Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Természetes megoldások vágyfokozásra

Érdekességek2023. március 17.

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász, homeopata szakorvos elárulta, a szervezetünk mely területeit kell egyensúlyba hozni, hogy szerelmi életünk harmonikussá váljon, és hogyan lehet természetes módszerekkel feltüzelni a vágyat.

Fotó: iStockA libidó fokozása, a vágykeltés már a füves asszonyok és szerelmi varázslók kínálatában is előkelő helyen szerepelt. Az ősi egyiptomiak még a krokodil péniszéből is hajlandók voltak enni, hogy felpörgessék szexuális kedvüket. Dr. Szuromi András állítja, ennél egyszerűbb megoldások is léteznek ma már a libidó növelésére.

Hormonok szerepe

Hormonjaink közül az oxitocin és a tesztoszteron a nemi vágy két fő karmestere. Az oxitocint szerelemhormonnak is nevezik, amelynek a kötődés elősegítésében van óriási szerepe. Ez az ősi hormon nélkülözhetetlen mindkét nemnél a társas kapcsolatok és a bizalom kialakulásához.

A pornó veszélyes

A nemi vágy természetes ösztön, de az embert nem csak fizikai teste és hormonjai, hanem lelki és szellemi folyamatok is mozgatják. A szellemi és érzelmi oldal szempontjából például fontos a pornó kerülése. A pornó nem a valóság, viszont az intenzív vizuális stimulus miatt a „fogyasztó” a való életet gyakran már nem érzékeli elegendőnek.

Ösztrogénből is készül homeopátiás szer

Hölgyeknél a másik nem iránti érdeklődés a peteérés időszakában a legintenzívebb, amikor az ösztrogén hormon szintje a legmagasabb. Az ösztron hormonból készült homeopátiás szer (folliculinum) alacsony potenciában (5CH) segítheti a megfelelő ösztrogén szint fenntartását akkor is, amikor ez a korral csökkenni kezd.

Férfiasság-fokozók

Férfiaknál a teljesítményfokozás jolly joker szere a tesztoszteronból (testosteronum) készült homeopátiás gyógyszer alacsony potenciája. A férfiasság fizikai problémáira (erekciós problémák) gyakran alkalmazzák a lycopodium alapanyagot.

Afrodiziákumok

Egyes ételek, gyümölcsök is támogatják a nemi vágy felszítását. Afrodiziákumnak tartják a datolyát, friss fügét, a gránátalmát, spárgát, osztrigát és a petrezselymet.


Életmódbeli változások hatása

Az egészséges libidóhoz elengedhetetlen a testi egészség. A túlevés, sok alkohol, sok cukor, kevés mozgás, nem megfelelő alvás, rossz légzés kihat az egész szervezetre. A magas stresszhormonszint, inzulinrezisztencia, dehidratáltság, túlsúly és pajzsmirigy rendellenességek gyorsan és alattomosan rontják az életminőséget. A jó hír, hogy pár életmódbeli változtatással viszonylag hamar tapasztaljuk majd a kedvező változásokat:

·      Az átlagos magyar vízfogyasztást tudatosan emeljük napi 2-3 literre.

·      Étkezzünk színesen! Minél több antioxidáns zöldség kerül a tányérunkra, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy tápanyagokban gazdag az ételünk.

·      Akinek túlsúlya van, próbáljon racionális fogyókúrába kezdeni. Már az első pár leadott kiló javít az inzulinrezisztencián és a megtépázott önképünknek is jót tesz.

·      A szabadban végzett mozgásformák, pl. tempós séta minden korosztály számára hasznos.

·      A pajzsmirigy megfelelő működését jód és szelén tartalmú táplálékkiegészítőkkel tudjuk támogatni.

·      Az alkohol kis mennyiségben önfeledtté tesz, így egy pohár pezsgő hozzájárulhat egy romantikus este sikeréhez. Ugyanakkor a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás „vágyölő” és bizonyítottan csökkenti a libidót mindkét nemnél.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.