Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tegyél babot az asztalra!

Érdekességek2023. február 18.

Milyen zöldséget együnk télen? Babot. Az olasz konyha egyik kedvenc zöldsége többféle formában elérhető itthon is, egészséges és finom.  

A szárazbabnak több fajtája is ismeretes, ilyenek a fekete, fehér, vörös, a hosszúkás, lapos és vese alakúak. Ezt az Amerikában őshonos zöldségfajtát, az indiánok termesztették, akiknek köszönhetően később, a 16. században Európába, Afrikába és Ázsiába is eljutott. Ma már Kína és India termeli a legnagyobb mennyiségben.

A két olasz eredetű babfajta, a Borlotti és a Cannellini felhasználásával, sokféle ízletes és különleges étel elkészíthető, a lehetőségek száma szinte végtelen. Nem csak az egészségünknek kedvezünk azzal, ha tarka-vagy fehérbab kerül a tányérunkra, de a család elismerésére is garantáltan számíthatunk.

A többi hüvelyeshez hasonlóan, a tarkabab is kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, szénhidrát-, rost- és fehérjeforrás. Gabonákkal együtt elkészítve teljes értékű fehérjét tesznek ki, ezzel kiválthatják az állati eredetű élelmiszerek állandó fogyasztását és jó alternatívát jelentenek a vegetáriánusok számára is

Sokoldalúan felhasználható zöldségfélék ezek: jól illenek például többféle salátához, de akár levesekhez, főzelékek készítéséhez is ajánlom az olasz babok és szószos változataik felhasználását. A fehérbabot desszerthez is szokták használni, gesztenyéhez hasonló íze miatt. Mézzel elkeverve és pürésítve finom és gyors édességet kaphatunk.

Olasz kolbászleves

    Hozzávalók:
    500 g jófajta sütő kolbász (nagyobb darabokban, bőr nélkül)
    1 gerezd apróra vágott fokhagyma
    500 ml húsleves
    1 db olasz paradicsomkonzerv (~450 ml)
    1 db babkonzerv (~450 ml) lével együtt
    1 csésze (240 ml) vékonyra karikázott sárgarépa
    2 db kis cukkini, kockára vágva
    2 csésze (480 ml) friss spenót, mosva, kisebb darabokra tépve
    ¼ tk. frissen őrölt feketebors
    ¼ tk. só
    2 ek. (30 ml) olívaolaj


Elkészítése: A karikára vágott kolbászt és az aprított fokhagymát olívaolajon pirítjuk. Hozzákeverjük a levest, paradicsomot és sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, majd a lángot kisebbre véve, 15 percig gyöngyözve főzzük. Hozzákeverjük a babot a levével együtt és a kockára vágott cikkinit. A levest lefedjük és újabb 15 percig, vagy amíg a cukkini kívánt puhaságú nem lesz, tovább főzzük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a spenótot. A spenótot fedő nélkül hagyjuk a levesben főni. 5 perc múltán a leves tálalásra kész.

 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A betegek öngondoskodása

2025. október 18.

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) megfogalmazta az ezzel kapcsolatos gondolatokat a szövetség országai számára.

A gyógyszerészek egyre több lehetőségen dolgoznak működésük kiterjesztésére, hogy megkönnyítsék az öngondoskodás támogatását a betegek jobb egészségi állapota érdekében.

* Ehhez fontos a betegek oktatása és tanácsadása.
* Kiemelten fontos a gyógyszerhasználattal kapcsolatos tanácsadás.
* A hiteles egészségügyi weboldalak mint a legszélesebb körben alkalmazott források ismertetése is lényeges szempont.
* Hasznosak az egészségkövető alkalmazások is.

A gyógyszerészek tanácsadása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindezek előnyökkel járjanak a betegek számára. Bővíthetik a betegek egészségügyi ismereteit, növelhetik egészségügyi tudatosságukat, ezzel segítve, hogy nagyobb mértékben gondoskodjanak önmagukról.

Szülés természetesen?

2025. október 17.

