2024. december 28.
A prediabétesz az a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának küszöbértékét. Korai felismeréssel a diabétesz kialakulásának késleltetése, vagy akár megállítása is lehetséges, életmódváltás, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés segítségével.
A prediabétesznek típusai az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) és a csökkent glükóztolerancia (IGT). Egyes felmérések szerint a betegségben a felnőtt lakosság 25-35%-a lehet érintett, de a kor előrehaladtával ez az arány emelkedik, így 65 éves kor felett akár a 45-50%-ot is elérheti.
Tünetek
A megemelkedett vércukorszintnek gyakran egyáltalán nincsenek tünetei, de ha mégis, azok könnyen összetéveszthetők más betegségek okozta panaszokkal, éppen ezért a prediabétesz csak nehezen diagnosztizálható. Érdemes azonban orvoshoz fordulni abban az esetben, ha megnövekedett szomjúságérzetet, szájszárazságot, a fokozott folyadékbevitelből következő gyakoribb vizelési ingert, valamint hasi elhízást, fáradtságérzetet, alvászavarokat, esetleg homályos látást tapasztalunk mindennapjaink során.
Diagnózis
A legtöbb rutin vizsgálat csupán az éhomi cukorértéket monitorozza, azonban ez még sok esetben nem nyújt teljes képet a szénhidrát-anyagcsere állapotáról, ezért érdemes cukorterheléses vizsgálaton (OGTT) is részt venni, amely azt is megmutatja, hogy hogyan reagál a szervezet nagy mennyiségű cukor elfogyasztásakor. A prediabétesz felismerése kiemelten fontos, hiszen a tartósan megemelkedett vércukorszint fokozott kardiovaszkuláris rizikóval jár, tehát megnöveli az olyan szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, mint a koronáriabetegség, a szívelégtelenség, vagy a stroke, továbbá veseproblémákhoz és a látás romlásához vezethet. Becslések szerint hazánkban kb. másfél-kétmillió ember szenved diabéteszben, illetve a kór kialakulását megelőző állapotokban.
2024. december 27.
Tudjuk-e, hogy lefogyhatunk az esszenciális olajok segítségével is? Ezek az olajok ugyanis többek közt segítenek a testzsír égetésével a túlsúly csökkentésében, így az egészséges testsúly megtartásában. Önmagukban vagy kombinálva, stimuláló, étvágycsökkentő előnyöket kínálnak, amelyeket kihasználhatunk, amikor ránk tör az evési vágy. Bizonyos olajok a többinél jóval hatékonyabban segítenek a zsírégetésben. Ezek közé tartozik a súlycsökkenés támogatására szolgáló grapefruit, borsmenta vagy fahéj olaj.
Az esszenciális „csodaolajok” azáltal hatnak, hogy elősegítik a test zsírégető képességét. A fogyás mellett pszichológiai téren is jótékony hatásúak, így azok belélegzése közvetlen hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Ha enni vágyunk, amikor stressz ér minket, az esszenciális olajok hozzájárulhatnak gondolkodásunk/késztetésünk megváltoztatásához. Pl. a narancsolaj enyhítheti a rossz hangulatot, így kevésbé valószínű, hogy egészségtelen, hizlaló ételekkel próbáljuk magunkat felvidítani.
Grapefruit olaj a kalóriák égetéséhez
A grapefruit esszenciális olajról ismert, hogy elősegíti a zsírégetést. Egy kísérleten alapuló, japán tanulmány nemrégiben beszámolt arról, hogy a grapefruit olajok belélegzése csökkenti az étvágyat/evési vágyat, és segíti a testzsír lebontását. Ez a termogenézis növelése segítségével valósul meg, ami a kalória elégetését jelenti a testhő előállításához. A kísérlet résztvevői 15 percig, hetente háromszor lélegezték be ezt az esszenciális olajat, és az említett éhségcsökkentő hatás miatt kevesebbet ettek, majd egy idő elteltével leadtak súlyukból.
Amellett egy koreai tanulmány azt is megállapította, hogy amikor a menopauza utáni időszakban lévő nők hat hétig naponta masszírozták a hastájékot grapefruit és ciprus esszenciális olaj kombinációjával (hordozó-olajjal hígítva), csökkent náluk a hasi zsír, a derékméret és a narancsbőr (cellulit) mértéke.
Borsmentaolaj a vitalitásért, az emésztés javítására, az étvágy csökkentésére.
Egy másik hasznos olaj a borsmenta, amely természetes energizáló hatású. Esszenciális olajának belélegzése hozzájárul a tüdőkapacitás növeléséhez. Emiatt több oxigén jut a szervezetbe, és energikusabbnak érezzük magunkat. Miután kevésbé stresszes és nyugodtabb állapotba kerültünk, több kedvünk lesz ahhoz, hogy törődjünk a testünkkel, a súlyunkkal, a külsőnkkel…
A borsmenta előnyei elfogadottak az emésztés elősegítése terén is, mivel nyugtató, görcsoldó hatással van a belekre. Egyes tanulmányok szerint enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit.
2024. december 27.
Adventi hangulat - fűszeres, mogyorós, diós, mézes illatok kavarognak a konyhából! Hangolódjunk fokozatosan az ünnepekre! Közös sütögetés vagy egy együtt elfogyasztott uzsonna is segít abban,hogy a rohanó világban ne csak az ajándékbeszerzésről szóljon az ünnepi készülődés!
Zabpelyhes-almás sütemény
Hozzávalók: 2 közepes alma, 10 dkg zabpehely, 3 dl tej, 4 ek. méz, 1 tojás, fél dl olaj, 20 dkg grahamliszt, 1 cs. sütőpor, ízlés szerint fahéj
A zabpelyhet 20 percre beáztatom 3 dl tejbe. Az almát meghámozom, lereszelem és meghintem a fahéjjal. Hozzákeverem a mézet, az olajat, a tojást és az áztatott zabpelyhet. Ezután rászórom a lisztet és a sütőport, összevegyítem és az egészet egynemű masszává keverem. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe teszem és 170 fokon tűpróbáig sütöm. Ha túl gyorsan sülne és még a belseje nyers, érdemes egy darab alufóliával letakarni.
Langyosan tálalom,. Kínálhatunk hozzá bármilyen lekvárt is, de anélkül is nagyon finom!
Illatos-almás kosárkák
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 3 közepes alma, 3-4 kanál barna nádcukor, 5-6 kanál darált keksz vagy őrölt zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék
Egy 12 lyukú muffinformát előkészítek, vékonyan kikenem olajjal. A tésztát vékonyra nyújtom, 12 darabba vágom. Közben az almát megmosom és héjastól vékony szeletekre vágom, magházát eltávolítom. A tésztát megszórom kicsit darált keksszel vagy őrölt zabpehellyel és beleteszem az almaszeleteket. Megszórom barnacukorral és mézeskalács fűszerrel, 200 fokos sütőbe tolom és várom az illatokat.
Desszertként vagy uzsonnára ajánlom, langyosan a legfinomabb!
Almás-mogyorós aprósütemény
Hozzávalók: 1 közepes alma reszelve, 10 dkg margarin, 10 dkg darált mogyoró, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg cukor
A hozzávalókat összekeverem és -gyúrom egy nagy tálban. Két nagy tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztából diónyi gombócokat formázok, amiket elrendezek a tepsin. Kézzel mindegyiket kicsit meglapítom és 180 fokos sütőben sütöm kb. 10-12 percig
Sokáig eltartható fém dobozban, de finom íze és illata miatt gyorsan el szokott fogyni!