Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Túlterheltek a gyerekek - hagyjunk időt az önfeledt játékra

Érdekességek2023. március 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Itt a tavasz, végre újra egyre több időt tölthetünk a szabadban. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a gyermekek a kötelező foglalkozásokra már nem szívesen járnak, sokkal jobban szeretnének kint lenni. Tanév elején nagy lelkesedéssel vágtak bele ezekbe a foglalkozásokba, mostanára viszont elfáradtak, nincs elég idejük játszani, nyugalomban tölteni a délutánokat.  

Ha azt látjuk gyermekünkön, hogy fárad, vagy szóban meg is mondja, hogy sokkal jobban szeretne inkább játszótérre menni, mint a kötelező külön foglalkozásra, érdemes átgondolni, hogy nem terheljük-e túl a gyermekünket? Van-e elegendő ideje a szabad játékra?

Óvodásoknak semmiképpen sem tennék minden napra valamilyen foglalkozást, de még az iskolás korosztálynál is azt gondolom, hogy kellenek pihenőnapok, amikor a gyermekünk szabadon játszhat. Természetesen, ha indokolt valamilyen fejlesztő foglalkozás, akkor az elsőbbséget élvez a többi foglalkozással szemben. Ezeket a gyermek érdekét szolgáló fejlesztő foglalkozásokat a tanév végéig nem hagynám abba. Ha nem szorul gyermekünk fejlesztésre, csak azért szerveztünk neki sok foglalkozást, hogy minél több dologgal találkozzon, akkor azokat nem indokolt mindenáron folytatni. Sokszor a gyermekünk többet nyer a szabadban eltöltött szabad játékkal, ahol friss levegőn mozoghat.ű

Akinek van ideje sokat játszani a saját fantáziája alapján, annak a képzelőereje is sokkal jobb azokénál a gyermekekénél, akik legtöbbször irányított tevékenységet végeznek, ahol mindent előre kigondolnak helyettük, s nem ők alakítják a játékot.Ezekben az években megfigyelhető egy nagy különbség gyermekcsoportok között.
Azoknak a gyermekeknek a játékvilága sokkal gazdagabb, akik még nem kattantak rá”az elektronikus eszközökre.

A túl korai sok vizuális inger sajnos azt is eredményezi, hogy a környezet nem tud elég érdekes lenni a gyermeknek, hiszen azt a dinamikus ingeráradatot nem találja meg a gyermek a környezetében. Ezáltal unalmas a mesekönyv, a hagyományos játékok sem kötik le a figyelmét, nem lesz izgalmas számukra az olvasókönyv fehér lapján az egy helyben álldogáló fekete betűket nézegetni.


Érdemes ezt is figyelembe venni, mielőtt a legnagyobb szeretetből megvesszük gyermekünknek a saját okostelefont, tabletet vagy laptopot.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.