Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Tudod mitől lesz szép magas a kenyér, a muffin vagy a kuglóf?

Érdekességek2018. augusztus 20.

Sokszor bosszúságot okoz, hogy hiába tesz meg mindent az ember lánya, mégsem lesz szép magas az élesztővel, vagy szódabikarbónával készült sütemény, házi kenyér. Mit szólnál hozzá, ha ezen túl szép magasra sikeredne minden? És csak egyféle dologra van szükség, hogy mindez valóban így legyen. Olvass tovább, hogy megtudd, mi a megoldás.

A szőlőmagból kétféle dolog készül: szőlőmagolaj és szőlőmagőrlemény. Mivel az őrlemény, az élesztő munkáját segíti, valamint nagyon jó színezőanyag, így kenyérfélékhez és egyéb tésztákhoz is bátran adhatod. A lisztek kb. 3-5%-kát helyettesítheted vele

SZŐLŐMAGŐRLEMÉNY A SÜTIKBEN

Muffin – a szőlőmag értékes forrásával

Hozzávalók:
• 5 dkg szőlőmagőrlemény
• 45 dkg liszt
• 50 dkg porcukor 
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg kakaópor
• 10 dkg vaj
• 5 dl tej
• 1 tk szódabikarbóna
• 2 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
• 300 g natúr joghurt
• 0,5 l tejszín
• 1 csomag zselatin fix
• 1 db lime
• 5 dkg porcukor (nyírfacukor)

A tojásokat a vajjal habosra kevered, majd hozzáadod a cukrot és a tejet. A szódabikarbónával és a kakaóporral elkevered a két féle lisztet, majd a vajas masszába beleszitálod. Ha a massza összeállt a kis kockákra vágott csokoládédarabokat beleszórod. Papírral kibéleled a muffin sütőt és ¾-ig megtöltöd. 190 C°-on 15 perc alatt készre sütöd. Sütés után egy konyharuhával letakarva hagyod kihűlni. Ezalatt a krémet is elkészíted. A joghurtot a porcukorral és a facsart lime levével elkevered. A tejszínhabot kemény habbá vered és hozzáadod a zselatinport. Ha kész a tejszínhab, keverd hozzá a joghurtot, és könnyed mozdulatokkal forgasd össze. Kihűlés után a muffin tetejét egy kisebb késsel vágd és szedd le. A kis lyukba csillagcsöves nyomózsákból joghurthabot nyomj.


Csokis szőlős keksz – szőlőmaggal felturbózva

Hozzávalók:
30 dkg mandulaliszt
3 dkg szőlőmagőrlemény
fél teáskanál Himalája só
fél teáskanál szódabikarbóna
3-4 kanál szőlőmagolaj
1 teáskanál vanília kivonat
méz vagy agave szirup ízlés szerint (kb. 3-4 evőkanál)
egy kis tábla étcsokoládé, darabokra törve

A száraz hozzávalókat egy tálban összekevered, majd a folyékony hozzávalókat egy másik, kisebb tálban szintén ugyanígy. Ezután összekevered a két tál tartalmát. Kis kerek, lapos pogácsaszerű sütiket formálsz belőle egy papírral bélelt tepsiben, megnyomkodod, kilapítod mindegyik tetejét, hogy laposak legyenek, mint a száraz sütemények általában.
170 fokon 8-10 percig sütöd. Kicsit hűlni hagyod és már kész is! Kb. 20 darab lesz belőle.

Érdekesség:

Tudtad, hogy a szőlőmagőrlemény sok értékes anyagot tartalmaz? Napi 1 teáskanálnyi mennyiség már óriási pozitív változást hoz az egészségedben. Erre már dr. Szentgyörgyi Albert is rájött, 1936-ban végzett kutatásai során állapította meg.

Mit mondanak akik rendszeresen szedik a szőlőmagőrleményt?

Sikerült rábeszélnem apukámat (rendszeresen 160-180-ra ment fel a vérnyomása), hogy egyen naponta háromszor szőlőmagőrleményt, kb egy hónapja eszi. Azóta csak ritkán veszi be a vérnyomáscsökkentőt. Miután beveszi negyedóra múlva normális értéket mér!! „

Ismerek több embert, akik rendszeresen fogyasztanak szőlőmagőrleményt, olajat és a koleszterinszintjük beállt teljesen jó értékekre, elhagytak több gyógyszert. Én is elkezdtem szedni és nyugodtabb vagyok, jobban alszom tőle. Szerintem a szétrágás nem túl hatásos, mert szinte egyben marad az emésztés során. „

Én a fiammal szedetek szőlőmagőrleményt, mert tejérzékeny, asztmás és a bőre is problémás. Ha nem adunk neki pár napig, kb a 3. nap reggelén hallatszik, hogy szörtyög az orra, a bőrén is erősödnek a kis foltocskái…

Allergiás vagyok, én fogyasztom a szőlőmagőrleményt, nagyon jó a hatása.

