Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ússza meg a nyarat intim fertőzések nélkül

Érdekességek2019. augusztus 06.

Fotó: 123rf.com

A nyár az intim fertőzések szempontjából kockázatos időszak, és sokan vannak azok, akik emiatt a hűsítő strandolásokból is kimaradnak. Hogy ne kelljen a kellemetlen panaszokkal küzdenie, dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan, miként lehet elkerülni a hüvely fertőzéseit.

A vízparton

A nyári kánikula ellen sokan vízpartra menekülnek, hogy valamelyest elviselhetőbb legyen a hőség. A természetes vizek bár kevésbé veszélyesek a fertőzések szempontjából, ám ott is elővigyázatosnak kell lenni. Fontos a nedves fürdőruha szárazra cserélése, főleg azoknál, akik hajlamosabbak a hüvelyi panaszokra, hiszen a meleg, nedves közeg kedvez a káros mikroorganizmusok elszaporodásának.

Strandon, uszodában

Amennyiben nincs a közelben természetes víz, úgy sokan a környéken lévő strandokra mennek. Ezek vizét legtöbbször klórral vagy egyéb erős fertőtlenítőszerrel fertőtlenítik, hogy megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. Igen ám, de ez a hüvely ph-ját fenntartó lactobacillusokra is káros hatással van, így ha azok elpusztulnak, úgy a hüvely savas kémhatása lúgos irányba terelődik. Emiatt csökken a hüvely védekező rendszere és zöld utat kapnak a baktériumok, gombák. Sajnos vannak, akik erre kifejezetten érzékenyek, és a strandolás szinte egyet jelent nekik a hüvelyfertőzéssel. Ők lehetőleg természetes vízbe csobbanjanak, vagy strandolás előtt alkalmazzanak lactobacullus-helyreálló kúrát prevenció gyanánt!


Mindezeken kívül természetesen számukra is nagyon fontos a fürdés után a fürdőruha cseréje, valamint célszerű lezuhanyozni is!

Fesztiválokon

Ha nyár, akkor fesztiválszezon. Sajnos az ilyen helyeken több veszély is leselkedik ránk, így jobb elővigyázatosnak lenni az intim egészség terén is. Az ilyen helyeken mobil wc-k sorakoznak, melyekre ráülni vétek, hiszen megannyi kórokozó van jelen az ülőkéken. Ha nem akarja magát combizomból tartani, akkor használhat eldobható, direkt wc ülőkére való papírt, melyek szinte bármelyik nagyobb drogériában beszerezhet.

A másik, amire nagy gondot kell fordítani a fesztiválozás alatt, az az óvszerrel való védekezés, hiszen ekkor fellángolhatnak “mini szerelmek”. A szexuális fertőzések elleni legjobb védekezés az óvszer használata.

Ha már megtörtént a baj

A fertőzések esetén több készítményt is alkalmazhatunk, attól függően, hogy bakteriális, gombás, esetleg vírusos a probléma- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. A tünetek és szükség esetén a tenyésztés alapján az orvos meghatározza a fertőzés típusát, majd megfelelő készítményt ajánl. Nagyon fontos, hogy a kezelés végeztével lactobacillus-helyreállító kúrán vegyen részt a páciens, hiszen az alkalmazott készítmények a hüvely flórájára is negatív hatást gyakorolnak, nem csak a káros mikroorganizmusokra.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.