Tudod mitől lesz szép magas a kenyér, a muffin vagy a kuglóf?
Érdekességek2018. augusztus 20.
Sokszor bosszúságot okoz, hogy hiába tesz meg mindent az ember lánya, mégsem lesz szép magas az élesztővel, vagy szódabikarbónával készült sütemény, házi kenyér. Mit szólnál hozzá, ha ezen túl szép magasra sikeredne minden? És csak egyféle dologra van szükség, hogy mindez valóban így legyen. Olvass tovább, hogy megtudd, mi a megoldás.
SZŐLŐMAGŐRLEMÉNY A SÜTIKBEN
Muffin – a szőlőmag értékes forrásával
Hozzávalók:
• 5 dkg szőlőmagőrlemény
• 45 dkg liszt
• 50 dkg porcukor
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg kakaópor
• 10 dkg vaj
• 5 dl tej
• 1 tk szódabikarbóna
• 2 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
• 300 g natúr joghurt
• 0,5 l tejszín
• 1 csomag zselatin fix
• 1 db lime
• 5 dkg porcukor (nyírfacukor)
A tojásokat a vajjal habosra kevered, majd hozzáadod a cukrot és a tejet. A szódabikarbónával és a kakaóporral elkevered a két féle lisztet, majd a vajas masszába beleszitálod. Ha a massza összeállt a kis kockákra vágott csokoládédarabokat beleszórod. Papírral kibéleled a muffin sütőt és ¾-ig megtöltöd. 190 C°-on 15 perc alatt készre sütöd. Sütés után egy konyharuhával letakarva hagyod kihűlni. Ezalatt a krémet is elkészíted. A joghurtot a porcukorral és a facsart lime levével elkevered. A tejszínhabot kemény habbá vered és hozzáadod a zselatinport. Ha kész a tejszínhab, keverd hozzá a joghurtot, és könnyed mozdulatokkal forgasd össze. Kihűlés után a muffin tetejét egy kisebb késsel vágd és szedd le. A kis lyukba csillagcsöves nyomózsákból joghurthabot nyomj.
Csokis szőlős keksz – szőlőmaggal felturbózva
Hozzávalók:
30 dkg mandulaliszt
3 dkg szőlőmagőrlemény
fél teáskanál Himalája só
fél teáskanál szódabikarbóna
3-4 kanál szőlőmagolaj
1 teáskanál vanília kivonat
méz vagy agave szirup ízlés szerint (kb. 3-4 evőkanál)
egy kis tábla étcsokoládé, darabokra törve
A száraz hozzávalókat egy tálban összekevered, majd a folyékony hozzávalókat egy másik, kisebb tálban szintén ugyanígy. Ezután összekevered a két tál tartalmát. Kis kerek, lapos pogácsaszerű sütiket formálsz belőle egy papírral bélelt tepsiben, megnyomkodod, kilapítod mindegyik tetejét, hogy laposak legyenek, mint a száraz sütemények általában.
170 fokon 8-10 percig sütöd. Kicsit hűlni hagyod és már kész is! Kb. 20 darab lesz belőle.
Érdekesség:
Tudtad, hogy a szőlőmagőrlemény sok értékes anyagot tartalmaz? Napi 1 teáskanálnyi mennyiség már óriási pozitív változást hoz az egészségedben. Erre már dr. Szentgyörgyi Albert is rájött, 1936-ban végzett kutatásai során állapította meg.
Mit mondanak akik rendszeresen szedik a szőlőmagőrleményt?
„Sikerült rábeszélnem apukámat (rendszeresen 160-180-ra ment fel a vérnyomása), hogy egyen naponta háromszor szőlőmagőrleményt, kb egy hónapja eszi. Azóta csak ritkán veszi be a vérnyomáscsökkentőt. Miután beveszi negyedóra múlva normális értéket mér!! „
„Ismerek több embert, akik rendszeresen fogyasztanak szőlőmagőrleményt, olajat és a koleszterinszintjük beállt teljesen jó értékekre, elhagytak több gyógyszert. Én is elkezdtem szedni és nyugodtabb vagyok, jobban alszom tőle. Szerintem a szétrágás nem túl hatásos, mert szinte egyben marad az emésztés során. „
„Én a fiammal szedetek szőlőmagőrleményt, mert tejérzékeny, asztmás és a bőre is problémás. Ha nem adunk neki pár napig, kb a 3. nap reggelén hallatszik, hogy szörtyög az orra, a bőrén is erősödnek a kis foltocskái…”
„Allergiás vagyok, én fogyasztom a szőlőmagőrleményt, nagyon jó a hatása.”
“Minden reggel 1 teáskanál szőlőmagőrleményt teszek a joghurtomba. Helyrejött a prosztatám, a feleségemnek pedig a vérnyomásproblémái és javult a látása.” Sanyi
Vendégem vagy egy friss szüreti kóstolóra!
Vendégem vagy egy kóstolóra, friss szüretből! A legfrissebb szüretből érkezett szőlőmagőrlemény, amit most ajándékba adok Neked! Elfogadod a kóstolót?
A szőlőmagolajhoz (szintén friss szüretből) kóstolóba adom a friss szüretből érkező szőlőmagőrleményt.
forrás: Harmonet