Minden reggel 1 teáskanál szőlőmagőrleményt teszek a joghurtomba. Helyrejött a prosztatám, a feleségemnek pedig a vérnyomásproblémái és javult a látása.” Sanyi

Vendégem vagy egy friss szüreti kóstolóra!

Vendégem vagy egy kóstolóra, friss szüretből! A legfrissebb szüretből érkezett szőlőmagőrlemény, amit most ajándékba adok Neked! Elfogadod a kóstolót?

A szőlőmagolajhoz (szintén friss szüretből) kóstolóba adom a friss szüretből érkező szőlőmagőrleményt.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A biológiai életkor meghatározásával, őssejt-stimulációval és oxigénterápiával növelhető az egészséges élettartam

2025. május 04.



A dohányzás, a túlsúly, az alkohol, a mozgásszegény életmód és a stressz is nagy szerepet játszik az öregedésben. A modern orvostudománynak és a tudatos életmódnak köszönhetően azonban az élettartam kitolható, de nem mindegy, hogy a hosszú életet milyen minőségben éljük le. Magyarországon az egészségesen töltött évek száma a nőknél átlagosan csupán 63, a férfiaknál 61 év, míg a teljes átlagéletkor 75-84 év. A longevity abban segít, hogy az élet nagy része egészségben teljen – hangzott el az EndoLife Longevity Központ nyitóeseményén.

Longevity: hosszú, egészséges élet

A longevity a hosszú és egészséges élet tudatos megőrzésére irányuló törekvés. Nem csupán a várható élettartam meghosszabbítását jelenti, hanem a testi és szellemi frissesség megőrzését is. Az élettartam (lifespan) az ember teljes életéveinek számát jelenti, míg az egészségspan (healthspan) azoknak az éveknek az összessége, amelyeket az egyén krónikus betegségek nélkül, jó életminőségben él.

A longevity program a biológiai életkor – ami a sejtek, a szövetek és a szervek valós életkorát jelöli – meghatározásával, genetikai rizikófaktorok azonosításával, infúziós és vitamin kúrával, a sejtek regenerációját segítő kezeléssel és az őssejteket stimuláló oxigénterápiával igyekszik meghosszabbítani a várható egészséges élettartamot. A székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban helyt kapó EndoLife Longevity Központban alkalmazott eljárásokat nemzetközi, széles körben elfogadott orvosi kutatásokra alapozzák. Az intézményt megnyitó eseménynek a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont, ahol gyakorló orvosok, biológusok és táplálkozáskutató szakemberek járták körül a témát.

Stressz, alkohol, traumák és a testmozgás hiánya is gyorsíthatja az öregedést

Rövidíti az életet a dohányzás, a túlsúly, a mentális stressz, és az alkoholfogyasztás. Már egy korty alkohol is bántja a mikrobiomot, ezért egészségmegőrzés szempontjából zéró alkoholtolerancia javasolt. A stressztől a szervezet kifárad, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegséget okozhat. A túlsúly szintén nagy probléma, a hazai lakosság mintegy 60%-a túlsúllyal él, ami a refluxtól egészen a rákos elváltozásokig számos betegség okozója. Emellett az öregedés folyamatát befolyásolhatják a különböző fertőzések is: a COVID például egyértelműen felgyorsította az érintettek biológiai óráját.

Veszélyek a munkahelyen: valóban egészséges környezetben dolgozunk?

2025. május 04.

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ahol folyamatosan hatnak ránk a munkahelyi környezet és légkör, valamint a szociális interakciók ingerei, melyek olykor észrevétlenül indíthatnak el bennünk negatív lelki és testi folyamatokat. Ha szerencsések vagyunk, életünk során egyszer sem esünk áldozatul munkahelyi bántalmazásnak, a jelenség azonban bárkit érinthet, épp ezért fontos megismerni az intő jeleit és a veszélyeit. Felismerve, hogy milyen sok időt töltünk a munkahelyünkön, és ezáltal mekkora hatással lehetnek ránk az ottani tapasztalások, április 7-hez, vagyis az Egészségügyi Világnaphoz – ismertebb nevén az Egészség Világnapjához – közeledve az AVON, a kapcsolaton belüli erőszak elleni küzdelem  egyik elhivatott harcosaként fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi bántalmazással járó kockázati tényezőkre, ezért a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével összegyűjtötték számunkra a legfontosabb információkat.

