Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Új szuperfegyver az öregedés elleni harcban - ismerjük meg a kendert!

Érdekességek2018. július 11.

Üldözött drogalapanyag, az ipari felhasználás révén az egyik legtöbbet használt növényi rost, 2000 éves papíralap, mostanság pedig XXI. századi szuperfood. Mindez a kender, amelynek számtalan alfaja létezik, érdemes megismerni különleges sztoriját és utolérhetetlen összetevőit. Nézzük, mire is jó a kendermag és olaja.  

Jól kifizetődő haszonnövény

Az ipari, táplálkozási és kozmetikai felhasználású nemesített kendernek nem sok köze van a marihuánaként ismert indiai vadkenderhez. Bár növénytanilag közvetlen rokonai egymásnak ezek a növények, sőt még a leveleik is igen hasonló formájúak, a drog alapját képező THC-tartalom a nemesített kendertípusokból teljesen hiányzik. Világszerte mintegy 30 ezer tonna kendert állítanak elő, ezek a növények a nemesített fajtákhoz tartoznak. Az ipari kender indiai vad rokonánál jóval több rostot tartalmaz, ez a tulajdonsága pedig már 2000 évvel ezelőtt is az egyik leggyakrabban használt haszonnövénnyé tette az ókori Kínában. Itt ugyanis papíralapanyagként szolgált. Mi magyarok is igen korán, ázsiai vándorlásaink során találkoztunk ezzel a jól hasznosítható növénnyel, i.e. 950-ből is találtak olyan textilmaradványokat, amelyek kenderből készültek. A ruhagyártás a mai napig az egyik legfontosabb összetevőként tekint a nemesített kenderre. Európában egyébként pont Franciaországban termesztik a legtöbb kendert, a világ termelésének ¾-e ugyanis innen származik. Bár a gallok földje élen jár a divatvilágban is, elsősorban nem a ruhaiparnak, hanem egyéb iparágaknak adják el a rengeteg kendert. Manapság papírt, különböző fához hasonló lemezeket, falborítást és autókarosszériát is szívesen készítenek kenderből, mivel rostjai ellenállóak és rugalmasak egyszerre. Egy időben kísérleteztek a kendermagból készült biodízel előállításával is, de időközben rájöttek, hogy a kendermag és annak olaja olyannyira értékes összetevőket tartalmaz, ami miatt érdemesebb inkább táplálkozási és kozmetikai célokra használni ahelyett, hogy elégetnénk az autóinkban.


Kendermag, a jövő tápláléka

A kendermag összetétele igen különleges, ezért tartják a legújabb szuperfoodnak a táplálkozástudósok. Négy evőkanál kendermag – ami kb. 42 grammnak felel meg – 15 gramm fehérjét tartalmaz, ez egyes kutatások szerint jobban felszívódik, mint a húsban lévő fehérje, ráadásul a szervezetünknek szükséges, összes aminosav-típus megtalálható benne. A magban lévő olajat kétharmadrészt esszenciális zsírsavak – Omega 3 és 6 – alkotják, amelyek jót tesznek a szív- és érrendszeri betegségeknek, az immunrendszernek és segítenek a bőr rugalmasságát is megőrizni. A magok szénhidráttartalma igen csekély, 10%-nyi, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A magokban lévő rost segíti az éhség kordában tartását, a bennük lévő ásványi anyagoknak (kalcium, vas, foszfor magnézium, kálium, cink, mangán, réz) és  vitaminoknak (E-vitamin, B-vitaminok) köszönhetően a diétázók tápanyagbevitele is kiegyensúlyozott lehet. Kellemes diós íze miatt kiváló kiegészítője bármilyen müzlinek, süteménynek és salátának, az egészséges táplálkozás jegyében. Napjainkban több kutatás is zajlik, amely a kendermag egészségügyi előnyeit vizsgálja, ezek kapcsolatot mutatnak a kendermag-fogyasztás és a rákmegelőzés, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, bizonyos bőrbetegségek, például az ekcéma gyógyítása között.

