Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Terhesség alatt sokkal többet kínoznak a gázok

Érdekességek2020. október 04.

Szinte minden terhes nő találkozik a várandósság úgynevezett „kellemetlen” tüneteivel, ezek között is a bélgázokkal. Igen, ez az az időszak, amikor a férj kénytelen szembesülni azzal, hogy bizony a felesége is pukizik. Méghozzá igen sokat.

Fotó: pixabay.comAz okokról és a kikerülési lehetőségekről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu – nak.

Miért?

A nők sokkal visszafogottabban kezelik a testükben zajló folyamatok eredményeit, mint a férfiak. Az erősebbik nem esetében nem gond egy böfögés, vagy egy galamb, hiszen férfi, ez is belefér. A hölgyek azonban nem kezelik ezt ilyen szabadon, legalábbis amíg tudják.

A várandósság az élet igen sok területén jelent változást, többek között abban is, amit egymás előtt teszünk, vagy nem teszünk. Az első trimeszterre jellemző fokozott gázképződés ugyanis szinte minden esetben okoz „baleseteket”, ami megkeseríti a nők mindennapjait. Pedig ez teljesen természetes folyamat, melynek oka a megnövekedett progeszteron szint. Ez a nemi hormon a várandósság kialakulásához és megtartásához elengedhetetlen, ám magas szintjének vannak más hatásai is.

Jelen esetben a bélmozgás lassulása írható a számlájára. Ha a belekben az emésztődő táplálék haladása lelassul, akkor az abból felszabaduló gázok mennyisége nő. Ennek pedig távoznia kell, nincs mese. Alapesetben is megtörténik a dolog, ám a terhességelső szakaszában sűrűsödik az inger, amit nem is érdemes, és nem is igen lehet visszatartani.


Fotó: 123rf.comMit tehetek ellene?

Fontos, hogy a szakemberek nem javasolják a gazok elleni készítmények szedését a várandósság alatt! Vagyis ha lehet, gyógyszerhez inkább ne nyúljunk. A megoldás a táplálkozásban rejlik. A gázok képződését nagyban elősegítik az olyan ételek, mint például a brokkoli, vagy a hüvelyesek. Vagyis ha ezeknek a fogyasztását csökkentjük, vagy teljesen elkerüljük, akkor a bélgázok mennyisége is csökkeni fog.

A gond csak az, hogy ezzel sok értékes tápanyagot veszítünk, ami viszont a várandóssághoz kifejezetten fontos lenne. Tény, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legjobb dolog, amit tehetünk azért, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagok vigyük a szervezetünkbe. A várandósság során azonban az igények jelentősen megnőnek, és ezt már csak a táplálkozásból fedezni igen nehéz. Nem is beszélve arról, ha valamilyen okból diétát tartunk. Nem csoda, hogy a szakemberek jelentős többsége javasol valamilyen vitaminkészítményt a várandósság során.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy a 3X3 trimeszter alatt a magzat és az anya igényei változnak. Vagyis más anyagok kellenek az első, más a második és más a harmadik szakaszban. A vitaminkészítmények szempontjából tehát fontos a megfelelő tagoltság. Emellett a felszívódás optimális biztosítása érdekében érdemes szerves kötésű vegyületeket tartalmazó készítményt keresni, ami ráadásul komplex is, hiszen az egyes anyagok szükségesek mások hasznosulásához – mint a kalcium és a D-vitamin kapcsolata esetében. Így a felszívódás aránya akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig komoly segítség minden várandósság során.

A bélgázok ellen tehát az élelmiszerek megválasztásával lehet védekezni, emellett hatékony eszköz lehet az is, ha naponta 5-6-szor eszünk kevesebbet. Ezzel a terhesség egy másik kellemetlen tünetét is minimalizálni lehet, ez pedig a savasodás, mely gyomorégést idézhet elő.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.