Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tejfogacskák veszélyben

Érdekességek2018. augusztus 22.

Egyre gyakoribb, és már a tejfogazatban is tapasztalható a fogerózió jelensége. A fogainkra nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas,  hanem fogkopás formájában az egészséges táplálkozás kapcsán gyakran fogyasztott gyümölcsök, gyümölcslevek savanyú kémhatása is.

A savas közeg kémiailag károsítja a fogakat  – hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója. Ha azonban étkezés után tejet iszunk, sajtot eszünk, esetleg remineralizáló szájöblítő folyadékkal öblögetünk, ezek segítenek a savas miliő semlegesítésében.A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami a fogzománc vastagságának csökkenésével jár. Idővel érzékennyé is válnak a fogak, és esztétikai problémák is jelentkeznek – emelte ki a szakember.

Az eróziós frontfogak metszőélei üvegszerűen átlátszóak, a zománc elvékonyodásával a sárgább színű dentin jobban áttűnik, ezáltal a fog színe sötétebb, és ezáltal kevésbé tetszetős lesz. Extrém kopásnál a fog alakja is megváltozik, kagylószerű bemélyedések jelentkeznek, a csücsköknél csészeszerű hiányok alakulnak ki. A fogzománc teljesen el is tűnhet, a szabaddá váló dentin pedig kevésbé kemény és ellenálló, így jóval gyorsabban kopik – tette hozzá a klinikaigazgató. Ez a magyarázata a fogak érzékenységének, később a fájdalomnak. Ilyen súlyos esetben, de sokszor érzékenység nélküli előrehaladott állapotban is helyreállító beavatkozásokra, pl. tömésre, korona készítésére lehet szükség.

A savhatást egyfelől okozhatják savanyú ételek és italok (pl.: gyümölcsök, gyümölcslevek, ecetes ételek; salátaöntetek, szénsavas üdítők, energiaitalok, borok, vitaminkészítmények), másrészt a gyomorsav maró hatása is. Utóbbira példa a reflux, amikor a nyelőcsőből a szájüregbe savas visszaáramlás történik. Hasonló fogkopást eredményez, ha a háttérben a rendszeres hánytatással járó bulimia áll. Nagyon fontos, hogy félévente rendszeresen járjunk fogászati kontrollvizsgálatra, mert a fogorvos így már akkor észreveszi a bajt, amikor a páciens még nem is érzékeli azt. A fogorvos segítségével lassítani lehet az eróziós folyamatot, emellett a kontroll során az egyéb elváltozásokat, betegségeket is idejében ki lehet szűrni – hívta fel a figyelmet az ellenőrzés jelentőségére Dr. Tóth Zsuzsanna.


Mivel savas közegben feloldódik a keményszövet ásványi része, a fogfelszín „felpuhul”. Étkezés után tanácsos egy órát várni a fogmosással, hogy elkerüljük ennek a kevésbé kemény felszíni rétegnek a ledörzsölődését. Ha van elég idő rá, e réteg a nyál jelenlétében képes visszakeményedni, remineralizálódni. Ezt a folyamatot elősegíti, ha tejet iszunk, sajttal vagy más magas kalciumtartalmú étellel zárjuk az étkezést. Esetleg remineralizáló szájöblítő folyadékkal is öblögethetünk – ajánlotta az egyetemi docens. A vízivás mérsékli a savhatást. A szénsavas üdítők, energiaitalok fogyasztását azonban kerülni kell, a savas ételeket pedig lehetőleg a főétkezések alkalmával együnk.

Az erózión kívül a rágás során, az egymáson elmozduló fogfelszíneket érintve is keletkezik fogkopás. Az évek múlásával ez olyan jelentős mértékű lehet, hogy a fogak egészen megrövidülnek. Ezt a folyamatot az éjszakai fogcsikorgatás jelentősen felgyorsítja.  Ilyen esetben már igen komoly terápiás beavatkozásra van szükség. A klinikaigazgató kitért arra is, hogy a helytelen fogmosási technikával is lehet fogkopást előidézni. A károsodás ilyenkor a fognyaknál keletkező ék alakú kopás formájában jelenik meg. Oka a rossz technika, az agresszív eszközhasználat, a túl erős sörtéjű fogkefe. A fogorvosok ma már inkább a puha, sűrű sörtéjű, kisfejű fogkefét ajánlják, amellyel minden felszínt jól el lehet érni, és így a lepedék mindenhonnan eltávolítható.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.

Nem minden fájdalmas vizelés fertőzés

2025. október 23.

A hólyagfájdalom szindróma (interstitialis cystitis) krónikus, nem fertőzéses eredetű állapot, amely tartós, hólyagtáji fájdalommal, gyakori vizeléssel, éjszakai felkelésekkel és akár szexuális együttlét során jelentkező panaszokkal járhat. A diagnózis egyik kulcsa, hogy először ki kell zárni a húgyúti fertőzést és más betegségeket. A kivizsgálás és a kezelés személyre szabott, és több szakterület együttműködését igényli.

„Sokan »visszatérő felfázásnak« gondolják, pedig valójában hólyagfájdalom szindrómáról van szó. Itt nem az antibiotikum a főszereplő, hanem a betegedukáció és az egyénre szabott, lépésről lépésre felépített kezelési terv” – hangsúlyozza dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológusa.

Nem érdemes halogatni: mi a titka a tudatosabb szemápolásnak?

2025. október 23.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az éves szemvizsgálat a legfontosabb lépés, még akkor is, ha valaki úgy érzi, nincs problémája a látásával.

A képernyős munka során beépített szünetek, a természetes fény előnyben részesítése, és amennyiben mesterséges világításra van szükség, a meleg fényű, szem-barát LED izzók választása mind hozzájárul a hosszú távú szem-egészséghez. Azoknak, akik szemüveget viselnek, érdemes figyelemmel kísérniük a lencsék állapotát – a régi, karcos vagy nem megfelelő erősségű lencsék gyakran több kárt okoznak, mint hasznot. A táplálkozás szerepe sem elhanyagolható a szemápolásban. Az A-, C- és E-vitamin mellett a lutein és zeaxantin különösen fontosak a retina egészségéért,  ezek a zöld leveles zöldségekben, tojásban és narancssárga gyümölcsökben található tápanyagok. A megfelelő hidratálás és UV-védelem szintén alapvető fontosságú. “A szem egész életünkben hűségesen szolgál minket. A negyvenes évek után tudatos odafigyeléssel és rendszeres szakorvosi ellenőrzéssel még évtizedekig fenntartható a kiváló látás élménye. Szakértők tapasztalatai szerint a kulcs valóban a megelőzésben és a korai beavatkozásban rejlik” – tette hozzá Boros Mária optometrista.