Csúcshatóanyag a kozmetikai iparban

A kendermagból sajtolt olajat fogyaszthatjuk salátaöntetként is, de főzéshez nem igen ajánlott, mert a hőtől károsodik az esszenciális zsírsav tartalma. Ha hozzájutunk egy kis kendermagolajhoz, akkor használjuk ki a lehetőséget, és inkább szépüljünk! Különleges tulajdonságokkal rendelkezik: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, kiegyensúlyoz. Számos kutatás kimutatta, hogy a kenderolajban megtalálható linolsav lassítja a sejtek öregedését, így valódi szuperfegyver lehet a bőr öregedés gátlásában. Rendkívül erős hidratáló és bőrpuhító hatású, emellett növeli a bőr rugalmasságát és a szövetek vízmegtartó képességét. Whoopi Goldberg is kendermagolajjal őrzi fiatalos külsejét, bár ő olyannyira a kender híve lett, hogy még az indiai vadkender mellett is szívesen kampányol. A kendermagolaj csodát tesz a hajkoronával és támogatja az egészséges mértékű hajnövekedést.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Hogyan kell használni a fényvédő termékeket?

2025. július 03.



A fényvédő termékek teljes mértékben csak akkor hatékonyak, ha megfelelő mennyiségben és időközben alkalmazzák őket.

Az átlagos testméretű felnőttek teljes testfelületének védelméhez kb. hat teáskanálnyi (kb. 35 ml) mennyiségnek megfelelő fényvédő készítmény szükséges. Ajánlatos már a napozás, napon tartózkodás előtt 20 perccel bekenni a bőrt, és ezt kétóránként megismételni.

Fürdés, erős izzadás után is ismételni szükséges a bőr lekenését. Egy átlagos flakonnyi fényvédő készítmény tehát 1-2 nap alatt elfogy. Ha ennél tovább kitart, akkor valami helytelen volt az alkalmazás során.

Sokan a tartós napozás helyett megszakításokkal napoznak, mert így vélik elkerülni a tartós sugárzás hatását. A rossz hír az, hogy az ultraviola sugárzás hatása felhalmozódik (kumulálódik) a nap folyamán, tehát a napozásra szánt összidő ne legyen több fél–egy óránál.

Nem múlik a nyakmerevség? Fontos az orvosi kivizsgálás

2025. július 03.



A nyaki merevség általában egy egyszerű „elalvás” miatt alakul ki, de ha az állapot tartósan fennáll, az jelentősen rányomja a bélyegét a hétköznapokra, különösen, ha más tünetek, például váll- vagy fejfájás is társulnak mellé. Dr. Csengei Gábor PhD, a Fájdalomközpont – Prima Medica reumatológusa azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

A merev nyak az autóvezetésben is akadályozhat

A nyakmerevség jellegzetes tünete a fájdalom és nyak mozgatásának nehézsége, amely főként a fej oldalra fordításkor jelentkezik. Néha a nyak olyan merevvé válhat, hogy csak a teljes test elfordításával tudunk oldalra nézni. Igen gyakran jelentkezik ez a panasz reggel, felkelés után, ám egyes esetekben egész nap fennmarad a merevség. Máskor konkrét mozdulathoz köthető a fájdalom, amikor mintegy „meghúzzuk” a nyakunkat. Elképzelhető, hogy a nyaki probléma az oka a fejfájásnak, váll- és karfájdalomnak is.
– A nyaki merevséggel járó fájdalom az egészen enyhétől a komoly, éles, kínzó érzésig terjedhet. Különösen oldalra fordításnál nyilallhat bele a fájdalom a testrészbe, ami adott esetben lehetetlenné teszi az olyan mindennapos tevékenységeket, mint például az autóvezetés.

Izomfeszülés és gerincprobléma is okozhatja


A nyakmerevség leggyakoribb oka a rándulás. Különösen a lapockaemelő izom hajlamos a sérülésre, amely összekapcsolja a nyaki gerincet a vállal. Ez az izom számos, hétköznapi tevékenység során megrándulhat, terhelődhet. Ilyen lehet például a rossz pozícióban történő alvás, a sportsérülés, amikor hirtelen behatásra oldalra csapódik a fej, vagy éppen a tartós, helytelen nyakpozíció, jellemzően számítógép- vagy mobiltelefon-használat kapcsán. Az is gyakori eset, hogy a tartós stressz miatti izomfeszültség okozza a nyak merevségét is – foglalja össze a tudnivalókat Csengei doktor.

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket