Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tudod mitől lesz szép magas a kenyér, a muffin vagy a kuglóf?

Érdekességek2018. augusztus 20.

Sokszor bosszúságot okoz, hogy hiába tesz meg mindent az ember lánya, mégsem lesz szép magas az élesztővel, vagy szódabikarbónával készült sütemény, házi kenyér. Mit szólnál hozzá, ha ezen túl szép magasra sikeredne minden? És csak egyféle dologra van szükség, hogy mindez valóban így legyen. Olvass tovább, hogy megtudd, mi a megoldás.

A szőlőmagból kétféle dolog készül: szőlőmagolaj és szőlőmagőrlemény. Mivel az őrlemény, az élesztő munkáját segíti, valamint nagyon jó színezőanyag, így kenyérfélékhez és egyéb tésztákhoz is bátran adhatod. A lisztek kb. 3-5%-kát helyettesítheted vele

SZŐLŐMAGŐRLEMÉNY A SÜTIKBEN

Muffin – a szőlőmag értékes forrásával

Hozzávalók:
• 5 dkg szőlőmagőrlemény
• 45 dkg liszt
• 50 dkg porcukor 
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg kakaópor
• 10 dkg vaj
• 5 dl tej
• 1 tk szódabikarbóna
• 2 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
• 300 g natúr joghurt
• 0,5 l tejszín
• 1 csomag zselatin fix
• 1 db lime
• 5 dkg porcukor (nyírfacukor)

A tojásokat a vajjal habosra kevered, majd hozzáadod a cukrot és a tejet. A szódabikarbónával és a kakaóporral elkevered a két féle lisztet, majd a vajas masszába beleszitálod. Ha a massza összeállt a kis kockákra vágott csokoládédarabokat beleszórod. Papírral kibéleled a muffin sütőt és ¾-ig megtöltöd. 190 C°-on 15 perc alatt készre sütöd. Sütés után egy konyharuhával letakarva hagyod kihűlni. Ezalatt a krémet is elkészíted. A joghurtot a porcukorral és a facsart lime levével elkevered. A tejszínhabot kemény habbá vered és hozzáadod a zselatinport. Ha kész a tejszínhab, keverd hozzá a joghurtot, és könnyed mozdulatokkal forgasd össze. Kihűlés után a muffin tetejét egy kisebb késsel vágd és szedd le. A kis lyukba csillagcsöves nyomózsákból joghurthabot nyomj.


Csokis szőlős keksz – szőlőmaggal felturbózva

Hozzávalók:
30 dkg mandulaliszt
3 dkg szőlőmagőrlemény
fél teáskanál Himalája só
fél teáskanál szódabikarbóna
3-4 kanál szőlőmagolaj
1 teáskanál vanília kivonat
méz vagy agave szirup ízlés szerint (kb. 3-4 evőkanál)
egy kis tábla étcsokoládé, darabokra törve

A száraz hozzávalókat egy tálban összekevered, majd a folyékony hozzávalókat egy másik, kisebb tálban szintén ugyanígy. Ezután összekevered a két tál tartalmát. Kis kerek, lapos pogácsaszerű sütiket formálsz belőle egy papírral bélelt tepsiben, megnyomkodod, kilapítod mindegyik tetejét, hogy laposak legyenek, mint a száraz sütemények általában.
170 fokon 8-10 percig sütöd. Kicsit hűlni hagyod és már kész is! Kb. 20 darab lesz belőle.

Érdekesség:

Tudtad, hogy a szőlőmagőrlemény sok értékes anyagot tartalmaz? Napi 1 teáskanálnyi mennyiség már óriási pozitív változást hoz az egészségedben. Erre már dr. Szentgyörgyi Albert is rájött, 1936-ban végzett kutatásai során állapította meg.

Mit mondanak akik rendszeresen szedik a szőlőmagőrleményt?

Sikerült rábeszélnem apukámat (rendszeresen 160-180-ra ment fel a vérnyomása), hogy egyen naponta háromszor szőlőmagőrleményt, kb egy hónapja eszi. Azóta csak ritkán veszi be a vérnyomáscsökkentőt. Miután beveszi negyedóra múlva normális értéket mér!! „

Ismerek több embert, akik rendszeresen fogyasztanak szőlőmagőrleményt, olajat és a koleszterinszintjük beállt teljesen jó értékekre, elhagytak több gyógyszert. Én is elkezdtem szedni és nyugodtabb vagyok, jobban alszom tőle. Szerintem a szétrágás nem túl hatásos, mert szinte egyben marad az emésztés során. „

Én a fiammal szedetek szőlőmagőrleményt, mert tejérzékeny, asztmás és a bőre is problémás. Ha nem adunk neki pár napig, kb a 3. nap reggelén hallatszik, hogy szörtyög az orra, a bőrén is erősödnek a kis foltocskái…

Allergiás vagyok, én fogyasztom a szőlőmagőrleményt, nagyon jó a hatása.

