Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tíz szuperétel az egészségéért!

Érdekességek2020. március 09.

Hízás, nyomott kedélyállapot, romló bőrminőség a helytelen táplálkozás? Vonalaink, jó kedélyünk és szép bőrünk megőrzése érdekében tíz ismert és kevésbé elterjedt „szupertáplálékból” válogattunk, amelyek megoldást jelenthetnek a problémákra.

Fotó: gettyimages.comAvokádó – a zsírsavak „ásza” Ugyanolyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint pl. az olívaolaj, bővelke- dik rostokban, nyomelemekben, valamint B-, C-, A- és E-vitaminban (utóbbi hat többek közt a bőröregedés ellen), továbbá nagyon kevés glucid van benne. Az avokádó jóllakat, és nem ingadozik tőle a vércukorszint – így hasznos a kisebb éhség elnyomása szempontjából is a nap folyamán. Nagyon finom ecetes, borsos mártással, szendvicseken vagy néhány csepp citromlével, püré alakban, illetve meleg vagy hideg levesnek elkészítve.

Tojás – komplett fehérjeforrás
Gazdag A-, D-, E-, K-vitaminban, B-vita minokban és még antioxidánsokat is tartalmaz. Szeléntartalma hat a bőröregedés ellen, a benne lévő kis mennyiségű tirozin aminosav pedig természetes antidepresszáns, fejleszti a reflexeket. A tojásban lévő megannyi fehérje, amellett, hogy energikussá tesz, elősegíti a fogyást, hiszen ha pl. reggelire fogyasztunk tojást, a nap folyamán – hosszabb jóllakottságérzésünk miatt – kalóriabevitelünk csökkenni fog. Sokan tartanak attól, hogy a tojás emeli a koleszterinszintet, de ha mértékkel fogyasztjuk, nincs okunk a félelemre.

Zöld tea – antioxidánsok tárháza
Az antioxidánsok közül a polifenolszerkezetű flavonoidvegyületeket koncentráltan rejti magában. Élettani hatását tekintve a benne lévő katekin nevű polifenol a legfontosabb. A zöld tea emellett hőfejlesztő, zsírégető hatással is rendelkezik – felgyorsítja az anyagcserét, így elősegítve a fogyást. Ezenfelül enyhíti a stresszt egy benne lévő anyag, a nyugtató GABA (gamma-amino-vajsav) révén. Javít a bőr állapotán, pl. a narancsbőrön is.

Lazac – bőséges ómega-3-zsírsavforrás

Bár étrendünkben ritkán (inkább ünnepi alkalmakkor) szerepeltetjük, jótékony hatásai miatt törekedjünk a lazac gyakoribb fogyasztására. Hiszen bővelkedik ómega-3 esszenciális zsírsavakban, amelyek közreműködnek a hangulat javításában; azután tartalmaz még szeléniumot (amely elősegíti többek közt a szép, fiatalos bőr megtartását), B-vitaminokat. Kiváló proteinforrás, emiatt tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Hogy megőrizzük a lazac tápanyagait, ne főzzük-süssük meg túlságosan, mert az elpusztítja az ómega-3-tartalom egy részét. A pácolt, pár percig főzött, párolt vagy hideg salátának elkészített lazac különösen ajánlott.


Tenger gyümölcsei és rákféleségek – Tengeri halak, kagylók, osztriga, garnélarák…
Bár hazánkban még különlegességnek számítanak a belőlük készült ételek, tudnunk kell róluk, hogy bőséges tápanyagtartalmuk mellett kevés kalóriát foglalnak magukban, így fogyasztásukkal megőrizhetjük vonalain kat. De természetesen csak akkor, ha pl. salátának elkészítve nem keverjük a rákokat bő majonézes vagy egyéb zsíros mártással. A tenger gyümölcsei gazdagok proteinekben (20%), szelénben és a stressz ellen ható B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, D-vitaminban.
A C-vitamin-bevitel fokozására fogyasszuk őket friss citromlével.

