Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Változatos étkezéssel az egészségért

Érdekességek2021. október 10.

Fotó: 123rf.com

Nem is gondolnánk, hogy a naponta használt zsiradékoknak, liszteknek, tejtermékeknek mennyi egészségesebb, ízletesebb változata van. Az interneten megtalálható termékek közül mindenki kiválaszthatja az ízlésének, diétájának vagy egészségmegőrzéséhez szükséges alapanyagokat. Összeállításunkban csak néhány terméket emeltünk ki, de a lehetőségek tárházának csak kísérletező kedvünk vagy pénztárcánk szabhat határt. 

Olajok, zsírok

Évtizedeken keresztül a telített zsírsavakban gazdag, koleszterint tartalmazó zsírokat kiáltották ki egészségtelen ételnek, pedig az állati eredetű zsírok, az Omega-3  és Omega-6 források jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A háztartásokban elterjedt napraforgó és olívaolaj mellett ma már sokféle ízesítés és összetevő között válogathatunk az üzletek és a webshopok kínálatban.


Fotó: pixabay.com

Lisztek helyett

 

Sokan még mindig a fehérlisztet használják főzéshez, sütéshez, pedig régóta bizonyított tény, hogy nincs jó hatással a szervezetre, egyebek mellett elhízást okozhat. A finomított liszt fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, de nincs benne a gabonaszem héja és a csírakezdemény, pedig ezek rostban gazdagok és fontosak az emésztés folyamatához és a zsír koleszterinszintjének csökkentéséhez. A legkedveltebb alapanyagok közé tartozik a teljes kiőrlésű és a graham liszt, népszerűségüket  magas rosttartalmuk garantá

Fotó: pixabay.com

Tejpótlók

 

Gyermekkorunk óta azt halljuk, hogy a tej fontos az egészségmegőrzésében, hiszen sok féle vitamint (B2, B12, B6) és ásványi anyagot (főképp kalcium, foszfor, szelén) tartalmaz. Ma már megoszlanak a vélemények, hogy valóban fontos-e az emberi szervezet számára, hiszen például Magyarországon minden negyedik embert érint a tejallergia és a tejcukor érzékenység. Mindenféleképpen érdemes tartózkodni a tejtermékek túlzott fogyasztásától.  Azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű tejtermékeket, ajánlunk kiváló alternatív megoldásokat.

A szója több ezer éve fontos alapanyaga a keleti étkezési kultúrának, magas fehérje és zsírtalma miatt. A szójatejnek hasonló az összetétele, mint a tehéntejnek, sokféle alkalmazása ismert, tej, joghurt, tejszín formájában is felhasználható. Glutémentes és lisztérzékenyek is fogyaszthatják,  de létezik a szójaallergia, ezért 1 év alatti gyermekeknek nem javasolt a fogyasztása.

A rizsből készült ital külalakjában hasonlít a tejhez, ezért nevezik sokszor rizstejnek. Többféle ízesítéssel kaphatók, a natúr változat glutén-, laktóz-  és  tejfehérjementes. Tejes italok készítéséhez (turmix, kakaó)  kiváló, de főzhetünk is vele, például rizskochot, tejberizst.

A kókusztej sűrűbb, mint a megszokott tej, ez magas olajtartalmának köszönhető, bár kapható sovány változatban is. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért nem csak bensőleg, de külsőleg is használják haj- és bőrápolásra.

Fotó: pixabay.com

A mandulafa Ázsiából származó növény, az olajos magok közül a legismertebb, magas rost- és zsírtartalma van, gazdag E- és B-vitaminban, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. A belőle készült mandulaital (állaga miatt helytelenül sokan mandulatejnek hívják) laktóz és tejfehérjementes. Az állati eredetű tejtermékek hamarabb romlanak, a mandulabélből készült ital tovább eltartható. Hasmenés, székrekedés megelőzésére, kezelésére készített változatban is kapható. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Kik a veszélyeztettek trombózis szempontjából?

