Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Telített és telítetlen zsírsavak

Érdekességek2023. június 18.

A zsiradékok egy háromágú villához hasonlóan elágazó glicerinből és a hozzá kapcsolódó zsírsavakból épülnek fel. Maguknak a zsírsavaknak az alapját pedig egy zsírsavanként eltérő hosszúságú szénlánc adja, amelyhez hidrogén- és oxigénatomok kapcsolódnak. A zsírsavakat három fő csoportra tudjuk osztani, annak alapján, hogy tartalmaznak-e kettős kötéseket. Ennek értelmében telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakról beszélhetünk.

Fotó: gettyimages.comMíg a telített zsírsavak nem tartalmaznak kettős kötést, addig az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy, a többszörösen telítetlen zsírsavak kettő vagy annál több kettős kötést is tartalmaznak a szénatomok között. Amikor egy-egy élelmiszer zsírsavtartalmát vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy ezek a különféle zsírsavak egymással különböző arányban keveredve lelhetők fel bennük. Azaz például a dióolaj legnagyobb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, emellett azonban kisebb arányban telített és egyszeresen telítetlen zsírokat is találhatunk benne.

Hogy ne legyen annyira egyszerű a képlet, a telítetlen zsírsavakat is további csoportokra bonthatjuk annak alapján, hogy az első kettős kötés hányadik szénatomnál található. Ezáltal megkülönböztetünk ómega-3, ómega-6, és ómega-9 zsírsavakat. Most egy gondolat erejéig térjünk vissza a dióolajhoz, mert e felosztás után tovább tudjuk analizálni a dióolaj zsírsavösszetételét, hiszen már azt is meg tudjuk mondani, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat tartalmazza.

Egészségünk megőrzése szempontjából nemcsak az a fontos, hogy mennyi zsiradékot fogyasztunk, hanem az is, hogy milyen azok zsírsavösszetétele, hiszen egészségi állapotunkat a zsírsavak aránya is befolyásolja.

Telített kontra telítetlen

A nem fertőző krónikus betegségek között sajnos a mai napig a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok, pedig a megfelelő táplálkozással sokat lehetne tenni ellenük. A szív-ér rendszeri betegségek kialakulásában nagy szerepet játszik többek közt a magas koleszterinszint, amelyhez a telített zsírok túlzott bevitele jelentősen hozzájárul. A szív-ér rendszeri betegségek és a zsírbevitel összefüggéseit vizsgáló kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy a telített zsírsavak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakkal történő helyettesítése csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A táplálkozási ajánlásokban általában meghatározzák, hogy a teljes napi zsírbevitelen belül mennyi legyen az egyes zsírsavak aránya. Ekképp arra is felhívják a figyelmet, hogy az ómega-6 zsírsavak mennyisége a napi étrendben ne legyen több, mint az ómega-3 zsírsavak négyszerese, ugyanis az ómega-6-zsírsavak túlzott bevitele az ómega-3 zsírsavak csökkent bevitelével párosulva növeli a szívbetegségek kockázatát. Táplálkozásunkban ez az arány jóval eltolódott az ómega-6 zsírsavak javára. Újabban azonban néhány szakértő úgy véli, hogy az arányoknál sokkal fontosabb az, hogy mennyi az említett zsírsavak abszolút beviteli értéke.

Mindenesetre – amíg a szakemberek e kérdésben dűlőre nem jutnak – érdemes szem előtt tartani, hogy az ómega-6 zsírsavak közül a linolsavnak (LA) van a legkifejezettebb koleszterinszintet (LDL-koleszterint) csökkentő hatása. A linolsav többek közt az LDL receptor működését szabályozza, növeli az epesavak termelését és elősegíti a koleszterin lebontását. Az ómega-3 zsírsavak közül az alfa-linolénsavnak (ALA) tulajdonítanak szív-ér rendszeri védőhatást.


