Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tíz szuperétel az egészségéért!

Érdekességek2020. március 09.

Hízás, nyomott kedélyállapot, romló bőrminőség a helytelen táplálkozás? Vonalaink, jó kedélyünk és szép bőrünk megőrzése érdekében tíz ismert és kevésbé elterjedt „szupertáplálékból” válogattunk, amelyek megoldást jelenthetnek a problémákra.

Fotó: gettyimages.comAvokádó – a zsírsavak „ásza” Ugyanolyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint pl. az olívaolaj, bővelke- dik rostokban, nyomelemekben, valamint B-, C-, A- és E-vitaminban (utóbbi hat többek közt a bőröregedés ellen), továbbá nagyon kevés glucid van benne. Az avokádó jóllakat, és nem ingadozik tőle a vércukorszint – így hasznos a kisebb éhség elnyomása szempontjából is a nap folyamán. Nagyon finom ecetes, borsos mártással, szendvicseken vagy néhány csepp citromlével, püré alakban, illetve meleg vagy hideg levesnek elkészítve.

Tojás – komplett fehérjeforrás
Gazdag A-, D-, E-, K-vitaminban, B-vita minokban és még antioxidánsokat is tartalmaz. Szeléntartalma hat a bőröregedés ellen, a benne lévő kis mennyiségű tirozin aminosav pedig természetes antidepresszáns, fejleszti a reflexeket. A tojásban lévő megannyi fehérje, amellett, hogy energikussá tesz, elősegíti a fogyást, hiszen ha pl. reggelire fogyasztunk tojást, a nap folyamán – hosszabb jóllakottságérzésünk miatt – kalóriabevitelünk csökkenni fog. Sokan tartanak attól, hogy a tojás emeli a koleszterinszintet, de ha mértékkel fogyasztjuk, nincs okunk a félelemre.

Zöld tea – antioxidánsok tárháza
Az antioxidánsok közül a polifenolszerkezetű flavonoidvegyületeket koncentráltan rejti magában. Élettani hatását tekintve a benne lévő katekin nevű polifenol a legfontosabb. A zöld tea emellett hőfejlesztő, zsírégető hatással is rendelkezik – felgyorsítja az anyagcserét, így elősegítve a fogyást. Ezenfelül enyhíti a stresszt egy benne lévő anyag, a nyugtató GABA (gamma-amino-vajsav) révén. Javít a bőr állapotán, pl. a narancsbőrön is.

Lazac – bőséges ómega-3-zsírsavforrás

Bár étrendünkben ritkán (inkább ünnepi alkalmakkor) szerepeltetjük, jótékony hatásai miatt törekedjünk a lazac gyakoribb fogyasztására. Hiszen bővelkedik ómega-3 esszenciális zsírsavakban, amelyek közreműködnek a hangulat javításában; azután tartalmaz még szeléniumot (amely elősegíti többek közt a szép, fiatalos bőr megtartását), B-vitaminokat. Kiváló proteinforrás, emiatt tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Hogy megőrizzük a lazac tápanyagait, ne főzzük-süssük meg túlságosan, mert az elpusztítja az ómega-3-tartalom egy részét. A pácolt, pár percig főzött, párolt vagy hideg salátának elkészített lazac különösen ajánlott.


Tenger gyümölcsei és rákféleségek – Tengeri halak, kagylók, osztriga, garnélarák…
Bár hazánkban még különlegességnek számítanak a belőlük készült ételek, tudnunk kell róluk, hogy bőséges tápanyagtartalmuk mellett kevés kalóriát foglalnak magukban, így fogyasztásukkal megőrizhetjük vonalain kat. De természetesen csak akkor, ha pl. salátának elkészítve nem keverjük a rákokat bő majonézes vagy egyéb zsíros mártással. A tenger gyümölcsei gazdagok proteinekben (20%), szelénben és a stressz ellen ható B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, D-vitaminban.
A C-vitamin-bevitel fokozására fogyasszuk őket friss citromlével.

