Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Terhesség és PCOS

Érdekességek2021. november 15.

A PCOS rengeteg nő életét keseríti meg, és teszi szinte lehetetlenné számukra a családalapítást. A betegséggel kapcsolatban sok még a sötét folt, de egy új kutatás felfedett néhány új aspektust, melyet a PCOS megértéséhez mindenképpen ismerni kell.

A PCO vagy PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma egy hormonális elcsúszás következménye. A petefészkekben a petesejt érése megtörténik, ám a tüszőrepedés elmarad, így az érett petesejt nem jut ki petefészekből, hanem ott ragad és cisztává alakul. Mivel a petesejt nem kezdi meg vándorlását a méh felé, így sajnos a családalapítás is lehetetlenné válhat. Előfordulhat azonban, hogy egy – egy petesejt – mivel a test rövid időre eléri a megfelelő hormonszintet – mégis képes kiszabadulni , és akár a terhesség is létrejön. A PCOS megléte esetében a kezelése mellett a lombikprogram jöhet még számításba. Szerencsére ma már azt is tudjuk, hogy a szindróma nem csak kezelhető, hanem vissza is fordítható – mondta el a ratkotunde.hu-nak dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász szakorvos.

A PCOS elleni harcban hatalmas szerepe van az endokrinológus és a nőgyógyász szakembernek, valamint a test optimális működésének – hangsúlyozta Dr. Angyal Géza. Mivel a betegséget a nemi hormonok egyensúlyának váltja ki, a hormonháztartás helyrebillentése a feladat. Az orvosi segítség mellett ezt azzal érhetjük el, ha a test számára szükséges tápanyagokat a megfelelő formában juttatjuk be a szervezetbe.

Alapesetben ez a táplálkozással történne, ma már azonban az ételek beltartalma messze nem olyan, mint 50 éve, ráadásul rengeteg tartósítószert, finomított élelmiszert és félkész terméket fogyasztunk, melyek nem igazán tesznek jót nekünk. A szakemberek ennek megfelelően sokszor valamilyen – lehetőleg megfelelő tagoltságú, komplex ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat szerves kötési formában tartalmazó – várandósvitamin szedését javasolják.


Kezeltetni kell

A betegség megléte tehát nem minden esetben zárja ki a terhesség létrejöttét. Egy új kutatás azonban rámutatott, hogy ez nem is olyan szerencsés dolog. Ugyanis a PCOS a magzatban is elváltozásokat okozhat.  A terhességben az Antimüller-hormon (AMH) szintje lecsökken, hiszen ezt a hormont az érésben lévő petesejtek termelik. A PCOS megléte esetében azonban az anyánál a hormon szintje a várandósság alatt is magas, és ez a kislánymagzatban is elváltozásokat generál: mivel adott számú petesejttel születünk,  a hormonális behatás rányomja bélyegét az egész életre.

A betegség kezelése tehát kiemelten fontos,  gyanúja esetén mindenképpen érdemes felkeresni a kezelőorvost, illetve gondoskodni kell a megfelelő tápanyag-ellátottságról is. Emellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgás fontosságáról sem. Az egészség megőrzésének ugyanis két alappillére a megfelelő tápanyag-ellátottság, illetve a mozgás. Ezek nélkül a test optimális működése sérül, így az olyan funkciók, mint a szaporodás, háttérbe szorulnak, lehetetlenné válnak – hangsúlyozta a szakember.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.