Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Új tanév, új gyerekszoba: 5 szuper tip

Érdekességek2017. szeptember 05.

Kezdődik a tanév, érdemes néhány szakértői tippet megfogadva újragondolni a gyerekszobát és a tanulósarkot… A profik sokat segíthetnek a költséghatékony, mégis mutatós végeredmény elérésében.

A gyerekszoba, ezen belül a tanulósarok kialakítását főként a helyiség nagysága és a belmagasság határozza meg. Emellett figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát is, de tovább nehezíti a tervezést, ha testvérek osztoznak egy szobán. Boncz Péter, a szombathelyi Praktiker áruházvezetője és Zsipi Ildikó, szortiment menedzser most 5 jó tanácsot oszt meg a szülőkkel.

1. Kombiágy: kis helyen több funkció

Gondolkodjunk úgy a gyerekszobáról, mintha az egy mini lakás lenne. Tehát a pihenés, a munka és a szórakozás hármas funkciójának is jusson benne hely. Kisiskolásoknak az úgynevezett kombiágyak a leginkább helytakarékos megoldások. Ezek olyan egyszemélyes emeletes ágyak, amelyekben fölül van a kényelmes, normál méretű hálórész, alul pedig játszóhely vagy tanulósarok alakítható ki, sok tárolóhellyel.


2. Testvérek egy térben

Kis alapterületű közös szobába emeletes ágyat vagy olyan kombiágyat válasszunk, amely két fekvőrészt variál. Ám az is fontos, hogy minden tanulónak legyen saját íróasztala és szekrénye. Így egy időben tanulhatnak, játszhatnak a gyerekek, és a tanszerek sem fognak összekeveredni. A könnyebb együttélést térelválasztó bútorokkal (polcokkal, paravánnal) is segíthetjük.

3. Színekkel segítsük a kreativitást!

A falakra érdemes olyan diszperziós falfestéket választani, amely mosható és súrolható is. Így tovább lesz újszerű és tiszta a szoba. A jó minőségű, vízzel hígítható, adalékanyagmentes termékeket keressük!
Minél világosabbak a gyerekszoba színei, annál tovább lehet természetes fény mellett tevékenykedni. Ám ez nem jelenti azt, hogy az élénk színeknek nincs szerepük. A divatos pasztellek mellett egy-egy falon bátran próbáljuk ki a gyerek által kedvelt kéket, zöldet vagy sárgát, sőt ezeket az árnyalatokat már akár táblafestékkel is megvalósíthatjuk: e falakon aztán órákon át lehet rajzolni!

4. Fénytervezéssel takarékosságra nevelünk

A világítást nem csak a szemek épsége okán, hanem energiatakarékossági szempontból is érdemes megtervezni. A gyerekeket először a világítással lehet megtanítani takarékoskodni. Ebben nyújt óriási segítséget a LED-világítás. Vásárolhatunk például olyan íróasztali lámpát, amely a nappali, meleg, fehér fényt utánozza, úgy, hogy a beépített LED-et sosem kell cserélni, hiszen az több tízezer óra élettartammal bír. A gyerek szobájában is használjunk célzott fényeket, így hamar megtaníthatjuk, hogy csak azt a lámpát kapcsolja fel, amelyre éppen szüksége van.

5. Új cuccokkal nagyobb a lelkesedés

Kevés diák igazán lelkes szeptember elsején. Talán egy-egy kiegészítő segíthet ezen: babzsákok, laptop asztalok, tablettartók és egyedi borítású jegyzetfüzetek, például.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Miért dorombol a cicánk?

2024. szeptember 06.

A macskákat mi akkor halljuk dorombolni, ha nyugodtak, elégedettek, de a dorombolás elsődleges célja, hogy a szoptató anyamacska megnyugtassa a kölykeit.  

A néhány napos kismacskák már hallhatóan dorombolnak, még szopizás közben sem hagyják abba. A már elválasztott kölykök dorombolással fogadják anyjukat, ezzel a régi bizalmas kapcsolatot idézi fel. A cica doromboláskor hangszalagjai a levegő hatására rezegni kezd. Eközben a gégefő izomzata másodpercenként hússzor-harmincszor húzódik össze.

A macska minden testhelyzetben képes dorombolni, akár nyitott, akár csukott szájjal. A dorombolás és a légzés ritmusa megegyezik. A régi időkben a rokka kerekének egyenletes surrogásához való hasonlóság miatt a doromboló macskára azt mondták, hogy "fon".

Mások véleménye szerint  a dorombolást nem a hangszálak rezegtetése idézi elő. Megfigyelték, hogy az a macska is vígan tovább dorombolt, akin egészségügyi okokból gégemetszést hajtottak végre. Valójában a mai napig sem tudtak megállapodni abban a tudósok, hogy tulajdonképpen hogyan dorombol a macska...

