Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Teszt! Anyagcserénk megértése a fogyás kulcsa lehet

Érdekességek2019. augusztus 21.

Fotó: 123rf.comGyakran szinte megszállottan foglalkozunk táplálkozásunkkal, megválunk a legjobb falatoktól, nem merünk édességet enni… És mégis rakódnak ránk a kilók? Ha így van, annak egyik oka lehet az anyagcsere. Ha jobban megértjük működését, kulcsa lehet a könnyebb fogyásnak. Léteznek anyagcsere típusok: tanácsos lenne mindenkinek aszerint táplálkoznia – főként, ha fogyni akar…

Hiszen az anyagcsere során szervezetünk nem egyformán reagál a különböző élelmiszerekre, és attól függ testsúlyunk is. Ismerjük meg az anyagcsere-típizálás egyik fajtáját, egy teszt segítségével. Ha elvégezzük, megtudhatjuk, milyen típusba tartozunk, és az értékelésnél fogadjunk meg néhány jó tanácsot.

A sikeres fogyásért folytatott küzdelemben valószínűleg nem is gondolunk rá, hogy tisztában kellene lennünk anyagcsere folyamataink jellegével. Azaz tudnunk tanácsos, a megfelelő (vagy vágyott) testalkat fenntartása érdekében, hogy szervezetünk hogyan hasznosítja a táplálékot, miként alakítja át energiává. Az utóbbi alapján a szakemberek meghatároztak különféle anyagcsere-profilokat. Ezek közül kiemelünk egyet, mely elnevezésében őseink vadászó-gyűjtögető életmódjából fakadó, vélhetően a mai napig arra utaló testi tüneteinkre alapoz.  Így ez a fajta hármas csoportosítás „gyűjtögető”, „vadászó-gyűjtögető” és „vadászó” anyagcsere típusú embereket különböztet meg,


TESZT

Milyen az ön anyagcseréje?

Ahhoz, hogy megtudja, ön milyen anyagcsere-típusba tartozik, előbb végezze el az alábbi tesztet. Legyen tárgyilagos!

1 Hányszor eszik naponta?
a. Egyszer vagy kétszer.
b. Általában háromszor, uzsonna nélkül.
c. Legalább háromszor, 1-2 uzsonnával.

2. Éhes szokott lenni, amikor eljön a reggeli ideje?
a. Egyáltalán nem.
b. Mérsékelten. 
c. Általában nagyon éhes  vagyok.

3. Ebédidőben van étvágya?
a. Egyáltalán nincs.
b. Mérsékelt.
c. Nagyon is.

4. Vacsorára készülve éhes szokott lenni?
a. Egyáltalán nem.
b. Mérsékelten.
c. Nagyon éhes szoktam lenni.

5. Általában milyen adagot eszik ahhoz, hogy jóllakjon?
a. Már kisebb adagoktól jóllakom, és nagyon ritka, hogy másodszor is veszek az ételből.
b. Közepes adag étel is eltelít, de olykor újra veszek az ételből… 
c. Jól meg szoktam rakni a tányéromat ahhoz, hogy ne maradjak éhes, és hajlamos vagyok újra venni az ételből.

6. Hogyan érzi magát, ha az ebédet pár órával el kell halasztania?
a. Van úgy, hogy éhes vagyok, de ez nem zavar.
b. Hajlamos vagyok az éhségre, és ilyenkor úgy érzem, hogy veszítek energiámból, és a hangulatom is rosszabb.
c. Egyre éhesebb vagyok, és gyengének, ingerlékenynek érzem magam.

7. Az alábbiak közül mely élelmiszerektől érzi jobban magát, fizikailag is?
a. Az olyan, viszonylag könnyű ételektől, mint a vegetáriánus tálak, vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, halas ételek. (Nagyon kevés húst eszem.)
b. Vegyesen kedvelem a húst, halat, zöldséget, tésztát, kenyeret… 
c. Előnyben részesítem az olyan nehéz élelmiszereket, mint  a húsok (különösen a marha-, sertés-, bárány- vagy kacsahúst).

