Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Változókori bőrproblémák

Érdekességek2019. június 01.

A fotó illusztráció: pixabay.com

50 év felett minden korábbinál többet tanácsos foglalkozni a bőrünkkel, ha szeretnénk enyhíteni a változókorral járó bőrproblémákon. Fordítsunk több időt a napi bőrápolásra, hiszen a hormonális változások a bőrünk állapotát kedvezőtlenül befolyásolják. Tegyünk érte, hogy azok minél kevésbé éreztessék hatásukat!

A változókor (menopauza) idején, a leggyakrabban 48 és 55 év között, ha szép bőrt szeretnénk, módosítanunk kell napi szépségápolási rutinunkat. Bőrünk védelme érdekében helyes kozmetikai megoldásokat, kis figyelemmel és időráfordítással, nem nehéz találnunk.

A klimax során a női hormonok (ösztrogén, progeszteron) termelődésének csökkenése miatt beálló hormonhiány számos kedvezőtlen következménnyel jár bőrünk állapotára nézve. Így többek közt a bőrsejtek megújulása lelassul, a bőrfelület egyenetlen lesz, az elhalt hámsejtek vastagodást okoznak rajta. A bőr vérkeringési zavarai is fellépnek, illetve a vízhiányosság miatt a bőr elveszti fényét, szárazzá válik, ami kivörösödést és irritációt okozhat.

További kedvezőtlen hatás, hogy a bőrünk szerkezetéért felelős hialuronsav, kollagén és elasztin termelődése is csökken, melynek következtében a bőr állapota fokozatosan romlik. Az eredmény: a megvékonyodó bőr veszít feszességéből, megereszkedik. Mindezek ellenére ezek a bőröregedést sajnálatos módon elősegítő folyamatok egy bizonyos pontig megállíthatók – a bőr romló állapotán gondos ápolással lehet javítani.


Íme 5 jó tanács hozzá:

1. Válasszunk megfelelő anti-age (bőröregedést gátló) krémet!

– Reggel és este használjunk lipidekben (esszenciális zsírsavakban) gazdag és egyúttal hidratáló (glicerin, hialuronsav tartalmú) készítményeket. A cél a bőr táplálása mellett a vízvesztés (dehidratáció) megakadályozása.

– Válasszuk ki a megfelelő anti-age hatású krémeket. Ilyenek: lehetnek:  hiperpigmentáció (barna foltok) ellen bőrhalványító arbutin tartalmú krém; a fényes ás feszes bőrt biztosító peptideket, vagy a ránckisimító retinaldehidet tartalmazó krémeket. Az utóbbi elősegíti a fiatalos bőr szempontjából fontos kollagén- és elasztin-szintézist.

2. Védjük a bőrt a napsugárzástól, a kék fénytől!

– Az UVA és UVB sugárzás, a kék fény – és egyéb környezeti ártalom – fényvédelem hiányában a bőr idő előtti öregedéséhez, barna foltok kialakulásához vezethet. A bőr fényvédelmének elsődleges eszközei az UV (ultraviola) sugárzás UV-B vagy UV-A tartományában is ható, 50 (legmagasabb) faktorszámú krémek. Speciálisan az arcra való, átlátszó krémet a smink fölé is felvihetjük.

– A kék fény, mint környezeti hatás elleni védelem is fontos a bőr ellenálló képességének javítása érdekében. Kutatások kimutatták, hogy pld. az elektronikus készülékek (számítógépek, laptopok, tabletek, okostelefonok)monitorjai által kibocsátott kék fény – az UV-sugárzáshoz hasonlóan –szintén  elősegíti a bőr öregedését, a ráncok és a nem kívánatos pigmentfoltok kialakulását. A védelemhez szintén alkalmasak az antioxidáns összetevőket tartalmazó napvédő krémek.

Fotó: pixabay.com3. Hogyan módosítsuk szokásos szépítkezési „rituálénkat”?

– Gyengéden kezeljük a bőrünket, és hidratáljuk alaposan! – Kerüljük a vízbázisú arctisztító géleket, de még a micellás vizet is érett bőrre, mert irritációt okozhatnak (kivéve a glicerin tartalmúakat). Részesítsük előnyben az arctisztító olajokat és tejeket, melyeket leöblítés nélkül kell használni.
– Hidratáljuk arcbőrünket naponta többször! Vigyük magunkkal hidratáló nappali krémünket, ha elmegyünk otthonról, és amikor módunkban áll, ujjheggyel ütögetve vigyük fel a krémet az arcbőrre. Be is púderezhetjük utána.

– Az érettebb arcbőrre kétféle, olajat tartalmazó, a bőr mélyebb rétegeibe is eljutó, hirdratáló arcszérumot érdemes használni: egyet reggelre, egy másikat este. Így alkalmazkodva a bőr napszakok szerinti igényeihez. A szérumok kiegészítik a rendszeres bőrápolást, mindennapi alkalmazásuk nem javasolt.

– Alkalmazzunk lágy állagú, hámlasztó, gyümölcssavas maszkot, az elhalt hámsejtek eltávolítására, legalább havonta egyszer.

A cél: a bőrfelület tisztítása, a bőrsejtek megújítása, az érdes bőr felület kiegyenlítése.

 4. Tartsunk étrend-kiegészítő kúrát!
– Ajánlott omega 3 és omega 6 esszenciális zsírsav-tartalmú kapszulát szedni, kétszer naponta , egész éven át. Mivel a változókori bőr lipidrétege csökken, ezek a jótékony zsírsavak segítenek a krónikus bőrszárazság leküzdésében.

– Ehhez hozzáadhatunk antioxidánsokban gazdag kiegészítőket is, hogy növeljük a bőr természetes védelmét. Ilyen lehet pld. a szelén, társítva A-, C- és E-vitaminnal, három hónapos kúra keretében.

5. Sminkeléskor is alkalmazkodjunk bőrünk változókori állapotához!

– Használjunk fényvisszaverő részecskéket tartalmazó, folyékony anti-age alapozót, mely üdévé teszi a bőrt, fiatalít. Kis mennyiséget vigyünk fel belőle, dolgozzuk el pld. apró szivaccsal a szemöldök környékén, a szem alatti sötét karikákon, az orrszárnyon és az állon, továbbá a szájon, a rúzs alá, ami a szájat, ha kell,vastagítja is.Az alapozó felvitelekor egyébként mindig az arc közepétől kifelé haladjunk.

– Részesítsük előnyben a friss, rózsaszínes árnyalatokat az arcpirosításkor az orcán, és a rúzs megválasztásakor is .

– Mivel a menopauza idején általában ritkul a szemöldök, használjunk a haj színéhez illő, inkább halvány szemöldök ceruzát. De amikor szempilla spirált használunk (ajánlottan), az lehet erős, mert.mélyíti a tekintetet.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.