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász újonnan megjelent könyvével egy kiáltványt fogalmaz meg az anyák és a babák védelmében, a mesterséges oxitocinnal szemben. Szerinte a természetes szülés szinte eltűnőben van, és ennek legnagyobb vesztesei az anyák, a babák.

A szülész-nőgyógyász-homeopata úgy látja, a szülés ma már sokszor nem esemény, hanem beavatkozási protokoll. Az igazi probléma nem maga a fájás, hanem az, hogy elveszítettük a bizalmunkat a testünkben. A szülő nőkből kórházi páciensek lettek. Az emberiség nagy része már nem tud természetesen, a saját oxitocinjára hagyatkozva szülni, helyette az egészségügyben infúzióból adják annak egy szintetikus változatát.

A természetes oxitocint kis adagokban, szünetekkel adagolja a testünk, időt adva a regenerálódásra; míg a mesterséges oxitocin az infúzióból folyamatosan érkezik, erős fájásokat okozva és az oxitocinreceptorok érzékenységét is csökkentve. „Ha mesterségesen túladagoljuk az oxitocint, azzal a legszebb emberi folyamatot romboljuk le: a születést” – figyelmeztet a szakember. Ráadásul ma már tudományosan igazolt tény: a mesterséges oxitocin átjut a baba szervezetébe is, és hosszú távon befolyásolhatja az idegrendszeri fejlődést, a kötődést és a hormonális működést.

„Volt olyan kismamám, aki 51 évesen, teljesen természetes úton esett teherbe és hozta világra egészséges kisbabáját – homeopátiás és életmódbeli támogatással. Nem csoda történt: csak hagytuk, hogy a teste tegye a dolgát.”

Megváltoztathatja a napfény az anyajegyet?

2025. október 17.

A napsugárzás befolyásolhatja az anyajegyeket, amik sötétedhetnek, láthatóbbá válhatnak és akár növekedhet a bőrrák kockázata is. Mindenképpen fontos, hogy a nyári hónapokban óvintézkedéseket tegyenek azok, akiknek jelentős számú anyajegye, különösen pigmentált anyajegye, vagy ún. éranyajegye van. Dr. Karászi Viktória, az Anyajegyszűrő Központ – Prima Medica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arról is beszélt, hogy nyáron vagy később, az őszi-téli hónapokban érdemes-e részt venni anyajegyszűrésen.

Hogyan hathat a napfény az anyajegyekre?


Besötétedhetnek: A pigmentált anyajegyek a napfénynek kitett testrészeken sötétebb színűvé, ezáltal feltűnőbbé válhatnak.
Irritálttá válhatnak: Az éranyajegyeknél fordulhat elő, hogy az erőteljes napsütés, a leégés fokozhatja a véráramlást a területen, ami akár gyulladáshoz is vezethet.
Fokozott bőrrák kockázatnak vannak kitéve: A túlzott napsugárzás és a leégés növelheti a bőrrák kockázatát, különösen az érzékeny, világos bőrűeknél, a sok anyajeggyel rendelkező személyeknél, és azoknál, akiknél már diagnosztizáltak bármilyen típusú bőrrákot. (Ugyanakkor a sötétebb bőrszín és a kevés számú anyajegy sem jelent védettséget.)
A bőr színét a melanocitáknak nevezett sejtek adják, amelyek a melanin nevű pigmentet termelik. A napfény fokozza a melanin termelődését ezekben a sejtekben, ami a vágyott barna bőrszínt eredményezi. Természetesen a fény hatására a pigmentált részek, vagyis azok a bőrterületek, amelyekben több a festékanyag, szintén sötétebbé válnak. Ez az oka annak, hogy a korábban világosbarna anyajegyek is sötétebb barna színűek lesznek. Ettől nem kell megijedni, ez normális változás, ugyanakkor mindent meg kell tenni a fényvédelem érdekében, ugyanis bizonyított tény, hogy az életünk során megélt fényterhelés összeadódik és megsokszorozza a bőrrák kialakulásának kockázatát – foglalja össze Karászi doktornő.