Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tejfogacskák veszélyben

Érdekességek2018. augusztus 22.

Egyre gyakoribb, és már a tejfogazatban is tapasztalható a fogerózió jelensége. A fogainkra nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas,  hanem fogkopás formájában az egészséges táplálkozás kapcsán gyakran fogyasztott gyümölcsök, gyümölcslevek savanyú kémhatása is.

A savas közeg kémiailag károsítja a fogakat  – hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója. Ha azonban étkezés után tejet iszunk, sajtot eszünk, esetleg remineralizáló szájöblítő folyadékkal öblögetünk, ezek segítenek a savas miliő semlegesítésében.A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami a fogzománc vastagságának csökkenésével jár. Idővel érzékennyé is válnak a fogak, és esztétikai problémák is jelentkeznek – emelte ki a szakember.

Az eróziós frontfogak metszőélei üvegszerűen átlátszóak, a zománc elvékonyodásával a sárgább színű dentin jobban áttűnik, ezáltal a fog színe sötétebb, és ezáltal kevésbé tetszetős lesz. Extrém kopásnál a fog alakja is megváltozik, kagylószerű bemélyedések jelentkeznek, a csücsköknél csészeszerű hiányok alakulnak ki. A fogzománc teljesen el is tűnhet, a szabaddá váló dentin pedig kevésbé kemény és ellenálló, így jóval gyorsabban kopik – tette hozzá a klinikaigazgató. Ez a magyarázata a fogak érzékenységének, később a fájdalomnak. Ilyen súlyos esetben, de sokszor érzékenység nélküli előrehaladott állapotban is helyreállító beavatkozásokra, pl. tömésre, korona készítésére lehet szükség.

A savhatást egyfelől okozhatják savanyú ételek és italok (pl.: gyümölcsök, gyümölcslevek, ecetes ételek; salátaöntetek, szénsavas üdítők, energiaitalok, borok, vitaminkészítmények), másrészt a gyomorsav maró hatása is. Utóbbira példa a reflux, amikor a nyelőcsőből a szájüregbe savas visszaáramlás történik. Hasonló fogkopást eredményez, ha a háttérben a rendszeres hánytatással járó bulimia áll. Nagyon fontos, hogy félévente rendszeresen járjunk fogászati kontrollvizsgálatra, mert a fogorvos így már akkor észreveszi a bajt, amikor a páciens még nem is érzékeli azt. A fogorvos segítségével lassítani lehet az eróziós folyamatot, emellett a kontroll során az egyéb elváltozásokat, betegségeket is idejében ki lehet szűrni – hívta fel a figyelmet az ellenőrzés jelentőségére Dr. Tóth Zsuzsanna.


Mivel savas közegben feloldódik a keményszövet ásványi része, a fogfelszín „felpuhul”. Étkezés után tanácsos egy órát várni a fogmosással, hogy elkerüljük ennek a kevésbé kemény felszíni rétegnek a ledörzsölődését. Ha van elég idő rá, e réteg a nyál jelenlétében képes visszakeményedni, remineralizálódni. Ezt a folyamatot elősegíti, ha tejet iszunk, sajttal vagy más magas kalciumtartalmú étellel zárjuk az étkezést. Esetleg remineralizáló szájöblítő folyadékkal is öblögethetünk – ajánlotta az egyetemi docens. A vízivás mérsékli a savhatást. A szénsavas üdítők, energiaitalok fogyasztását azonban kerülni kell, a savas ételeket pedig lehetőleg a főétkezések alkalmával együnk.

Az erózión kívül a rágás során, az egymáson elmozduló fogfelszíneket érintve is keletkezik fogkopás. Az évek múlásával ez olyan jelentős mértékű lehet, hogy a fogak egészen megrövidülnek. Ezt a folyamatot az éjszakai fogcsikorgatás jelentősen felgyorsítja.  Ilyen esetben már igen komoly terápiás beavatkozásra van szükség. A klinikaigazgató kitért arra is, hogy a helytelen fogmosási technikával is lehet fogkopást előidézni. A károsodás ilyenkor a fognyaknál keletkező ék alakú kopás formájában jelenik meg. Oka a rossz technika, az agresszív eszközhasználat, a túl erős sörtéjű fogkefe. A fogorvosok ma már inkább a puha, sűrű sörtéjű, kisfejű fogkefét ajánlják, amellyel minden felszínt jól el lehet érni, és így a lepedék mindenhonnan eltávolítható.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A biológiai életkor meghatározásával, őssejt-stimulációval és oxigénterápiával növelhető az egészséges élettartam

2025. május 04.