Az ALA feltehetően egy gyulladásos marker – a C-reaktív protein – koncentrációjának csökkentésén keresztül segít a miokardiális infarktus és a sztrók kialakulásának megelőzésében. Az LA és az ALA fő forrásai a növényi olajok és magolajok (pl. lenmagolaj, repceolaj). A hosszú szénláncú ómega-3 zsírsavak között nagy jelentőségűek az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). A szív-ér rendszeri betegségek kockázatának csökkentésében sokszínű hatásmechanizmussal vesznek részt, így például csökkentik a trombózis kialakulásának esélyét, csökkentik a szérum triglicerid szintjét, enyhén csökkentik a vérnyomást. Az EPA és a DHA fő forrásai a halak és a halolajok. Nem véletlen, hogy a nemzetközi táplálkozási ajánlások is felhívják a figyelmet a rendszeres – azaz a heti legalább kétszeri – halfogyasztásra.

Fontos megjegyezni, hogy a telített zsírsavak mellett a transzzsírsavak bevitelére is oda kell figyelni, hiszen ezek szintén fontos rizikófaktorai a szív-ér rendszeri betegségeknek. Magyarországon a 71/2013. (XI.20.) EMMI rendelet alapján tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelynek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A telítetlen zsírsavak fő forrásai a növényi olajok és a margarinok

A növényi olajoknak általában különféle magok, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék, valamint egyes gyümölcsök szolgálnak alapul. Energiatartalmukat tekintve nincs különbség az olaj és a zsír között, azonban az olajokban az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban, míg a zsírokban a telített zsírsavak nagyobb aránya jellemző. Azért egy-két kivétel itt is akad, hiszen a például a pálmaolaj és a kókuszolaj (kókuszzsír) növényi eredete ellenére elsősorban telített zsírsavakat tartalmaz, ebből adódóan a zsírokhoz hasonlóan szilárd halmazállapotúak.

Az olajok kedvező zsírsavösszetételük mellett változó arányban tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat. A feldolgozás módjától függően megmaradhatnak bennük a jótékony hatású bioaktív vegyületek is, mint az antioxidáns polifenolok. Az alábbi táblázat a háztartásokban gyakran használt olajok jellemző zsírsavtartalmát és felhasználási lehetőségét foglalja össze:

Olaj/Zsír A zsírsav típusa Ideális felhasználás
Napraforgó Többszörösen telítetlen Minden célra alkalmas Salátaöntetekhez, főzéshez, olajban sütéshez
Kukorica Többszörösen telítetlen
Szója Többszörösen telítetlen
Földimogyoró Egyszeresen telítetlen (és 30% többszörösen telítetlen)
Repce Egyszeresen telítetlen (és 30% többszörösen telítetlen)
Lenmag Többszörösen telítetlen Salátaöntetekhez, cseppentéshez, permetezéshez
Dió Többszörösen telítetlen
Szezám Egyszeresen telítetlen (és 40% többszörösen telítetlen)
Pálma Telített Kereskedelmi/ipari sütésre és sütőben sütésre/pékipar
Kókusz Telített Kereskedelmi/ipari sütésre

1. táblázat A gyakoribb növényi olajokban túlsúlyban lévő zsírsavcsaládok és az olajok javasolt felhasználása (1)

A növényi olajok mellett ma már egyre gyakrabban használhatók sütésre-főzésre a különféle margarinok is, melyeknek szintén növényi olajok az alapjai. Az olajon kívül vizet is tartalmaznak, ebből adódóan a szilárd margarinok magas hőmérsékletű sütésre nem használhatók, mivel a bennük lévő víz fröccsenést, spriccelést okoz. Azonban a 60% feletti zsírtartalmú margarinok már alkalmasak kevés olaj felhasználását igénylő serpenyőben sütésre vagy hirtelen sültekhez. Sőt, aki igazán margarinpárti, annak ma már semmi nem jelenthet akadályt, mióta megjelentek a piacon a folyékony margarinok. Ezeket a termékeket kifejezetten sütéshez-főzéshez tervezték, olyan kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a csökkentett fröccsenési hajlam vagy az egyenletes barnítás. A margarin mint kenőzsiradék is népszerű, ám nem tévesztendő össze a tejzsíralapú – állati eredetű – vajjal. A margarint jellemzően dúsítják zsíroldékony vitaminokkal (A- és D-vitaminnal), esetleg ómega-3 zsírsavakkal. Ma már a margarinok – az olajokhoz hasonlóan – nemcsak egyféle növényi olaj felhasználásával készülhetnek, hanem több olaj keverékéből, így zsírsavösszetételük is javítható, kedvezőbbé tehető.

