Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

TE mit tettél eddig környezetedért?

Érdekességek2018. július 22.

“Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" szól a jelmondat. Rengeteg eszmére ráhúzták már ezt a szlogent, de szerintem a környezettudatosság terén érvényesítheti leginkább jótékony hatását. Ha mindenki kiveszi a részét belőle, akkor jó irányba tudunk majd továbblépni.  

A Mittettel.hu a hétköznapok környezettudatosságával foglalkozik. A látogatók leírhatják, hogy mit tettek eddig a környezetért és ezt a feljegyzést egy év elmúltával visszakapják. Így láthatják, hogy mennyit fejlődtek zöld gondolkodás terén. Az inspiráló írások meg is jelennek az oldalon, így könnyen juthatunk ötletekhez is.


Az oldal ötlete onnan eredezik, hogy próbáltam megfejteni a csomagolásokon lévő kis ábrákat, hogy vajon amit a kezemben tartok, az szelektív-e. Aztán ahogy elmélyedtem a témában, rájöttem, hogy magánemberként magunkra vagyunk hagyva ebben a témában. Nincsenek „példaképeink” akiket lekövetve tanulhatunk. Sok alulról szerveződő, nagyon erős közösséget találtam, akik hulladékmentes élettel, fenntartható, minimalista, vagy slow életmóddal foglalkoznak, de azt láttam, hogy az ilyen közösségekben a kezdők ritkán mernek aktívan kezdeményezni. Szóval a meglévő fórumok inkább a tudatos emberek továbbfejlődését segítik, de az olyan zöldfülűek, mint például én is, nagyon nehezen találják meg a megfelelő információforrást. Ráadásul sem az állami, sem a gyártói/forgalmazói oldalról nem találtam olyan információforrást, ami könnyen kereshető és hosszútávon folyamatosan frissül.


A Mittettel.hu lényege, hogy az emberek a környezettudatosság terén is merjék felvállalni a tetteiket, ezzel példát mutatva másoknak. Az élet minden területén könnyedén találhatunk mintákat, de ha a környezettudatos életmódról beszélünk, akkor nehezebb a helyzet. Ha súlyproblémáim vannak, akkor személyi edzőhöz megyek, vagy online edzésprogramokat használhatok. Ha nem tetszik a lakásom, boltom berendezése, hívhatok lakberendezőt, vagy meríthetek ötleteket a Pinterestről, vagy blogok százezreiből. Ha tudatosabban szeretnék élni és óvni a környezetem, akkor sokkal szűkebb a paletta nehezebb példaképeket találni. Az külön öröm, hogy sikerült olyan működési mechanizmust találni az oldalhoz ami egy kicsit elgondolkodtatja az embereket és segít picit továbblépni a saját árnyékunkon.

Eleinte csak egy egyszerű kis site-ot szerettem volna csinálni, ami egy kis önvizsgálatra késztet és ahol az emberek zöld ötleteket adhatnak és kaphatnak. Az oldal indulása után viszont egyre másra jöttek az ötletek, hogy miként lehetne kezelni az emberek környezettudatossággal kapcsolatos problémáit. Öt-hat kisebb nagyobb projekten dolgozom most párhuzamosan. Az egyik egy kis webes alkalmazás, ami segít eldönteni a háztartási hulladékról, hogy milyen kukába és milyen állapotban szabad dobni. Egy másik keresővel is készülök, amin az emberek könnyedén találhatnak utcai szelektív gyűjtőkukákat, használtelem-, kiégett izzó- és ruhagyűjtő konténereket. Szóval itt még közel sincs vége.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei: életmódtól a pacemakerig

2025. október 19.

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei magukban foglalják az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszeres kezelést, valamint az olyan beavatkozásokat, mint a kardioverzió és a katéteres vagy sebészeti abláció. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont – Prima Medica kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, hogy a kezelésről szóló döntésnél az orvos személyre szabottan mérlegeli a tünetek súlyosságát, a szív működését és a lehetséges kockázatokat.

Miért lehet veszélyes a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egy fajtája, ami megnövelheti a stroke és a szívelégtelenség kockázatát, és amelyet korábban az idősebbek betegségének tartottak, de új adatok szerint egyre több középkorút is érint.
– Normális szívműködés esetén egy elektromos jel hatására a szív pitvarai a vért az kamrákba préselik, majd újra megtelnek. Ez valójában a szabályos szívritmus, ami képes folyamatosan keringetni a vért a testben. Ha azonban zavar keletkezik az elektromos jeltovábbításban, akkor a pitvar sokkal gyorsabban pumpál, mint a kamrák, amivel a kamrákat is gyors, kevésbé hatékony összehúzódásra készteti. Így a kamrákból kevesebb vér kerül a vérpályákba, mint normális szívritmus esetén. Ez maga a pitvarfibrilláció, a leggyakoribb szívritmuszavar, ami nem csak gyors, sokszor szabálytalan szívverést okoz, de növeli a stroke rizikót és a vérrög kialakulásának kockázatát is – ismerteti Sztancsik doktornő.

Hogyan időzítsük okosan a futást?

2025. október 19.

A futásnak nincsenek szigorú szabályai a megfelelő időpontra vonatkozóan, de bizonyos napszakok előnyösebbek. Például a kora reggeli futás – ébredés után fél-egy órával – ideális lehet a természetes bioritmus fenntartására. Sokan a délutáni futást kedvelik, mivel ilyenkor a testhőmérsékletünk optimálisabb, az izmaink már bemelegedtek, így jobb teljesítményt érhetünk el. Este viszont érdemes elkerülni a mozgást, és legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni az edzést, hogy a szervezetünknek legyen ideje lehűlni és lenyugodni. Ugyanakkor az időjárás is meghatározó az időzítés szempontjából. Nyáron a kora reggeli vagy késő esti órák a legmegfelelőbbek a meleg elkerülése érdekében. Általános szabály, hogy 28 fok feletti külső hőmérsékleten szabadtéri megerőltető tevékenységet ne végezzünk! Télen pedig akár -10 Celsius-fokban is lehet futni, természetesen megfelelő öltözetben.

A motiváció kulcsfontosságú a rendszeresség fenntartásához, amiben a kisebb-nagyobb célok kitűzése segíthet. Kezdetben törekedhetünk heti 3 alkalomra, míg hosszú távon ösztönző lehet például egy futóverseny teljesítése. Jó példa egy ilyen közös célra, hogy a Budai Egészségközpont munkavállalói és vállalati partnerei az egészségtudatos életmód jegyében 130 fős csapattal indulnak az október 11-i 40. Spar maratonon – egy hasonló kihívás kézzelfogható határidőt ad és végig fenntartja a lendületet. A változatosság szintén meghatározó tényező, hogy ne adjuk fel a monotonitás miatt. Próbáljunk ki különböző útvonalakat és tempókat, vagy hallgassunk zenét, podcastet, esetleg nyelvleckét futás közben. Futócsoporthoz is csatlakozhatunk, mert a közösség általában erőt, lendületet és kitartást ad.

Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:


friss zöldségekből készült öntetekhez,
gyümölcsös desszertekhez,
mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.


A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.