A dohányzás, a túlsúly, az alkohol, a mozgásszegény életmód és a stressz is nagy szerepet játszik az öregedésben. A modern orvostudománynak és a tudatos életmódnak köszönhetően azonban az élettartam kitolható, de nem mindegy, hogy a hosszú életet milyen minőségben éljük le. Magyarországon az egészségesen töltött évek száma a nőknél átlagosan csupán 63, a férfiaknál 61 év, míg a teljes átlagéletkor 75-84 év. A longevity abban segít, hogy az élet nagy része egészségben teljen – hangzott el az EndoLife Longevity Központ nyitóeseményén.

Longevity: hosszú, egészséges élet

A longevity a hosszú és egészséges élet tudatos megőrzésére irányuló törekvés. Nem csupán a várható élettartam meghosszabbítását jelenti, hanem a testi és szellemi frissesség megőrzését is. Az élettartam (lifespan) az ember teljes életéveinek számát jelenti, míg az egészségspan (healthspan) azoknak az éveknek az összessége, amelyeket az egyén krónikus betegségek nélkül, jó életminőségben él.

A longevity program a biológiai életkor – ami a sejtek, a szövetek és a szervek valós életkorát jelöli – meghatározásával, genetikai rizikófaktorok azonosításával, infúziós és vitamin kúrával, a sejtek regenerációját segítő kezeléssel és az őssejteket stimuláló oxigénterápiával igyekszik meghosszabbítani a várható egészséges élettartamot. A székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban helyt kapó EndoLife Longevity Központban alkalmazott eljárásokat nemzetközi, széles körben elfogadott orvosi kutatásokra alapozzák. Az intézményt megnyitó eseménynek a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont, ahol gyakorló orvosok, biológusok és táplálkozáskutató szakemberek járták körül a témát.

Stressz, alkohol, traumák és a testmozgás hiánya is gyorsíthatja az öregedést

Rövidíti az életet a dohányzás, a túlsúly, a mentális stressz, és az alkoholfogyasztás. Már egy korty alkohol is bántja a mikrobiomot, ezért egészségmegőrzés szempontjából zéró alkoholtolerancia javasolt. A stressztől a szervezet kifárad, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegséget okozhat. A túlsúly szintén nagy probléma, a hazai lakosság mintegy 60%-a túlsúllyal él, ami a refluxtól egészen a rákos elváltozásokig számos betegség okozója. Emellett az öregedés folyamatát befolyásolhatják a különböző fertőzések is: a COVID például egyértelműen felgyorsította az érintettek biológiai óráját.

Veszélyek a munkahelyen: valóban egészséges környezetben dolgozunk?

2025. május 04.

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ahol folyamatosan hatnak ránk a munkahelyi környezet és légkör, valamint a szociális interakciók ingerei, melyek olykor észrevétlenül indíthatnak el bennünk negatív lelki és testi folyamatokat. Ha szerencsések vagyunk, életünk során egyszer sem esünk áldozatul munkahelyi bántalmazásnak, a jelenség azonban bárkit érinthet, épp ezért fontos megismerni az intő jeleit és a veszélyeit. Felismerve, hogy milyen sok időt töltünk a munkahelyünkön, és ezáltal mekkora hatással lehetnek ránk az ottani tapasztalások, április 7-hez, vagyis az Egészségügyi Világnaphoz – ismertebb nevén az Egészség Világnapjához – közeledve az AVON, a kapcsolaton belüli erőszak elleni küzdelem  egyik elhivatott harcosaként fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi bántalmazással járó kockázati tényezőkre, ezért a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével összegyűjtötték számunkra a legfontosabb információkat.