Fotó: pexels.com

Mennyit lehetne fogyasztani a telített zsírsavakból?

Ha világszerte körbenézünk, az összes zsírbevitelre vonatkozó ajánlások nagyrészt ugyanazt mondják, vagyis a teljes napi energiabevitel minimum 20, maximum 35%-a származzon zsiradékból. A telített zsírok ajánlott fogyasztási maximuma már közel sem ilyen egységes. A német-osztrák-svájci ajánlás a koleszterinszint megelőzése végett 10%-ban maximalizálja a telített zsírok bevitelét. A franciák csupán 8%-ot engedélyeznek, míg a hollandok azt javasolják, hogy tartsuk olyan alacsonyan a bevitelt, amennyire csak lehetséges. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal is ezt az utóbbi álláspontot képviseli. A tengerentúlon az Amerikai Szív Szövetség 7%-ot javasol, míg a 2010-es amerikai táplálkozási irányelvek 10%-ot ajánlanak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a telített zsírsav bevitele ne haladja meg a 10%-ot, és még azt is hozzáteszi, hogy ahol lehet, helyettesítsük többszörösen telítetlen zsírsavakkal. A hazai ajánlás is a teljes napi energiabevitel legfeljebb 10%-ában maximalizálja a telített zsírsav bevitelét. (Egy átlagos 2000 kalóriás étrendhez viszonyítva a 10% 21,5 gramm telített zsírt jelent.)

Gyakorlati tanácsok a telített zsírok bevitelének csökkentéséhez

• A telített zsírok fő forrásai elsősorban a zsíros húsrészek, a szárnyasok bőre, kolbászfélék, pástétomok, sajtok, tejszín, vajak, ghi (tradicionális indiai tejzsiradék), disznózsír, kókuszpálma és olajpálma olaja, sütemények, kekszek, leveles tészták, édességek. Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását érdemes korlátozni.

• Részesítse előnyben a sovány húsrészeket (pl. szárnyasok, sertéscomb, karaj), távolítsa el a látható zsírt, a szárnyashúsról a bőrt.

• Válassza a kisebb zsírtartalmú tejtermékeket.

• A főzéshez használja a növényi olajokat, a kenyér kenéséhez részesítse előnyben a nagy telítetlen zsírsavtartalmú margarinokat. A margarin ízvilágát zöldfűszerek (pl. medvehagyma, metélőhagyma, bazsalikom) hozzáadásával változatosabbá lehet tenni. Szendvicskrémet is készíthetünk belőle, ha hozzákeverünk egy kis tonhalat, fokhagymát, joghurtot.

• Ha nassolni kíván, tartsa szem előtt, hogy egy adag pattogatott kukorica harmadannyi telített zsírt tartalmaz, mint egy adag chips, és még a kalóriatartalma is kisebb.

• Nézze meg a csomagolást! Az élelmiszercímkén kötelező feltüntetni a zsírtartalmat, ezen belül pedig a telítettzsírsav-tartalmat, míg az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak feltüntetése önkéntes. Az adott tápanyag mennyiségét 100 grammra és egy adagra vonatkoztatva tüntetik fel, ami mellett megjelenik a referencia beviteli érték (RI) is. Az RI arról ad tájékoztatást, hogy az elfogyasztani kívánt adag egy átlagos felnőtt napi szükségletének hány százalékát fedezi.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Csodafegyver a bőrproblémák ellen: a niacinamid

2025. június 07.

Napjainkban egyre többen küzdenek bőrproblémákkal, ami nagy részben az életmódbeli változásoknak köszönhető. Egy nemzetközi kutatás szerint az elmúlt három évtizedben az akné előfordulási aránya évről évre átlagosan 0,55%-kal növekedett.[1] A stressz, a helytelen táplálkozás, a dekorkozmetikumok arctisztítás nélküli használata és a légszennyezés mind hozzájárulhatnak a bőr egyensúlyának felborulásához, ami pattanásokhoz és gyulladásos elváltozásokhoz vezethet. A Helia-D szakértőinek tippjei segítenek a megfelelő bőrápolási rutin kialakításában, hogy a bőr visszanyerje egészséges állapotát és ragyogását.

