Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Töltsd hasznosan a karanténidőt! - Tavaszi ruhatárrendezés

Érdekességek2020. március 26.

A tavaszi ruhatárrendezés nem pusztán a meglévő ruháink átválogatása, hanem egy lelki újjászületés, melynek során megszabadulunk mindattól, ami már nem szolgálja a javunkat, és teret engedünk valami újnak. Íme, néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan szelektáljunk!  

Nagyon nagy különbség van a “megvettem, mert olyan szép, majd jó lesz valamire” vagy az “imádom magamon” ruhák között.

Mi a különbség a kettő között?

Az első esetben tipikusan a ruha szépségét és különlegességét visszük haza, csodálattal adózva tekintünk rá, mint valami műtárgyra.

A második esetben viszont sikerül egy olyan kincset találni, mely boldoggá tesz mindig, akárhányszor csak felvesszük.

Aki vett már részt nálam stílustanácsadáson, pontosan tudja mi módon kerül be helytelenül az egyik, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a helyesen választott ruhák száma gyarapodjon a ruhásszekrényben.

Mivel jelenleg egy olyan helyzet alakult ki a világban, ahol a lakásainkat elhagyni nem igazán célszerű, mégis sokan szeretnénk kihasználni a lehetőséget egy jó kis ruhatárrendezésre is, álljon itt néhány tipp, hogy miként tehetjük ezt meg hatékonyan.

Hogyan kezdjünk hozzá?

1. Szedjünk ki mindent a szekrényből. Teljesen. Így kénytelen vagyunk minden egyes darabbal külön foglalkozni. Nem maradnak benne évek óta túlélő darabok.

2. Válogassuk szét a ruhákat színek szerint. Ennek segítségével látni fogjuk milyen árnyalatok vannak túlsúlyban és melyek azok, amelyek esetleg hiányoznak. Mindenkinek minden szín jól áll, csak a megfelelő árnyalatban.

3. Takarítsuk ki a szekrényt. Legyen kellemes illata. Polcai legyenek tiszták, ahova csak és kizárólag már a válogatott és értékes darabok kerülhetnek vissza.


Hogyan szelektáljunk?

4. Gondoljuk végig, milyen célból és hova szükséges felöltöznünk az elkövetkező egy év során. Milyen öltözetben képviseljük munkánkat a hétköznapok során? A klasszikus értelemben vett üzleti öltözködés szükséges? Hogyan jelenünk meg gyermekeinkkel, barátainkkal, mit veszünk fel családi összejövetelekre, rendezvényekre? Mire van szükségünk igazán?

5. Szabaduljunk meg a már nem helyrehozható holmiktól. Az izzadásgátló stifttől elsárgult, a mosás során kifakult, az anyagában kopott, sérült és daraboktól váljunk meg.

6. Hozzuk helyre azokat, amiket még szeretünk és lehet. Bolyhos a kedvenc pulóver? Van otthon hozzá ruhaborotva? Tegyük egy kupacba a gondozásra váró darabokat. Frissítsük fel őket.

7. A méretben már túl kicsi vagy túl nagy darabok feleslegesek, ha testsúlyunk évek óta nem változik. Előbb fogyjunk le, hízzunk meg, sportoljunk, ha ez a cél, de előbb teljesítsük ezeket a céljaikat és ha elérjük, jutalmul vegyünk magunknak új darabokat.
8. Vannak átalakításra váló ruháink? Kerüljenek szintén egy kupacba majd zacskóba és jussanak el a megfelelő szakemberhez átalakítás céljából.

9. A legfontosabb szabály! Ami nem “igen”, az “nem”. A “talán” holmik foglalják leginkább a helyet, feleslegesen.

10. Sokkal értékesebb ha kevesebb, de 100%-ban minden igényt kielégítő ruhákból áll össze a ruhatárunk, vagyis megfelelő árnyalatú, megfelelő méretű és nekünk való stílusú darabjaink vannak pusztán a szekrényünkben átláthatóan, mint ha millió felesleges darabunk lenne, hatalmas összegeket hiába elköltve.

11. Gondoljuk végig mi legyen a kiszanált darabok sorsa, tudjuk-e hasznosítani őket más célra. Van köztük eladható vagy elajándékozható?

A szerző szín- és stílustanácsadó. Tudj meg róla többet!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.