Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tudjunk meg többet a fájdalomról, és különítsük el a tévhiteket

Érdekességek2023. május 10.

Íme, néhány igaz/hamis állítás a fájdalommal kapcsolatban:

A placebo hatás nem működik a fájdalomnál

HAMIS. A placebo (hatóanyag nélküli látszatgyógyszer) morfinszerű hatással lehet a legsúlyosabb fájdalomra. Mindannyian potenciálisan érzékenyek vagyunk a placebo hatásra, amely magában foglalja az enkefalinok (a fájdalomérzetet befolyásoló peptidek) felszabadulását az agyban. A fájdalom érzékelése pl. az elvárásainktól, a kezelésünkkel kapcsolatos belső reprezentációtól vagy az orvossal kialakított bizalmi kapcsolattól függően változik. Az a személy, aki úgy érzi, hogy meghallgatják, felismerik szenvedésében, és megértik a fájdalmát, valamint, hogy mit tehetnek érdekében a kezelések, kevésbé fogja fel a fájdalmát.

Agyunk nem képes kontrollálni a fájdalmat

HAMIS. Az agy maga termel hormonokat, endorfinokat, enkefalinokat, amelyek a morfiumhoz hasonló hatást fejtenek ki. Ezeket az anyagokat főként az agyalapi mirigy és a hipotalamusz választja ki, amikor bizonyos tevékenységeket gyakorolunk. Ezek az agyban lévő specifikus receptorokhoz kapcsolódnak, így hatnak a fájdalomra, a relaxációra/ellazulásra és a jó közérzetre.

Minél nagyobb a sérülés/ártalom, annál intenzívebb a fájdalom

HAMIS. A fájdalom kezelésére szakosodott központokban megfigyelt személyek legalább egynegyedénél nincs gyulladásos probléma vagy neurológiai elváltozás, amely magyarázatot adna a krónikus fájdalomra. Ilyen pl. a fibromyalgia, a glossodynia (a nyelv égő érzése), a temporomandibularis ízületi szindróma vagy az irritábilisbél-szindróma esete.

Műtét után normális a fájdalom

IGAZ, egyes esetekben. Műtét során általában a bőrt, az izmokat metszik, így logikus, hogy a beavatkozás fájdalmas, és minél jelentősebb, annál nagyobbak a fájdalmak. Ezen fájdalmak megelőzésére, valamint annak érdekében, hogy azok ne tárolódjanak a csontvelőben és az agyban, a műtét alatt és után csillapítják a fájdalmat. Bizonyos esetekben azonban krónikus fájdalom jelentkezik, amely a perifériás idegek károsodása miatti szövődmények egyike.



forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.