Minden reggel 1 teáskanál szőlőmagőrleményt teszek a joghurtomba. Helyrejött a prosztatám, a feleségemnek pedig a vérnyomásproblémái és javult a látása.” Sanyi

Vendégem vagy egy friss szüreti kóstolóra!

Vendégem vagy egy kóstolóra, friss szüretből! A legfrissebb szüretből érkezett szőlőmagőrlemény, amit most ajándékba adok Neked! Elfogadod a kóstolót?

A szőlőmagolajhoz (szintén friss szüretből) kóstolóba adom a friss szüretből érkező szőlőmagőrleményt.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.

Egyszerű technikák a mindennapos lelki feltöltődéshez

2025. szeptember 02.

"Nem is volt semmi baj, mégis rámtört…" – sokan így írják le az első pánikroham élményét. A szorongás egyik leglátványosabb megjelenési formája, mégis gyakran évekig rejtve marad a háttérben. A felgyorsult tempó, az állandó készenlét és a belső elvárások fokozatosan merítik ki a mentális energiatartalékokat – míg a test végül jelez. 

A jó hír: amíg nincs nagy baj, addig a lelki feltöltődés nem nagy dolgokon múlik. Kis, ismétlődő gesztusokon, figyelmi pontokon, amelyek napról napra visszahoznak önmagadhoz.



A rohanó mindennapokban gyakran elfelejtjük, hogy nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is szüksége van töltődésre. A mentális energiaszint fenntartása nem luxus, hanem alapfeltétel ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjünk a kapcsolatainkban, a munkánkban és a saját magunkkal való viszonyunkban.

Ehhez nem kell sem sok idő, sem drága eszközök. Csak tudatosság, figyelem, és néhány egyszerű szokás, amit bármikor beemelhetsz a napjaidba.

1. Mini-pihenő: 5 perc némaság

Napi többször érdemes beiktatni egy olyan időszakot, amikor csak csöndben vagy. Telefon nélkül, zene nélkül, beszéd nélkül. Nem meditáció, nem relaxáció – csak csend. A némaság csökkenti a mentális zajt, segít észrevenni, mi zajlik benned, és lelassítja az árnyékban működő stressz folyamatokat.

Ez az egyszerű gyakorlat különösen hatékony, ha egy-egy érzelmileg telített helyzet után alkalmazod: egy megbeszélés, családi vita vagy zsúfolt nap közben. A csönd térként szolgál az érzelmek leülepedéséhez, és segíthet abban is, hogy a tested újra biztonságban érezze magát. Már napi 2–3 ilyen kis csend-zóna is érezhető változást hozhat.


Bizonyos kórképek és a betegségek miatti immobilitás

2025. szeptember 02.

Vannak olyan betegségek, melyek megléte megnöveli a trombózis rizikóját, így nem ritka, amikor már eleve véralvadásgátlót kapnak prevenció gyanánt, főleg, ha mellette más alvadást fokozó tényező is jelen van. Ilyen betegség többek közt a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, bizonyos daganatok, a súlyos visszértágulatok és a magas vérnyomás, a gyulladásos bélbetegségek, a vesebetegségek. Más betegségek azért kockázatosak ebből a szempontból, mert ágyhoz kötik a beteget, és az immobilitás önmagában is rizikófaktor. Ilyen lehet például egy törés utáni gipszelés vagy egyes neurológiai betegségek.

Korábbi trombózis és/vagy trombofília

Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a baj, főleg akkor, ha a kezelési tartományon alatt van az INR szint. Ekkor ugyanis poszttrombotikus szindróma léphet fel, amikor nagyobb eséllyel keletkeznek újra vérrögök. Fontos, hogy ha az illető valamilyen trombofíliával küzd, akkor is megnő a kockázat. Éppen ezért a trombofília súlyosabb formáinál megelőzésképpen szükséges a véralvadásgátló terápia – mondja Blaskó professzor. – Nagyon fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a beteget a trombofília típusáról, annak súlyosságáról. Ugyanis kezelés vagy prevenciós terápia tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, rendszeresen sportolni, addig súlyos formában gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.