Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Túlsúly és a női egészség: Amiért tényleg fontos a fogyás!

Érdekességek2025. augusztus 03.

Tudtad, hogy a túlsúly nemcsak a tükörben látszik, hanem komolyan befolyásolja a női szervezet belső működését is? Nem csak esztétikai kérdésről van szó, hanem egy valódi egészségügyi kihívásról, ami számos módon veszélyeztetheti a jóllétedet.

Fotó: paylessimages © 123RF.comDr. Csatlós Éva szülész-nőgyógyász, a Toman Diet szakértője most elárulja, miért kulcsfontosságú a súlyvesztés és a megfelelő fogyókúrás módszer kiválasztása, különösen, ha már vannak egészségügyi panaszaid.

„Amikor a hormonális egyensúly felborul – például inzulinrezisztencia vagy krónikus gyulladások miatt –, az hozzájárulhat a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulásához. Ez gyakran meddőséget és rendszertelen menstruációt okozhat. Ezek a hormonális változások hosszú távon befolyásolják a női egészség optimális működését” – hangsúlyozza Dr. Csatlós Éva.

De ez még nem minden! A doktornő hozzáteszi: „A túlsúly ráadásul növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát is. A belső szerveink köré gyűlő zsír – gondoljunk csak a garat környékére – légzési zavarokat, alvási apnoét és horkolást idézhet elő. Ez rontja az alvás minőségét, és tovább borítja az anyagcserét, ami egy ördögi körbe lök minket, ahol az eltolódott alvásritmus befolyásolja az étvágyat és az energiafelhasználást, ezzel is hozzájárulva a súlygyarapodáshoz.”

Jó hír: A változás már egy apró lépéssel is elindulhat!

Akár már 5%-os testsúlycsökkenéssel is jelentősen mérsékelheted a kockázatokat, ha elkezdesz odafigyelni magadra, például egy jól megválasztott fogyókúra és rendszeres mozgás segítségével.


Milyen szuper előnyökkel jár a fogyás? Összeszedtük!

És ami még fontosabb: Előzd meg a daganatos megbetegedéseket!

„Nem elhanyagolható a daganatos betegségek kockázata sem. A túlsúly összefüggésbe hozható többek között a posztmenopauzális emlőrákkal és a petefészekrákkal, melyek esetében az elhízás akár 30–40%-os szerepet játszhat a kialakulásban. A túlsúly nemcsak növeli ezen betegségek előfordulását, hanem rosszabb prognózist is jelent, így a kezelés kimenetele kevésbé kedvező” – folytatja gondolatait Dr. Csatlós Éva.

„A fogyókúra és a súlyfelesleg leadása tehát nemcsak a szív- és anyagcsere-rendszer működését javítja, hanem kifejezetten előnyös a nőgyógyászati problémák kezelésében is. Tudatos életmódbeli változtatások, megfelelő étrend és rendszeres testmozgás segítségével elérhetjük, hogy hormonjaink, anyagcsere folyamataink egyensúlyba kerüljenek, így hosszútávon jobb egészségi állapotban élhessünk.”

A doktornő utolsó, de annál fontosabb tanácsa: „A diéta kulcseleme a megfelelő fehérjebevitel – különösen a sovány, könnyen emészthető állati és növényi fehérjék alkalmazása – hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, segíti a nyugalmi anyagcsere működését, és így támogatja a hormonális egyensúly helyreállítását. Fontos, hogy étrendünket mindig egyéni szükségleteinkhez és céljainkhoz igazítsuk, de a fehérjekiegészítők beépítése a napi étkezésekbe egy tudatos, célzott stratégiát igényel, amely az egész napos tápanyagellátást veszi figyelembe.”


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Külföldön fokozottan figyeljünk az élelmiszerbiztonságra!

2025. augusztus 26.

Külföldi utazás során különösen fontos, hogy tájékozódjunk a higiéniáról, kalkuláljunk azzal, hogy a nyaralni érkezők szervezete nem biztos, hogy ugyanúgy reagál a helyi ételekre és élelmiszerekre, mit az ott élőké. Minden esetben a saját egészségünket tartsuk szem előtt az alábbiak betartásával:


Biztonságos ételek fogyasztása: csak jól átsütött, átfőzött ételeket fogyasszunk – különös tekintettel a húst és tojást tartalmazó fogásokra.
Kerüljük a nyers tejet és az abból készült, nem pasztőrözött termékeket.
Ivóvíz: csak megbízható forrásból származó vizet használjunk ivásra és fogmosásra is, sőt a gyümölcsök mosására is. Ha kétség merül fel a csapvíz minőségét illetően, válasszunk palackozott vizet.
Fokozott kézhigiénia: étkezés előtt mindig mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, különösen közterületen vagy szabadtéren történő étkezéskor.
Friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával csak akkor éljünk, ha biztosak vagyunk abban, ha fogyasztható, tiszta vízzel mosták meg őket!

Hogyan hat az időjárás, az időjárási frontok az epilepsziára?