A közhiedelemben talán az a nézet él, hogy munkahelyi zaklatásról abban az esetben beszélhetünk, ha valakit szexuálisan bántalmaznak, pedig ha úgy érezzük, hogy a munkahelyünkön tartósan és célzottan rossz bánásmódban részesítenek minket, szintén ennek a jelenségnek eshettünk áldozatul. Fontos azonban kiemelni, hogy nem egy egyszeri konfliktust vagy nézeteltérést értünk alatta, hanem folyamatos és tartós bántalmazást, mely során a bántalmazó szándékosan cselekszik úgy, hogy a másik félből fizikai vagy verbális úton negatív érzéseket váltson ki. Az efféle bánásmód során célkeresztbe kerülhet a nemünk, a korunk, a bőrszínünk, de akár a nemzetiségünk, a szexuális irányultságunk, valamint a családi állapotunk is. Komolyan venni azért érdemes, mert a munkahelyi zaklatás negatívan hathat az érzelmi, a mentális és a fizikai egészségünkre, valamint negatívan befolyásolhatja a munkateljesítményünket és a magánéletünket is. Ilyen esetben sokszor pszichoszomatikus, vagyis testi tünetek jelenhetnek meg, a leggyakoribbak közülük az el-és átalvási problémák, az étvágytalanság, a motiválatlanság, az indulatkezelési nehézségek, valamint a szorongásos panaszok és az addikciók.

Az észrevétlenül zajló bántalmazás

A bántalmazás szélsőséges formái, mint a szexuális zaklatás vagy a fizikai bántalmazás könnyebben azonosíthatók rögtön, és ezáltal beavatkozásra is közvetlenül utánuk sor kerülhet. A csendes zaklatás, vagyis a mobbing azonban észrevétlenül zajlik, emiatt a segítségkérésig hosszú idő is eltelhet. Lerövidítheti azonban ezt az időt, ha ismerjük a mobbingra utaló jeleket, ezáltal hamarabb felismerhetjük magát a jelenséget is. Ilyen lehet például, ha a munkahelyen folyamatosan kritikával illetnek, kiközösítenek, levegőnek néznek, ha figyelmen kívül hagynak minket vagy a munkával kapcsolatos ötleteinket. Előfordulhat az is, hogy szándékosan akadályokat gördítenek a munkavégzésünk elé, hazudoznak nekünk, titkolóznak előttünk, hogy megnehezítsék a feladataink elvégzését. Jel lehet az is, ha kiabálnak vagy megalázó hangnemben beszélnek velünk, ha negatív jelzőkkel illetnek és pletykát terjesztenek rólunk, illetve, ha gúnyolódnak rajtunk vagy diszkriminálnak, például a nemünk, életkorunk, szexuális orientációnk vagy vallásunk miatt.

Általános reakciók

Az áldozatok első reakciója egy ilyen helyzetben általában a munkában történő megfelelni akarás, emiatt jellemzően igyekeznek még jobban teljesíteni. Amikor viszont látják, hogy a kritika, a hangnem, a viszonyulási mód nem a munka teljesítményétől függ, megalázva és méltatlan szerepben érezhetik magukat, ami többnyire a legbékésebb emberben is indulatot, dühöt generálhat. Ilyenkor lelki alkattól függően többféleképpen küzdhetünk meg a helyzettel. Az az ember, aki reálisabb énképpel, saját magába vetett hittel rendelkezik és erről esetleg még az őt körülvevő, támogató szociális háló is megerősíti, rövid időn belül távozik a munkahelyről. Számos esetben azonban az önmagukban kevésbé bízó emberek évekig benne maradhatnak egy ilyen munkahelyi légkörben, mivel többnyire úgy érzik, hogy függésben vannak, nincs választási lehetőségük. A megküzdés ilyen esetben a megélt érzelmek elfojtásával, a helyzet elfogadásával, a csendben maradással jár együtt, ami számos negatív következménnyel járhat.

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.