8. Milyen fajta reggeli ad önnek energiát egész délelőttre (uzsonna nélkül)?
a. Van úgy, hogy nem is reggelizem, de különben egy kis vajas vagy dzsemes kenyér, cereálé, gyümölcs kielégít.
b. Átlagos reggeli: tojás vagy sajt, vajas/lekváros kenyér vagy még joghurt.
c. Az angol típusú reggeli (pl. szalonna vagy kolbász tojással).

9. Mit választana ünnepi ételnek (megfontolások nélkül)?
a. Zöldségféléket kisebb mennyiségű hússal vagy hallal.
b. Szárnyashúst, pl. sült csirkét, currys pulykát rizzsel, tésztával vagy burgonyával.
c. Főként vörös húst (pl. sertést, marhát, kacsát..) bőséges körettel.

10. A szárnyas mely részeit részesíti előnyben?
a. Csirke/pulyka fehérhúsát, vagy egyiket sem, mert vegetáriánus vagyok.
b. Nem fontos számomra a választás.
c. A combot vagy az aprólékot/belsőséget.

11. Melyik desszertet kedveli az alábbiak közül (megfontolások nélkül)?
a. Gyümölcs vagy kompót, morzsasüti alul gyümölccsel,  pite…
b. Nincs különösebb igényem.
c. Sajttorta, tiramisu, sajt, csokoládéhab vagy vajas-tejszínhabos sütemény.

12. Kedveli ön a vajat és a vajas szószokat (megfontolások nélkül)?
a. Nem szeretem sem a vaj, sem a szószok ízét. Túl nehezek számomra.
b. Közömbös vagyok irántuk.
c. Kedvelem mindkettőt.

13. Szereti a burgonyát?
a. Nem túlzottan.
b. Számomra mindegy.
c. Imádom.

14. Ha gyümölcslét vagy gyümölcsöt fogyaszt uzsonnára, milyen hatást gyakorol önre?
a. Energiát ad, és kitartok vele a következő étkezésig.
b. Átmenetileg jóllakom, de néhány olajos magvat is fogyasztanék mellé.
c. Egyáltalán nem lakom jól, sőt, még éhesebb vagyok tőle.

15. Hogyan hat önre egy csirkesaláta vagy vegetáriánus tál ebédre?
a. Energiát ad, és kitartok vele a következő étkezésig
b. Átmenetileg jóllaknék tőle, de uzsonnára szükségem lenne vacsoráig.
c. Délutánra éhes lennék, és biztosan ennem kellene valamit vacsora előtt.

16. Ha este komplett vacsorát fogyaszt, kihat az alvására?
a. Rendszerint rosszul alszom tőle.
b. Nem hat különösebben az éjszakai alvásomra.
c.  Még jobban is alszom…

17. Hogyan hat önre a kávé és a tea?
a.  Általában jól érzem magam tőlük.
b. Többnyire jól, de nem szabad túlzásba vinnem.
c. Könnyen feszültnek vagy idegesnek érzem magam, ha kávét iszom.

18. Milyennek tartja a vérkeringését?
a. Gyakran hideg a kezem és a lábam.
b. Nem jelentkezik probléma pl. a végtagjaimban.
c. Általában nincs gondom; pl. meleg a kezem és a lábam.

19. Fel szokott ébredni éjszakánként?
a. Nagyon ritkán, szinte soha.
b. Néha felébredek.
c. Gyakran felébredek hajnali 3-4 óra felé.

20. Milyen gyakran van széklete?
a. Nem mindennap.
b. Naponta egyszer.
c. Előfordul, hogy naponta többször.

Számolja össze válaszait az alábbiak szerint: 
a=1 pont, b= 3 pont, c=5 pont, majd nézze meg az értékelést.

A teszt értékelése

20 és 49 pont között ön „gyűjtögető” típus:
Kevés hús- vagy zsírbevitel
Az ön anyagcsere-profilja:Túl sokat vagy túl nehezet enni önnek nem kedvére való. Pl. egy kiadósabb vacsora után rosszul alszik, napközben pedig a zsírfogyasztás levertté teszi. Amellett  a zsírtartalmú ételek általában „megfekszik a gyomrát”.

Amire szükséges van:A könnyen emészthető élelmiszerek felelnek meg a legjobban önnek: minden fajta gyümölcs és zöldség, hal, fehér hús, olajos magvak (mogyoró, dió, mandula) és a belőlük nyert olajok. Elegendő energiához és tetterőhöz juttatják önt, hasi diszkomfort érzés nélkül.

Amitől hízik:Az „ideális” kombináció a hízáshoz: vörös hús keményítő tartalmú körettel (pl. rántott hús sült burgonyával…).  A „gyűjtögetőnek” összességében káros, ha nem korlátozza az állati eredetű zsírok, kövér húsok (sertés, marha, bárány, kacsa stb.) és a keményítő tartalmú élelmiszerek bevitelét.

50 és 75 pont között ön „vadászó-gyűjtögető” típus:

Az egyensúly kérdése
Az ön anyagcsere-profilja:Hús, hal, keményítő tartalmú élelmiszerek, tejtermékek… Valamennyit gond nélkül beiktathatja az étrendjébe. Általában a kellő időben étkezik. Szerencséjére szervezete az anyagcsere során minden élelmiszert lebont.

Amire szükséges van:Ahhoz, hogy fogyjon, inkább a helyes táplálkozási egyensúly megtalálására van szüksége. Ez ugyan nem egy étkezésre, nem is egy napra, hanem inkább egy hétre értendő. A legfontosabb, hogy részesítse előnyben azokat az élelmiszereket, melyekre a szervezetének az adott pillanatban szüksége van, és egyen tudatosan. Ízlelgesse a falatokat, koncentráljon érzékeire… És azonnal hagyja abba az evést, amikor már a legkisebb teltségérzése van.

Amitől hízik:A 100 %-ig „gyűjtögető” vagy a 100%-ig vadászó típus szerint történő táplálkozás vezethet önnél hízáshoz. Hiszen ha a „gyűjtögető” szerint eszik – akkor nassolni fog. Amennyiben pedig csak a „vadászó” szerint étkezik, az megzavarja az emésztését, felfúvódás és egyéb kellemetlenség várható. Mindkét esetben a hízást kockáztatja

76 pont fölött ön „vadászó” típus:
Hangsúly legyen a zöldségeken is
Az ön anyagcsere-profilja:Ritkán fázik; gyorsan elégeti a táplálék által bevitt kalóriákat. Következésképp hajlamos előnyben részesíteni a „nehéz” ételeket, ami lehetővé teszi, hogy ne legyen túl hamar éhes étkezések után.

Amire szükséges van:Vörös húsok, zsíros halak, tejtermékek (inkább tehéntejből), hüvelyesek, állati eredetű zsírok (természetesen ésszerű mennyiségben). Időnként még felvágottakat is megengedhet magának. A „vadászó” profil szerint a proteineket és állati zsírokat szervezete sikeresen hasznosítja és átalakítja energiává. De ne feledkezzék meg a zöldségekről (pl. spenót, zöldbab, padlizsán, gomba..), melyek az ön esetében is elengedhetetlenül fontosak. 

Amitől hízik:Cukros és egyes keményítő tartalmú élelmiszereket módjával kell fogyasztania, de nem szabad teljesen mellőznie őket.  A „light” élelmiszerek és a 0%-os tejtermékek nem biztosítják a szükséges (jó) zsírokat, és visszaütő hatásként nem fogy tőlük, továbbá ízlelőbimbóinak sem felelnek meg.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.