A problémás bőr kezelésében az egyik leghatékonyabb hatóanyag a niacinamid, amely sokoldalúságának köszönhetően egyre népszerűbb a kozmetikai világban. A niacinamid, más néven B3-vitamin, egy vízben oldódó molekula, amely könnyen bejut a bőr felső rétegébe és célzottan hat a bőrproblémákra. Míg belsőleg szedve a B3-vitamin az egész szervezetben eloszlik, krém vagy szérum formájában koncentráltan a bőrre hat.


[1] British Journal of Dermatology 2022. (https://www.jaad.org/article/S0190-9622(24)00002-1/fulltext)

Így segít a niacinamid a problémás bőrnek

A niacinamid igazi bőrápolási csodaszer, nyugtatja és csillapítja a gyulladást, így segít leküzdeni a kipirosodást, az irritációt és az aknés elváltozásokat. A zsírosodásra hajlamos bőrön szabályozza a faggyútermelést, így a pórusok kevésbé tömődnek el, a bőr pedig frissebb és mattabb marad. Feszesítő hatása révén a pórusok falát is rugalmasabbá teszi, ezzel az arcbőr simább, textúrája egységesebb lesz. Ráadásul erősíti a bőr védőrétegét, megakadályozva a kiszáradást, hogy a bőr rugalmas és puha maradjon.

„A niacinamid egy rendkívül sokoldalú összetevő, amely nem csak a pattanásokkal küzdő, tág pórusú bőr számára nyújt hatékony segítséget. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén csökkenti a bőrpírt, remek választás lehet rozacea vagy ekcéma esetében. Támogatja a kollagéntermelést, így érdemes beépíteni egy anti-aging rutinba, a jó hír pedig az, hogy retinoid származékokkal is bátran párosítható. Kutatások bizonyították, hogy két hónap használat után szemmel láthatóan tudja halványítani a pigmentfoltokat. Ha még soha nem használtunk niacinamidot, érdemes bevezetni a napi rutinunkba, mert más hatóanyagokkal jól párosítható, sokoldalúsága pedig több fronton fogja hatékonyabbá tenni a bőrápolásunkat” – tette hozzá Tapasztó Orsi, a Helia-D Magyarország tudományos nagykövete.

Kipirosodott az orra a tavaszi naptól? Ha rozácea, fontos a kezelés!

2025. június 07.

Mivel már most a tavaszi időben is erős napsütést tapasztalhatunk, néhányan azt látják a tükörben, hogy kipirult az arcuk, különösen pedig az orruk. Ha azonban ez a jelenség tartósan fennmarad, érdemes orvossal ellenőriztetni, nem rozácea okozza-e a pirosságot. Ha ugyanis erről van szó, dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a fényvédelem, de a kitartó kezelés is fontos!

Mi miatt pirosodhat ki az orr?

A kipirosodás valójában a bőrfelszínhez közeli kis erek kitágulása vagy elpattanása miatt válik láthatóvá. Ezek természetesen nem csak az orron, de más testrészen is jelen vannak, gyakran a lábon rajzolódnak ki élesebben. Lehetnek elszórtan elhelyezkedő, halványabb megjelenésűek, és előfordul, hogy csoportosan, vastagabb, sötétebb erek formájában látjuk őket. A megjelenésüknek azonban nem csak a rozácea lehet az oka, leggyakrabban a fényvédelem elmulasztása, a terhesség miatti hormonális változások, a megnövekedett nyomás (például a hideg-meleg váltakozás, vagy az erőlködés), bizonyos környezeti irritáló anyagok és a rendszeres alkoholfogyasztás miatti értágulás következtében pirosodhat ki az orr. Ugyanakkor mivel ebben is szerepet játszik a genetika, akinek a felmenői is tapasztalták a fenti tüneteket, nagyobb kockázattal számolhatnak.