A közhiedelemben talán az a nézet él, hogy munkahelyi zaklatásról abban az esetben beszélhetünk, ha valakit szexuálisan bántalmaznak, pedig ha úgy érezzük, hogy a munkahelyünkön tartósan és célzottan rossz bánásmódban részesítenek minket, szintén ennek a jelenségnek eshettünk áldozatul. Fontos azonban kiemelni, hogy nem egy egyszeri konfliktust vagy nézeteltérést értünk alatta, hanem folyamatos és tartós bántalmazást, mely során a bántalmazó szándékosan cselekszik úgy, hogy a másik félből fizikai vagy verbális úton negatív érzéseket váltson ki. Az efféle bánásmód során célkeresztbe kerülhet a nemünk, a korunk, a bőrszínünk, de akár a nemzetiségünk, a szexuális irányultságunk, valamint a családi állapotunk is. Komolyan venni azért érdemes, mert a munkahelyi zaklatás negatívan hathat az érzelmi, a mentális és a fizikai egészségünkre, valamint negatívan befolyásolhatja a munkateljesítményünket és a magánéletünket is. Ilyen esetben sokszor pszichoszomatikus, vagyis testi tünetek jelenhetnek meg, a leggyakoribbak közülük az el-és átalvási problémák, az étvágytalanság, a motiválatlanság, az indulatkezelési nehézségek, valamint a szorongásos panaszok és az addikciók.

Az észrevétlenül zajló bántalmazás

A bántalmazás szélsőséges formái, mint a szexuális zaklatás vagy a fizikai bántalmazás könnyebben azonosíthatók rögtön, és ezáltal beavatkozásra is közvetlenül utánuk sor kerülhet. A csendes zaklatás, vagyis a mobbing azonban észrevétlenül zajlik, emiatt a segítségkérésig hosszú idő is eltelhet. Lerövidítheti azonban ezt az időt, ha ismerjük a mobbingra utaló jeleket, ezáltal hamarabb felismerhetjük magát a jelenséget is. Ilyen lehet például, ha a munkahelyen folyamatosan kritikával illetnek, kiközösítenek, levegőnek néznek, ha figyelmen kívül hagynak minket vagy a munkával kapcsolatos ötleteinket. Előfordulhat az is, hogy szándékosan akadályokat gördítenek a munkavégzésünk elé, hazudoznak nekünk, titkolóznak előttünk, hogy megnehezítsék a feladataink elvégzését. Jel lehet az is, ha kiabálnak vagy megalázó hangnemben beszélnek velünk, ha negatív jelzőkkel illetnek és pletykát terjesztenek rólunk, illetve, ha gúnyolódnak rajtunk vagy diszkriminálnak, például a nemünk, életkorunk, szexuális orientációnk vagy vallásunk miatt.

Általános reakciók

Az áldozatok első reakciója egy ilyen helyzetben általában a munkában történő megfelelni akarás, emiatt jellemzően igyekeznek még jobban teljesíteni. Amikor viszont látják, hogy a kritika, a hangnem, a viszonyulási mód nem a munka teljesítményétől függ, megalázva és méltatlan szerepben érezhetik magukat, ami többnyire a legbékésebb emberben is indulatot, dühöt generálhat. Ilyenkor lelki alkattól függően többféleképpen küzdhetünk meg a helyzettel. Az az ember, aki reálisabb énképpel, saját magába vetett hittel rendelkezik és erről esetleg még az őt körülvevő, támogató szociális háló is megerősíti, rövid időn belül távozik a munkahelyről. Számos esetben azonban az önmagukban kevésbé bízó emberek évekig benne maradhatnak egy ilyen munkahelyi légkörben, mivel többnyire úgy érzik, hogy függésben vannak, nincs választási lehetőségük. A megküzdés ilyen esetben a megélt érzelmek elfojtásával, a helyzet elfogadásával, a csendben maradással jár együtt, ami számos negatív következménnyel járhat.

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.