Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Új magyar felfedezés a stresszkutatásban

Érdekességek2018. október 12.

A késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú, tartós hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében.

Az agyvízen keresztül közvetített mechanizmus esetében a veszély fellépése után több tízperces késéssel aktiválódik az az agyi terület, mely a stresszre adott válaszért és a viselkedés kialakításáért felelős. Az eredmények új távlatok nyithatnak a poszttraumásstressz-szindróma, a krónikus stressz és a kiégés idegi folyamatainak megértéséhez.

A kutatók most publikált eredménye alapján új értelmet nyer az a mondás, hogy „felforr az agyvizem” – bár hőmérsékletemelkedésről nincs szó, de valóban történik valami az agyvízzel stresszhelyzetben – mondja Dr. Alpár Alán, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet docense, a Kísérletes Neuroanatómiai és Fejlődésbiológiai Csoport vezetője. Mindeddig két fő agyi stresszmechanizmus volt ismert, mindkettő elindításáért a hipotalamuszban található idegsejtek jól körülírható csoportja felelős. Az egyik folyamat egy hormonális út, mely végső soron a véráramon keresztül a mellékveséből szabadít fel hormonokat a stresszhatást követően másodperceken belül. A másik, idegi út még gyorsabb, mely során közvetlen idegi összeköttetés alakul ki a viselkedésünket döntően kialakító ún. prefrontális kéreg felé, a másodperc tört része alatt.


A Kísérletes Neuroanatómiai és Fejlődésbiológiai Csoport munkatársai ugyanakkor megállapították: ugyanezen idegsejtek egy harmadik úton is képesek stresszreakciót kiváltani, melynek hatása ugyanakkor jóval később jelentkezik és tartós. A most leírt teljesen új mechanizmus az agyvízen keresztül zajlik. Ennek során az idegrendszer fejlődésében, karbantartásában is fontos szerepet játszó molekula, az ún. ciliaris neurotrofikus faktor (CNTF) az agyvízben keringve kerül le a stresszközponthoz. Mivel az agyvízzel terjedő mechanizmusról van szó, ez sokkal lassabb, mint a véráramon keresztül zajló folyamat; az agyvízben lassabban hígul fel az anyag, és ezért hosszan tudja kifejteni a hatását. Az agyvízben lévő molekulák pedig szüntelenül bombázzák a stresszközpont idegsejtjeit, amik a prefrontális kérget tartják folyamatosan éberen, aminek következtében egy éberebb, magasabb reakciókészségű idegrendszeri állapot alakul ki.

Dr. Alpár Alán szerint nagyon valószínű, hogy stresszhatás esetén mindhárom mechanizmus bekapcsolódik, a stressz késleltetett, tartós hatásának kialakulásában ugyanakkor ennek a harmadik típusú, általuk azonosított folyamatnak van szerepe.

Azt, hogy az agyvelő mely területei felelősek a kívülről érkező stresszingerre adott gyors válaszért, Dr. Selye János világhírű, magyar származású stresszkutató munkássága óta tudjuk. Szintén ő írta le, hogy mi történik stresszhelyzetben, miként aktiválja a hipotalamusz a hipofízist, az pedig a mellékvesekérget – emlékeztet Dr. Alpár Alán. A stressz azonban elhúzódó folyamat, a környezeti fenyegetettség lehetősége például hosszabban is fennállhat, mely nemcsak azonnali, hanem tartós figyelmi állapotot kíván a szervezettől. A kutatók ezt a folyamatot kívánták megérteni, amikor a Nemzeti Agykutatási Program keretében a limbikus rendszer működésének és zavarainak molekuláris biológiai hátterét kezdték feltérképezni.

Az agyvízen keresztüli fent leírt mechanizmust nemcsak állatkísérletekben, de emberi mintákon is kimutatták. A kísérletekben felhasznált emberi mintákat az ugyancsak a NAP által támogatott, Dr. Palkovits Miklós, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professzor emeritusa által vezetett Humán Agyszövet Bank és Laboratórium biztosította. A kutatások részben kollaborációban, Dr. Harkány Tiborral, a Bécsi Orvostudományi Egyetem tanszékvezető professzorával és kutatóival együttműködésben valósult meg.

A munkát Dr. Alpár Alán öt évvel ezelőtt kezdte el az akkor harmadéves orvostanhallgatóval, Zahola Péterrel, aki azóta már PhD-hallgatóként dolgozik a munkacsoportban. A kutatócsoport vezetője úgy látja, a felfedezés új távlatokat jelenthet a poszttraumás-stressz szindróma kialakulásának megértésében is. Az akut stressz állandósulása, krónikussá válása, a kiégés a mai társadalom számára komoly kihívást jelent, az ehhez vezető idegi folyamat megértése később lehetőséget adhat ezeknek a neuropszichiátriai megbetegedéseknek a kezelésére. A kutatás során több olyan molekuláris mechanizmust is bemutattak, ami a későbbiekben gyógyszercélpont lehet a farmakológusok számára.