Ami biztos, hogy a teljesen csonttá keményedett nyelvcsontú macskák képesek dorombolásra. A porcos nyelvcsontú felidák gégefője mozgékony: ezek az állatok a bömbölésre képesek. A felidák közül csak a kisebb fajták és a cibetmacskafélék egyes képviselői tudnak dorombolni. Ebbe a csoportba tartozik a házi macska, a jaguár, a puma, az ocelot, a szervál, a gepárd és a vörös hiúz.

A dorombolás a jó közérzet jele, ezzel is kommunikál az emberekkel, a gazdival, örülök neked, szeretlek.

Mi okozhat halláscsökkenést?

2024. szeptember 06.

Hallásromlás több okból is bekövetkezhet és lehet átmeneti vagy tartós… Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát a halláscsökkenés gyakoribb kiváltó okairól és kezelésükről kérdeztük.

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen is keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi, de egyéb tünetek is kialakulhatnak: sokan fülzúgásról, zajérzékenységről, vagy szédülésről is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratban, a dobhártyával, vagy a hallócsontokkal van gond, akkor vezetéses halláscsökkenésről beszélünk, ha mélyebben van a probléma, akkor percepciós, vagy idegi halláscsökkenésről van szó.

Gyulladás, elzáródás a külső fülben

Átmeneti halláscsökkenést okozhat a külsőfül-gyulladás, ami elsősorban a hallójárat felázása, ill. mikrosérülése kapcsán alakulhat ki. Jellemzően a medencék, fürdők vizében található baktériumok okozzák, ezért nevezik ezt a betegséget úszófülnek is. Antibiotikumos tamponnal helyileg jól gyógyítható, így az átmeneti hallásromlás is megszüntethető.

Halláscsökkenést okozhat a hallójáratba kerülő idegen test, vagy a túlzott fülzsírtermelődés miatt kialakult fülzsírdugó is. Ha az eldugult fület szakorvos sérülésmentesen, szakszerűen kitisztítja, a hallás is újra a régi lehet.

Elváltozások a középfülben

A vírusok, vagy baktériumok által okozott heveny középfülgyulladás általában nagy fájdalommal jár, főleg ez viszi orvoshoz a beteget, nem is elsősorban a gyulladás miatt kialakult hallásromlás. Gyógyszeres kezeléssel azonban mindkét tünet megszüntethető. Bonyolultabb a helyzet, ha a gyulladás következtében a dobhártya perforálódik A dobhártya átszakadása nem csak gyulladás következtében alakulhat ki – teszi hozzá dr. Fülöp Györgyi. „Idegentest, vagy erős nyomásváltozás (repülőn), a fület ért ütés vagy hangos durranás kapcsán is kilyukadhat a dobhártya. Jó hír, hogy az esetek többségében magától begyógyul, ha mégsem, akkor műtéti úton helyreállítható a folytonossága, így a dobhártya perforáció miatti hallásvesztés is korrigálható.”

Mit mond a gyógyszerész? – A száraz szem kezeléséről

2024. szeptember 05.

A szem a legfontosabb és legérzékenyebb érzékszervünk. A szem védekezőrendszeréhez tartozik a megfelelő mennyiségű és összetételű könny. A könny víztiszta, enyhén sós (1,3% nátrium-klorid-tartalmú) folyadék, mely a szaruhártya külső felszínén folyik lefelé, így biztosítva a megfelelő nedvességét. Ha a könny mennyisége nem megfelelő, égő, szúró idegentest-érzés, szemvörösség, illetve fényérzékenység, fokozott könnyezés jelentkezhet, mely tünetek a „száraz szem” betegségre utalnak.

Mi okozhatja a száraz szem tüneteit?


Szeles időjárás
Légkondicionált, alacsony páratartalmú helyiségben tartózkodás
Egyes betegségek, pl.: Sjögren-szindróma
Egyes gyógyszerek (pl.: allergiaellenes szerek, aknéra alkalmazott készítmények, szteroidok, egyes antidepresszánsok, fogamzásgátlók, altatók) mellékhatásaként is megjelenhet
Kemény kontaktlencse viselése
A szem szaruhártyáján végzett műtét
Menopauzában gyakori


Mit tehetünk a száraz szem tüneteinek elkerülésére, mérséklésére?

1. Könnypótlás


Lehetséges nedvesítő szemcsepp (ún. műkönny), gél vagy kenőcs formában alkalmazni


2. Életmódváltás


Fontos az elegendő folyadékbevitelt biztosítani
Rendszeres pislogás
A szem védelme a túlzott napfénytől napszemüveg segítségével