Lencse – ütőkártya a fogyáshoz
Alacsony glykaemiás indexe, magas kálium- és rosttartalma miatt stabilan
tartja a testsúlyunkat. „Jó” növényi proteinekben is bővelkedik: ha keményítőtartalmú étellel (pl. rizs) társítjuk, még többet profitálhatunk belőle.
Sok vasat és magnéziumot tartalmaz, amelyekkel hatékonyabban küzdhetünk a stressz és a fáradtság ellen. Az antioxidáns hatás fokozására elkészítéskor adhatunk hozzá curryt és kurkumát.

Kivi – igazi C-vitamin-bomba
Koncentráltan tartalmaz C-vitamint és más antioxidáns összetevőket. 1 adag (1-2 db) kivi mintegy fedezi a napi C-vitamin-szükségletet (80-100 mg), ami nagymértékben szükséges a bőr kollagéntermelődéséhez, így javítva a bőr állapotát. Bővelkedik E-vitaminban, továbbá vízben oldható és nem oldódó rostokban. Gazdag káliumban is, amely hat a vízvisszatartás ellen.

Galambbegy – ritka vitaminsaláta
Bár sokan nem ismerik, a galambbegy azon ritka zöldségek közé tartozik, amelyek tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat is. Gazdag antioxidánsokban, nevezetesen C-, E-vitaminban, jól hasznosuló vasban és béta-karotinban, amely élénkít, és hozzájárul a káros szabad gyökök, a sejtöregedés elleni küzdelemhez. Ne főzzük, hanem salátának készítsük el, pl. kevés curryvel és szójakrémmel ízesítve.

Brazíliai dió – ropogtatnivaló stressz ellen
Más néven paradió – energizáló hatású, rendkívül gazdag a feszültségoldó magnéziumban, szelénben és a jól lakottságérzést szabályozó proteinekben, telítetlen zsírsavakban. A többi olajos maghoz képest kevésbé ismert, de annál ajánlottabb a fogyasztása. Kellemes ízű – kókusz-mandula aromájú vegyesen.

Pulykahús – energiát ad, feszültséget old
A szárnyashúsok közül fogyasszunk gyakrabban pulykahúst! Proteinekben gazdag, zsírszegény (természetesen ha a bőrét levesszük), vasban és tirozinban is gazdag. Ez utóbbi aminosav ismert stresszoldó hatású, és részt vesz a szervezet dopamintermelődésében, amely a „boldogsághormonok” egyike. Számos országban a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke – de mi jobban tesszük, ha nem csak ünnepkor fogyasztjuk.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Mi lehet az oka az éjszakai felébredésnek, álmatlanságnak?

2025. szeptember 30.

Amikor valaki ilyen problémával érkezik hozzánk, mindenképpen alapos kikérdezésre számíthat, ugyanis sokszor már a szokások, az életmód szintjén is kiderül valami, ami indokolhatja a rossz alvást – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna szomnológus.

Ezek a leggyakoribb életmódbeli okai a rossz alvásnak:


nem kiegyensúlyozott táplálkozás, késői étkezés,
mozgásszegény életmód,
kezeletlen stressz,
rossz alváshigiéné, nem megfelelő elalvás körüli szokások.


Utóbbi kapcsán a legfontosabb, hogy elalvás előtt már nem ajánlott tévézni, telefonozni, a világító számlapok, monitorok megzavarhatják a nyugodt alvást és ugyanez igaz a zajokra is. Fontos, hogy megfelelő, lehetőleg jó minőségű matracon és párnán feküdjünk. Ha lehet, éjszakára sötétítsük el teljesen a hálószobát. A túl későn elkortyolt kávé, erős tea, energiaitalok, sőt még a dohányzás is stimuláló hatást váltanak ki és részben megnehezítik az elalvást, részben pedig az éjszakai pihentető álmot is megszakíthatják.

A jubileumok jelentősége

2025. szeptember 29.

A jubileum szó eredetileg a héber „jóbél” szóból ered, ami egy olyan kürtöt jelentett, amit a mózesi törvényeknek megfelelően minden ötvenedik évben meg kellett fújni, az esedékes szentév kezdetének jelzéseként. Később, a kereszténység idején, az egyházi latinban a „iubilaeum” szóval jelölték az általános bűnbocsánattal összekapcsolt ünnepi időszakokat, azaz a jubileum mindig egy kiemelt esemény/időszak jelölésére szolgált.