A Nemzeti Agykutatási Program keretében végzett kutatás eredményeiről szóló publikáció ma jelent meg az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet újságjában, a The EMBO Journalben.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Gyenge az immunrendszere? Ezeket mindenképp nézesse meg a vérképében!

2024. április 05.

Az immunrendszerünk fontos szerepet tölt be betegségek elkerülése szempontjából, így, ha túl sokszor, illetve túl sokáig gyűr le minket valamilyen fertőzés, akkor érdemes vérvétellel ellenőriztetnünk pár paraméterünket, hogy közelebb kerülhessünk ahhoz, hogy mi is okozza a problémát. A kérdésről dr. Fehér Ágnessel, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia specializációjú belgyógyászával beszéltünk.

Mikor gyanakodjunk arra, hogy baj van az immunrendszerünkkel?

Az immunrendszer szervezetünk védelmi vonala, mely felismeri a kórokozókat, majd elpusztítja. Abban az esetben, ha az immunrendszer funkciója sérül, nem lesz képes megfelelően ellátni a feladatát, ilyenkor a fertőzések száma/súlyossága megnő. Ennek számos oka lehet, egyes esetekben hiányállapot (egyoldalú táplálkozás, felszívódási zavar, stb.), de akár közvetlenül, akár közvetetten az immunrendszert érintő megbetegedés első megjelenési formája is lehet a visszatérő infekciók.

Erre példa az ismétlődő felső légúti megbetegedések, homlok- vagy orrmelléküreg-gyulladás, esetleg különböző bőrproblémák. Amennyiben túl gyakoriak a visszatérő fertőzések, vagy kifejezetten elhúzódóak, illetve a betegség lefolyása súlyosabb, mint várnánk, mindenképp javasolt orvosi segítséget kérni, mivel bizonyos vizsgálatok elvégzésére szükség lehet.

Fehérvérsejtek (leukociták)

A fehérvérsejteknek 2 fő típusuk van, a fagociták és a limfociták, melyeken belül is még több típust különböztetünk meg. Az immunrendszer vizsgálatának első lépése, a fehérvérsejtek számának, pontosabban az altípusok mennyiségének számszerű meghatározása, melyet a vérkép vizsgálatából tudunk meg. Erre azért van szükség, mert a fehérvérsejtek altípusai különböző funkcióval bírnak a fertőzések elleni védelemben. Alacsonyabb fehérvérsejt szám esetén (fontos miből van kevés) a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

Oka lehet heves immunreakció akár bakteriális, akár virális kórokozóra, kemoterápia, bizonyos gyógyszerek, egyes esetekben rosszindulatú hematológiai daganat (leukémia, limfóma) is felmerül. Emiatt, ha extrém alacsony a fehérvérsejtszám, illetve ismételten is rossz értéket mérünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, aki mérlegeli az eltérés súlyosságát, szükség esetén további diagnosztikai vizsgálatokat javasol. 

Instabilitás és gyengeség is lehet a porckopás tünete a térdben

2024. április 05.

A térd a legnagyobb ízület a testben, amelyre minden lépésnél jelentős terhelés hárul, futásnál pedig a térdkalácsra ható kompressziós erő a testsúly 7-11-szerese is lehet. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus ennek a különleges struktúrának a felépítéséről és a térdben jelentkező porckopás tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszélt. 

A térdfájás nagyon gyakori tünet

Mint minden ízületnél, a térdnél is egy porcréteg borítja a csontokat, amely lehetővé teszi a sima, súrlódásmentes mozgást. A térd közepén két félkör alakú, gumiszerű porc, ún. meniszkusz található, amelyek fokozzák az ütéselnyelő hatást. Ezen kívül kis, folyadékkal teli tömlők, a bursák is a kipárnázást szolgálják. Azonban, mint a mechanikai struktúráknál ez előfordul, ismétlődő terhelés vagy hirtelen behatás következményeként a térdízület egyes részei elszakadhatnak, megsérülhetnek, elkophatnak. 

Az eredmény minden esetben térdfájdalom, ami lehet éles vagy tompa, járhat akár duzzanattal, instabilitással, de mindenképpen kihat az mozgásra, sőt az életminőségre. Ha pedig a térdfájás nem múlik el néhány nap alatt, minél előbb érdemes orvoshoz fordulni a diagnózisért, hiszen az ilyen nagy terhelésnek kitett ízületek ritkán gyógyulnak meg maguktól. Sokszor már a fizioterápiás kezelések is segítenek a problémán, ha pedig elkerülhetetlen a műtét, a korán megkezdett kezelés akkor is képes csökkenteni a későbbi állapotromlás kockázatát. 