Lencse – ütőkártya a fogyáshoz
Alacsony glykaemiás indexe, magas kálium- és rosttartalma miatt stabilan
tartja a testsúlyunkat. „Jó” növényi proteinekben is bővelkedik: ha keményítőtartalmú étellel (pl. rizs) társítjuk, még többet profitálhatunk belőle.
Sok vasat és magnéziumot tartalmaz, amelyekkel hatékonyabban küzdhetünk a stressz és a fáradtság ellen. Az antioxidáns hatás fokozására elkészítéskor adhatunk hozzá curryt és kurkumát.

Kivi – igazi C-vitamin-bomba
Koncentráltan tartalmaz C-vitamint és más antioxidáns összetevőket. 1 adag (1-2 db) kivi mintegy fedezi a napi C-vitamin-szükségletet (80-100 mg), ami nagymértékben szükséges a bőr kollagéntermelődéséhez, így javítva a bőr állapotát. Bővelkedik E-vitaminban, továbbá vízben oldható és nem oldódó rostokban. Gazdag káliumban is, amely hat a vízvisszatartás ellen.

Galambbegy – ritka vitaminsaláta
Bár sokan nem ismerik, a galambbegy azon ritka zöldségek közé tartozik, amelyek tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat is. Gazdag antioxidánsokban, nevezetesen C-, E-vitaminban, jól hasznosuló vasban és béta-karotinban, amely élénkít, és hozzájárul a káros szabad gyökök, a sejtöregedés elleni küzdelemhez. Ne főzzük, hanem salátának készítsük el, pl. kevés curryvel és szójakrémmel ízesítve.

Brazíliai dió – ropogtatnivaló stressz ellen
Más néven paradió – energizáló hatású, rendkívül gazdag a feszültségoldó magnéziumban, szelénben és a jól lakottságérzést szabályozó proteinekben, telítetlen zsírsavakban. A többi olajos maghoz képest kevésbé ismert, de annál ajánlottabb a fogyasztása. Kellemes ízű – kókusz-mandula aromájú vegyesen.

Pulykahús – energiát ad, feszültséget old
A szárnyashúsok közül fogyasszunk gyakrabban pulykahúst! Proteinekben gazdag, zsírszegény (természetesen ha a bőrét levesszük), vasban és tirozinban is gazdag. Ez utóbbi aminosav ismert stresszoldó hatású, és részt vesz a szervezet dopamintermelődésében, amely a „boldogsághormonok” egyike. Számos országban a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke – de mi jobban tesszük, ha nem csak ünnepkor fogyasztjuk.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Mi a szerepe az inzulinnak a szervezetben?

2025. szeptember 22.

Az inzulin nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünkben. Ezért is vannak bajban az 1-es típusú diabéteszben szenvedők. A teljes inzulin hiány hosszú távon nem összeegyeztethető az élettel. Az inzulin elsődleges feladata, hogy „kinyissa” a sejtet a cukor befogadására. Az inzulin másfelől egy raktározó hormon is. Gondoskodik a szénhidrátok raktározásáról. Először is feltölti a glikogén raktárakat (ezek a májban és az izomban található cukorraktárak), a feleslegként megmaradt szénhidrátot meg zsír formájában raktározza és ún. centrális hízáshoz vezet. Főleg a hasi terület érintett. Vannak vékony testalkatú emberek, akiknek sejtjei rezisztensek az inzulinra. Ilyenkor az emberek nem túlsúlyosak, de a belső szervek elzsírosodása náluk is sokszor jelentkezik.

De mi az az egyszerű szénhidrát?

A szénhidrátok két kategóriába sorolhatók: az egyszerű és az összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok egy vagy két cukormolekulából állnak (mono- vagy disacharidok). Ide tartozik a glükóz, fruktóz, szacharóz, laktóz. Ezek nagyon gyorsan fel tudnak szívódni a véráramba. Összetett szénhidrátoknak nevezzük a több cukormolekulából (poliszacharidok) álló szénhidrátokat. Ide tartoznak a keményítők, amik glükóz láncokból épülnek fel. Ezek is aránylag gyorsan fel tudnak szívódni az amiláz enzim hatására. Az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak a növényi cellulózok is, azaz a rostok, amiknek szervezetünkben nincsenek bontó enzimei, így sértetlenül juthatnak el a vastagbélbe, ahol a mi jó bélbaktérumaink táplálékául szolgálnak.

Kontaktlencsék alternatívái és kiegészítői

2025. szeptember 22.

A kontaktlencse viselése légkondicionált környezetben különösen megterhelő lehet, ezért kiemelten fontos a lencsék és a szemek megfelelő ápolása. „A kontaktlencsék hajlamosak kiszáradni klimatizált helyiségben, ami viszketéshez, égő érzéshez és látásproblémákhoz vezethet” – figyelmeztet Boros Mária optometrista.

A hagyományos hydrogél lencsék különösen érzékenyek a kiszáradásra, ezért érdemes szilikon-hidrogél anyagú vagy kifejezetten „száraz szem kompatibilis” lencsékre váltani. A napi lencsék használata légkondicionált környezetben ideális megoldás lehet, mivel minden nap tiszta, friss lencsével kezdheted a napot. Már hazánkban is megtalálhatók azok a speciális lencsék, amelyek magasabb víztartalommal és jobb oxigénáteresztő képességgel rendelkeznek. A hibrid lencsék szintén jó alternatívát jelentenek, mivel kombinálják a kemény és puha lencsék előnyeit. Fontos megjegyezni, hogy légkondicionált környezetben gyakrabban szükséges lehet mesterséges könnycsepp használata, és érdemes mindig tartaléklencsét vagy tartalék szemüveget magunkkal vinni a váratlan kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Mi történik a diabetológiai vizsgálaton?

2025. szeptember 21.

Miben különbözik egy háziorvosi vizsgálattól? Mire számítson a beteg, amikor a diabetológiai szakambulanciára érkezik? Mi is a célja tulajdonképpen a cukorbetegség kezelésének? A szűrővizsgálatok időszakos megismétlése miért fontos és mik ezek? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe, hogy ön is tisztában legyen azzal, mikor és miért érdemes diabetológussal konzultálnia.

Tablettával kezelt számos cukorbeteget gondozhat az alapellátás. legalább évente vérvételes kontroll, időszakosan vérnyomás-ellenőrzés, EKG és évente-kétévente szemészeti kontroll javasolt. Azoknak a tablettás cukorbetegeknek, akiknek a diabétesze nincs egyensúlyban, vagyis a háromhavi átlagot tükröző hemoglobin A1c-értékük a számukra kitűzött célértéken felüli, mindenképpen tanácsos egy diabetológiai ambulanciát felkeresni. Nem érdemes évekig halogatni az orvosi vizitet, mert a tartósan rossz szénhidrátanyagcsere-állapot a szövődmények kialakulásának veszélyével jár!

Szövődmények

Sajnos 10 diabéteszes betegből 8-nál kardiovaszkuláris esemény (szívinfarktus, szívelégtelenség, malignus kamrai ritmuszavar) a halál oka, és a cukorbetegek életkilátásai is rosszabbak, kb. 5-10 évvel csökken a várható élettartam. Ezenkívül a felnőttkori vakság kialakulásának vezető okát adja, a felnőttkorban kialakuló végstádiumú veseelégtelenség mintegy 35–44%-áért felel.

A várhatóan legeredményesebb vércukorcsökkentő kezeléssel tartósan jó anyagcserehelyzet (közel-normoglikémia) elérésére kell törekedni a szövődmények megelőzése érdekében.

Egy megkésett vércukorcsökkentő terápiával a véglegesen kialakult szövődményeket már nem lehet helyrehozni!

A metabolikus örökség révén a jó anyagcserehelyzet elérésének nemcsak aktuális előnyére, hanem késői kedvező utóhatására is számítani lehet.