Tehát a jubileum nem csupán egy egyszerű évforduló (bár természetesen az is), hanem egy olyan kiemelt, ünnepi alkalom, ami egy jelentős esemény emlékét idézi fel, tipikusan „kerek” évfordulókon. (Azért az idézőjel, mert például a 25., azaz negyedszázados évfordulókat is jubileumként szoktuk emlegetni.)

Mióta az emberek egyáltalán számontartják a lineáris időt, és nem csak az évszakok folyamatos és ciklikus változásában érzékelik azt (mint sok természeti nép egykor), mindig voltak kijelölt időpontok, melyek különös jelentőséggel bírtak. És persze a kerek évfordulók is csak azóta számítanak ilyennek, amióta tízes számrendszert használunk, mondjuk a tizenkettes helyett. Az évfordulók és jubileumok pszichológiai és szociálpszichológiai jelentősége több szinten is megmutatkozik – egyéni, társas és kulturális szinten egyaránt, bár az utóbbi kettő lehet akár egy is. Ezek a kiemelt, eseménnyé váló időszakok nem csupán években kifejezhető mérföldkövek, hanem mélyebb érzelmi, identitásformáló és közösségépítő szereppel is bírnak.

Pszichológiai jelentőség

A kiemelt évfordulók segítenek strukturálni az időérzékelést, mert lehetőséget kínálnak a visszatekintésre, az önreflexióra és az életút értékelésére. Arra, hogy hol tartok most az életemben, meddig jutottam.

Főleg a korábbi terveimhez, álmaimhoz képest. Ebből a szempontból jelentősége van az újéveknek, és a soha be nem tartott újévi fogadalmaknak is, de lényegesebb, hogy az ember tipikusan nem ugyanúgy ünnepli a harminckilencedik születésnapját, mint a negyvenediket. Mert kerek születésnap tízszer ritkábban van, mint újév. És egyéni szinten az évfordulók – például születésnap, házassági évforduló, érettségi találkozó – az identitás erősítését is szolgálják. A „ki vagyok én” kérdése összekapcsolódik az „emlékszem, amikor…” típusú narratívákkal, hisz egy szempontból mindannyian egyenlőek vagyunk a saját történetünkkel.

Forduljunk önmagunk felé a nyár után

2025. szeptember 29.

Tippek az őszi öngondoskodáshoz kívül-belül

Hamarosan búcsút int a nyár, egyre közeledünk az év utolsó harmadához, ám még él bennünk a napsütés lendülete. Tele vagyunk élményekkel, pezsgünk a nyári szabadság energiájától, de már érezzük, hogy hamarosan itt az ideje visszatérni a megszokott ritmusunkhoz, hiszen kezdődik az iskola és a nyári szabadságolások után ismét felpörög a munka világa is. A hűvösebb hónapok közeledtével érdemes finoman hangolni a napi rutinunkat arra, hogy kiegyensúlyozottan készülhessünk az év végi időszakra. Az AVON szakértői ezért összegyűjtöttek néhány hasznos tippet, amelyekkel tudatosan támogathatjuk testi-lelki egészségünket, hogy az év hátralévő részét is harmonikusan és jó közérzettel élhessük meg.

Ínycsiklandó immunerősítés – őszi energiapótlás a tányérunkon

Az egészségtudatos étkezésről sokaknak még mindig a szigorú korlátok és a lemondás jutnak eszébe, pedig a tudatosság nem zárja ki a szabadságot. Sőt, teret ad a kreativitásnak és az egyéni megoldásoknak, miközben örömteli is lehet. A hűvösebb időben, így az őszi hónapokban is bőségesen találunk olyan alapanyagokat, amelyek nem csak az immunrendszerünk támogatásában játszhatnak szerepet, hanem változatos és tápláló fogások alapjául is szolgálhatnak a mindennapokban. Érdemes fokozatosan beépíteni étrendünkbe a szezonális, vitaminokban és tápanyagokban gazdag alapanyagokat, például a sütőtököt, a céklát, az almát, vagy a körtét, amelyek sokoldalúságuk révén kiválóan illeszkedhetnek az étrendünkbe. Ha pedig szívesen fogyasztunk olyan italokat, mint a kombucha, a gyömbértea vagy a kefir, akkor általuk tovább erősíthetjük szervezetünk természetes védekezőképességét.