A térdfájdalom és az instabilitás más ízületekben is gondot okozhat

Ha a csontokat „kipárnázó” ízületi réteg megsérül vagy elkopik, védelem nélkül maradnak a csontfelületek, amelyek így egymáson kezdenek súrlódni. Ez előbb-utóbb olyan tüneteket okoz, mint a térdfájás, a duzzanat, a merevség, hosszú távon pedig az állandó irritáció miatt kialakulhat a térdízületi gyulladás.

– A térdízület kopása bizonyos mértékig az idősödéssel jár, bár nem mindenkinél válik tüneteket okozó panasszá. Az ismétlődő mozdulatok – különösen a csavarás, az ugrások, a térdhajlítás – a traumával járó sérülések és a túlsúly a porckopás fő okozói. Nem csak a fő tünetnek számító fájdalom utalhat a porckopás jelenlétére, de akár az instabilitás, a gyengeség is panasz lehet, ahogyan a mozgásbeszűkülés és a merevebbé váló mozgás is. Mindezek következtében megváltozhat a járás, ami pedig megváltoztathatja a térd, a boka és a csípő helyzetét – hosszabb távon tehát más ízületben is problémát okozhat – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus.

– A diagnózis felállítása a kikérdezésen és a fizikális vizsgálaton alapul, a röntgen és a CT a csontok vizsgálatát, az MRI pedig a porcok és más szövetek állapotának ellenőrzését teszi lehetővé.

Az endometriózis elleni küzdelemhez csatlakozik a Béres

2024. április 04.

Márciusban, az endometriózis hónapjában éves stratégiai együttműködést kötött a Béres és az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, melynek keretében a vállalat 13,5 millió forint értékű támogatással segíti az endometriózis elleni küzdelmet.

Több mint 200 ezer magyar nőt érint, gyakran a fájdalmas menstruáció irányítja rá a figyelmet. Ez az endometriózis, amely minden tizedik termékeny korú fiatal nő életét megnehezíti, a női eredetű meddőség vezető oka. A megfelelő terápia hatására a betegségben szenvedők életminősége jelentősen javul, és a gyermekvállalási esélyek növekednek. Ehhez azonban az kell, hogy időben felismerjük a jeleket, és a megfelelő szakemberhez forduljunk. 

Nem vagy ezzel egyedül, és nem egyedül kell vele megküzdened

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a problémára, hiteles, hasznos információkkal segítsen az érintetteknek, és támaszt nyújtson nekik a legnehezebb pillanatokban. 2024-ben a Béres stratégiai partnerként áll ezekben a szervezet mellé. 

Az együttműködés a 12,5 millió forint értékű Béres termékadomány átadásával vette kezdetét március elején. A felajánlott Béres Csepp Extra és Béres Szelén Vital készítményeket Regéczy-Béres Melinda, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatóhelyettese adta át Salamon Adrienn-nek, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnökének. 

A terméktámogatáson felül a Béres anyagi támogatással is segíti az alapítvány edukációs munkáját, podcastek és az Endometriózis Világnap eseményeinek megvalósítását. A Béres részt vesz az alapítvány most induló „munkahelyi érzékenyítő programjában” is, annak érdekében, hogy munkatársai figyelmét is felhívja a női egészséggel kapcsolatos fontos tudnivalókra.

„A Béres, mint a hazai egészségvédő piac vezető szereplője, az egészségvédelem elkötelezett támogatója kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan, sokakat érintő, ugyanakkor a mai napig gyakran tabunak számító egészségügyi problémákra is ráirányítsa a figyelmet, mint amilyen az endometriózis. Ezért állunk hiteles szakértők, kezdeményezések mellé, hogy közösen hívjuk fel a figyelmet a megelőzés és a szakszerű kezelés fontosságára. Én személyes küldetésemnek is tartom, hogy a Béresnél rendelkezésre álló szakértelemmel és saját tudásommal, tapasztalataim megosztásával támogassam azokat a nőtársaimat, akik hozzám hasonló helyzetbe kerültek.” – hangsúlyozta Regéczy-Béres Melinda, aki maga is érintett a betegségben.

Salamon Adriennt, az alapítvány elnökét a saját története motiválta arra, hogy az endometriózis elleni küzdelem legjelentősebb hazai nagyköveteként segítsen sorstársainak. „Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nőnek endometriózisa van, a fájdalommal töltött évek alatt 10 évente egy évet veszítenek el az érintettek az életükből. A túl későn kapott diagnózis elviselhetetlenné teheti a mindennapokat, párkapcsolatok mennek tönkre, munkahelyeket veszítenek el a nők. Ezért kiemelten fontos, hogy hiteles információt juttassunk el, így időben érkezhet meg a szakszerű segítség.” – emelte ki.