2025. szeptember 11.

A mélyvénás trombózisnak vannak ismert rizikófaktorai, melyekkel nem árt tisztában lenni, hiszen az érintetteknek fokozott figyelmet kell szentelniük a megelőzésre. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ – Prima Medica véralvadási specialistája megnevezte a legfontosabb rizikófaktorokat.

Túlsúly, elhízás

A túlsúly számtalan szövődményt okozhat, a 2-es típusú cukorbetegségtől, a metabolikus szindrómán keresztül a szív-és érrendszeri panaszokig és mélyvénás trombózisig. Ennek oka részben az, hogy a súlyfelesleg megnöveli a visszértágulat kialakulásának esélyét, melyben a vér áramlási sebessége lelassul, a vér pangani kezd, ami megnöveli a vérrögök kialakulásának lehetőségét. Ezen kívül a túlsúly talaján kialakuló említett betegségek szintén jelentősen fokozzák a trombózis-kockázatot.

Dohányzás

A dohányzás az egész szervezetre negatív hatást gyakorol és jelentősen megnöveli a trombózis kockázatát is! Ennek oka, hogy súlyosbítja a keringési betegségeket, károsítja az érfalat, növeli a vérlemezkék összecsapódását (aggregációját), így mind a vénás, mind az artériás oldalon hozzájárul a vérrögök kialakulásához.

A meleg fokozza a vérrögképződés kockázatát – kik a veszélyeztetettek?

2025. szeptember 11.

A kánikula és a meleghatás, ami például a termál medencékben tapasztalható, bizonyos mértékig fokozza a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Különösen óvatosnak kell lenniük azoknak, akik valamilyen szempontból veszélyeztetettnek számítanak trombózis tekintetében. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ – Prima Medica véralvadási specialistája osztotta meg az érintettekkel a megelőzéssel kapcsolatos ismereteket.

Kánikulában megnő a trombózis esélye

A kánikula az egészségeseket is gyakran megviseli, hát még azokat, akik átestek már trombózison, esetleg visszértágulatokkal küzdenek. A nyári hőségben ugyanis az erek kitágulnak, a vér pangani kezd, ami szó szerint meleg ágya a vérrögképződésnek. Nagyon fontos a bő folyadék fogyasztás (amit a vizelések gyakoriságával ellenőrizhetünk), mert rengeteg folyadékot izzadunk ki hőségben és ezért meglassul a vénás keringés. Ezért mindenkinek ajánlott kerülnie a közvetlen napfényt (főleg a legmelegebb 11-16 óra között), és akiknek már volt trombózisok vagy más szempontból veszélyeztettek, viseljenek kompressziós harisnyát, mely a szorítása, nyomása révén szűkíti az ereket, így fokozza a vérkeringést. Nem szabad elfelejtkezni az alvadásgátló szedéséről sem!
Sokan vannak azok is, akik alig várják a strandolást, ahol a hűsítő medencék mellett meleg termálvizek és forró szaunák, gőzfürdők is elérhetők. Azonban lezajlott trombózis után általában fél évig kerülni kell a 90 fokos szaunát és a 36 foknál melegebb vizeket, csakúgy, mint a gőzfürdőket, mivel ezek kitágítják az ereket és fokozzák a vér pangását.

Fertőzési veszélyek a vizeken

2025. szeptember 10.

Az édesvízi paraziták által okozott fertőzések úgy keletkeznek, hogy a fertőzött egyének széklete, vizelete belekerül az állóvízbe.

A féreg a bőrön keresztül jut a szervezetbe, fertőzött vízben való úszáskor, mezítlábbal mocsárban járás alkalmával, stb. Ezek okozzák a viszkető bőrgyulladást (az ún. úszók viszketése) és a kb. három hét múlva fellépő magas lázat. Afrikában és a trópusi országokban, sajnos, még a szálloda területén levő édesvízi fürdőhelyek sem mentesek a kórokozóktól, ezért inkább a szálloda medencéjében ajánlott a fürdés.