Minél előbb elkezdődik a rozácea kezelése, annál jobb

A rozácea a 30-60 éves korosztály körében gyakori jelenség, főleg az arc középső részén megjelenő bőrpír, apró pattanásokat és értágulatokat okozó bőrbetegség krónikusnak mondható. Legveszélyeztetettebbek a változó korba lépett, világos bőrű nők – foglalja össze Brezán doktornő. – A rozácea egyéb tünetekkel is járhat: sokan kellemetlen melegségérzetet tapasztalnak, esetleg enyhe fájdalommal, eleinte inkább csak akkor, ha a hidegről a melegbe érkeznek vagy éppen többet éri arcunkat a nap. A bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon gyulladt, gennyes csomók is megjelennek. Főként férfiaknál, az arc egyes részein – jellemzően az orr vagy az áll területén – jelentkezhet a karfiolszerűen megvastagodott bőr, a rhinophyma, amit a köznyelvben borvirágos orrnak neveznek. Szemtünetek is megjelenhetnek (szemek, szemhéjak gyulladása, fényérzékenység, szemszárazság), amelyek elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethetnek. Ezért is fontos a korai felismerés, kezelés és a rozáceás páciensek rendszeres szemészeti kontrollja.

20 éve szolgálnak a leggyorsabb életmentők

2025. június 06.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány továbbra is kiemelten támogatja a mentőmotorosokat

Idén húszéves a magyar Mentőmotoros Szolgálat, amely május és október között minden évben biztosítja a leggyorsabb földi életmentést. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az elmúlt években kiemelt támogatást nyújtott a motoros mentők számára – új mentőmotorokat, életmentő eszközöket, valamint speciális felszereléseket biztosítva, hogy a „kétkerekű őrangyalok” még hatékonyabban segíthessék a bajbajutottakat.

A mentőmotorosok a hazai sürgősségi ellátás egyik nélkülözhetetlen egységét képezik. Gyorsaságuk – különösen városi forgalomban vagy autópályákon – sokszor életmentő lehet, hiszen gyakran ők érnek elsőként a baleset helyszínére, stabilizálják a sérülteket, és felkészítik őket a mentőautós szállításra. Motorjaikkal olyan helyekre is eljutnak, ahol a mentőautók nehezen tudnak közlekedni – legyen szó mélygarázsról, álló kocsisorról, erdei útról vagy egy zsúfolt pályaudvarról.

A mentőmotoros lét nemcsak izgalmas, hanem óriási felelősség is. Az ellátás egyedül zajlik, gyors döntésekkel és precíz mozdulatokkal. „A 7500 bajtársunk közül alig több mint 80-an dolgozunk ilyen formában, teljesen egyedül.” – mondja Nagy Norbert mentőtechnikus, aki 2017 óta szolgál mentőmotorosként is. „Az érzés, amikor segíteni tudsz egy betegen, olyan sikerélményt ad, amitől aztán napokig, hetekig más világban jársz. Tavaly például 800 alkalommal riasztottak bennünket belgyógyászati, traumatológiai esetekhez, allergiás reakciókhoz, és hat sikeres újraélesztést hajtottunk végre.”

Az idei évben a mentőmotoros csapat 14 fővel bővült. A különlegesen képzett szakemberek mentés- és vezetéstechnikai tréningek során fejlesztik tudásukat, hogy minden körülmények között biztonságosan tudjanak segítséget nyújtani. A gyors kiérkezés azonban önmagában nem elég, a hatékony segítséghez elengedhetetlen a korszerű felszerelés is. A Mentőalapítvány által biztosított defibrillátorok, teljesen felszerelt új mentőmotorok, valamint speciális mentéstechnikai eszközök – például mini motoros szívó – jelentős mértékben növelik a beavatkozások hatékonyságát.

A Mentőalapítvány online kampánnyal hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, hogy minél több baleset megelőzhető legyen. Nagy Norbert szerint kulcsfontosságú a tudatosság és a fegyelem, főleg nyáron, amikor megnő a motoros forgalom. „A sisak nem divatkiegészítő, hanem életet menthet. Nem számít, milyen rövid az út, a baleset bárhol megtörténhet.” – nyomatékosítja a mentőtechnikus. A jól látható, élénk színű védőruházat ugyancsak jelentősen csökkenti a baleset kockázatát. A motorosnak mindig figyelnie kell: tükör, váll, irányjelző – minden mozdulat előtt. A gyors helyzetfelismerés és reakcióképesség létfontosságú.