát, és szűkítve mozgásterét. Annak azonban, hogy egy nő miért dönt úgy, hogy a bántalmazó mellett marad, más okai is lehetnek. Jövő héten ezeket járjuk körül részletesebben.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.