Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Úgy izzad a lábam...

Érdekességek2023. május 22.

Ki gondolta volna, hogy akár 20 000 lépést is megteszünk naponta? Pedig egyes felmérések ezt mutatják. Nem csoda hát, ha sokunknak jelent problémát a kisebb-nagyobb mértékű lábizzadás, különösen meleg időben. 

Fotó: 123rf.comA lábizzadás nem csak időjárásfüggő, hanem a fizikai aktivitás vagy a lábbeli hordási ideje is befolyásolja. Íme néhány jó tanács ahhoz, hogy miként előzzük meg, enyhítsük vagy szüntessük meg ezt a fajta izzadást.

Törekedjünk a tökéletes higiéniára!

Ez a követelmény természetesnek tűnik, de nem mindig gondolunk rá pl. zuhanyozás, fürdés közben. Egyik fő szabály: külön figyelni rá, hogy mindegyik lábujj között jól beszappanozzuk a bőrt. A másik fontos teendő: a zuhanyozás vagy a fürdőzés befejeztével gondosan, egyenként meg kell törölni a lábujjakat, mielőtt zoknit, harisnyát, illetve cipőt húznánk. Ennek oka, hogy a legkisebb nedvesség is kedvez a baktériumok terjedésének, így a kellemetlen lábszag megjelenésének.

Megfelelő cipőt válasszunk! 

Régi tapasztalat, hogy cipőn spórolni nem lehet! Részesítsük előnyben a bőrcipőket, melyek jobban szellőznek, mint az olcsóbb, műbőrből készült lábbelik. És amint az időjárás engedi, vagy ha egész nap zárt helyen tartózkodunk, lehetőleg nyitott fazonú cipőt viseljünk. Amikor pedig beköszönt a csizmaviselés szezonja, és gyakran csapadékos is az időjárás, a nedvesség esetleges beszivárgása miatt biztosítsuk lábunk szárazságát azzal, hogy gyapjúzoknit húzunk a lábbelibe. A pamuthoz hasonlóan a gyapjú természetes szálainak köszönhetően szabályozza, illetve megakadályozza az izzadást is, ha pl. egész nap hordjuk a csizmánkat, és befülled, beleizzad a lábunk. Egy másik fontos szabály, hogy ne hordjuk ugyanazt a lábbelit egymás követő napokon, hanem váltogassuk az időjárásnak megfelelő „cipőkészletünkből” nap mint nap.

Használjunk speciális lábdezodort!

Ajánlott a könnyű, friss illatú lábdezodor használata, melynek természetes, növényi hatóanyagai gátolják a nagyfokú izzadást, megszüntetik a kellemetlen lábszagot. Összetevője lehet kamillakivonat, D-panthenol-provitamin, regeneráló allantoin, teafa- vagy eukaliptusz-illóolaj, mentol (ez utóbbiak hozzájárulnak a fokozott bőrhigiéniához is). Léteznek pordezodorok is, melyek hatékonyabbak, hosszabban megőrzik a lábbőr szárazságát, izzadtságmentességét, mintha egyszerűen bepúderoznánk a lábunkat.


Hordjunk szagtalanító talpbetétet!

A kétrétegű szagtalanító talpbetét rendkívül hasznos lehet azoknak, akiknek átlagon felüli mértékben izzad a lába – de közepes fokú izzadás esetén is hordhatjuk. Az ilyen típusú talpbetét felső rétege antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a kellemetlen lábszagot, a második, aktív szénréteg pedig beszívja a nedvességet, míg mindkét réteg fertőtlenít. Válasszunk olyan fajtát, mely a talpon lévő rajz alapján méretre vágható. Sokkal kényelmetlenebb viselni ugyanis azokat a készre vágott talpbetéteket, melyek két, egymást követő lábméretre is alkalmasak.

 Mit tegyünk sportolás közben?

Mindig olyan cipőt válasszunk, mely sporttevékenységünknek megfelelő. A dzsoggingolók inkább könnyű anyagból készült sportcipőt hordjanak, hogy ezáltal csökkentsék a lábizzadást. A lyukacsos modellek különösen ajánlottak, függetlenül a sportolási körülményektől, mivel hagyják szellőzni a lábat. A sportcipő kiválasztásakor természetesen hagyatkozhatunk a cipőboltban feltüntetett rendeltetés szerinti megkülönböztetésre (futás, gyaloglás, teniszezés stb.) Viszont a sportcipőben tanácsos dezodort alkalmaznunk a baktériumok elterjedésének megakadályozása céljából, hiszen mindenfajta mozgás, fizikai aktivitás közben lábunk fokozottabban izzad. Az egyéb cipőkhöz is ajánlott egyes sprékkel pedig – a bennük lévő különleges gyógynövénykivonatok hatásának köszönhetően – az izzadásgátlás mellett a gombásodást is megelőzhetjük.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Veszélyes a hőség a túlsúlyosokra, inzulinrezisztensekre

2025. szeptember 09.

A kánikula sokakat megviselhet, különösen, ha olyan krónikus állapotokkal élnek, mint például az elhízás és az inzulinrezisztencia, cukorbetegség. A nagy meleg kihívás elé állíthatja az érintetteket, ami nem csak a közérzetüket, a napi rutinjukat, de akár a gyógyszerelésüket is érinti. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista magyarázta el az összefüggéseket.

Miért lehet a nyár kritikus az elhízással, cukorbetegséggel élőknek?

Az elhízás és az inzulinrezisztencia szorosan összefügg, ugyanis a nagy mennyiségű testzsír, különösen a zsigeri zsír növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. Vagyis a két állapot nagyon gyakran együttesen van jelen. A nyári meleg pedig nem csak kényelmetlen a túlsúllyal élőknek, de befolyásolhatja az inzulin felszívódását és hatékonyságát is az injekciós inzulint használóknál, ami gondos ellenőrzést és módosításokat igényelhet. Bár a melegnek lehet jótékony hatása a glükóz-anyagcserére, a szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a cukorbetegség és az elhízás hatékony kezelése, ellenőrzése a nyári hónapokban.
– A hőség egyik kevésbé nyilvánvaló hatása, hogy megváltoztathatja az inzulin felszívódásának sebességét. Azoknál, akiknek inzulininjekcióra van szükségük, az inzulin megfelelő tárolása, hűtőbe helyezése elengedhetetlen, és bizonyos esetekben sürgős. A magas hőmérséklet ugyanis lebonthatja az inzulint, és csökkentheti annak hatékonyságát. Ne tegyük ki az inzulinadagoló tollakat vagy a vércukormérőket közvetlenül napfénynek, és ne hagyjuk azokat parkoló autóban – figyelmeztet Mutnéfalvy doktor. – Fontos azt is figyelembe venni, hogy nem csak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a szervezet glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is. Ezenkívül a testmozgás vagy a kültéri hőség is okozhat hipoglikémiát, hacsak a kalóriabevitel nem kiegyensúlyozott. A cukorbetegség és az elhízás hatékony nyári kezelésében tehát a rendszeres hidratálás, a vércukorszint-ellenőrzések gyakoriságának növelése, valamint az inzulinadagok aktivitás és ételfogyasztás szerinti módosítása segíthet a jó állapot fenntartásában.

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.