Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Teniszkönyök – ezért hatástalanok az otthoni praktikák

Érdekességek2017. április 28.

Sok ember életét keseríti meg a teniszkönyök, amely a könyök, az alkar és a csukló túlterhelése miatt kialakuló, gyulladással és heves fájdalommal járó mozgásszervi betegség. Az otthoni fájdalomcsillapító praktikák ennél a betegségnél nem segítenek, hiszen a fájdalom rövid idő elteltével ismét visszatér, általában még erősebb panaszokat okozva, mint azelőtt. Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a Fájdalomközpont traumatológus-sportorvos fájdalomspecialistáját, hogy milyen kezelési mód létezik, amellyel a teniszkönyököt okozó masszív gyulladás, valamint az ennek talaján kialakult fájdalom hatékonyan és tartósan megszüntethető. 

Túlerőltetés, túlfeszítés, teniszkönyök

A teniszkönyök a könyök külső oldalának jellegzetes fájdalmával járó, gyulladásos mozgásszervi betegsége. Az alkar feszítő izmai a könyök felett, a felkarcsont végén található kis kiemelkedésen erednek. Abban az esetben, ha az alkar feszítőizmait túlerőltetjük – akár teniszezéssel, vagy egy hirtelen emeléssel, a szakácsok a nehéz merőkanállal, az autószerelők a rendszeresen használt csavarkulccsal vagy éppen Ön az egész napos számítógépen gépeléssel, egérhasználattal -, akkor ez a túlzott erőltetés csonthártya irritációt, csonthártya alatti bevérzést, csonthártyagyulladást okozhat.


Kis gyulladásból nagy fájdalom

Az egyszeri nagy vagy többszöri pici túlerőltetés okozta gyulladás azon a kicsi ponton jelentkezik először, ahonnan az alkarfeszítő izomköteg a felkarcsonton ered. A gyulladás kezelés hiányában krónikussá válik, és folyamatosan átterjed a könyök többi kötőszöveti képletére is.  Ezzel együtt a fájdalom is növekszik, először mozgatásra, később már nyugalomban is, kisugározva a csukló majd a váll felé. Végeredménye, hogy a kar használhatatlanná válik, sőt az éjszaka sem múló fájdalom az alvást is lehetetlenné teheti.

Hatékony és gyors fájdalomcsökkentés

A teniszkönyök kezelésének kulcsa a fájdalmat okozó gyulladás hatékony kezelése – magyarázza Páll Zoltán főorvos. Így a kezelés része a gyulladásos terület – könyök külső oldalának – hűtése, a könyök és kar nyugalomba helyezése. A gyulladás hatékony csökkentésében azonban akadályt jelent, hogy az ín-csont találkozása, az ott kialakult és a fájdalom okát jelentő gyulladás a szokásos gyulladáscsökkentő szerek számára nehezen megközelíthető. Igazi hatékonyságot a célzott, közvetlenül a gyulladás helyét elérő gyulladáscsökkentő kezeléstől lehet várni. Ilyen kezelés az utóbbi években megjelent speciális, lágyrész-gyulladásos fájdalmak kezelésére kifejlesztett „lágyrész hialuron injekció”, a szöveti kollagén injekció vagy éppen a több ezer éve használt, utóbbi években tudományosan is igazolt hatást mutató akupunktúra.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Ez a kardiológiai rehabilitáció 5 fő eleme

2024. április 13.

A kardiológiai rehabilitáció célja nem csak az, hogy megelőzhető legyen egy második szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus, de az is, hogy a fizikai változtatásokon túli szakértői támogatással érhető, fenntartható, sőt élvezhető legyen az új életmód. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint így lehet a kényszer szülte igényből előnyt kovácsolni.

Milyen betegségek, állapotok esetén fontos a kardiológiai rehabilitáció?

A kardiológiai rehabilitáció többet jelent annál, mint egy szív-érrendszeri esemény, például szívinfarktus után a kórházban történő kezelés. A hosszú távú kardiológiai gondozás célja ugyanis nem csak az esemény utáni felépülés támogatása, de az is, hogy az élet hátralévő része jó minőségű legyen és jelentősen visszaszoruljanak azok a kockázati tényezők, amelyek a szív-érrendszeri betegséghez és esetleg a műtéthez vezettek. Éppen ezért minden jelentős hazai és külföldi szakmai szervezet támogatja a kardiológiai rehabilitációt, beleértve az American Heart Association-t is.

Különösen ajánlott a hosszú távú program az alábbi események után, illetve állapotok megléte esetén:


– szívinfarktus,
– szívkoszorúér betegség,
– szívelégtelenség,
– perifériás artériás betegség (PAD),
– mellkasi fájdalom (angina pectoris),
– bizonyos örökletes szívbetegségek,
– szívizomgyulladás,
– bypass műtét, sztent beültetés, angioplasztika,
– szív- vagy tüdőtranszplantáció,
– szívbillentyű beültetés,
– pulmonális hipertónia.

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

2024. április 12.



Az Alvás Világszervezete (World Sleep Society) 2008 óta minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken rendezi meg az Alvás világnapját, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarokra és az egészséges alvás pozitív hatásaira. A szervezet szerint az alvás legalább olyan fontos az egészséges élethez, mint a táplálkozás és a testmozgás. A megfelelő alvás támogatja az emlékezetet és a tanulást, erősíti az immunrendszert, és a test energiaszintjének fenntartását. Ennek ellenére sokan nem alszanak eleget vagy jól, ami káros hatással van az egészségükre és a teljesítményükre.

A Huawei és az Ipsos tavalyi, nyolc európai országban végzett kutatása szerint éppen az alvás okozza a vezető egészségügyi problémát a válaszadók körében: a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta2.

Három és fél óra közösségi-média használat alvás előtt

Sok tényező játszhat szerepet abban, hogy miért nem alszunk jól, ezek közül az egyik leggyakoribb az intenzív közösségimédia-használat. Egy tavalyi felmérés szerint az amerikai felnőttek naponta 3,5 órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt, vagy sok esetben alvás helyett, a túlnyomó többség a YouTube-on (73,8 százalék) és a Facebook-on (72 százalék) szörfözik.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sokan épp ezektől remélnek megoldást, holott a kutatások szerint az elektronikai eszközök által kibocsátott kék fény stimulálja az agyat, és gátolhatja az alvási ciklusban fontos szerepet játszó melatonin nevű hormon természetes esti termelését.

Az okosórák segíthetnek jobban odafigyelni az alvásra

Az alvásmonitorozásban nagy segítséget nyújthatnak a viselhető okoseszközök, amelyek alvásfigyelő funkciója széles körben elterjedt, ám sokan még mindig nem ismerik ezt a lehetőséget kellő mértékben. A Huawei fentebb idézett felmérése szerint a válaszadók átlagosan csak két és fél okosóra-funkciót tudtak megnevezni, és ezek között ritkán szerepel az alvásfigyelés. Holott az okosórát használók pozitív hatásról számolnak be: a megkérdezettek jóval több mint fele, 61 százaléka használja az alvásfigyelő funkciót, és a válaszadók 39 százaléka állította azt, hogy eszközük hatására jobban figyelnek alvásukra.

Leggyakoribb kérdések a terhességi cukorbetegségről

2024. április 12.

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint, így sokakat foglalkoztat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megválaszolja az állapottal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Ha nem volt a családban cukorbeteg, akkor is kialakulhat nálam?

Való igaz, ha a családban előfordult már cukorbetegség, akkor nagyobb az esély, hogy Önnél is kialakul (főleg akkor, ha közeli rokonnál mutatták ki a diabetes-t). Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincs esély arra, hogy Önnél is fellép, hiszen más kockázati tényezők is vannak: ha pl. elhízott, keveset mozog, PCOS-sel küzd, egészségtelenül táplálkozik, akkor bizony személyes/családi kórtörténet nélkül is kialakulhat a terhességi cukorbetegség.

Inzulinrezisztens vagyok- biztos, hogy cukorbeteg leszek terhesség alatt?

Az inzulinrezisztencia és egyéb prediabetes-es állapotok jelentősen megnövelik a terhességi cukorbetegség esélyét, hiszen a várandósság során eleve inzulinrezisztens állapotba kerül a kismama. Viszont, ha odafigyel az életmódjára, betartja az előírt diétát és rendszeresen mozog (akár kismama tornát végez), akkor elkerülheti, hogy terhességi cukorbetegség alakuljon ki.

Inzulinra van ekkor szükségem?

Az attól függ, milyenek az értékei, milyen panaszai vannak- a terápia ezeket együttesen nézve kerül összeállításra. Enyhébb esetben elegendő az életmódterápia (diéta, mozgás), ám ha indokolt, akkor inzulin injekcióra van szükség.

Milyen hatással van a babámra a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során a magas vércukorszint komoly problémákat tud okozni, mind a magzati létben, mind később. Amennyiben nem kezelik, úgy fokozott a rizikó a placenta problémákra, a baba nagyobb születési súllyal jöhet a világra, ami komplikációkhoz vezethet a szülés során. Ezen kívül megnő a koraszülés esélye is. Születés után hipoglikémiás állapot jöhet létre a babánál, ráadásul a későbbiekben megnő az elhízás, cukorbetegség és a szív-és érrendszeri problémák kockázata is.

Milyen hatással van rám a terhességi diabetes?

Ha a kismamánál a terhességi cukorbetegség nincs kezelve, akkor az megnöveli különböző veszélyes állapotok fellépésének esélyét: pl. nagyobb eséllyel alakul ki preeclampsia, valamint különböző fertőzések is könnyebben lépnek fel- amennyiben ez intim fertőzés, akkor a felszálló fertőzés a magzatot is veszélyeztetheti, és a méhszáj nyílását is okozhatja.