2025. augusztus 25.

Az epilepszia az agy olyan működészavara, amely során az agysejtekben kórosan szinkronizált elektromos kisülések keletkeznek, rohamokat okoznak. Legtöbben a nagyrohamról hallottak, de számos más rohamtípus is gyakran előfordul. A rohamokat különböző kiváltó okok, triggerek idézhetik elő, és szerepe lehet az időjárási frontoknak, a jelentős hőmérséklet ingadozásoknak is. Dr. Szűcs Anna, a Neurológiai Központ – Prima Medica neurológusa beszélt az összefüggésekről.

Mi minden válthat ki epilepsziás rohamot?

Rohamokban mutatkozó elektromos agyi „vihart”, szinkronizált agykérgi kisülés-sorozatot, sokféle ok, körülmény kiválthat. Az epilepsziával érintett agyi rendszertől függően a kiváltó okok, rohamra hajlamosító tényezők és állapotok sokfélék.
– Epilepsziás betegnél a rendszeresen szedett antiepileptikus gyógyszer kimaradása, elhagyása rohamot válthat ki.
– A legismertebb, rohamra hajlamosító tényezők az alváshiány, a stressz, alkohol- vagy drog- használat vagy rendszeres használat esetén ennek kimaradása; a láz.
– Az ún. reflexes roham-triggerek között a nagyon ismert (de viszonylag ritkán ható) ritmusos fényingerlés mellett számos tevékenység és inger – zene, írás-, olvasás, érintés, evés, játékok, meleg víz stb. – rohamot válthat ki az epilepsziával érintett rendszer agyi jellemzőitől függően. Az epilepsziás személynek célszerű megismerni a rá jellemző roham-kiváltó ingereket vagy tevékenységeket; mert ezek elkerülése vagy csökkentése a rohamszámot.
– Az időjárás változásai is hajlamosíthatnak a rohamok kialakulására, sőt, a rohamszám évszakokhoz kapcsolódó, ún. szezonális változásait is megfigyelték. Ennek okai nem tisztázottak; szerepe lehet az alacsony légköri nyomásnak és a magas páratartalomnak.

Érdekes módon egyeseknél a meleg időjárás rohamvédő hatását figyelték meg (ez a lázra nem vonatkozik). Ugyanakkor a kiugróan magas külső hőmérséklet roham-provokáló hatását is leírták. Angliában epilepsziás betegek agyi tevékenységét vizsgálták az ottani hőhullámok alatt és azokon kívül. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas hőmérsékletű időszakokban az EEG több rohamot rögzített.
Ezek a megfigyelések azért is fontosak, mert láthatóvá teszik az érintettek sérülékenységét olyan külsőleg nem befolyásolható tényezőkkel szemben, mint az időjárás. Megerősítették, hogy a klímaváltozás miatt kialakult szélsőségek negatívan hatnak más idegrendszeri betegségekkel élőkre is; stroke, migrén, Alzheimer-kór vagy a sclerosis multiplex.

Hogyan étkezzünk a hőségben okosan?

2025. augusztus 25.

A nyár a kikapcsolódás időszaka, de a táplálkozásra és az élelmiszerbiztonságra fokozottan oda kell figyelni, akár a kánikula, akár a külföldön tapasztalható higiéniai körülmények miatt – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A nagy meleg – különösen a 35–40 °C-ot is elérő hőmérséklet – komoly terhet ró a szervezetre, ezért különösen fontos, hogy étkezésünkkel ne fokozzuk tovább ezt a terhelést. Emellett az utazások, szabadtéri programok, a piknikezés, strandolás során az élelmiszerbiztonságra kell nagy gondot fordítani. A hőségben ugyanis sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a nagy külső hőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok. Általánosságban elmondható, hogy a hőkezelés elősegíti az élelmiszerbiztonságot, mert magas belső hő hatására elpusztulnak a kórokozók. Ezért az ételeket mindig jól süssük át, forraljuk fel és a hűtőben tárolt maradékot is mindig alaposan melegítsük meg mielőtt ismét ennénk belőle – hívja fel a figyelmet az MDOSZ.

Mit együnk kánikulában?

A válasz egyszerű: könnyű, friss, lédús és (élelmiszer)biztonságos fogásokat! A melegben szervezetünk természetes módon kevesebb táplálékot kíván, ezért ilyenkor érdemes könnyen emészthető, friss, idény alapanyagokból készült ételeket enni többször, kisebb adagokban. Általában ilyenkor nem is esik nehezünkre lemondani a nehéz, zsíros fogásokról, hiszen a meleg hatására étvágyunk is csökken. Fontos viszont, hogy étrendünk összeállításánál figyeljünk a változatosságra és a szezonalitásra, valamint arra, hogy ételeink víztartalma minél nagyobb legyen, hiszen ez is beleszámít a napi folyadékfogyasztásba, ami a hőségben megemelkedik. Az alábbi szempontokat betartva enyhíthetjük a kánikula okozta fáradékonyságot: